menu

Hier kun je zien welke berichten Manny Calavera als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

A2 Racer III (1999)

Alternatieve titel: A2 Racer 3: Europa Tour

2,0
Ik was echt zo stom deze ongein eens aan te schaffen. Liep op een beurs, zag hem liggen en ik wilde een game. En ja hoor...
Heel stom, want deze was gewoon zoals elke A2 racer game: Slecht.

Wel beter dan voorgaande delen schijnt, maar dan nog. Matige graphics en saai en eentonig. En erg nep. Overal een onzichtbare muur en het reed als fietsen met een lekke band.

Blij dat we de laatste jaren niet meer met Davilex ongein worden lastig gevallen.

2*

Age of Empires (1997)

Alternatieve titel: Age of Empires: Pocket PC Edition

3,5
Mooi spelletje, speelde deze nog wel eens tegen een vriend.
Was soms nog best een tactisch spel, maar dat maakte het mooi.

3,5*

Age of Empires II: The Age of Kings (1999)

Alternatieve titel: Age of Empires II: HD Edition

3,5
Mooi vervolg. Grafisch een stuk beter en de gameplay is behoorlijk uitgediept. Ik miste alleen wel de sfeer van Age 1, ik weet niet precies waarom.

3,5*

Age of Empires III (2005)

3,0
Aardige game, meer niet. 3D is niet altijd grote vooruitgang. Ik miste de AoE feeling.
Het boeide me niet zo lang.

3*

Aliens versus Predator (1999)

Alternatieve titel: Aliens Vs Predator

3,5
De game komt uit 1999 zie ik, de 1e Alien vd Predator film uit 2004 meen ik te herinneren. Was de game dan eerder met het concept of wist men van de film?

Anyway, best een goede game was dit. Veel schrikmomenten zaten erin. De game was erg sfeervol, soms best creapy. Het was geen supergame, want ik vond het niet altijd even fijn speelbaar, maar ik vind dit wel een game die de alien en predator films eer aan doet.

3,5*

America's Army (2002)

3,0
Niet al te lang gespeeld, het zag er niet leuk uit en ik ben niet echt een online gamer. Beetje een propagandagame om mensen het leger in te krijgen.

3*

American McGee's Alice (2000)

3,5
Vage shit was dit zeg

Wel leuk om te spelen, want zon aparte game zie je niet vaak. Het was best bloederig en ook best uitdagend. Toch had er meer uitgehaald kunnen en moeten worden.

3,5*

Angry Birds (2009)

4,0
Hee wat leuk dat deze erop staat!

Ik speel dit nu al een tijd op mijn mobiele telefoon (Samsung Galaxy S).

Erg verslavend zeg! Ook best pittig in bepaalde levels. Sommigen moet ik echt wel 30-50 keer spelen voordat het lukt
Maar dat maakt het wel een uitdaging moet ik zeggen.
Met je vinger controleer je de vogels. Hoe hard ze worden gelanceerd, in welke richting, wanneer ze ontploffen, wanneer je een ei dropt etc. En dat alles in erg kleurrijke, scherpe levels. Ik verbaas me echt hoe aantrekkelijk een game op de mobiele telefoon kan zijn.

Heerlijk vermaak als je in de trein of de bus zit. Ik speel het nooit te lang, maximaal een kwartiertje achter elkaar ofzo, maar het blijft wel elke dag leuk om te doen. En het mooie is dat de game (althans op mijn mobiel) gratis valt te downloaden (inclusief momenteel een nieuwe kerst/Halloween update) en aardig wat levels bevat.

Dikke aanrader! 4*

Angry Birds Go! (2013)

1,0
Belachelijke game. Geen idee wat de makers hiermee hebben willen bereiken. Misschien leuk voor hele kleine kinderen, maar liefhebbers van Angry Birds hebben hier niks aan. Een hele simpele, flauwe en niet leuke racegame met wat Angry Bird characters erin is mij geen voldoende waard. Er zit geen uitdaging in, het is vervelend (wil je sneller mee kunnen, dan moet je micro-transacties doen) en de banen zijn enorm simpel en ongeïnspireerd. Plus, je moet een baan tig keer rijden voor je een keer verder kan. De besturing is wel oké (beweeg je telefoon naar links en rechts, beetje het Wii-idee), maar dat is ook wel een minimale vereiste. Deze ongein moet iedereen lekker negeren, ook al is de game ''gratis''.

1*

Angry Birds Rio (2011)

2,0
Angry Birds Rio is gebaseerd op de animatiefilm Rio, wat vrij mooie beelden opleverde. Het tropische sfeertje was vrij oke, de rest niet. Ik weet niet wat de makers hebben gedacht, maar de game miste alles. Het was veel te simpel, de meeste levels speelde je met gemak plots uit, het speelde niet zoals Angry Birds en Seasons. Dan zijn de achtergronden met dubbele lagen wel leuk gedaan, maar de fun was volledig weg. Ik vond de vogels ook een stuk minder leuk dat de kwaadaardige varkens.

Met afstand de slechtste uit de reeks. De enige slechte game uit de reeks eigenlijk.

2*

Angry Birds Seasons (2010)

3,5
Aha, ik zie dat de Angry Bird games er nu allemaal los op staan?

Deze Seasons beviel me wel goed. Zelfde sfeertje als het origineel, leuke nieuwe thema's en genoeg uitdaging. En nog steeds komen er nieuwe updates voor uit, heb een paar weken terug nog nieuwe levels gedownload. Handig dat dit gratis is voor Android gebruikers.

3,5*

Angry Birds Space (2012)

3,0
Waarom staat deze los op de site en Angry Birds Seasons en Rio niet?

Anyway, Angry Birds Space is best wel leuk. Het levert door de zwaartekracht nieuwe gameplay op dat best uitdagend is. Verder is het grafisch een stuk aantrekkelijker geworden. Maar ik ben wel een beetje klaar met de boze vogels nadat dit alweer de 4e versie van de reeks is die ik speel. Wel prettig dat de game op Android telefoons gratis is. Ik had er ook geen geld voor uitgegeven eerlijk gezegd.

3*

Angry Birds Star Wars (2012)

3,0
Net als voorgaande delen best wel geinig, maar ik merk dat ik erop uitgekeken ben. Na 5 minuten sluit ik het vaak alweer af. Ergens jammer, want de game heeft mooie Star Wars beelden en muziek. Duidelijk dat er moeite voor gedaan is.

3*

Animal Crossing: New Horizons (2020)

3,0
Eigenlijk is alles goed aan Animal Crossing. Het visuele stijltje is leuk, de muziek klinkt goed en er is ontzettend veel te doen. Maar, het is niet mijn soort game gebleken. Dit was mijn eerste Animal Crossing en ik heb er de nodige uren in gestoken, maar dit gaat zo traag en dat is niet echt mijn soort manier van gamen heb ik gemerkt. Ik kan me goed voorstellen dat mensen het vissen, bouwen en verkennen erg tof vinden, snap de hoge cijfers ook volledig. Ik hou het alleen hierbij na diverse speelsessies de afgelopen maanden en ga de focus weer op andere games leggen. Ik ga af en toe nog wel op YouTube kijken naar eilanden die echt goed zijn uitgewerkt. Zoiets imponerends is wel mooi om te zien.

3*

Anno 1602 (1998)

Alternatieve titel: Anno 1602: Creation of a New World

3,0
Sfeervolle game die me alleen niet zo geweldig lang wist te boeien. Het was voor mij persoonlijk een beetje saai moet ik zeggen...

3*

Assassin's Creed (2007)

3,5
De game is me deels goed en deels niet goed bevallen.
Grafisch geweldig, origineel is het zeker ook maar het boeit niet al te lang. Op een gegeven moment weet je dat je overal kan klimmen maar wil je afwisseling.
En daar schiet men de fout in. Ik hoop op een 2e deel waarin de missies en het verhaal meer bevatten dan nu.

Uiteraard is dit wel een heel goede game, maar de hype hebben ze niet waargemaakt.

3,5*

Assassin's Creed II (2009)

Alternatieve titel: Assassin's Creed 2

3,5
Tijd voor een recensie...

Assassins Creed II is erg sfeer en mooi, maar het is niet mijn soort game. Deel 1 vond ik ook best geinig, maar niet meer dan dat. Deel 2 is groter, uitgebreider en interessanter. Dat zeker. Maar ook deze game vind ik na een tijdje eentonig worden.

De 1e keer toen ik het spel speelde en in de grote stad begon, keek ik echt mijn ogen uit. Ontzettend mooi hoe alles eruit ziet. Vol met details en de kwaliteit druipt er vanaf. Schitterend dat je overal op kan klimmen, net als in deel 1. Maar na een tijdje gaat het wennen. Ook al zijn de omgevingen erg fraai, toch zijn het alleen maar huisjes en marktpleinen. En het klimmen is tof, maar ook dat went na een tijdje. Daarnaast stoorde het me ook dat het vervelend is dat als je net niet dicht genoeg tegen een muur staat, je er niet op klimt, maar er eigenlijk tegenaan springt zodat je een paar meter achter je beland waar je net stond. Zeer vervelend als je op de vlucht bent of juist iemand moet achtervolgen. Maar verder klom het allemaal wel lekker.

Gelukkig heeft de game een storyline die een stuk beter is dan in deel 1. Je moet genoeg doen en het plot voelt groots aan. Maar ik vind ook de missies na een tijdje wat eenzijdig. Ga daarheen en vermoord die, ga daarheen en bezorg dat pakje...
En later worden de missies wel groter, maar ik vind het niet heel bijzonder. Ik speel vaak nieuwe games snel uit, maar deze game heeft dat niet. Ik heb regelmatig gehad dat ik hem 1 of 2 weken niet eens aanraakte om daarna weer een avondje te spelen.

Kortom; een stuk beter dan deel 1 maar mijn serie zal het niet worden. Ik heb toch niet zoveel met de Middeleeuwen. Ik zou zon game met deze vrijheden wel eens willen zien ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Lijkt me gaaf als je dan bijvoorbeeld een spion bent en in steden als Berlijn of Parijs moet infiltreren met een tof verhaal. Wie weet ooit...

3,5*

Assassin's Creed III (2012)

Alternatieve titel: Assassin's Creed 3

2,5
Tijd voor mijn recensie...

Toen AC 1 vele jaren terug uit kwam, leek het heel wat. Al die vrijheid, al die mooie beelden en een stoer hoofdpersonage. Maar de makers vergaten de gameplay boeiend te houden. De game was aardig, maar meer ook niet. Deel 2 was iets beter, maar kende nog steeds diezelfde saaie gameplay. Vervolgdelen als Brotherhood en Revelations heb ik maar aan mij voorbij laten gaan, geen zin in. Maar de trailers en preview voor deze Assassin's Creed III waren wel weer erg positief en mijn aandacht was weer gewekt. Je zou aannemen dat ze naast mooie beelden nu de gameplay ook wel eens flink in positieve zin hebben veranderd...

Blijkt dat even tegen te vallen zeg...

Het is vrij bizar te constateren dat de game nog steeds dezelfde oersaaie gameplay kent. Luister iemand af, achtervolg iemand, vecht met een groep soldaten, rij ergens naar toe en kijk heel veel tussenfilmpjes. Ongelofelijk zeg, dat ze na al die jaren nog steeds niks beters hebben bedacht. En dan is het vechtsysteem ook nog eens enorm matig uitgewerkt. Een gevecht met een groep vijanden levert onderhand RSI op, zo vaak zit je op je knoppen te button bashen. Het was echt enorm irritant om zulke gevechten te houden. Kijk eens bij Batman: Arkham Asylum en Arkham City hoe je wel een ontzettend vloeiend en intelligent werkend combat systeem in je game kan verwerken zeg. Dit lijkt echt nergens op. En dat is knap lastig, want je raakt in de steden constant in gevecht. Dat is nog een klacht van me. Je wordt veel te vaak betrapt of gedwongen iets te doen waardoor je cover weg raakt. Dat lijkt me toch niet het idee van een assassin spelen. Ik werd af en toe helemaal gek van de achtervolgingen, want het is knap lastig om ze kwijt te raken.

De game begint ontzettend traag, met vooral veel heen en weer gehol om weer om de paar minuten naar een tussenfilmpje te kijken. De eerste sequences waren dat ook boring as hell. Zo speel je op een gegeven moment een indiaan die verstoppertje met kinderen speelt en ze moet zoeken. Dat soort vreselijk suffe gameplay staat me gewoon echt tegen. Het nadeel van de setting van deze game is dat er ook weinig te doen is. Er is ontzettend veel wilde natuur, maar er is eigenlijk niks te beleven. Af en toe schiet je een dier af, klim je in een boom of spring je in het water. Nou, leuk zeg. In de vorige AC delen viel er flink wat te klimmen in enorme gebouwen en torens in grote steden, maar die vind je hier ook niet terug. Ik had het snel gezien in eentonige steden als Boston. Allemaal saaie houten huisjes waar niks moois te zien valt. Ik snap wel dat er eens een andere setting is gekozen, maar het past niet goed bij een serie als Assassin's Creed. Gelukkig kan je wel free runnen door alles, wat nog wel voor wat vloeiende moves zorgt. Maar ik moet bekennen dat ik dat geren hoog over de takken al snel had gezien. Dat is een minuutje leuk, daarna niet meer.

Wat ze overigens wel weer goed hebben gedaan is het tonen van de sfeer van die periode. De tussenfilmpjes, ook al zijn het er erg veel, zien er schitterend uit. De game zelf ziet er ook schitterend uit, met veel kleur en detail. Dat kan je de makers van deze serie toch altijd nageven, ze stoppen er veel moeite in. Wel jammer dat ik met de Xbox versie erg veel clippingproblemen had. Vliegende soldaten, vast blijven hangen achter objecten, lichamen die in de grond half verdwijnen, zonde. Maar op grafisch gebied zal ik niet klagen, dat is gewoon sterk gedaan. Datzelfde geldt voor het geluid. De soundtrack, de stemmen etc, allemaal erg goed.

Maar overall stelt de game gewoon weinig voor als je uitgekeken bent in de grote, wijde natuurgebieden. De gameplay is vrij saai, je hoofdpersoon kan niet tippen aan Ezio van de vorige delen en een hoop missies zijn ook nog eens vrij irritant om te spelen, omdat je combat systeem gewoon rottig functioneert, waardoor bij mij de lol eigenlijk vaak afwezig was.

Ik zag op GamesMeter nog wel een recensie die ook een hoop van mijn kritieken heeft benoemd:

Assassin's Creed III (2012)

Hier sluit ik me grotendeels bij aan. Van de buitenkant lijkt Assassin's Creed III heel wat, maar het is enorm overrated. Hopelijk gaan ze bij het volgende deel eens echt wat veranderen. De serie heeft genoeg potentie, maar het wordt niet benut. Ik geef nu een onvoldoende, niet eens omdat de game heel slecht is, maar omdat ze er na al die delen nog weinig van hebben geleerd als ontwikkelaars.

2,5*

Assassin's Creed Valhalla (2020)

3,5
Tijd voor de review, ook al heb ik de game nog lang niet uitgespeeld en gaat dat vermoedelijk ook niet gebeuren omdat het gewoon too much is. Maar daar kom ik nog op terug. Eigenlijk ben ik vreselijk Ubisoft-moe, met hun constante herkauwen in de Far Cry en Assassin's Creed franchises. De werelden mogen dan wel worden aangepast, de gameplay is zo vreselijk herhalend dat ik bij de grote groep hoor die er op uitgekeken raakte. Maar goed, zo af en toe pik ik voor een vriendelijk prijsje nog wel een Ubisoft-game mee en Valhalla was na jaren zonder Assassin's Creed de gelukkige voor een nieuwe poging. En verrek, blijkt de game nog vermakelijk te zijn ook.

Waar ik sowieso vrolijk van werd zijn de graphics. Ik heb bijna vanaf het begin nu een Xbox Series X, maar door de chiptekorten wil het maar niet vlotten met die console om er alles uit te halen aan mogelijkheden, maar wat Valhalla grafisch laat zien is echt zwaar indrukwekkend. De wereld waarin ik rond ren op mijn paard en dorp na dorp slacht oogt schitterend. Kleurrijk en imposant, met prachtig water, zonlicht, veranderend weer, dieren en bergen. Het had allemaal qua omgevingen wat afwisselender gekund, maar toch zit ik steeds nog te genieten. En ook de actie is bij vlagen lekker bruut en groots, als er halve veldslagen in je beeld verschijnen.

Maar de game kent wel degelijk een aantal serieuze minpunten. Ubisoft denkt al jaren dat meer content ook altijd beter is, maar dat is dus zeker niet zo. Ik hoef geen verhaal dat 50 tot 100 uur duurt en dan ook nog afgeladen vol zit met een miljoen markers op de kaart waar je nog side-missions kan doen of dingen kan opzoeken. Heel eerlijk, mijn focus ligt vooral op het hoofdverhaal, dat kost al veel te veel tijd. Misschien ben ik hier een old school gamer in, maar met een uurtje of 25 aan hoofdverhaal en nog eens een paar uurtjes optionele missies heb ik meer dan genoeg, aangezien ik wel meer wil spelen dan alleen deze game. Verder is de actie bruut in beeld gebracht, maar is het wel eentonig na een tijdje om te doen. Hakken, hakken, ontwijken, hakken, hakken, keertje nog met pijl en boog iemand neer knallen en klaar. Op naar de volgende groep die eraan gaat. Ook is dat hele skillpoint & upgrade-systeem enorm langdradig en niet boeiend met ook weer een miljoen upgrades die me echt geen hol boeien. Ik klik ze maar random aan en geloof het wel.

Tenslotte zou Ubisoft ook eens betere verhaalschrijvers aan moeten nemen, want het weet echt veel te weinig te boeien. Rij of vaar 1000 meter naar die kant toe, plunder de boel, ga weer terug voor een cutscène en begin weer opnieuw. Goddank is er na een tijdje de optie om de lange reizen te skippen met fast travel, maar het is wel eentonig. Overigens leeft de wereld gewoon niet echt, ook al is deze prachtig en groots. Bij Red Dead Redemption 2 wilde ik elk hoekje ontdekken en elke (zij)missie doen, hier heb ik die behoefte gewoon niet. Ook omdat in deze game gewoon heel weinig humor of een leuke dialoog zit.

Gelukkig speel ik de game wel ver na de release, waardoor ik weinig last van bugs heb gehad, terwijl deze game daar geloof ik behoorlijk last van had. Af en toe had ik rare clipping-problemen zoals dat ik niet van een dak af kan komen maar dat viel gelukkig reuze mee. Het bevestigt wel weer dat je tegenwoordig veel games beter pas maanden na de release kan kopen, omdat ze dan pas echt in orde zijn. Overigens voelt deze game voor geen meter als een Assassin’s Creed game, jammer dat ze dat concept los hebben gelaten en er gewoon actiegames van hebben gemaakt de laatste delen waar sneaken totaal niet meer nodig is. Wel heeft de game me onverwacht veel plezier opgeleverd voor een prima voldoende. Het is heel aangenaam om in de wereld van de Vikingen te zijn en lekker lomp om je heen te maaien. Maar dit had echt een topcijfer kunnen krijgen als ze flink wat dingen hadden ingekort en beter uit hadden gewerkt.

3,5*

Astro's Playroom (2020)

4,0
Ongelofelijk hoe enorm goed deze Astro's Playroom wel niet is en dat terwijl het een gratis game bij de PS5 is. Ik was er kort aan begonnen vorig jaar, maar na een half uurtje toch maar overgegaan met een ''echte'' game om te spelen. Onterecht, want dit is ijzersterk en dient iedereen met een PS5 gewoon minstens een keer uit te spelen.

Ik heb niet echt een Playstation-verleden. Nooit een gehad tot de PS5 nu, maar uiteraard wel op eerdere consoles soms gespeeld. Deze game is een viering van de tientallen jaren aan Playstation geschiedenis en ongetwijfeld met veel herkenbare momenten die ik misschien een beetje mis, maar dat deerde niks want het was wel ontzettend leuk om te spelen en als gamer was het vermakelijk om de highlights van Playstation voorbij te zien komen in de levels en met de verzamelde trofeeën. Ik kan alleen maar hopen dat Microsoft of Nintendo ook eens iets als dit had gemaakt voor hun consoletijdperk, maar helaas. Iedereen die iets met nostalgie heeft zou dit sowieso eens moeten checken.

Maar wat me het meeste nog heeft verbaast is dat het ook oprecht leuk om te spelen is. Je bezoekt allerlei Playstationconsole gerelateerde gebieden die ontzettend mooi geanimeerd zijn met prachtige kleuren, grote wijde levels en spetterende actie dat in hoog tempo voorbij gaat. Je krijgt een snelcursus PS5-controller gebruik en dat is echt leuk, want het is een unieke controle met onder andere een touchpad en met reactie op beweging. De gameplay die dit demonstreert is tof. Zo klim je als een aap en zo rol je als een bal rond. En uiteraard is er ook gewoon ouderwetse platformfun. En ja, deze game heeft in mijn ogen wel heel erg veel van de Super Mario games geleend qua werelden, qua gameplaymechanics en ook wel qua stijl, maar toch ademt het creativiteit en plezier. Zeker dat deel in de ruimte vond ik indrukwekkend gemaakt.

Je bent er jammer genoeg met een goede twee, drie uren doorheen, maar dan heb je wel jezelf vermaakt. Wil je alles completeren aan puzzelstukjes en collectibles, dan kan je nog langer door. Ik hoef hier geen 100 procent te voltooien, maar kan me voorstellen dat de echte fan dit graag doet. Speel wel de werelden uit, dan krijg je een laatste funny boss fight.

4*

Awesome Adventures of Captain Spirit, The (2018)

3,0
Sympathieke inleiding op de naderende Life is Strange 2, maar verwacht er niet al te veel van. Je loopt door je kleine woning en je achtertuin en na een dik uur ben je wel weer klaar. Het deed me wat denken aan de bonusepisode van Life is Strange: Before the storm. We volgen de jonge Chris, wiens moeder dood is en wat zijn vader schijnbaar slecht heeft verwerkt gezien zijn drankprobleem. Echt interessant zijn de dingen die je onderneemt nog niet, maar het vuurwerk wordt ongetwijfeld bewaard voor de volledige game die ik absoluut ga spelen.

3*