menu

Hier kun je zien welke berichten The_CrY als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Call of Duty (2003)

4,0
Eindelijk dan maar eens de eerste Call of Duty gespeeld; het spel met welke de veel te grote serie begonnen is. Zelf ben ik alleen bekend met Advanced en Infinite Warfare, beiden welke spelen als typische actiefilms met vrij recht-door-zee schietgedeeltes en een futuristisch thema - prima genietbaar voor wat ze zijn. Toch krijg ik dikwijls te horen dat de kwaliteit ver te zoeken is in moderne uitgaven in de serie, en dat ik voor de echte CoD ervaring toch echt de allereerste, nummer 2 of Modern Warfare moet spelen. Deze eerste Call of Duty is natuurlijk een stukje FPS-gamegeschiedenis, hoewel verre van mijn favoriete hoofdstuk, omdat deze game ook de dood betekende voor de oldschool FPS, welke mij zeer aan het hart ligt. De vraag die ik had toen ik hieraan begon was of dit van hetzelfde laken een pak was als Advanced Warfare maar dan met mindere graphics en een andere setting, of was dit inderdaad een heel pak beter, zoals de fanboys beweren?

Korte versie: de fanboys hebben gelijk - dit is een heel pak beter. Lange versie: zelden heb ik me zo geëngageerd gevoeld in een Tweede Wereldoorlog game. Hier zijn nog geen acteurs ingehuurd om karakters te spelen waar je niets om geeft en ook liet de Quake 3 engine nog niet de imposante Michael Bay-praktijken toe die in moderne varianten op CoD wel te vinden zijn, maar het begin is er. Je speelt vanuit de Amerikanen, vanuit de Britten, en zelfs, wat mij zeer beviel, vanuit de Russen, om gezamenlijk de Duitsers terug te dringen. Juist omdat het verhaal niet zo cringy was, maar gewoon geschiedenis met wat creatieve missies ertussen, boeide het meteen vanaf het begin. Het geweldige geluid van de historische wapens, de muziek, de prachtige omgevingen, en de (relatief) realistische oorlogsomstandigheden. Call of Duty is niet altijd makkelijk, en de aanwezigheid van healthpacks i.p.v. hergenerende health maakt het zoveel spannender. Het spel is, zoals heel de serie, wel ontzettend lineair al, wat me af en toe wel deed zuchten, maar omdat de gameplay zo boeiend was, bleef oprechte irritatie uit. Een aantal favoriete momenten uit de campagne waren dat moment dat je met de Britten een brug moest verdedigen tegen onmogelijke meerderheden, maar ook het begin van de Russische campagne, waar je Stalingrad moet bestormen, is enorm aangrijpend, gezien de wantoestanden in het leger. Vanaf het begin voelde ik me geëngageerd door de campagne, gecharmeerd door de Quake 3 engine , en bleef ik geboeid door de gameplay.

Tot mijn verbazing vond ik nog een redelijk volle multiplayer server voor dit spel gisteren, waardoor ik ook nog snel even dat kon spelen, wat leuk was, maar mede door mijn internetverbinding bleef ik daar niet heel lang (ik werd ook best hard ingemaakt ) En dan vraag je je toch af hoe ze van deze game bij de blockbusters van tegenwoordig zijn uitgekomen. Dan zou ik waarschijnlijk de hele serie door moeten spelen om de evolutie te zien, maar gezien de altijd hoge prijzen van CoD games en de geringe aantal uren single player die ik eruit kan halen denk ik dat ik daar zeker geen prioriteit van ga maken. Gelukkig heb ik nog United Offensive en CoD 2 voor me liggen, zodat ik in ieder geval de gouden start van deze franchise kan doorspelen... maar alles op zijn tijd.

Call of Duty: Advanced Warfare (2014)

3,0
Een goeie vriend beloofd om eens Call of Duty te spelen. De single player dan wel te verstaan. Deze was me aangeraden. Ik was prettig verrast, geheel genomen. De campaign is een niet al te lange cinematische ervaring met een gevarieerd aantal missies. Het verhaal boeit niet heel veel an sich, maar daar speel ik toch niet voor. De graphics zijn prachtig, de animaties van hoge kwaliteit, en de aanwezigheid van Kevin Spacey doet je toch glimlachen. In tegenstelling tot het soort shooters dat ik normaal gesproken speel, vond ik het squad-based orders opvolgen best intuïtief, hoewel ze soms wel erg aan je kop zeuren. De wapens bestaan veelal uit 10000 verschillende machinegeweren, zonder echt duidelijke verschillen, en er zitten hier en daar nog wel andere wapens verstopt, maar ik had graag gewild dat je je eigen loadout kon samenstellen voor elke missies. Er zit bijvoorbeeld een hele toffe rail gun in het spel, maar die kom je maar heel weinig tegen. De exo-suit die je aandoet geeft je extra upgrades, zoals een cloak, double jump, overdrive, of een grapple, maar ook daar mag je niet kiezen welke je gebruikt en je vergeet ze ook vaak. Fijn dat het spel altijd precies zegt wanneer je ze mag gebruiken.

Dat is ook meteen een zwakheid van het spel. Je wordt ten alle tijde verteld wat je moet doen op het moment dat je het moet doen. Er is ook altijd maar één mogelijkheid. Dit zorgt voor een ontzettend lineair spel en laat je niets zelf uitvogelen. Hergenererende health, het feit dat je wordt neergeschoten als je de missie zone verlaat,... allemaal redenen waarom Call of Duty niet hoog staat aangeschreven bij de liefhebber van old school FPS, zoals mijzelf, maar aanvankelijk stoor je je er nog niet zo heel veel aan. Het is vooral dat het spel daardoor snel saai begint te worden.

Mijn favoriete missies waren een stealth missie waar je leuk rond kon sluipen en ongedetecteerd moest blijven, en een missie waar je all guns blazing als een flinke robot kon huishouden. Al met al een prima filmervaring, maar weinig uitdagend en snel saai wordend spel.

Call of Duty: Infinite Warfare (2016)

4,0
Tsja, overal klaagt men over het futuristische van de recentere titels in de Call of Duty serie, maar zelf heb ik er geen probleem mee. Als science fiction liefhebber kwam ik in de single player campaign goed aan mijn trekken. Ik voelde me kapitein van de Enterprise, achterna jager van TIE fighters, en toch nog in een Michael Bay actiefilm spelend, want wat is een CoD campaign nou zonder die cinematische ervaring? Je moet niet verwachten dat je dingen mag doen waar je je hersens bij mag gebruiken, maar af en toe is het heerlijk om je even over te geven aan een achtbaanrit met geweldige graphics en een zeer onderhoudend verhaal. De karakters in het verhaal zijn niet heel sterk, maar toch vrij sympathiek, en in tegenstelling tot bij Advanced Warfare uit 2014 kreeg ik toch zeker wel een band met ze. Vooral Kit Harington als Admiral Kotch is een coole villain. De missies zelf waren gevarieerd op land en in de ruimte. Ditmaal kon je vanuit je schip steeds kiezen welke missie je wilde doen. Als je er dus geen zak aan vindt kun je een enorme shortcut maken.

De setting bleek creativiteit te inspireren bij Infinity Ward. Je hebt toegang tot een scala aan gadgets en wapens en tegen mijn verwachting in zat ik af en toe echt even te kijken hoe vet ze wel niet waren. Net als bij AW heb je weer een stel geinige graten, zoals anti-grav, shock, seeker, foam, en de normale frag grenades. Ze functioneren precies zoals de namen doen suggereren en zijn leuk om mee te variëren. Tevens kun je robots hacken met een hackertool, drones oproepen om je te helpen, en een draagbaar schild uit je mouw schudden. Qua wapens heb je natuurlijk je standaard machinegeweertjes, pistooltjes, shotguns, en rocket launchers, en naast varianten die een soort plasma schieten heb je de Eraser, welke met een tof effect grote ravages aanricht; de F Spar Torch, welke functioneert als een soort energie-vlammenwerper; en de P-Law, een allesvernietigend wapen welke je helaas maar een enkele keer kunt gebruiken. Alles kun je modificeren met upgrades, evenals je ruimteschip, en hoe meer missies je doet, hoe meer je vrijspeelt. Ditmaal kun je ook steeds je eigen loadout zelf samenstellen, wat een fijne afwisseling was vergeleken met AW.

Het blijft natuurlijk Call of Duty en het zou leuker geweest zijn als je deze gadgets en wapens kon gebruiken in een custom mappack of iets dergelijks waar je zelf de baas bent en niet Infinity Ward, maar voor een lineaire, cinematische single player campaign vond ik dit een erg toffe ervaring. Multiplayer waag ik me van de week nog wel een keer aan. De volgende gaat weer naar de Tweede Wereldoorlog, heb ik begrepen, maar dat is niet mijn setting, dus ik moet nog zien of ik daar aansluit. Voor sci-fi fans is dit in ieder geval de CoD om te spelen.