menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Finidi. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024

Telling L!es (2019) 3,0

Alternatieve titel: Telling Lies, 23 mei 2023, 11:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Immortality (2022) 4,0

23 mei 2023, 11:02 uur

Deze is weer een pak beter dan Telling Lies. En dat moest ook wel... Het niveau van Her Story wordt niet gehaald, want dat was zo lekker simpel en doeltreffend én de originaliteit had dat het lastig is dat te overtreffen.

Het recept van een Sam Barlow game mag inmiddels bekend zijn: in eerste instantie krijg je een filmpje te zien, en op basis van iets in dat filmpje kun je andere filmpjes ontsluiten, om zo een heel web aan scenes te kunnen gaan bouwen en zodoende het hele verhaal kunt achterhalen op een voor jou unieke volgorde. In dit geval zijn het de acteurs of spullen in de scenes die je moet aanklikken om dezelfde acteurs of soortgelijke spullen in andere filmpjes te kunnen vinden. Dat werkt redelijk, maar het blijft irritant als je 20x op een acteur moet klikken om de dertigste scene met die acteur te vinden die je toevallig nog niet gekregen had, omdat het willekeurig is welke je krijgt (en je dus ook dezelfde scenes wéér krijgt).

Het acteerwerk is redelijk, het verhaal is intrigerend, en op de Steam Deck tijdens de lunch of voor het slapen gaan speelde het lekker weg. Ik had wat problemen met FPS drops toen ik het via de Deck op de TV speelde, maar geen idee of dat aan die specifieke setup ligt.

Na Telling Lies betwijfelde ik of ik nog weer een Barlow game zou gaan checken, want dat was heel matig. Maar deze heeft het vertrouwen wel hersteld!

» details   » naar bericht  » reageer  

Strange Horticulture (2022) 4,0

22 mei 2023, 17:20 uur

(reactie op ander bericht)Ja, ik dacht, ik doe deze game op de Steam Deck, en daar heb je inderdaad datzelfde probleem, speelt gewoon niet lekker door de kleine letters. Dat vergrootglas is ook gewoon super onhandig. Dus ik ben maar geswitcht naar de PC weer. Ook daar vond ik de User Interface het grootste kritiekpunt, met hoe de tafel waar je alle papieren op legt gewoon te klein is en alles over elkaar ligt enzo, is gewoon irritant. En de planten, die dus op planken staan waar je horizontaal doorheen moet scrollen door te hoveren... Echt, waarom is dit niet gewoon klikken naar de 'volgende pagina' aan planten?! Vooral irritant als je 70+ planten en dingen hebt, zoals panjoe ook al zei.

Voor de rest ook volledig eens met panjoe, dit is een heerlijke puzzelgame met een onderhoudend verhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Unpacking (2021) 4,5

22 mei 2023, 17:20 uur

Ik vind dit een heerlijke game. Het spel bestaat uit het uitpakken en een mooi plekje geven van alle spullen van de hoofdpersoon, die tijdens de game meerdere keren verhuisd. Dat zijn natuurlijk belangrijke momenten in het leven (voor het eerst een eigen kamer, intrekken bij een partner, weer terug naar ouders, nieuwe relatie e.d.). En welke spullen er dan het hele leven meegaan, zoals de knuffel of hetzelfde stel pannen. Maar ook de Nintendo console, die in het begin dan de Gamecube is maar uiteindelijk een Wii, en hetzelfde met de Gameboy naar de Nintendo DS. Ook de souvenirs van reisjes naar Europa die er af en toe bij kwamen vond ik tof (o.a. de toren van Pisa).

Lekker subtiele verhalen die bij mij wel een snaar raakten. En dat maakt vooral of je de game interessant vind of niet, want het uitpakken zelf is natuurlijk vrij rechttoe rechtaan en zal voor de meesten ook niet per se een hobby zijn

» details   » naar bericht  » reageer  

Donut County (2018) 3,0

22 mei 2023, 17:19 uur

Pfoe, dit was wel heel simpel en 'lol random'/internet humor, alhoewel het me op een gegeven moment toch wel eventjes meekreeg. En toen was het alweer afgelopen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lake (2021) 3,5

22 mei 2023, 17:19 uur

Ik begon deze game vorige week, aan het begin van mijn twee weken verlof. Puur toevallig blijkt dat ook het uitgangspunt van de game te zijn: de hoofdpersoon gaat er twee weken tussenuit om dan te tijdelijk het werk van haar gepensioneerde vader over te nemen door post te bezorgen. Nou, dan doe ik virtueel mee.

Zoals bovenstaande berichten ook al schetsen, is het een lekker relaxende game, beetje rondrijden in een idyllisch stadje in de VS. Het had me wel een iets te hoog 80s Amerika nostalgie, waarbij het ook uitermate duidelijk was dat dit van niet-Amerikaanse developers was (blijkbaar Nederlands, niet verrassend). En de radio had te weinig songs.

Maar goed, verder prima vermaakt met dit conflictloos rustgevend tussendoortje

» details   » naar bericht  » reageer  

Carto (2020) 4,0

22 mei 2023, 17:19 uur

Oh, ik zit hier toch een stuk hoger mee dan de bovenstaande berichten. Charmante puzzler met wat mij betreft een inventieve mechanic die ook nog 'ns op een leuke manier gebruik wordt. Maar misschien is dat de geograaf/cartograaf in mij (ik werk in Geografische Informatie Systemen (GIS)).

» details   » naar bericht  » reageer  

Vampire Survivors (2022) 4,5

22 mei 2023, 17:18 uur

Erg vermakelijk en verslavend spelletje op de Steam Deck, dit. Zolang je steeds nieuwe wapens, skills, permanente bonuses en maps vrijspeelt, loopt het als een trein. Leukste puzzel hierbij is uitzoeken welke passive items ervoor zorgen dat je je wapens kunt upgraden.

Op een gegeven moment heb je wel zoveel permanente bonuses dat het wel heel makkelijk wordt, vooral als je een keer een goede combinatie van wapens hebt bedacht (o.a. Axe, King Bible, Santa Water, Lightning Ring). Die kun je dan namelijk op een gegeven moment ook prima elke run forceren dan. En na 10 minuten kun je dan wel de controls loslaten om te wachten tot je de achievement waar je voor gaat hebt gehaald.

» details   » naar bericht  » reageer  

Manifold Garden (2020) 4,0

22 mei 2023, 17:18 uur

Dit is een puzzelgame in het genre van vooral Antichamber en, iets verder weg, Portal. Je moet je weg vinden in de Escheriaanse wereld, waarbij je dozen op goede plek moet zetten en waterstromen moet manipuleren. En daar worden best wel wat hele toffe dingen mee gedaan!

En de art is zo vet dat ik zelfs een print voor aan de muur heb besteld (zoals: VGA Gallery - vgagallery.org)

» details   » naar bericht  » reageer  

Stacklands (2022) 4,0

22 mei 2023, 17:17 uur

De eerste game die ik op de Steam Deck heb gespeeld! Daar was het eigenlijk niet zo ideaal voor wat betreft de user interface, maar dat mocht de pret niet drukken.

In Stacklands vul je je speelveld met kaarten. Allereerst zijn er de mensjes representeren die je in leven moet zien te houden en aan het werk kunt zetten. Daarnaast zijn er de te maken gebouwen, zoals huizen, boederijen, kassen, houthakkershutten etc, waar je die mensjes dus in kunt zetten. En vervolgens alle grond- en bouwstoffen, dus hout, ijzererts, voedsel, maar ook de producten als zwaarden, speren, toverstaffen. Want wapens ga je nodig hebben om de vijanden te verslaan die af en toe komen.

Al deze kaarten kun je ook verkopen, en met het resulterende geld kun je dan weer pakjes kopen die meer kaarten bevatten. En op die manier kom je natuurlijk steeds verder in de 'tech tree' van de game. Gaandeweg worden er doelen gesteld, en het spelletje is in principe voltooid als je alle doelen behaald hebt.

De kunst is de goede balans vinden in genoeg werkers hebben voor voedselproductie én verdediging én uitbreiding. En die balans vinden is een leuke puzzel!

» details   » naar bericht  » reageer  

The Banner Saga (2014) 3,5

22 mei 2023, 17:17 uur

Volledig eens met wat centurion81 hierboven over de game zegt, behalve dat ik het laatste gevecht wel op normal heb gehaald na 15+ pogingen denk ik. Complete bullshit in vergelijking met de rest van de game. Omdat je de rest van de game prima door kunt spelen zonder te gaan zitten herladen als je keuzes wéér eens onvoorziene keuzes hadden, was ik vooral 'along for the ride' wat betreft de keuzes, en ook qua levelen/gebruik van de karakters enzo vooral beetje variatie aan het doen. En dan maakt dat gevecht aan het einde het toch wel een beetje zuur.

» details   » naar bericht  » reageer  

Spiritfarer (2020) 4,0

22 mei 2023, 17:17 uur

In Spiritfarer begeleid je je metgezellen op de boot naar het hiernamaals. Die metgezellen moet je dan natuurlijk wel eerst ophalen uit de wijde wereld, en blijken vaak oude bekenden te zijn. Hartverwarmende en hartverscheurende verhalen wisselen elkaar af, met een aantal kippenvelmomentjes tot gevolg. Bijgestaan met schitterende art en mooie muziek.

Waar ik wat minder positief over ben is de gameplay, die bestaat uit het gebruikelijke verzamelen en craften, met af en toe wat matige minigames tussendoor. Het verzamelen gebeurd door de reizen tussen eilanden en daar de lokale grondstoffen te plunderen (hout, ijzer etc), en door op de boot groente en fruit te planten en te verzorgen of te vissen. Vervolgens kunnen al die grondstoffen natuurlijk verwerkt worden tot andere zaken, middels een keuken om gerechten te koken, een zagerij om van hout planken te maken en dergelijke. Met ook een vervelend dag en nachtritme, wat je altijd in de weg zit. Denk Stardew Valley, maar dan simpeler en op een boot. Allemaal al zo vaak eerder gezien, dat ik het niet voor elkaar kreeg deze game langer dan een uur achtereen te spelen zonder me te vervelen, vooral als er geen ontwikkelingen waren in het verhaal.

Maar het is wel een uitstekende game om op de Steam Deck te spelen, waar het loopt als 'n zonnetje. En gewoon in de slaapstand zetten om weg te leggen en even wat anders tussendoor te doen.

» details   » naar bericht  » reageer  

GRIS (2018) 3,5

22 mei 2023, 17:12 uur

Heerlijke grafische stijl, fijne sound design, redelijk onderhoudend verhaal. Maar: uitzonderlijk nietsige gameplay die vooral gemankeerd wordt door de veel te trage bewegingssnelheid. Dus dan kom ik niet verder dan 3,5.

» details   » naar bericht  » reageer  

Flower (2009) 3,0

Alternatieve titel: Flowery, 22 mei 2023, 17:09 uur

Behoorlijk oud spel die ik pas recent op de PC heb gespeeld; daarmee ben je volgens mij wel gelijk de relevantie van deze game kwijt. Want waar het toen natuurlijk nieuwigheid was (motion controls) en grafisch mooi, is dat nu niet meer zo. Dus dan blijft er een simpel spelletje over die voorbijgestreefd is door de tijd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Zero Time Dilemma (2016) 3,0

Alternatieve titel: Zero Escape: Zero Time Dilemma, 22 mei 2023, 17:07 uur

Ik vond deze (op de PC) toch wel een grote stap terug ten opzichte van VRL en ook 999. Grafisch minder, verhaal was minder, puzzels waren minder...

» details   » naar bericht  » reageer