menu

Hier kun je zien welke berichten solidKevin als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Outer Worlds, The (2019)

4,5
Vandaag na iets minder dan 40 uur de game uitgespeeld (op hard) en de eindresultaten van mijn keuzes voorbij zien rollen. The Outer Worlds is voor mij de verassing van 2019. Toen de eerste reviews werden gepubliceerd, kwam ik er pas achter dat de game uit was. Zelfs toen dacht ik: die haal ik wel een keer als hij goedkoper is. Hoe meer ik over de game hoorde, hoe groter mijn interesse werd. Uiteindelijk besloot ik de gok te wagen. Dat blijkt een gouden zet te zijn geweest.

In The Outer Worlds laat Obsidian maar weer eens zien dat er hele goede verhalenvertellers bij de studio werken. Alles aan de fictieve wereld is zeer gedetailleerd uitgedacht, waardoor je het idee krijgt dat het echt zou kunnen zijn. In het fictieve Halcyon zijn corporaties de baas en bepalen ze het leven van de kolonisten. Dat leven is een echte 24/7-maatschappij waar niemand baat bij heeft. Nou ja, behalve de CEO's dan natuurlijk. Geeft Obsidian hiermee een kritische blik op onze maatschappij? Daar kan je over discussiëren, maar de game houd je, zonder irritant te worden, wel een spiegel voor en werpt een kritische blik op de rol van het kapitalisme in onze wereld. Dit soort zaken aankaarten is iets wat goede sciencefiction ook hoort te doen in mijn opinie.

Maar laat mijn, ietwat kritische, wereldbeeld je niet afschrikken. The Outer Worlds is en blijft gewoon een leuke game. De sterke basis wordt ondersteund door de bewoners van de wereld die heel goed en realistisch overkomen. Uiteraard heb je ook wat rare snuiters hier en daar, maar zeg nou zelf: die heb je in de echte wereld ook. Je voelt aan alles dat ze, voordat ze op je pad komen, al een heel leven achter de rug hebben. In The Outer Worlds draait de wereld niet om jou. Jij bent er onderdeel van en als je weg zou gaan, blijft Halcyon gewoon bestaan. Voor mij was dit een van de reden om steeds terug te keren, want ik was heel benieuwd hoe de wereld zou reageren op de dingen die ik nu weer aan het uitspoken was.

Uiteraard hoef je dit niet alleen te doen, want er zijn ook verschillende teamgenoten te rekruteren die je een handje helpen op je reis. Ook zij hadden al een leven voordat jij in beeld kwam, wat hen nog echter maakt. Het feit dat NPC's sommige teamgenoten herkennen en ze ook aanspreken, maakt The Outer Worlds zo bijzonder. Je nieuwe vrienden zijn geen simpele aanhangsels die buiten het grote plaatje vallen. Ze zijn er onderdeel van.

Hoe je uiteindelijk met Halcyon omgaat, is aan jou. Zelf ben ik heel erg van de dialogen, dus het merendeel van mijn vaardigheidspunten gingen in de sociale skills intimidate, lie en persuade. Hoewel het niet mogelijk is om je overal uit te lullen, (een groot beest gaat namelijk niet weg als je het lief vraagt) had ik wel het idee dat ik veel dingen met woorden kon oplossen. En ook hier komt het goede schrijfwerk weer naar voren, want de reacties die je (stille avatar) kan geven, zijn ronduit geniaal te noemen.

De wereld, personages en het schrijfwerk zijn dan ook de redenen om deze game in huis te halen. Voor de gameplay hoef je het niet te doen. Hoewel de game prima werkt, voel je aan alles dat de shooter mechanieken wat houterig zijn. Het is prima speelbaar, maar als je het vergelijkt met andere games in het genre, is het allemaal vrij basic. Grafisch is het ook prima. Niet baanbrekend, maar gewoon oké. Zoals ik in een eerder bericht al aangaf, kom je als RPG-liefhebber extra aan je trekken door de opties die je krijgt om je personage helemaal eigen te maken. Wil je een domme bruut (met bijpassende dialogen!) zijn die alles met slagwapens dood? Tuurlijk, waarom niet. Liever een charismatische wetenschapper die ook gemakkelijk sloten kan ontgrendelen? Geen enkel probleem.

The Outer Worlds is, zoals ik in het begin al zei, de grootste verassing van 2019 voor mij. Ik wil zelfs zo ver gaan om te zeggen dat hij weleens bovenaan mijn lijst van favorieten games van dit jaar kan komen. Het is weer even geleden dat een game mij zo in de wereld kon trekken en ik vond het oprecht jammer dat mijn avontuur in Halcyon was afgelopen. Zeker een titel die ik in de toekomst nog eens ga oppakken. Als Obsidian dit soort games dadelijk ook voor Microsoft gaat maken, is er eindelijk weer een (goede) reden om een Xbox in huis te halen.

4,5* (gespeeld op: Xbox One)