menu

Hier kun je zien welke berichten markwiering als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Midtown Madness (1999)

Ik wil dit spel vier sterren geven, maar ik moet dan eerst aangeven dat ik de beoordeling geef voor PC, maar als ik PC wil selecteren, verdwijnt het beoordelingsschermpje.

Hoe dan ook, ik vind Midtown Madness een ontzettend leuk spel. Dit speelde ik vroeger als kind heel graag. Wat ik als kind altijd jammer vond, is dat de bus en de politieauto niet te kiezen waren. Deze moest ik uitspelen, maar als kind wist ik niet hoe - en ik was sowieso niet goed genoeg om wat uit te kunnen spelen, aangezien Midtown Madness vrij moeilijk is.

Inmiddels heb ik alle voertuigen vrijgespeeld, met uitzondering van die supersnelle auto.

Een ander nadeel vind ik dat jij heel veel moet experimenten met het natuurkunderealisme. Zet jij hem te laag, dan vliegt de auto uit elke bocht (extreem gevoelige besturing), maar als jij hem te hoog zeg, wordt jouw auto zwaar en moet jij elke bocht heel ruim nemen, omdat jouw auto bij echte bocht vanwege de gigantische massa nog haar snelheid vooruit blijft behouden.

Tijdens de lange races gaat de auto erg snel stuk, waardoor ik de race verlies. Ik heb geleerd om hier gebruik van te maken (of misbruik!) door bij elke race de vrachtwagen te nemen en frontaal alle andere spelers stuk te rammen, waarna ik ofwel als enige overblijf, of dat er nog twee andere auto's zijn, maar dat is niet erg. Ik moet minimaal derde worden om de volgende races vrij te spelen om andere auto's vrij te spelen.

Die ene supersnelle auto is uitsluitend vrij te spelen in "Professional" mode. Jij moet dan 8000 punten verzamelen, maar jij krijgt slechts 450 punten per race. Dus, jij moet 18 races halen, maar die races worden héél snel supermoeilijk. De eerste twee zijn nog wel te doen, maar vanaf de derde is het gewoon niet leuk meer. Dan moet ik tig keer opnieuw proberen totdat het pas lukt. Ik had het opgegeven. Ik dacht: "[i][Ik haal wel een opslagbestand van het Internet van iemand die alles heeft uitgespeeld!/i]"

Ik heb nog een webpagina gevonden, MM2X.com, met allerlei modificaties voor Midtown Madness 1 en 2. Ik ben niet zo geïnteresseerd in de nieuwe auto's die die webpagina aanbiedt, maar wel in de nieuwe steden en omgevingen die het aanbiedt. Die heb ik nog niet geprobeerd. Dat ga ik nog doen. Ik ben benieuwd!

Midtown Madness 2 (2000)

4,5
Prachtig spel. 4,5 sterren.

Als kind vond ik Midtown Madness 2 altijd leuker dan deel 1, omdat:
1. In deel 2 kon ik de bus en de politieauto kiezen, zonder deze eerst vrij te moeten spelen.
2. In deel 2 kon ik bomen stuk rijden. In deel 1 sta jij stil als jij dit probeert.
3. In deel 2 is de auto makkelijker te besturen. Geen extreem gevoelige besturing, maar ook geen overdreven zware auto's. Gewoon makkelijk en fijn te besturen - en dat zonder dat ik alles eerst uitgebreid hoefde af te stellen met de natuurkunderealismebalk, zoals in deel 1 nodig was.

Ook als volwassene vind ik deel 2 leuker, omdat in deel 2 alles redelijkerwijs vrij te spelen valt. Het is niet extreem moeilijk. Het is gewoon te doen. Dat terwijl het vrijspelen van die supersnelle auto (Panoz GTR) in Midtown Madness 1 gewoon een hel is (ben ik nog steeds niet in geslaagd te doen...)

Vooral de map San Francisco vind ik leuk in Midtown Madness 2. Daarin kan ik enorm stunten. Die extreme hoogteverschillen is wat het spel leuk maakt.

Alhoewel... ik vind het ook leuk om die brandweerwagen te nemen (moest ik eerst vrijspelen) en daarna daarmee alle politieauto's in de stad stuk te rijden. Die brandweerwagen is echt supersterk!

Ik heb recentelijk mm2x.com gevonden, met modificaties voor Midtown Madness 1 en 2. Ik ben niet zo geïnteresseerd in de nieuwe auto's, maar wel in de nieuwe terreinen. Midtown Madness 2 heeft zelfs meer nieuwe terreinen beschikbaar dan Midtown Madness 1! Ik heb deze nieuwe terreinen nog niet uitgeprobeerd, maar zodra ik dat gedaan heb, laat ik het hier ook weten!

Wat Midtown Madness 1 en 2 zo leuk maakt, is de open wereld. Voor die tijd was dit vrij revolutionair. Inmiddels hebben meer spellen dit, maar rond 2000 reed jij in alle racespellen over een uitgetekend pad waar jij niet vanaf kon wijken. In Midtown Madness 1 en 2 kun jij elke kant op die jij maar wilt en zodoende lekker de stad verkennen.

Redcat: de Brutale Bankroof (1998)

5,0
Legendarisch spel. Ontzettend grappige introductie. Het spel legt hele interessante dingen uit over elke planeet in ons zonnestelsel, inclusief Pluto, want Pluto is ook een planeet!

Ik vind het echt raar dat Pluto tegenwoordig niet meer als planeet gezien wordt. Het is wel een planeet! En ik ben blij dat Davilex dat ook vond!

Het spel zelf is qua opzet simpel. Met de muis bepaal jij de richting en bepaal jij of jij vooruit vliegt of niet. Jouw radar helpt jou alle geldzakken te vinden die Brutus en Max verloren zijn omdat een ruimtesteen en gat sloeg in hun vrachtschip. Wat het leuk maakt is de aanwezigheid van de UFO's van de minimuizen die jou kapot proberen te schieten. Jij reageert door hen kapot te schieten voordat zij dit bij jou kunnen doen. Elke minimuis laat een bonus achter, zoals ruimteschildbatterijen, of een tijdelijk UFO-schild, of een tijdelijk sterker kanon om mee te schieten, of doelzoekende munitie. Terwijl jij lekker rondvliegt, vertelt Whizzkitty wat er op de radar te zien is. Zo wordt jij gewaarschuwd voor minimuizen, maar ook voor Brutus en Max.

"Brutus in de buurt!"
"Max op de radar!"
"Minimuizenalarm!"

Het feit dat Brutus en Max met jou communiceren terwijl jij met hen in gevecht bent maakt het nog grappiger!

Redcat zelf maakt ook opmerkingen, bijvoorbeeld nadat jij een minimuis, Brutus of Max hebt uitgeschakeld.

Wat een leuk extraatje is, is de aanwezigheid van ruimtemijnen. Ruimtemijnen moet jij kapot schieten als jij deze nadert, omdat zij anders jouw UFO beschadigen. Jij kunt ook prachtige geanimeerde stenen vinden die jij kapot moet schieten - en in het laatste niveau kun jij het vrachtschip vinden waar alle geldzakken uitgevallen zijn.

Het spel is qua opzet misschien simpel, maar het is de humor, het verhaal en de interacties in het spel dat het zo leuk maakt!

Dit is één van mijn favoriete Redcatspellen. Het heeft een uniek thema (sterrenkunde; weer eens iets anders dan taal en rekenen!), unieke speelervaring (het ENIGE Redcatspel waarin jij een UFO kan vliegen!) en het is gewoon ontzettend leuk opgezet qua interacties.

Wreckfest (2018)

Alternatieve titel: Bugbear's Next Car Game: Wreckfest

Legendarisch spel. Vijf sterren. Ook al kan ik die vijf sterren niet echt geven, want ik moet eerst "PC" selecteren, maar terwijl ik dat doe, verdwijnt het beoordelingsschermpje...

Ik heb dit spel ontdekt via een YouTube-video van twee Nederlandse kerels (ik ben de namen kwijt) die dit speelden. Zij zaten ontzettend hard te lachen bij elke extreme botsing in het spel, toen zij dit spel speelden met andere spelers via het Internet. Het spel zag er indrukwekkend uit, dus ik heb het toen ook gekocht.

Het spel kost 30 euro op Steam. Ik had via een Letse, Estse of Litouwse webpagina (ik haal die landen altijd door elkaar) een goedkopere Steam-licentie gekocht, voor maar 18 euro. Inmiddels ben ik alsnog 30 euro eraan kwijt, want ik heb hierna drie keer een uitbreiding gekocht, die elk 4 euro kostte.

Ik heb wat gespeeld in de carrière. Het was leuk, maar nog niks bijzonders. Toen ging ik dit spel op het netwerk spelen, met andere spelers over de wereld, en toen... toen begon de pret!

Elke race was zo extreem dat ik mij überhaupt niet meer focuste op snelheid, maar alleen op het ontwijken van andere spelers om levend over de finish te eindigen. In elke bocht word jij volop in jouw zij geramd door een tegenstander, waardoor jij bochten dusdanig moet nemen dat niemand jou van de zijkant kan scheppen. Dat vergt wat oefening, maar na een tijdje lukt het. En... ik moest bussen ontwijken die tegen het verkeer in reden.

Dat verbaasde mij enorm. Er komt een bus frontaal op mij afgestormd, met grote snelheid. Als hij mij raakt, is mijn auto stuk. Ik doe mijn best om hem te ontwijken. Uiteindelijk lukt het, deels, want hij tikt mij nog net aan aan, maar niet dusdanig dat mijn auto stuk is, maar alleen 5% schade heeft. Dat is te overzien. Ik rij verder.

Dat is het leuke aan dit spel: de extreme races, de botsingen, het proberen te overleven.

Ik wilde ook graag een Battle Bus hebben, dus heb ik - puur en alleen om die te krijgen - vijftigduizend punten bij elkaar geraapt in het toernooi, over de periode van een week. Toen ik eenmaal de gevechtsbus had... toen begon de pret.

Ik begon nu zelf in netwerkspellen tegen het verkeer in te rijden. Elke auto die ik tegenkwam ramde ik kapot. Sommige spelers wisten mij te ontwijken, maar... nieuwe ronden, nieuwe kansen. Bij de volgende ronde schepte ik er nog een paar!

Zo had ik het voor elkaar gekregen dat van 16 spelers, er 7 door mij waren uitgeschakeld. 5 waren door iemand anders uitgeschakeld, die ook tegen het verkeer in reed met een gevechtsbus. Er eindigden maar twee mensen over de finish (ik en die andere busrijder eindigden niet over de finish, omdat wij tegen het verkeer in reden). Ik stond aan het einde gewoon bovenaan, als één van de beste racers, ook al ging ik de hele tijd tegen het verkeer in!

Er zijn ook servers in het spel waarin jij niet mag botsen. "Clean racing", noemen zij dat. Schoon racen. Dat begrijp ik niet echt. Wreckfest is speciaal gemaakt om te botsen. Dat maakt het spel zo leuk. Wreckfest zonder botsingen is net zoiets als... Forza.

Wat ik nog wel eens doe in die servers, is binnenkomen en de "Vandal" uitkiezen (busje), die ik overigens helemaal roze heb geverfd om op te vallen. Jij kunt in dat soort servers geen bussen kiezen, dus ja, de Vandal is dan mijn beste optie om nog wat schade toe te brengen aan andere spelers. Vervolgens schrijf ik op een papiertje wie de moderatoren zijn in die servers en ga ik racen. De moderatoren laat ik met rust - en ik doe ook niks als een moderator in mijn buurt rijdt, maar als er even geen moderator in de buurt is om het te zien en ik zie een auto voor mij die een scherpe bocht neemt... BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMM!!!!! En stuk is hij! Helemaal total loss!

Vervolgens, als diegene mij beschuldigt, zeg ik: "Ik dacht dat jij meer naar rechts zou gaan. Jij ging pal naar links, en toen kon ik jou niet meer ontwijken!", ook al deed ik het gewoon expres.

Zo kom ik ermee weg. Maar, als er twee of meer mensen over mij geklaagd hebben, dan gaat een moderator mij in de gaten houden in de "spectate mode" - en dan lukt het niet meer. Dan word ik gewoon verbannen als ik tegen iemand aan botst.

Maar, dat is niet erg, want:
1. Ik hecht weinig waarde aan servers waarin jij niet mag botsen. Botsen is het enige dat Wreckfest leuk maakt.
2. Die verbanningen duren maar één dag. De volgende dag kan ik weer terugkomen, als ik zou willen.

Maar, ook in servers waarin jij vrij mag botsen, merk ik dat sommige spelers boos worden als ik hen frontaal raak met de gevechtsbus. Zij zeggen dan: "This server is hijacked by low IQ bus trolls! I am leaving!"

Maar ja... sommige spelers kunnen er wel om lachen als zij door mij geschept worden. Ik had ook een keer gehad dat ik in een gevechtsbus tegen het verkeer in reed en zodoende een aantal spelers wist uit te schakelen. In de volgende race was er nog iemand die mee ging doen. Hij nam ook de gevechtsbus en ging ook tegen het verkeer in rijden om iedereen te rammen. Daarna kwam er nog een derde bij, en een vierde. Toen had jij gewoon vier busbestuurders die tegen het verkeer in gingen om alle andere spelers stuk te rammen. Maar, toen kon geen enkele speler het nog halen, dus uiteindelijk waren alleen de busbestuurders nog over. Daarna gingen alle andere spelers uit de server, waarna er nog maar vier mensen overbleven, maar de andere drie gingen toen ook weg, waarna alleen ik nog over bleef.

Ik had toen écht het gevoel dat ik met mijn daad iedereen had weggepest...
Dat vond ik dan weer niet leuk, om als enige over te blijven in de lobby.

Hoe dan ook, dit is een legendarisch spel! Van alle moderne racespellen is dit veruit mijn favoriet! Ik heb hier heel veel plezier aan gehad - en ik geniet er nog steeds van om dit te spelen!