menu

Hier kun je zien welke berichten Finidi als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Katana Zero (2019)

4,0
Dit was de eerste game die ik uitgespeeld had dit jaar. Ik heb me er prima mee vermaakt, vooral qua gameplay is het erg sterk. Het verhaal ben ik een stuk minder over te spreken dan de eerdere commentaren hier: de game speelt al erg hetzelfde als Hotline Miami, en dan krijg je ook nog ‘ns een zelfde trippy drugs verhaal… Beetje te derivatief.

Wat wél erg tof is, is hoe de dialogen zijn gedaan. Er is geen voice-acting in deze game, het is allemaal gewoon letters die op het beeld verschijnen. Als iemand iets zegt, heb je vaak in eerste instantie maar één manier om te reageren (op een ongeduldige, onbeleefde manier). Als je echter even wacht, verschijnen er meer opties. En wanneer je iemand onderbreekt, door voor je beurt te praten, dan vallen de letters uit de tekstballon: cool effect. En de karakters reageren ook echt pissig als je ze nooit uit laat spreken. Geslaagd experiment wat mij betreft, beetje in de lijn van Oxenfree. En dat terwijl Katana Zero eigenlijk nauwelijks om de dialogen gaat, maar vooral om de brute gameplay.

Ander pluspuntje wat ik wil benoemen, is dat deze game goed gemaakt is op herspelen: cutscenes zijn over te slaan of in de speedrun mode zelfs automatisch weg. Ook is de hard mode goed met nieuwe enemy posities, maar vooral ook nieuwe soorten tegenstanders: maakt de game totaal anders qua speelstijl. De achievement voor de gouden speedrun heb ik uiteindelijk niet gehaald, dat werd toch wel wat te lastig. Maar wie weet ooit…

Kathy Rain (2016)

Alternatieve titel: Kathy Rain: A Detective is Born

3,5
Een modern point and click avontuur, daar heb je er eigenlijk best wel veel van de laatste tijd. Het zijn dan ook wel wat simpelere games om te maken voor indie devs, lijkt me. Er zijn wat mij betreft drie aspecten die moeten kloppen voor een goede point and click. 1) Het verhaal en de dialogen moeten goed en onderhoudend zijn. 2) Toffe artwork. 3) Geen belachelijk obscure puzzels.

En Kathy Rain scoort op alles wel een voldoende, maar ook niet bepaald uitzonderlijk. Om met het laatste te beginnen is het nergens onlogisch en is het, met wat moeite, wel uit te vinden waar je nu weer heen moet. Dat komt ook door het kleine aantal items dat je meezeult en de weinige locaties die je bezoekt. Bij de locaties is het ook nog ‘ns zo dat je er niet meer heen kunt, wanneer je alle belangrijke dingen op de locatie gedaan hebt. Zo verspil je ook geen tijd op locaties waar je toch alles al gedaan hebt, wat ik wel fijn vind. Meer focus op het verhaal daardoor.

Qua graphics is het een mooie pixelstijl, maar worden er weinig opzienbarende locaties bezocht; heel boeiend wordt het daardoor niet om te kijken, je bent vooral in huizen en bedrijfsgebouwen en op een begraafplaats aan het rondbanjeren, alhoewel de regen je wel lekker in de donkere sfeer brengt.

En dan het verhaal ten slotte, daar herinner ik me eigenlijk weinig van; het is alweer een poosje dat ik het gespeeld heb. Je speelt Kathy Rain, een wat rebelse twintiger die op zoek is naar een deel van haar familie en gaandeweg dan allerlei geheimen tegen komt, natuurlijk. Het is me allemaal niet zo bijgebleven, maar voor die paar avonden was het wel vermakelijk.

3,5/5