menu

Hier kun je zien welke berichten Finidi als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Night in the Woods (2017)

3,5
De eerste keer dat ik deze game speelde was in april 2018. De eerste uurtjes was ik zeer onder de indruk, van de dialogen, van de sfeer, van het geweldige stadje, van het doelloze zwerven door de stad. In die tijd was ik net een paar maanden geleden afgestudeerd, en druk op zoek naar een baan. En da’s natuurlijk ook het moment waarop je gaat denken ‘maar wat wil ik nou eigenlijk?’. Ideaal moment om deze game te spelen, want dat is precies het gevoel waar deze game over gaat.

Desondanks heb ik de game toentertijd niet uitgespeeld. Het middenstuk van deze game is namelijk behoorlijk zwak, vind ik. De routine sluipt er al snel in, zelfs al doe je nog zo alsof Mae geen doel heeft in ’t level. Elke dag is wakker worden, met mams praten, beetje door de stad banjeren op zoek naar nieuwe dingen, naar de vriend/vriendin gaan met wie je die dag wil rondhangen, om ten slotte laat thuis te komen en met paps te babbelen. En de wise-ass tieners in de game zijn wel goed geschreven, maar irriteerden op ’n gegeven moment toch. De droomlevels met de tergend trage loopsnelheid en het vervelende gezoek naar de volgende muzikant; ’t was ergernis op ergernis stapelen op ’n gegeven moment.

En toen vond ik een baan en heb ik de game niet uitgespeeld, eventjes geen tijd en toen geen zin om er naar terug te keren. Maar het bleef wel op m’n lijstje staan om ooit weer te spelen.

Dit jaar in mei ben ik geopereerd aan m’n oor, wat betekende dat ik een behoorlijke tijd aan het herstellen was. Ideaal moment om een game te gaan spelen die weinig input vergt en een sloom tempo heeft waar je de vorige keer op bent afgehaakt, want je zit toch als zombie achter de computer te hangen als ’t even lukt. Er wordt toch niks anders van je verwacht.

En ook dit keer merkte ik weer dat de eerste uren ijzersterk zijn, maar dat er daarna wat sleur in komt. Aangezien ik dit keer niks beters te doen had nu wel doorgezet tot het einde, die niet helemaal was wat ik ervan verwacht had en een tikje out there.

Een emotionele game, die veel gevoel bij me los maakte (wat ook wel te merken is aan de persoonlijke noot in de recensie), maar die ik uiteindelijk minder waardeer dan ik zou willen.

3,5/5 (tegen de 4 aan).

Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors (2009)

Alternatieve titel: 999: 9 Hours, 9 Persons, 9 Doors

3,5
Wat deze game is, is al prima uiteengezet door Winkelwagentje 8 jaar geleden, dus dat ga ik niet nog ‘ns doen. Ik heb de game op de PC gespeeld, als deel van The Nonary Games collectie.

Allereerst, het concept van de game (vooral de armbandjes) is erg tof. Ook het plot is interessant, net als de puzzels. Het is bijna een reeks escape rooms, een concept dat zich prima leent voor een game structuur.

Wat ik minder vond, was hoe enorm uitleggerig de dialogen waren soms. Daar hebben vooral Japanse games wel vaker last van. Dingen worden honderd keer herhaald. Daarnaast is de voice acting ook vrij matig, wat wel afbreuk doet aan hoe tof ik het vond. Alle verschillende eindes krijgen was wel wat herhaling, maar volgens mij hebben ze het voor de PC versie wel wat gebruiksvriendelijker gemaakt dan het vroeger op de DS was. Voor het plot was het zeker de moeite waard de negatieve punten van deze game te doorzitten.

3,5/5, ik heb de volgende delen ook nog liggen, maar nog niet echt de behoefte gehad die te doorspelen.

Nonogram: The Greatest Painter (2018)

3,0
Tja, hier valt niet zoveel over te zeggen. Het is een picross/nonogram puzzler, en je krijgt precies wat je dan verwacht te krijgen. Het is gewoon een competente versie van dat type puzzler. Wel wat weinig puzzels. Verder doet het niets om zich te onderscheiden van anderen.
Pictopix is nog steeds de beste van dit type puzzler die ik gespeeld heb.

3/5

Norwood Suite, The (2017)

4,0
Zoals ik al bij Off-Peak schreef, maakt Cosmo D absurdistische walking sims, met enorm toffe stijl en architectuur en geweldige soundtracks. Dat is hier niet anders. Dit Norwood Suite heeft ten opzichte van Off-Peak nog als pluspunt dat het een daadwerkelijk plot heeft, iets meer mysterie om te ontrafelen. De setting is ook een tikje meer coherent, en wat echte puzzels.

4/5