menu

Hier kun je zien welke berichten Apieknar als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Banjo-Tooie (2000)

4,5
Vandaag uitgespeeld! Alles verzameld, op twee Cheato Pages na, waar ik de hulp van het internet voor nodig had.

Banjo-Tooie is een zeer waardig vervolg op Banjo-Kazooie. De game zit vol nieuwe werelden, characters en moves. Het is daarmee geen herhaling van het eerste deel, maar juist een voortzetting. De game is tevens een stuk moeilijker en uitdagender dan het eerste deel. Voor fans van Banjo-Kazooie is dit dus zeker een must-have game.

De werelden die je moet ontdekken zijn veel groter dan in Banjo-Kazooie. Ook zijn de werelden onderling met elkaar verbonden, wat een geheel nieuwe draai aan de formule geeft. Je zult de werelden meerdere keren moeten bezoeken, aangezien je bepaalde Jiggies alleen kunt halen met moves die je in een later level krijgt of acties die je in een later level uitvoert.

Een minpunt van dit spel vind ik de first person shooter-mode, waar je soms, of je het nu wilt of niet, in terecht komt. Ik vond deze FPS-mode niet echt thuishoren in een platformgame en de Nintendo 64-controller is niet echt ideaal voor deze gedeelten van het spel. Jammer dat het eindgevecht ook grotendeels gebruikt maakt van de FPS-mode.

De levels zijn weer zeer goed in elkaar gestoken met veel locaties, kamers, grotten en gangen. Hailfire Peaks is het enige level wat mij niet erg kan bekoren, wegens de grote hoeveelheden lava. Ik ben hier gewoonweg niet zo'n fan van.

Een ander minpunt vond ik de framedrops die af en toe merkbaar waren.

Al met al is dit een geweldige game, die is weggelegd voor de echte platformgame-fans, zoals ik. De grote werelden kunnen casual gamers misschien afschrikken. Dit neemt echter niet weg dat Banjo-Tooie een zeer goede game is met een hoop uitdagingen, goede gameplay, een interessant verhaal en een hoop humor. Nét niet zo goed als het eerste deel, maar zeker één van de beste games die ik ooit gespeeld heb.

Aan het einde van het spel maakt Gruntilda nog een verwijzing de 'toekomstige' game Banjo-Threeie. We zijn inmiddels 17 jaar verder en Banjo-Treeie is nooit verschenen. De kans dat een waardig vervolg op Banjo-Tooie verschijnt is zeer klein, gezien deze hele franchise al jaren in de ijskast lijkt te zijn gezet. Yooka-Laylee is een game die het dichtste bij Banjo-Threeie lijkt te komen!

Donkey Kong Country (1994)

Alternatieve titel: Super Donkey Kong

4,0
Donkey Kong is mijn favoriete Nintendo character... en toch heb ik vóór vandaag nooit Donkey Kong Country uitgespeeld.

Het is een zeer degelijke 2D platformer die anno 2017 wel een beetje is gedateerd. Het spel biedt tal van levels met als thema de wildernis. Denk vooral aan de jungle, maar ook aan ijskoude bergtoppen. Daarnaast hebben een aantal levels een industrieel thema. De levels zijn over het algemeen goed ontworpen en origineel. Een hoop levels hebben hun eigen gimmick.

Een groot minpunt van deze game is dat de schermresolutie vrij laag is en je daarom vrij weinig overzicht hebt met betrekking tot wat er gebeurt. De personages waarmee je speelt, Donkey Kong en Diddy Kong, zijn net als de enemies vrij groot op het scherm aanwezig. Dit draagt helaas bij aan de onoverzichtelijkheid. Het is me veel te vaak overkomen dat ik geen tijd meer over had om weg te springen voor een vijand die opeens in beeld kwam te verschijnen. Dit zorgde bij mij soms voor erg veel frustratie. Vooral in de levels met mijnkarretjes en barrel canons was het frustratiegehalte hoog.

Daarnaast zijn alle eindbazen, op King K. Rool na, opgepompte versies van enemies waarmee je in de levels wordt doodgegooid. Verre van origineel dus. Jammer!

De game is binnen een paar uur uit te spelen, maar daarna kan je alle levels gerust herspelen om bonusgames en geheime gangen te vinden. Er is dus sprake van enige replay value, maar verwacht hier niet te veel van.

Ik ben enigszins kritisch, maar dit is by no means een slecht spel. Je bent er toch zeker een paar uur zoet mee en de levels steken leuk in elkaar. Ook is de muziek ongelooflijk goed! Daarnaast introduceerde het spel Donkey Kong zoals we hem vandaag kennen, met de rode stropdas. Zeker een goed begin voor de Donkey Kong Country serie, maar niet zo goed als de platformers van de Super Mario serie.

Ōkami (2006)

Alternatieve titel: Okami

5,0
Geweldige cult game dit. Jammer dat relatief weinig mensen bekend zijn met dit spel.

Het is visueel prachtig, alsof je naar een Aziatisch schilderij kijkt, maar dan erin rond kunt lopen.

Het verhaal is ook geweldig, met een hoop culturele en mytholigische invloeden uit Japan. Een echte aanrader voor de Japanofielen dus!

De gameplay lijkt erg op die van The Legend of Zelda-serie, maar heeft wel een eigen karakter.

De muziek past ook goed bij dit spel. Alsof je in het oude Japan rondloopt. Erg sfeervol.

Een boeiend avonturenspel met een goed verhaal, prachtige en sfeervolle locaties, vette (eind)baasgevechten, creatieve speciale aanvallen, mooie muziek en ook nog eens humor. Dit spel is een verborgen parel, maar als je 'm vindt, dan is het genieten geblazen!

(Ik heb overigens de Wii-versie gespeeld.)

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice (2016)

4,0
In 2008 heb ik de Ace Attorney serie ontdekt en sindsdien ben ik groot fan! Dit deel kon me echter in eerste instantie niet erg bekoren.

Ik was niet gecharmeerd van Khura'in, waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt. De verzonnen cultuur en religie is niet echt mijn ding. Daarnaast bespeurde ik minder interessante en niet-samenhangende zaken en vergezochte tegenstrijdigheden. Nog een punt van kritiek: Sommige 'actie'-scènes niet meer dan een zwart scherm met tekst en geluidseffecten, terwijl andere scènes wel geanimeerd zijn. Afgeraffeld? Misschien!

Een erg geslaagd aspect van het spel vind ik de divination séance: Kijk door de ogen van het slachtoffer naar de laatst momenten van zijn of haar leven. Dit is erg goed uitgewerkt.

Tot nu toe ben ik niet al te positief over dit spel, maar waarom dan toch nog een score van 4*? Het antwoord is: De laatste zaak. Waar ik de vier eerste zaken wat minder interessant vind, maakt de vijfde zaak alles goed. Een geweldig verhaal met een hoop emotie, interessante personages en ontzettend boeiende plottwists. Dit is Ace Attorney op zijn top. Ik ga niets verklappen, maar het is het helemaal waard om dit spel uit te spelen.

Nu nog aan de DLC beginnen en... men werkt inmiddels aan het volgende deel in de serie. Er ligt gelukkig meer Ace Attorney in het verschiet!