menu

Hier kun je zien welke berichten Sateck als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Shenmue (1999)

5,0
Na 20 jaar heb ik deze game weer mogen spelen. Er is een remaster uitgekomen op de PS4, inclusief het 2e deel. Ik dacht eerst: 'Moet ik hier wel weer aan beginnen?'. Vroeger vond ik dit geweldig, maar het kan nu natuurlijk zwaar tegen vallen. Dat zal overigens ook niet de 1e keer zijn.

Na 10 minuten spelen had ik het gevoel dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Met name de gameplay viel zwaar tegen. Het is tenslotte een gameplay van 20 jaar terug. Maar na een klein uurtje ben je het gewent, en zat ik weer helemaal(!) in de game. Prachtig! De sfeer in Dobuita vind ik gewoon fenomenaal. Het is allemaal niet zo groot, waardoor je je snel thuis voelt. Na een tijd weet je precies wie iedereen is, en waar alle winkels zijn. Het gaf mij een gevoel wat ik nog nooit heb gehad bij games als GTA en Assassin's Creed.

Lekker ontspannen rondlopen, mensen benaderen of zij iets weten over de dood van mijn vader. Veel respect naar elkaar. Een heerlijk Japanse sfeer en een gemoedelijk dorp.

Wat is Dobuita prachtig is gelukt, is wat minder in de haven. Veel minder aanspraak bij de mensen, en om de tijd te doden moet je daarom ook maar wat werken. Iets wat na een tijd wat eentonig wordt. Het is het enige minpunt in de game. Maar dat mag voor mij de pret niet drukken.

Ik kan me herinneren dat ik als klein jochie bijna een jaar bezig was om dit uit te spelen. Dat had ook wel te maken omdat mijn Engels toen niet heel sterk was, dus wist niet altijd waar ik heen moest. Maar dit keer had ik de game binnen 2 weken uitgespeeld. Het was weer een prachtige tijd, en hierdoor gaat de game van de 2e naar de 1e plaats in mijn top 10.

Nu beginnen met deel 2. Een game die ik nog nooit gespeeld heb. Ik ben erg benieuwd!

Shenmue III (2019)

Shenmue 1 behoort in mijn ogen tot een van de beste spellen ooit gemaakt. Speciaal voor die game van al mijn spaarcentjes een Dreamcast gekocht met het spel. Volgens mij kostte alleen het spel al 200 gulden. Deel 2 heb ik helaas nooit kunnen spelen omdat ik geen Xbox had.

Toch ben ik erg sceptisch over het 3e deel. Sega heeft de laatste jaren maar weinig goeie games uitgegeven. De enige die ik me kan bedenken is Alien: Isolation. Wat dan ook meteen een heel goed spel is!

Ach wel of geen goeie game, ik ga deel 3 sowieso kopen. Hopelijk komt er een HD remaster uit van deel 1 en 2 op de PS4. Dan kan ik eerst even lekker inkomen.