menu

Hier kun je zien welke berichten FlorisV als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Elder Scrolls IV: Oblivion, The (2006)

4,5
Het spel waar ik het meeste uren in heb zitten, 250 uur, inclusief DLC. Het verveelde dus niet bepaald!

Wat me het meest verraste waren de goed geschreven verhalen af en toe. Zo had je een quest waarbij je in een magisch schilderij terecht kwam.

Minpuntje: veel dezelfde stemmen. De main quest is ook niet perse heel boeiend maar dat geeft niet met zo enorm veel content om je eigen plan mee te trekken. Het tofste vond ik de Assassin's Guild.

Inderdaad een monumentaal spel.

Elder Scrolls V: Skyrim, The (2011)

Alternatieve titel: The Elder Scrolls V: Skyrim VR

4,0
Prachtig spel. Enkel aan Oblivion heb ik nog meer uren speelplezier gehad. Het was voor mij echt een soort van vakantiespel waar je de hele dag mee zoet kunt zijn. Inclusief DLC heb ik er misschien wel 150 uur aan gespendeerd.

Een aantal kanttekeningen wel bij Skyrim:
-het duurt vaak te lang je weg te vinden door de erg ruige omgeving waarbij je veel om moet reizen, terwijl je bij Oblivion vaak een bijna rechte lijn kon benutten;
-je bent ook teveel tijd kwijt aan item management doordat je rugzak snel vol kan raken met gewicht, nu zijn hier wel wat boosts voor maar als ik ook kijk naar het hele proces van metalen verzamelen, pantser en wapens smeden, leuk maar het kostte teveel tijd als je het maximale eruit wilde halen;
-voordat je er echt in komt moet je het wel vele uren spelen, dus geduld is vereist;
-doordat alles in een winterlandschap is, heeft de setting niet de variatie die Oblivion had;
-het verhaal is niet het sterkste punt en mist wat karakter.

De echte hoofdrol is voor de wereld van Skyrim zelf en die wordt met verve vertolkt. De wereld is schitterend en bevat naast vele draken ook vele dungeons om plezier aan te beleven. Als je het gaat vergelijken met Witcher 3 vind ik dat Skyrim nog steeds als een huis staat, omdat er zoveel te doen is. Witcher 3 heeft betere verhalen en echte cutscenes, maar Skyrim heeft veel meer dungeons om lekker te verkennen en meer verschillende mogelijkheden in combat.

Everspace 2 (2023)

4,0
Inmiddels in Early Access gespeeld en geen spijt na zeker nog een uur of 8 spelen. Het verhaal boeit nooit maar het spelen blijft verslavend. Je kunt niet zulke toffe maneuvres doen als in Chorus en ik mis wat snelheid in mijn schip (inmiddels al mijn 3e), maar dat zal vast met upgrades wel goedkomen. Exploratie blijft leuk en aan space combat ontbreekt het niet, er zijn wel heel sterke vijanden maar je krijgt een autosave voor elke trip naar een nieuwe zone. Combat is niet makkelijk, het is iets waarbij je moet blijven leren hoe je vijanden het beste uit kunt schakelen, zo is het EMP wapen bijvoorbeeld erg goed van dichtbij tegen een zwerm schepen, maar ook scherp bij moet blijven. Als vijanden te sterk zijn is er altijd wel iets anders te doen. En uiteindelijk kun je wel een beter schip kopen of je huidige schip beter uitrusten. Terwijl je skills door meer te spelen (en wat tips op te zoeken) ook beter worden.

Geduld is ook een schone zaak ik was pas net in staat om compleet in de aangeboden Perks te beleggen, na toch wel 16 uur spelen van deze "Skyrim in Space". De muziek mag nog wat uitgebreid worden. Die strip-achtige plaatjes trekken me ook niet genoeg in het verhaal, de karakters missen net zoveel persoonlijkheid als de bedrijven en outlaws die de ruimte bevolken, dat mist allemaal smoelwerk. Maar de gameplay loop is in de kern heel plezierig je bent zo een middag zoet en het smaakt altijd naar meer, doordat je honger naar meer credits en buit nooit gestild raakt, maar ook omdat het een lust voor het oog is en het nooit verveelt om vijanden neer te knallen.

Kennelijk ben je als je het spel uit wilt spelen zo'n 30 uur zoet. Kan ik waarschijnlijk makkelijk verdubbelen. En dan is het de 30 euro zeker waard.

Zoek je meer actie dan is Chorus lekkerder qua gameplay (of Squadrons) superieur, maar is wat meer ontspannen exploratie in een grotere omgeving met veel buit meer meer je ding in RPG stijl, dan is Everspace 2 toch wel een toptitel. Spacebourne lijkt me ook supertof maar die had geen controller support....eeuwig zonde! Hopelijk krijgt Spacebourne 2 die wel die ga ik in de gaten houden.