menu

Hier kun je zien welke berichten StevenMighty als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Asterix & Obelix (1995)

Alternatieve titel: Astérix & Obélix

4,0
Op Snes de beste van alle Asterix spellen vind ik, omdat hij zo goed het stripgevoel benaderd.
Dit door de mooie graphics en de leuke animaties: zo vliegen die Romeinen nog een eind achterin door het beeld als je ze uit hun harnas mept, lachen.

Het spel telt lekker veel gebieden doorheen het Romeinse rijk en waar je komt wacht je naast de lange levels vaak een leuke uitdaging, zoals een Rugby wedstrijd in Brittanië, de Olympische spelen in Athene en een stierengevecht in Spanje. Allemaal ontzettend leuk en pittig genoeg om bezig te blijven voor een tijdje.

Na het spel uit te spelen met Asterix heb ik het nog eens over gedaan met Obelix, geen verschillen in het avontuur maar wel leuk om hen beiden te besturen.

Het einde van het spel was wel erg mager: Cesar die een beetje verveeld bij de waardevolle souveniers zit die je met veel bloed, zweet en tranen bemachtigde doorheen het avontuur..
Waarop zoals in elke Asterix strip en game wordt afgesloten met een groots feestmaal.

4 sterren (Super Nes)

Baseball Stars 2 (1992)

5,0
Het beste en coolste baseball spel ooit uitgebracht.
Niet te geloven dat dit al 27 jaar oud is.
5 sterren

Batman Returns (1992)

4,0
The True Dark Knight

Geweldige gamesversie van de gelijknamige film!
Veel gedetaileerder kan het niet worden. Ik heb de film nog eens gechecked terwijl ik me met de super nes game vermaakte, en echt de kleinste details zitten er in verwerkt. Heel erg trouw aan de film dus.

Het spel zelf is een beat 'm up waarin je geen vrij momentje wordt gegund, wat het lekker pittig maakt. De clowns, vuurduivels en bikers komen met z'n allen op je af.
Ook heel leuk is dat gehersenspoelde pinguin leger die vanaf de zijkant raketten op je afvuren in de laatste ronde.

Bekende (pittige) bosses staan je dan weer regelmatig op te wachten om een einde aan je avontuur te maken, en tussendoor zit zelfs een stukje racegame met de Batmobile wat ik vroeger al een erg leuke afwisseling in het spel vond.

Al dat gespuis wat het fijne Gotham onveilig maakt pak je aan op originele manieren, zoals het gooien van de bat-boomerang, een kick uitdelen in ware tarzanstijl via een soort liaan die je afvuurt of een veeg uit de pan van Batman's cape of het gewone vuist en schop werk.

Ik heb de US super nes versie gespeeld, waarin Batman ook nog eens lekker groot op het scherm rondloopt t.o.v de EU versie waarin hij wat kleiner uitvalt. Gaf een lekker arcade gevoel!

Wel een moeilijk spel maar met de cheat om met wat meer levens en continus het spel aan te vangen is het mij wel gelukt de game op het level 'mania' uit te spelen, waarna ik me trots volgens de boodschap op het scherm 'The True Dark Knight' mocht noemen

4 sterren

California Games (1987)

4,5
Wie zei dat games je lui maken?!

Onzin Want door California Games op de Sega Mastersystem ging ik juist lekker plezier maken buiten.
Skateboarden, bmx rijden op het crossparcours, frisbee spelen in het park en rolschaatsen. Al die leuke dingen nadoen uit dit geweldige spel was fantastisch.

In deze game kan je een beetje oefenen in een bepaalde discipline, of een event organiseren van meerdere Californische sporten. Net als je sponsor kon je dit allemaal zelf kiezen hoe je het wil.
Alle sporten zijn ongeveer even leuk om te doen, zeker als je ze onder de knie hebt en gave tricks kan uitvoeren. Bij het footbag (balletje trappen) onderdeel is dat wel knap moeilijk, vandaar mij 4,5 score, maar dit drukt de pret niet.

Ik heb me dan ook heel veel uurtjes vermaakt met dit spel, wat ik nog steeds graag speel als tussendoortje.

4,5 sterren

Castlevania (1986)

Alternatieve titel: Vs. Castlevania

4,5
Vanavond op Halloween avond nog wel (puur toeval!) uitgespeeld! Super blij!

Ik heb de eerste Castlevania altijd een heel goed spel gevonden, maar hem uitspelen was me nooit gelukt. Met een beetje oefening loop je na een tijdje zo door de levels heen, maar de ellende begon voor mij altijd vanaf de Grim Reaper.
Recent heb ik dit spel dus na vele jaren weer eens bovengehaald, letterlijk, want ik speel hem op de oude vertrouwde Nes en op een crt (als je het doet, moet je het goed doen natuurlijk).

De voorbije weken dus vele avondjes mee zoet geweest. Duurde niet zo lang tot ik een goede tactiek uitdokterde tegen de Grim Reaper, maar daarna kwam Dracula himself en dat heeft me aardig wat tijd en gevloek gekost. Vanavond op Halloween night was het dus zover, eindelijk uitgespeeld en zeer tevreden. Wat een geweldig spel blijft het toch. De levels, de sfeer, de muziek. Je gaat je nooit vervelen. Enkel die twee laatste rakkers zijn me toch erg moeilijk gemaakt dat ik me afvraag of kinderen dit ooit konden uitspelen vroeger. Ik begrijp wel dat het het opzet was destijds om een spel een langere levensduur te geven door het extra moeilijk te maken, maar wat extra health bvb tussen de eerste en tweede verschijning van The Count had geen overbodige luxe geweest.

Het blijft in ieder geval een topper van een game die iedere retro gamer in zijn bezit moet hebben.

4,5 sterren

Cool Spot (1993)

Alternatieve titel: Spot and the Quest for Cool

4,5
Cool spel!

De graphics, omgevingen en animaties zijn erg mooi en leuk, de vijanden talrijk, de muziek cool en de held van het spel ongezien... de rode stip op de 7up flessen met een zonnebril op, heel leuk bedacht

De vijanden zijn gevarieerd en je beschiet ze met bubbels die uit je hand komen, geen alledaags wapen maar wel fun. Als je het goed doet tijdens een ronde mag je de bonus ronde spelen, die speelt zich af in een 7up fles waarin je je naar de top springt via koolzuur bubbels om allerlei extra's te verdienen.

Cool Spot op Sega Megadrive is een erg leuke game, niet zo makkelijk of kinderlijk als hij doet vermoeden, en vlot speelbaar.
Ik drink weer spontaan 7up door dit spel boven te halen

Nice job van de makers.

4,5 sterren

Donkey Kong Country (1994)

Alternatieve titel: Super Donkey Kong

5,0
Uitgespeeld op 101%

Absoluut de top van de super nintendo wat spelplezier, grafische omgevingen en muziek betreft.
De 32bit Playstation moest gewoon onderdoen voor de Donkey Kong Country spellen in die tijd...

5 sterren

Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest (1995)

Alternatieve titel: Super Donkey Kong 2: Dixie & Diddy

5,0
Uitgespeeld op 102%

Geweldig vervolg op het al perfecte DK Country 1.
Ditmaal met Diddy en Dixy Kong die rennen, springen en slingeren door omgevingen met klasse graphics en een prachitge soundtrack.

De top van de super nintendo!

Heb deze ook uitgespeeld op de gameboy color (Donkey Kong Land 2), zelfs daarop is hij geweldig.

5 sterren (super nes) en 4,5 sterren (gameboy color)

Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble! (1996)

Alternatieve titel: Super Donkey Kong 3: Nazo no Krems Shima

5,0
Uitgespeeld op 103%

Een geweldig 3e deel in de fantastische DK Country reeks.
Het principe is onveranderd gebleven, heelhuids door prachtig gedetailleerde omgevingen (dit komt uit de tijd dat de PS1 aan de macht was, maar moest onderdoen voor dit soort spellen) rennen en springen tot de finish.

Voor meer uitdaging en plezier kan je dan nog op zoek gaan naar de bonuslevels en hero coin in elk level, de banana birds en ruilobjecten.

Een nieuwigheid was het verplaatsen op de landkaart van zwemmend tot een hovercraft en zelfs een gyrocopter.

Ik heb nu alle 3 DK Country's op de snes compleet uitgespeeld, wat een spel ervaring deze reeks!
Ik raad ze elke speler aan!

5 sterren

Donkey Kong Land 2 (1996)

4,5
Eén van de beste Gameboy spellen. Herkende later veel in Donkey Kong Country 2 op de snes uit dit spel.
Door de gb graphics en geluid had hij iets duisters tov de Snes versies vond ik altijd, best cool eigenlijk.

Ook leuk om deze te spelen op tv formaat dankzij de super gameboy (met het bananen kader om je scherm )

4,5 sterren

Evil Within, The (2014)

Alternatieve titel: Psycho Break

4,0
Een sterk survival-horror spel uit het brein van Mr Resident Evil himself.
Ik ben lang zoet geweest met The Evil Within, je krijgt écht waar voor je geld.
Bij momenten was het frustrerend en had ik een gebrek aan ammo, maar ik heb me er weten door te sleuren zonder chapters opnieuw te beginnen.
De vijanden en omgeving hebben alles van wat ik me voorstel bij het begrip 'horror'. Daarin stelde RE4 me destijds een beetje teleur. Persoonlijk zie ik TEW dan ook als een verbeterde versie van RE4.
Een aanrader, ook al ontdekte ik het spel 7 jaar jaar na zijn release.

4 sterren

Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR, The (2018)

5,0
Het perfecte golf spel eigenlijk.
De graphics vind ik super mooi, er zijn veel courses beschikbaar en alles werkt zoals het hoort.
Ik amuseer mij dan ook nog dagelijks met 2 player partijtjes, online en offline.
Top spel voor golf fanatici zoals mezelf.

5 sterren

Greendog: The Beached Surfer Dude! (1992)

4,5
Ik heb dit altijd wel een erg coole game gevonden, die ik al 20 jaar lang elk jaar wel weer eens bovenhaal. Jeetje 20 jaar alweer...
Ik zie hem nog hangen in de videotheek: die leuke gamecover met een beachdude op een skateboard, die grote golf op de achtergrond en een jungle met koppensnellers. Dat sprak me allemaal natuurlijk meteen aan.

Nope, ik kan weinig aanmerken op Greendog. Het speelt vlot, veel vijanden, mooie bestaande locaties en tropische muziekjes. In sommige levels kon je kiezen uit een skateboard of inline skates wat de nodige behendigheid vereiste. En in de straten van Jamaica kon je zelfs op een enorme halfpipe skaten en erg veel punten en een item scoren. Cool!

Het verhaal is dan wel wat aan de rare kant ja, met z'n vriendin Bambi die (blond en in bikini) alles afweet over Azteekse amuletten en vloeken...
Achja gelukkig maar voor Greendog, zo weet hij waar hij aan toe is, handig.
Wat langer had het spel ook wel gemogen want je speelt hem met wat ervaring zoals ik in 40 minuutjes uit.

Een grote domper tot slot...
Als je het spel uitspeelde kwam er de boodschap dat het echte avontuur nu pas begon en Greendog nog veel zou beleven. Maar jammer genoeg hebben we nooit nog iets van Greendog gehoord..

4,5 sterren

League Bowling (1991)

4,0
Lekker up-tempo bowling spel op de NeoGeo. En één van de eerste games voor de console.

Dat het vlotjes opschiet bewijst de 1 player mode, waarin ik een game van 10 frames in een kleine 4 minuutjes uitspeel.

De animaties tussendoor vind ik heel leuk: zo zit je speler zich heel de tijd aan te stellen naar het scherm, of hamburgers te vreten in afwachting dat je werpt. Of krijg je komische stukjes te zien wanneer je een o.a. een spare of strike scoort en zelfs vliegende kalkoenen bij een 'turkey'
Tussen het publiek maakt trouwens Nadia uit de anime The Secret of Blue Water een cameo.

Het spel bedienen gaat heel basic en eenvoudig met een meter die van links naar rechts gaat om de positie van je backswing te bepalen gevolgd door een powermeter om je snelheid mee te bepalen.

Groot nadeel van dit spel is dat je in de 1 player stand het niet kan opnemen tegen een computer, je kan enkel je eigen scores verbreken in de ranking... Daardoor is het geen spel wat je in je eentje ff een uur na elkaar gaat spelen. Het blijft enkel leuk voor 1 of 2 partijtjes tussendoor.

4 sterren

Magical Taruruuto-Kun (1992)

4,0
Leuke game, geweldig om 21 jaar na data aangenaam verrast te worden door een spel.

Typische Japanse anime stijl, heel kleurijk en wat me vooral aansprak waren de heel goeie graphics. Het is op het eerste zicht geen al te moeilijk spel omdat je niet veel vijanden tegen komt terwijl je door de levels loopt, al had het ook soms zijn moeilijke kantjes voornamelijk door de besturing en de nogal kleine levensmeter.

Ik heb ook een keer de Snes versie van MTK geprobeerd en ik vind de Megadrive versie in alle opzichten beter en leuker.

Magical Taruruuto Kun is volstrekt onbekend bij ons en daarom is de game helaas nooit buiten Japan uitgebracht waardoor je geen idee hebt van het verhaal (Japanse schermteksten).

4 sterren

Mr. Nutz (1994)

Alternatieve titel: Mr. Nutz: Hoppin' Mad

4,0
Erg mooi en leuke game uit de tijd van de geweldige actie platformers, maar... eentje met moeilijke bosses en te weinig levens in verhouding.
Het is bijna onmogelijk dit spel in 1 keer tot het einde uit te spelen, dit door de erg pittige bazen die je met amper 5 hartjes tegen vaak het dubbele moet te lijf gaan.
Met het originele spel op de snes kwam ik al die jaren nooit verder dan het heksen huisje, maar nu dan toch de eindbaas Mr. Blizzard verslagen hehe.

De werelden zijn lang en uitgebreid, kleurrijk, uitdagend en voorzien van melodiën die je nog lang bijblijven. Ik kende de muziek van de eerste werelden na 19 jaar nog steeds uit m'n hoofd.
De Sega megadrive versie geef ik een lagere score door de slechtere muziek kwaliteit.

De boodschap op het einde deelt mee dat er nog meer spannende avonturen met Mr Nutz komen, maar dit is helaas nooit doorgegaan.

Een hele uitdaging maar vele uren speelplezier gegarandeerd.

4 sterren (snes) 3,5 sterren (sega megadrive)

Outrun (1986)

5,0
Geweldige racegame in die tijd en nog steeds!

Heel innovatief en bepalend voor alle latere autorace games: het snelheidsgevoel, zelf de richting bepalen welke kant je op wil doorheen het land, de radio afstemmen, .. Allemaal dingen die nieuw waren met Outrun.

Heb 'm eerst heel vaak gespeeld in de arcadehal, die ook de beste versie van allemaal blijft en daarna veel plezier beleefd aan de console versies voor Sega Mastersystem en MegaDrive. Deze laatste en de Turbographx versie benaderen naar mijn idee het meest de arcade versie, al blijft het ontbrekende geluid van de motor wel in de meeste conversies een groot gemis vind ik.

De muziek die je op je autoradio kon kiezen was helemaal top.
Een tip: op internet staan arranged versies van deze liedjes die erg de moeite waard zijn!

Outrun blijft een heerlijk spel waarbij je lekker met je Ferrari Testarossa (en je vriendinnetje!) langsheen prachtige locaties zoals het strand en de woestijn kan scheuren, geef toe, dat verveeld toch nooit?!

5 sterren

Powerful Golf (2011)

3,5
Erg leuke golf game voor de DS.

De figuurtjes zijn in Japanse manga stijl terwijl de golf courses en omgevingen er aardig realistisch uitzien. Het spel speelt ook prettig, de parameters zijn goed te begrijpen en een 'nice shot!' slaan voelt echt goed.

Ik heb al wat wedstrijdjes en free play gedaan, maar verder is het wel veel uitzoeken als je zoals ik de taal niet begrijpt want het spel is in het Japans.

3,5 sterren

Sailor Moon (1994)

Alternatieve titel: Bishoujo Senshi Sailor Moon

3,0
Een typische beat 'm all uit die tijd.
Gebaseerd op seizoen 1 van de anime Sailor Moon dus keuze uit de 5 heldinnen: Sailor Moon, Jupiter, Mars, Mercury en Venus.

Het enige verschil tussen de karakters zit hem in de special move, waarvan die van Sailor Moon zelf (moon healing escalation) het leukst en vooral handigst is van de 5.
Voor de rest kunnen ze enkel slaan op dezelfde manier en een air kick uitvoeren wat wel een beetje saai wordt na tientallen vijanden. Die vijanden hebben geen al te grote A.I. waardoor het soms lijkt dat ze zich graag laten slaan..

De figuren zijn wel vrij groot getekend wat dan weer voor een typische arcade sfeer zorgt en dat is cool.
De achtergronden zijn mooi gemaakt maar als kijker en fan van de serie kon ik ze niet altijd thuisbrengen. Zo loop je bvb door een omgeving van reuze taartjes...

In z'n tijd (in de eerste helft van de jaren '90 toen de serie liep) was dit spel best wel leuk, zeker voor de fans als ik. En nu jaren later heb ik hem graag nog eens opnieuw uitgespeeld op de Megadrive, die ongeveer identiek is aan de Snes versie.

3 sterren

Sonic and the Secret Rings (2007)

4,0
Ik vond deze Sonic een verrassing op de Wii.

Je mag je wel niet laten ontmoedigen aan het begin door de controls, die zijn heel erg wennen en de fouten er in heb ik vaak vervloekt. Ik wilde het spel zelfs opgeven na een paar opdrachten in de Lost prologue. Maar.. dat moet je dus vooral niet doen! De controls gaan na een tijd echt wel wennen en je krijgt door hoe je het best met het spel omgaat. En hoe meer HP en skills je dan verdiend, hoe leuker het spel wordt om te doen.

En er valt wat te doen! 7 werelden in de stijl van '1001 Nacht' met vele missions om te spelen en een Lost prologue die dient als een tutorial om Sonic's moves en aanvallen onder de knie te krijgen. (zeker een aanrader om die te doen, zo wen je aan de controls)

Ik ben iig een 40 tal uur zoet geweest om elke missie in het spel te voltooien en dan kan je nog lekker bezig blijven als je in elke missie een gouden medaille wilt behalen. Medailles leveren leuke extra's op. Zo had ik een gallerij voltooid met EU, US en JAP hoesjes van elke Sonic sinds 1991

Het verhaal is wel maar een kleine bijkomstigheid. Vaak zit je het ene na het andere level te spelen zonder dat het nog eens over het verhaal gaat, waardoor je alweer vergeten bent waarover het ging. Op de graphics is dan weer niets aan te merken, alles ziet er piekfijn uit en alles loopt lekker smooth tijdens de hoge snelheden in het spel. Lekkere muziek en songs ook tussendoor.

Wie het niet te snel opgeeft zal er achter komen dat dit eigenlijk best een goede Sonic is en een onderschatte must-have voor de Wii.

4 sterren

Soul Bubbles (2008)

4,5
Dit was (is) een geweldige game!
Het is ontzettend origineel, ziet er geweldig uit, prachtige muziek en erg verslavend.
Waarschijnlijk meer iets voor de poëtische gamer dan voor de geweld en actie gamers, maar ik vind het in ieder geval een must-have die de DS benut zoals het hoort.

Hoog tijd dat ik hem nog eens speel. Jammer dat er geen vervolg meer op kwam tot nog toe..

4,5 sterren

Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (1991)

Alternatieve titel: Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time

3,5
Pizza time!

Ongeveer net hetzelfde spel als TMNT The Hyperstone Heist op Megadrive maar met toch voldoende verschillen om beide spellen elk uniek te maken.

Footclan soldiers kunnen bijvoorbeeld in deze naar het scherm gezwierd worden, wat erg leuk is.
Ook het script is licht anders, zo wordt je door tijd en ruimte meegenomen naar typische levels van die tijd: het dino tijdperk, de piratentijd en zoals boven mij al geschreven werd het Neon riders level, waarbij we volgens de makers over een kleine 8 jaar over de weg zweven op boards. Ik kijk er naar uit!

De muziek en geluiden zijn op de Snes zoals altijd iets beter dan op MD.
Verder is het lekker rammen op de bekende vijanden uit de cartoon: foot soldiers dus, mousers, rioolmonsters, Krang, Bebop en Rocksteady etc.

Net als Hyperstone Heist geef ik Turtles in Time:

3,5 sterren

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (1992)

Alternatieve titel: Teenage Mutant Ninja Turtles: Return of the Shredder

3,5
Let's kick shell!

Lekker erop los meppen is waar deze game met de 4 coolste schildpadden om gaat.

Van de riolen, via de straten van New York en surfend over water geef je de Foot Clan ervan langs in 5 scenes vol actie.

De controls en turtles lopen allemaal vloeiend. Een air kick kan je zelfs sturen, heel handig. Verder gebruikt elke turtle z'n eigen bekende wapen: de bō, nunchakus, katanas en sai's. En bij het oprapen van een power pizza heeft ieder z'n eigen speciale techniek waarmee je vijanden van het scherm veegt.

Wel jammer dat het spel erg kort is waardoor dan ook niet alle vijanden uit de serie aan bod komen. En de ronde waarin je nog eens alle bazen op rij moet verslaan die je ervoor al net verslagen had, is best overbodig..
Van Casey Jones die ik graag als speelbaar karakter had gezien is helaas ook geen sprake in dit avontuur

Toch blijft dit na 20 jaar nog een leuke beat 'm up, en zijn de Turtles nog steeds coole dudes.
Met een stuk pizza erbij vind ik dit dus nog steeds een leuke game om boven te halen!

3,5 sterren

Vigilante (1988)

5,0
Geweldig beat 'm up spel dat ik leerde kennen in de arcadehal.
Heel veel muntjes aan opgemaakt want het was erg verslavend om steeds een level verder te komen.

Daarna toen ik de Sega Mastersystem had heb ik hem als een van mijn eerste spellen aangeschaft.. wat een leuk gevoel om dit spel zoveel je maar wilde thuis te kunnen spelen!
Al waren de graphics en geluid natuurlijk minder dan het arcadespel, toch was het daarom niet minder leuk want alles bleef erg goed herkenbaar.

Aan vijanden geen gebrek in dit spel, je wordt van alle kanten belaagd door punks met gebalde vuisten, kettingen en pistolen. Zelf kan je ook wapens van de grond rapen die je missie even makkelijker maken: met de nunchaku iedereen afrossen geeft nog altijd een lekker gevoel
En aan het einde van elk level krijg je dan een steeds pittiger wordende boss voor je kiezen.

Met de komst van de Wii heb ik jaren later de Turbographx versie uit de virtual console aangeschaft die een stuk dichter bij de arcade versie aanleunt en na al die jaren nog steeds even vermakelijk is.

Vigilante is een toppertje en voorbeeld hoe het moet voor vele beat 'm up games die na hem kwamen.

5 sterren

Wonder Boy (1986)

Alternatieve titel: Revenge of Drancon

5,0
Mijn eerste kennismaking met console games!
Hoe kan ik anders dan hieraan 5 sterren te geven, want door Wonderboy speel ik nu 22 jaar later nog steeds elke dag games

Wat heb ik hier plezier aan beleefd. Zowel thuis op de Sega Mastersystem als in de arcadehal.
Eenvoudig van opzet, maar toch een hele uitdaging om Tomtom levend door de steeds pittiger wordende 'area's' te rennen, springen en skateboarden .
Dit op een muziekje dat je meteen opzuigt en nooit meer uit je hoofd gaat.

Vele herinneringen dus aan dit spel wat ik af en toe nog steeds uit de kast haal om nog evenveel plezier aan te beleven.
Een echte platform klassieker!

5 sterren