menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van leatherhead. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (2010) 4,5

31 mei 2021, 14:55 uur

stem geplaatst

» details  

Subnautica: Below Zero (2019) 4,5

18 mei 2021, 11:28 uur

Pff, wat een game weer. Ooit begonnen als DLC, maar inmiddels uitgegroeid tot een standalone game die je apart van het origineel kunt spelen. Het is anders dan het origineel in de zin dat de map een stuk compacter is en dat er meer land-based exploratie is. Het is dan ook misschien niet verstandig om echt een Subnautica 2 te verwachten, de makers hebben duidelijk geëxperimenteerd met het één en het ander. Meningen zijn volgens mij dan ook iets verdeelder over deze game, maar mij bevalt het na inmiddels al zo'n 20 uur gespeeld te hebben toch wel enorm.

Wederom een weergaloos mooie wereld, qua exploratie is er gewoon geen enkele game die hier tegenop kan wat mij betreft. Elke biome heeft zijn unieke eigen sfeer en hoewel je in deze game iets meer aan het handje gehouden wordt qua plot dan in de vorige, kun je alles even goed op je eigen houtje verkennen en wordt je totaal niet gestuurd. De map is zoals gezegd wat compacter en daarom ook wat minder eng dan de grote open watermassa's in het origineel wat mij betreft. Daarnaast zit er (jammer genoeg) geen enkele creature in die kan concurreren met de Reaper Leviathan, al mogen de Ice Worm en de Shadow Leviathan er op zich wel wezen.

Een grote upgrade is het base-building systeem. Een stuk uitgebreider dan het origineel met talloze nieuwe items en upgrades. Kan me geen andere game bedenken waarin het base builden zo vlekkeloos en vloeiend verloopt als hier. Alleen hiermee kun je je letterlijk al uren bezighouden. De Seamoth en Cyclops zijn vervangen door de Seatruck, waaraan je steeds nieuwe modules/cabines toe kunt voegen. Het ding stuurt soms wat vervelend, maar verder een erg gaaf voertuig. Met één van de modules kun je zelfs een compleet aquarium in je Seatruck zetten, precies dit soort details die deze game zo leuk maken.

Het verhaal zelf nog niet uitgespeeld, maar is voor niet per se de aantrekkingskracht bij deze games. Ondanks dat ik er al zo'n 20 uur op heb zitten heb nog lang niet alles gezien en ontdekt. Voor nu 4,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Phasmophobia (2020) 4,0

12 mei 2021, 20:24 uur

stem geplaatst

» details  

Resident Evil: Village (2021) 4,5

Alternatieve titel: Biohazard: Village, 12 mei 2021, 12:06 uur

Wat mij betreft de beste RE game in jaren. RE7 vond ik destijds wel een interessante game en het geïntroduceerde first-person perspectief vond ik helemaal geen verkeerde ontwikkeling. Toch sprak het me thematisch niet heel erg aan, lag de sfeer me niet zo lekker en vond ik de villains/enemies nogal saai en ongeïnspireerd. Deze RE Village is dan weer meer een soort combinatie van de nieuwe RE7 stijl en de sfeer van RE4. De setting heeft er uiteraard veel van weg, maar ook zaken als de shopkeeper, het upgrade systeem, de treasures die je kunt verkopen, de typewriter en zelfs de gamemenu's an sich geven echt die fijne old-school RE4 vibe.

Het dorp is zelf is een geweldig sfeervol vormgegeven locatie die je op je eigen houtje kan verkennen door het spel heen. Het is uiteraard niet direct een open-world, maar het dorp dient als een centrale hub waar je steeds nieuwe geheimen kunt ontdekken naarmate je progressie vordert. De manier waarop dit afgewisseld wordt met de meer specifieke locatie is echt geweldig en zorgt voor een heerlijke flow in het spelen. De pacing in het spel is echt ijzersterk en voor het grootste deel is RE Village voor mij de perfecte balans tussen horror, puzzelen, actie en exploratie. De afzonderlijke ''houses'' van de vier centrale villains in het spel zijn stuk voor stuk geweldig vormgegeven en zijn bovenal verrassend gevarieerd. Bovendien is er, in tegenstelling tot RE7, ook wel degelijk sprake van variatie binnen de verschillende enemy types, waardoor je constant op je hoede blijft.

Hoogtepunt blijft House Beneviento. Echt een geweldige change of pace waarin plots je wapens afgenomen worden en de game omslaat in een soort P.T. achtige gewaarwording. Die foetus is pure nightmare fuel. Niet direct verwacht van een Resident Evil game, maar dat gedeelte is ronduit zenuwslopend. Maar ook de puzzel met de mannequin is één van de meest ingenieuze puzzels die ik al in een RE game heb aangetroffen. Andere uitschieter was het stuk in de fabriek (waar ik tot nu toe weinig mensen over gehoord heb). Lekker sfeervol en donker, beetje steampunk-achtig. Deed me veel aan de film Frankstein's Army denken, zeker die propeller eindbaas .

Ja, naar het einde toe wordt het allemaal inderdaad wat actiegerichter en daarmee ook wat minder. Maar eerlijk gezegd, is er ook maar één RE game die even sterk eindigde als dat het begon? Ondertussen is het bijna de trademark van de franchise geworden dat het richting het einde ontspoort in bombastische actie. Het blijft wel een beetje jammer natuurlijk, maar erg verrassend is het niet en het deed voor mij niet veel af aan de totaalervaring. De uiteindelijke eindscene is textbook en het verhaal, hoewel gewoon voldoende, deed me verder niet bijzonder veel. Vind ik sowieso niet echt het sterkste punt van de reeks in zijn geheel, maar storen deed ik me er ook nergens aan.

Min of meer de perfecte Resident Evil game als je het mij vraagt. Perfect gebalanceerd, sfeervol tot en met, memorabele villains, exploratie die beter dan ooit is en al bij al gewoon een game die heel veel te bieden heeft. Dikke 4,5*

» details   » naar bericht  » reageer