menu

Hier kun je zien welke berichten Them als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Fallout 3 (2008)

5,0
Toch maar even een korte review van mijn kant

Fallout 3 speelt zich af in een gigantische nucleaire wereld die verwoest is door een oorlog tussen de U.S.A en China. De beschaving in de U.S.A woont in kleine nederzettingen of in Vaults, bunkers waar de bewoners beschermd worden tegen nucleaire rotzooi en gemuteerde wezens. Uit een van die Vaults komt je hoofdpersoon. Je vader is de Vault uitgegaan en jij gaat hem achterna omdat de Vaultbewoners je liever dood dan levend zien. En dan begint het fantastische avontuur.

De aanpassingsmogelijkheden en keuzes in het spel zijn er in overvloed. Zo kun je in het begin al kiezen om bepaalde personages te vermoorden of te laten leven, hetgeen weer invloed heeft op het verloop van het spel. Deze acties zorgen ervoor dat je Good Karma of Evil Karma krijgt. Dit vind ik een van de leuke dingen in het spel. Ook de gigantische dosering aan perks zorgen voor een RPG gevoel. Je kunt je eigen spel spelen en je hoeft je niet vast te houden aan vaste regels. 'Play your game', zal Bethesda hebben gezegd. Naast de mainquest zijn er ook tal van uitgebreide sidequests die erg leuk zijn om te doen. Zo moet je een klein jongetje helpen zijn vader te vinden, dit duurt vrij lang, totdat je erachter komt dat pa al de hele quest dood in zijn huis ligt. Dit maakt het spel ook zo geloofwaardig. Niet alles heeft een happy end en de meeste sidequests zijn daarom ook erg verrassend. Ook is dit een spel waar slijtage een belangrijke rol speelt. Je moet veel dingen in de gaten houden, zoals je gezondheid, je nucleaire niveau en de kwaliteit van je wapens en armor. Na een tijdje zal alles kapot gaan en zal je je repair skills moeten gebruiken of ergens een flapperd vinden die het zaakje even voor je regelt.

Ook het schieten is vrij geniaal bedacht. Met de V.A.T.S kun je op originele en filmische wijze mutanten, ratten of zombies (en veel meer) uiteenrijten met verschillende wapens.

Geweldig is ook dat je op sommige momenten op iets gefocust bent, zoals een Mutant in de verte, totdat je ineens een gil hoort, je omdraait en dan staat er ineens een Glowing One achter je die als een gek op je staat in te beuken. Dan zit je toch even met je hart in je keel op de bank. Wat bij mij altijd resulteert in het leegschieten van m'n shotgun op het allang dode lichaam van de zombie, puur uit frustratie

Totdat je bij level 20 bent. Dan wordt het toch minder. Je kunt niet meer levelen (de expansions niet meegerekend) en dan zal je toch een beetje met de handen in het haar zitten. Maar gelukkig zijn er dan nog die vele sidequests, vijanden en geheimen. Zo kun je speciale wapens proberen te bemachtigen door ellenlang door bepaalde plaatsen te zwerven, dan kom je erachter dat je een bepaalde sleutel niet hebt en kun je alle kastjes, laden en lijken gaan onderzoeken om te kijken of die verdomde sleutel daar ergens ligt. Dit zorgt ervoor dat je niet snel bent uitgespeeld met dit spelletje.

Bethesda heeft een meesterwerkje geschapen, en dit spel verdient een plekje in mijn Top 10.