menu

Hier kun je zien welke berichten horizon als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Command & Conquer (1995)

Alternatieve titel: Command & Conquer: Tiberian Dawn

4,5
Hoewel Dune II een goede voorloper is mag je C&C toch wel de grondlegger noemen van RTS.

Goed verhaal, goede actie, en helaas wat kleine exploits. Zandzakken...

Hollow Knight (2017)

5,0
Wat een heerlijk spel om te spelen. Een finesse van een besturing (keyboard!), een meeslepende sfeer (City of Tears), visueel mooi en in dienst van de gameplay en daarbij een soundtrack die er is, die mooi is en niet overheerst.
En natuurlijk niet te vergeten een moeilijkheidsgraad die fijn is. Niet te makkelijk en soms lijkt iets in eerste instantie niet te doen wat oefening en gaat toch lukken.

Leuk! Hier ga ik verder mee.

Mario Party 10 (2015)

Metro Exodus (2019)

5,0
Gisteravond uitgespeeld. En aangezien Artyom nog leeft heb ik volgens mij het 'goede' einde gehaald. Yay!.

Geweldig avontuur dit spel. Het lineaire - open wereld principe werkt erg goed. Zoals ik al schreef past het stealth gebeuren goed bij me maar de afwisseling met enkele vuurgevechten is gewoon mooie balans.

De gebieden waar je doorheen trekt zijn erg mooi gemaakt en bieden genoeg afwisseling. Het is dat het meeslepende aspect van het verhaal zo goed werkte ander had ik nog wat langer op de Taiga vertoefd. Level design werkt in de openlucht maar ook in de binnen levels zoals Yamantau of het nagelbijtende laatste level. Ook tof dat het spel geen grote boze antagonist kent..

Tof tof!

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991)

5,0
Het allerbeste spel allertijden. Volgens mijn bescheiden mening dan.

Plague Tale: Innocence, A (2019)

4,5
En uitgespeeld!

Wat een geweldige verhaal om te spelen. Heerlijk.

Eerlijkheidshalve vond ik eerste 60% van het spel nog het allersterkste (over algemeen). Laatste twee hoofdstukken net wat teveel focus op actie.

Vond voorlaatste hoofdstuk wel lastiger dan het laatste!

Rise of the Tomb Raider (2015)

4,5
Verhaal uitgespeeld. En ja, het was leuk. Goede momenten, aantal sterke stukken en een paar hele mooie oorden.

Maar toch...
Voelde het toch wel stuk minder dan het eerste deel. Meer verhaal, meer cinema, vooral meer spanning. Het leek korter in rise of the tomb raider.
Wat wel beter was waren de puzzels en het vrijwel geheel verwijderen van de QTE.

Maar ga nu nog lekker alles verkennen en tombes vinden.

Sensible World of Soccer (1994)

5,0
Mooi die verhalen.
We speelden vroeger ook toernooien op de amiga. Was gewoon top vermaak.

Rujar schreef:

Waar ik vaak tegen aanliep is dat mijn voorhoeden steeds duurder werd en mijn verdediging steeds goedkoper. Ondanks dat je alles won.


Verdedigers konden wel beter worden. Maar dan moest je in de tactieken zelf gaan schuiven dat ze allemaal een V op hun positie kregen.
Zo was een verdediger met "snelheid" ideaal op de defensieve middenveld positie in 4-4-2.

En zwakkere clubs rendeerden goed met 4-5-1 omdat die ene spits dan altijd goed stond en daardoor sneller was en harder kom schieten (lol).

Shadow of the Tomb Raider (2018)

4,0
Zo, ook deze erop zitten, inclusief alle dlc en wat moet ik er nu van vinden? Leuk is het nog steeds. De tombes en puzzles zelfs de beste van de reboot, wat meer ontdekken en wat minder gevechten, klinkt toch allemaal goed? En dat is ook zo en toch vind ik deze het minste deel van de reboot trilogie.

Voor het grootste deel is daar het verhaal schuld aan. 2013 was Lara's karakter in een toffe setting met spannend verhaal, Rise zette ontwikkeling in van Lara in een fijne besneeuwde setting; verhaal was interessant en boeiend genoeg. Maar in Shadow begon het nog wel goed in de eerste helft (hoewel ergens het woord urgent en apocalypse verloren gingen....) was de tweede helft bedroevend met een hele matige eindbaas en afwikkeling. Paititi was ook saaie bedoening, terwijl ik San Juan weer heel erg goed vond.

De optionele tombes hadden sowieso allemaal in het verhaal moeten zitten eerlijk gezegd.

Sid Meier's Civilization IV (2005)

Alternatieve titel: Civilization 4

3,0
Via Twitch Prime gratis kunnen downloaden. En met Civilization II nog altijd als een pareltje in mijn herinnering viel dit deel vier toch lichtelijk tegen. Grafisch gezien was deel twee een stuk duidelijker in sommige opzichten.
Misschien dat m'n herinnering me misleid maar deel IV miste voor mij de sprankel en aantrekkingskracht om nog een civilisatie op te bouwen.

Super Mario Galaxy (2007)

5,0
Sinds zaterdag eindelijk kennis gemaakt met Mario Galaxy deel 1. Als volleerd Wingman zoontje ondersteund tijdens de ontdekkingstochten.

De standaard Mario's vond ik leuk maar meer ook niet. Bovenal waren ze erg frustrerend vaak. Met Galaxy is dat een stuk minder. De te spelen levels zijn behapbaar en speelbaar.

Het design van de werelden en de gameplay is echt uitstekend.

Super Mario Maker (2015)

4,5
Toch wel erg knap hoe Nintendo iets als een level editor zo mooi weet te brengen en te verpakken richting de speler.
Het langzaam unlocken van meer opties is echt een goede keuze van ze. Zeker in het begin is het toch wel uitzoeken naar hoe dingen werken, hoe gedragen de vijanden zich, etc..
En uiteindelijk is het toch echt de creativiteit die het overneemt. Het ook kunnen bouwen en dan dat stukje direct spelen om te kijken of het werkt is echt handig.

Tomb Raider (2013)

Alternatieve titel: Tomb Raider: Definitive Edition

4,5
Eind december dus aangeschaft.

En een dikke maand later kan ik zeggen dat drie euro te weinig geld was voor dit spel. Daarom de korte uitbreiding voor drie euro aangekocht.

Heerlijk visueel spel. Fantastische omgevingen waar je je doorheen speelt met een vooral in de eerste helft erg goede plot vooruitgang. Tweede helft wordt wat generiek maar kent gelukkig weer enkele toffe visuele platform stukken. Erg "cinematisch" allemaal.
Ja, ik ben het ermee eens dat Lara's eerste kill heftig wordt getoond en vervolgens wordt ze headshot-killing machine. Wellicht dat dit wat minder had mogen zijn en je wat meer stealth had moeten doen met die samurai als vervanging. Boogschieten is wel erg tof.

Moeilijkheidsgraad ligt niet erg hoog. Eerst op normal en daarna op hard was het nog makkelijker...
Maakt niet uit. Genoten!

Tower of Babel (1989)

5,0
Fantastische klassieker.

Vrij uniek in z'n genre, zeker eind jaren '80. De simpele 3d graphics mogen nu simpel ogen maar ze waren effectief in dit spel.

Het gebruik van de drie robots is inventief en zeker het vooruit plannen van de stappen voor een robot en tegelijkertijd een andere besturen vergde het nodige denkwerk.

Dat er direct een level editor bij zat maakte het spel meteen compleet.

Tijd voor een remake zeg ik.

Maar krijg je ooit de kans deze te spelen laat deze kans niet voorbij gaan.

Xenoblade Chronicles X (2015)

5,0
okee... tijd voor...
ahem...oke... Ik heb dus al 250uur verstookt in dit spel.... heb volgens mij maar 1 film gekeken sinds ik XCX heb. Dus lol..

Het verhaal heb ik uitgespeeld na 170-180 uur volgens mij. En dat is ook tamelijk rustig (niet zo rustig als Onderhond of mijn dochter het spelen). Ook steeds alle normal en affinity missies tussendoor gedaan. En als je dat consequent rustig doet hoef je echt niet te grinden of farmen. Het levelt mooi mee met de verhaal missies. Dat heeft Monolith erg goed gedaan. Als mensen het verhaal er doorheen jassen kan het lastiger worden. Tja. Zelf schuld.

Echter na het verhaal speelt de endgame zoals ze het noemen wat er eigenlijk in bestaat nog enkele missies spelen en proberen de endbosses te verslaan. En voor dat laatste zul je echt het zogenoemde farmen moeten gaan doen. Dit omdat je je Skell of groundgear zodanig moet gaan inrichten dat je een grote Tyrant ook echt aankan. Zeker voor de echte bazen zoals Telethia, Pharsis, Vortice, en die level 96 Skell. .
Het aantal augments en upgrades wat je kan maken is gigantisch en er zijn meerdere wegen die ernaar toe leiden. Maar het is bijvoorbeeld nodig voor een bepaalde augment om 12 small dorsal fins te hebben. Maar je kunt je Skell volbouwen met zeker 10 van die augments waardoor je al 120 fins nodig zult hebben. En dat is maar een voorbeeld.

Dus farmen/grinden in Xenoblade X? Nee, niet voor het verhaal. Ja, wel voor de endgame.

Zelf wissel ik het farmen af met de Squad missies om tickets te verzamelen en blade medals te verdienen om tegen de global nemesis te kunnen aantreden. En vooral genieten.

Ja, ook na zoveel uur kan ik nog steeds genieten van de landschappen welke in Xenoblade tevoorschijn worden getoverd.

Als je de eerste keer rondloopt is het gelijk al geweldig maar als je dan de eerste keer per ongeluk(?) Noctilum inwandelt bij het vallen van de nacht valt je mond open. Was stiekem magisch moment. Maar ook de aller eerste keer met de Skell de lucht invliegen is fantastisch als je de uitgestrekte wereld van Primordia onder je ziet. En dat begleid onder een catchy Eurovisie liedje (Dont Worry).

Ik moet nog twee velden compleet maken om Mira op 100% te krijgen, de lobster missie.. ah freck... en Telethia verslaan. Plus daarna de endbossen een keer verslaan.
En daarna wil ik ook proberen Telethia zonder skell te verslaan. Solo. Op dat gebied is ZIpzo op youtube heel erg goed.
Want ik moet zeggen hoe handig de skells ook zijn en het vliegen leuk is, de ground combat een stuk leuker is dan gevechten in de Skell. De ground combat is best diepgaand met de combinatie van uitrusting, wapens, skills, arts en tegenstander.
De eerste keren je overdrive op MAX krijgen is gewoon lekker om te doen.

En oh ja aan iemand die het gebeuren mag: het kan gebeuren dat XCX niet laad en na selecteren van je squad terugkeert naar het beginscherm. De oplossing is om de Wii U op Engelse taal te zetten (makkelijkste) of internet uit te zetten, wat nogal onhandig is.
Kinderen kunnen gelukkig goed met Engels overweg.