menu

Hier kun je zien welke berichten 3bdelilah als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Ori and the Blind Forest (2015)

4,5
~ A Mother's Love ~

Na 12 uur uitgespeeld, 100% compleet, en het was me wel een avontuurtje zeg. Ik heb veel positieve dingen over Ori and the Blind Forest gelezen en ik denk dat het veilig is om te zeggen dat deze verwachtingen grotendeels zijn uitgekomen. Weinig woorden erover zijn gelogen. Het oogt en klinkt niet alleen prachtig, maar ook onder de motorkap zit de Metroid gameplay er fantastisch in elkaar. Gezien het feit dat dit het eerste project van Moon Studios is niets minder dan hulde. Laat je overigens niet foppen door het schattige uiterlijk van Ori and the Blind Forest, want hij is uitdagend. Soms heel uitdagend en op momenten zelfs frustrerend met gezonde mate. Maar gelukkig zelden oneerlijk. Als je doodgaat, is dat vaak aan jezelf te wijten.

Er zitten wel een paar dingen bij die ik niet altijd even wauw vond. De escape sequences roken soms bijvoorbeeld iets te veel naar gissen en missen, terwijl de rest van het spel juist calculerend aanvoelde. De actie zelf tijdens die bewuste momenten was goed, maar soms gebeurde er te veel op het scherm dat ik eventjes het spoor bijster was. Daarnaast hebben de ontwikkelaars voor iets raars gekozen door bepaalde gebieden permanent te sluiten waardoor je officieel niet meer terugkan en dus je 100% vooruitgang vaarwel kunt zeggen. En laat dat nou juist de charme van Metroid-achtige spellen zijn. Ten slotte vond ik het verhaal in verhouding niet heel erg fantastisch. Ik bedoel, er zaten zeker een paar prachtige momenten tussen (zoals de intro en de onthulling omtrent Kuro), maar ik las zoveel goeds over het verhaal dat ik waarschijnlijk in de verkeerde hoek zat te kijken.

Maar dat gaat de pret niet drukken. Kort samengevat:

+ Visueel schitterend, ieder gebied straalt iets unieks uit.
+ Goede muziek, zitten een paar prachtige liedjes tussen.
+ Sfeer is sprookjesachtig mooi.
+ Metroid gameplay werkt ijzersterk, tempo ligt hoog, power ups zijn gevarieerd en goed.
+ Uitdagend, en dan vooral eerlijk uitdagend.

- De escape sequences roken onkarakteristiek naar trial & error.
- Enkele gebieden die vroegtijdig permanent sluiten, met als gevolg vaarwel 100% completion.
- Ondanks paar heel mooie momenten vond ik het verhaal ondergeschikt aan de gameplay. Maar ik zou dit nauwelijks een minpuntje willen noemen, gewoon een kleine persoonlijke opmerking.

Mocht je trouwens op de pc spelen en vanwege die stomme designkeuze niet meer 100% kunnen halen, dit heeft mij goed geholpen. Een handige tool waarmee je jouw save file dusdanig en simpel kan aanpassen dat je als het ware warpt naar de plek waar je naartoe wilt. Daarmee kan je met een complete save file ook gewoon verder spelen, iets wat normaal niet mogelijk is, voor 't geval je de resterende achievements of iets dergelijks wilt verzamelen.

8.5/10 (4.25*. Hmm, naar boven of beneden afronden...)