menu

Hier kun je zien welke berichten Roel- als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Assassin's Creed: Brotherhood (2010)

3,5
Helaas, na lang wachten op een prijsdaling heb ik hem dan toch tweedehands gekocht. Ondanks dat ik het snel heb uitgespeeld en moeite had om te stoppen met spelen viel het me toch lichtelijk tegen.

Ten eerste de stad zelf, Rome, valt op door het gebrek aan structuur. Ik vind het absoluut geen fijne stad om doorheen te springen (bij lange na niet zo fijn als Florence) en de afwisseling met het platteland valt me niet goed. Had liever een tweede stad (net als Venetië in deel II) gezien. Verder werkte de grootte van de stad eerder tegen dan mee, het tunnelsysteem werkt matig (laadtijden zijn sowieso lang imo) en paardrijden is t.o.v. bijvoorbeeld RDR zeer matig en vooral erg onhandig in de stad zelf.

Ten tweede bevalt het verhaal me eigenlijk niet, het is weer min of meer hetzelfde als het vorige deel en het einde kon me alles behalve bevredigen (kan aan mij liggen, vind dat animus geneuzel sowieso niets). De hoofdmissies waren best leuk, maar vaak wel redelijk simpel. Heb wel af en toe met stomme verbazing gekeken hoe het spel me naaide door te zeggen dat ik niet 100% sync. had terwijl ik ABSOLUUT ongezien de missie had gespeeld. De sidemissions heb ik nog (lang) niet allemaal gedaan, dus daar zal ik niet over oordelen.

Het aankopen en opbouwen van de stad is - buiten het hogere inkomen - vrij zinloos. De shops zijn gelukkig wel in overvloede aanwezig waardoor je je niet een ongeluk hoeft te lopen om iets te kopen. De side quests zijn wel vrij frustrerend, zeker omdat ik aan het begin dacht dat je gewoon je items kon verkopen en dat ze dan optelden. Later bleek dat je ze op moest sparen en bij een bepaalde shop kon "inleveren", wat mij betreft mocht die informatie veel eerder gegeven worden.

Dan toch nog positief nieuws: het spel speelt als een trein, de besturing is - buiten hier en daar een onbegrijpelijk scheve sprong - zeer fijn en het vechten hebben ze wel verbeterd t.o.v. deel II. Het duurt minder lang met 'hakken' en de killstreaks zijn fijn en voeren het tempo wat op.

Hét nieuwigheidje - de brotherhood - is erg leuk bedacht, maar maakt het spel bij vlagen erg makkelijk. Met 6 assassino's hoef je je zelden zorgen te maken over grotere groepen tegenstanders en hierdoor zijn de Borgia towers erg makkelijk over te nemen. Wat op zich ook weer niet zo heel erg was, aangezien dat toch wel redelijk repetitief werd na vier overnames.

Voor mijn uiteindelijke oordeel zal ik proberen de sidemissions allemaal te volbrengen, maar ik kan helaas wel stellen dat het spel niet de magie heeft gebracht die ik ervoer toen ik AC II voor het eerst speelde. Het spel heeft het geluk dat ik het idee erachter - het klimmen en de volledige vrijheid - mij ontzettend bevalt. Ik hoop alleen wel dat Revelations een beter beklimbare stad krijgt.

3,5*

Grand Theft Auto V (2013)

Alternatieve titel: GTA V

4,0
Hmm, ben ondertussen klaar met de main story en bijna klaar met alle side/freak missies. Hoewel de totale speelduur niet tegenvalt ben ik toch een tikkeltje teleurgesteld in de missies an sich. Daadwerkelijke overvallen zijn op een hand te tellen; terwijl deze toch het meest bevredigend zijn. Daarnaast houd je van het gestolen geld wel erg weinig over door die corrupte FIB lui (overigens een tikkeltje afgezaagd, corrupte geheime dienst/overheid). En om nu al alles opnieuw te gaan doen om de andere opties te kiezen bij de missies vind ik wat overdreven. Kortom: de missies zijn best leuk opgezet en geven voldoening bij het voltooien. Het idee van naar elke missie toe rijden wordt echter niet weggenomen en de moeilijkheidsgraad ligt niet heel erg hoog (ook met free aim). Het overall verhaal is goed, maar had wat mij betreft nog beter uitgewerkt kunnen worden, of in ieder geval verlengd nadat je in de laatste missie met alles en iedereen afgerekend hebt. Al zal dat laatste wel met DLC komen.

Hoewel over de wereld zelf al veel is gezegd doe ik het toch ook maar: het is werkelijk schitterend en steekt zelfs RDR naar de kroon. De verschillende weertypen, het soort landschap, de vormgeving d.m.v. riviertjes, (zand)wegen, bergen en stad is werkelijk uniek en leeft met random events (gevaarlijk, want na veel spelen zijn ze niet zo "random" meer). Helaas wordt een groot deel van de map niet gebruikt in de main story en zul je van het free roam aspect moeten houden om daadwerkelijk van deze formidabele map te kunnen genieten. Zelf doe ik dit het liefst al cruisend met de rock zender of country muziek op (geniaal dat Johnny Cash er in zit), maar hoe je het uiteindelijk doet is aan een ieder zelf. Vliegend raad ik overigens niet aan, de helikopter is stuitend slecht te besturen en de vliegtuigen gaan over het algemeen te hard (met het stuntvliegtuigje langs de berghellingen scheren is overigens wel heel tof en uitdagend, maar niet voor het landschap genieten). Kortom: de wereld is uniek en overweldigend, maar wordt door het spel zelf niet zomaar prijsgegeven. Ga op onderzoek uit, want je mist anders echt iets.

De gameplay werkte over het algemeen goed. Auto's zijn, zodra je "driving" vaardigheid wat opgeschroeft is, goed te besturen en vliegen is snel onder de knie te krijgen. Alleen de al eerder genoemde helikopter is een ware pain in the ass om enigszins recht in de lucht te houden. Het schieten en aimen gaat als vanouds soepel en zorgt voor weinig ergernis. Dit in tegenstelling tot het zoeken van dekking. Net als in voorgaande delen wordt er soms zeer onlogisch voor dekking gekozen en gaat het verlaten ervan, of overspringen naar een andere dekking, niet zoals je zou willen. Grote onvolkomenheden waarbij je op lullige plekken vast komt te zitten ben ik tot nog toe niet tegengekomen. Al is het in een boot stappen/springen van een kade nog steeds een opgave (misschien ligt dat aan mij?). Al met al zeer tevreden, met de kanttekening dat ik de meeste 'spellen' als tennis en golf nog niet gedaan heb (vrees een beetje voor het biljart/dart syndroom van GTA IV).

Hoewel er nog zat meer te lullen valt brei ik toch maar een einde aan me verhaal. Overall kan ik na een goede 40 uur spelen zeggen dat Franklin me favoriete personage is, Michael een psychotische idioot met veel verwijzingen naar problemen in 'het echte leven' en Trevor een stereotype vloekende mafkees is. Ik ben benieuwd hoelang GTA V mijn aandacht nog kan houden, het verdient in ieder geval nog heel wat uurtjes.

Zweef tussen de 4 en 4,5. Voorlopig het voordeel van de twijfel dan maar.

4,5/5

Hebben mensen in de laatste missie gekozen om Micheal of Trevor te doden? Ben stiekem erg benieuwd welke wending het spel dan neemt, aangezien ik voor optie 'C' koos en me niet voor kan stellen hoe de laatste missie dan hetzelfde zou blijven.