menu

Hier kun je zien welke berichten richiedoom als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Gran Turismo Sport (2017)

Alternatieve titel: Gran Turismo Sport Spec II

4,5
Is nou echt iedereen afgeknapt op het ontbreken van de traditionele singleplayer? Getuige het geringe aantal stemmen en reacties zou je denken van wel. Jammer want ik heb de game afgelopen weekend aangeschaft en ik ben verslaafd, iets wat ik al zeer lange tijd niet meer heb gehad met games.

GT Sport is tot in de puntjes afgewerkt. Dan heb ik het over de stijlvolle menu's, prachtige auto's, prachtige graphics, heerlijk (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) geluid en een aantal zeer toffe tracks. De matchmaking in het online gedeelte zit vernuftig in elkaar, je wordt bijna altijd ingedeeld bij mensen van ongeveer jouw niveau. Hierdoor zijn races ontzettend spannend, zelfs een strijd om bijvoorbeeld de 6e of 7e plek kan intens zijn.

Het gemis van de singleplayer....eigenlijk moet ik bekennen dat ik deze helemaal niet mis. Voorheen moest je altijd je rijbewijzen halen, van dat geld kon je een debiel autootje kopen. Hiermee ging je vervolgens racen tegen auto's die sneller waren dan de jouwe, als je je auto echter tunede werd het ontzettend eenvoudig om te winnen en had je totaal geen spannende races.
Ditmaal bestaat de singleplayer uit drie facetten: Rijbewijs, tracks leren kennen en missies. En het loont ook echt om dit te doen aangezien je hiermee auto's kan unlocken, credits kan verdienen, miles en ervaring kan opdoen. Ik vind het zeer strak in elkaar zitten.

Ja er zijn in verhouding weinig auto's en weinig banen, desalniettemin stoort het me absoluut nog niet. Want het racen zelf is namelijk heerlijk. Ik speel weliswaar met een gamepad maar binnenkort wil ik het met een stuurtje proberen. Een ongelooflijk gevoel voor detail en het is een genot om het camerastandpunt vanuit de cockpit te hebben. Maakt het allemaal nog net iets intenser.

Een cijfer plak ik hier pas op wanneer ik wat verder ben, maar ik ben tot nog toe ontzettend verrast in positieve zin. Wereldgame!

Luigi's Mansion 3 (2019)

4,5
geplaatst:
Zo, het zit er op!

Na 24 uur gamen rolden de eindcredits voorbij. Hierin hebben we ook alle juwelen in het hotel gevonden en alle Boo's gevangen. De perfecte lengte voor een game als deze.

Allereerst complimenten voor de enorme variatie per verdieping. Het was elke keer weer een aangename verrassing om de lift uit te stappen en je in een compleet andere wereld te wanen dan de vorige. Je doet in principe op elke verdieping hetzelfde. Kamers verkennen, juwelen zoeken, alles opzuigen wat op je pad komt, spookjes vangen, eindbaas verslaan en liftknop bemachtigen. En toch bleef dit tot aan het einde toe leuk, dankzij die variatie in locaties. Het is moeilijk om een favoriet aan te wijzen, maar vooral de filmstudio blijft me bij.

Ook de humor is leuk. De schrikreacties van Luigi bijvoorbeeld, of het taaltje wat gesproken wordt. Ik kon er telkens weer om glimlachen. De eindbazen boden veel humor, erg leuk gedaan en ik moet zeggen dat de bossfights zelf ook stuk voor stuk erg leuk waren. Zoals gezegd, de gevreesde badeend vond ik uiteindelijk wel meevallen. De enige uitdaging vormde King Boo op het einde, maar ook die hadden we relatief snel verslagen.

Als ik het dan over de moeilijkheidsgraad heb, deze was over het algemeen goed gebalanceerd maar voor mij toch net iets te makkelijk. Als je zorgt dat je altijd voldoende botten bij je hebt, is het eigenlijk een fluitje van een cent. Ik ben denk ik in heel de game nog geen 10 keer 'flauw gevallen', dat ben ik eigenlijk niet gewend van Mario games (Odyssey bijvoorbeeld, erg pittig richting het einde). De moeilijkheid zat 'm meer in het zoeken van juwelen en oplossen van puzzels. Soms duurde het even voordat je het doorhad en bij een vijftal juwelen moesten we toch even Youtube raadplegen (waarna je je kneiterdom voelt als je ziet hoe gemakkelijk de oplossing was).

De gameplay is erg goed, verslavend zelfs. Je blijft alles maar opzuigen in de hoop iets geheims te ontdekken. Het enige minpuntje hieraan vond ik alle Boo's verzamelen. Deze spookjes waren veel te eenvoudig om te vangen, waardoor het een beetje voelde als grinden (lees: schatkisten vinden in Assassin's Creed). Erg leuk vond ik de wisselwerking met Gooigi. Hoe dit als multiplayer in de game is geïmplementeerd vind ik perfect. Uitdagend was het voor mijn vriendin, maar niet frustrerend moeilijk. Vandaar dat we hier samen enorm veel plezier aan hebben beleefd.

Over de graphics kan ik ook alleen maar lovend zijn. Typisch Nintendo uiteraard, maar de vormgeving van het hotel en de spookjes vond ik prachtig.

Aan iedereen die co-op op de bank wil spelen, haal deze game in huis. Haal deze game sowieso in huis, ook al speel je alleen. Kan zich wat mij betreft meten met de allerbeste games op de Switch!

Witcher 3: Wild Hunt, The (2015)

4,5
Wat een hoop uren heb ik in deze game gestoken, om uiteindelijk het (volgens internet) kutste einde te krijgen wat er bestaat. Aan het einde vond ik de keuzes die je hebt gemaakt in de hele game nogal geforceerd bij elkaar geknoopt worden. Maar goed, uiteindelijk heeft dit mijn cijfer niet beïnvloed want ook dit kuteinde had wel zijn charme.

Ik had enorm veel moeite om er echt in te komen, ik denk dat het mij wel ruim 10 uur heeft gekost voordat de game mij echt greep en niet meer losliet. Maar eenmaal goed op dreef werkte deze game ontzettend verslavend en kon ik niet wachten op een volgende speelsessie.

De main quest kan simpel worden afgedaan als 'vind Ciri', echter bevat het verhaal veel meer diepgang dan dat. Via allerlei omzwervingen kom je zeer interessante personages tegen met elk hun eigen verhaal. Op sommige momenten merkte ik ook dat ik met bepaalde personages meeleefde, hulde dus voor de schrijvers!

Wat kleine minpuntjes moeten me echter wel van het hart, deze punten houden deze game voor mij ook weg van de volle score. Ten eerste zijn er in Skellige veeeeeeeeeeeeel te veel onderwaterschatten gepropt. Aangezien ik zo'n figuur ben die een hele map wil vrijspelen, moest en zou ik dus ook al die schatten verzamelen. Het is me ook gelukt maar man man man wat was het geestdodend om in je bootje van de ene schat naar de andere te varen. En vaak zat er nog niet eens wat bijzonders in die schatten. Tot overmaat van ramp werd je ook continu bij elke schat aangevallen door Sirens, wat een irritante vervelende grafbeesten zijn dat. In een smal bootje moest je dan die Sirens een mep geven maar bij elke mep vielen ze het water in om pas 10 seconden later weer boven te komen. Zo duurden gevechten met deze 'schatjes' een eeuwigheid.

Ten tweede vond ik het persoonlijk jammer dat bepaalde gebieden niet mee levelen. Om een voorbeeld te geven, veel vraagtekens linksonder op de kaart van het gebied Velen had ik nog niet ontdekt, dus daar ging ik met level 25 maar eens mee aan de slag. Echter bijna alles in dat gebied was ca. level 5, waardoor ik alles en iedereen met 1 klap doodde. Op deze manier werd het hersenloos vraagtekentjes afwerken zonder enige vorm van uitdaging. Daarnaast kunnen de vraagtekens maar een paar verschillende dingen zijn: bandit camp, hidden treasure, guarded treasure of abandoned site. Hier had wel wat meer variatie in gemogen wat mij betreft.

Ten derde vind ik de animaties erg houterig overkomen. Hoe Geralt springt en over steile bergen sprint ziet er voor geen meter uit. En dat in een grafisch zo prachtige game, jammer..


Speciale vermelding voor het kaartspel Gwent! In het begin vond ik er niks aan en meed ik het als de pest, maar toen ik eenmaal het spelletje begon door te krijgen werd het een verslaving in een verslaving. Erg leuk om te doen!

Ik kan nog wel even doorgaan met het opnoemen van positieve dingen (soms adembenemende graphics, nog nooit zulke levende bossen in een game gezien, wauw!), echter is dit allemaal al hierboven gezegd. Een top 10 notering wordt dit niet maar dat ik erg heb genoten van mijn eerste Witcher ervaring staat vast!