menu

Hier kun je zien welke berichten Paalhaas als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Broken Sword: The Serpent's Curse (2013)

Alternatieve titel: Broken Sword 5: The Serpent's Curse

Goede terugkeer naar de oude en vertrouwde 2D-opzet, helaas stoorde ik me aan de weinig boeiende en soms vergezocht puzzels (met als hoogtepunt die kar met Manneken Pis, kom op zeg!), maar misschien dat ik dit nu ook zou hebben met de puzzels van deel 1 en 2 die ik heel, heel lang geleden speelde. Als je geen tijd of zin hebt om zo'n beetje alles uit te proberen wat mogelijk is, wordt het al snel grijpen naar een walkthrough. Kreeg de tweede episode niet aan de praat, misschien later nog een poging.

Disco Elysium (2019)

Alternatieve titel: Disco Elysium: The Final Cut

4,0
Ik ben dit spel gaan spelen omdat 1) threeohthree dit spel de hemel in prijst; en 2) threeohthree "The witness", waarschijnlijk mijn favoriete spel, in zijn top 3 heeft.

Het concept achter het spel vind ik geniaal, daarin ga ik volledig met hem mee. Ik moet bekennen regelmatig teksten doorgeklikt te hebben. Man, man, wat een hoop gewauwel. En nee, het is echt niet altijd interessant of grappig. Soms moet je gewoon een bejaarde in een rolstoel laten ratelen over punnikstrategie en breitechniek om "experience" punten te scoren.

Dit spel is baanbrekend maar ik heb er niet van genoten zoals threeohthree, omdat ik gewoon niet vaak heb kunnen lachen. Andere minpunten: rond het moment dat je de taak hebt om Ruby te vinden kun je zeer eenvoudig vast komen te zitten. De white checks kunnen zomaar de verkeerde kant op vallen waardoor je moet valsspelen door te saven net voor de white check. Als je dit niet doet en de "side quests" zijn wel een beetje uitgeput, dan heb je serieus geen zak meer te doen op dat moment en dus, een probleem. Dat is niet cool.

Tenslotte eindigde het spel behoorlijk abrupt voor mij. Ik dacht echt dat het nu echt ging beginnen maar het einde was al daar. Het besef van losse eindjes was helaas overweldigend.

Quern: Undying Thoughts (2016)

4,0
Wtf, geen stemmen? Mooie Myst-imitatie hoor. Beetje te moeilijk wel. Ik weet dat het heel lastig is voor ontwikkelaars om het moeilijk maar niet te moeilijk te maken, maar hier had ik toch te vaak geen zin om door te zoeken en heb ik een walkthrough gebruikt. Als je een walkthrough gebruikt om een status quo te doorbreken, kunnen 2 dingen gebeuren:

1) O natuurlijk, stom van me, sukkel die je bent
2) Jezus, dit is wel erg vergezocht.

Als het te vaak nummer 2 is, dan is de game te moeilijk voor je cognitieve capaciteiten. Daar had ik hier last van en als ik daar last van heb dan zijn er doorgaans nog een paar meer. Ik vind dat je een game uitspeelbaar moet maken, hier vraag ik me serieus af of er mensen zijn die dit zonder hulp hebben gefixt. Zo ja, chapeau!

p.s. het verhaal achter de game is echt te suf en cliché voor woorden.

Sid Meier's Civilization (1991)

Alternatieve titel: Civilization

5,0
Geen kenner, maar dit moet bijna wel een absolute klassieker zijn in de "turn-based strategy" games. Ik heb dit zo ontzettend vaak gespeeld. En ik zou dat nu zo nog steeds kunnen, vermoed ik. 30 jaar later is dat het beste teken dat dit spel kwaliteit en goede gameplay biedt.

Witness, The (2016)

5,0
Voor liefhebbers van Myst-type spellen een must. Mijn favoriete spel ooit denk ik, en dat komt door de briljante veelzijdigheid van puzzels, die nooit vervelend lastig worden (ik heb dit spel op eigen kracht kunnen uitspelen) maar wel heel veel voldoening geven als je ze oplost.
Tijd voor iets nieuws van Jonathan Blow!