menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van solidKevin. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021

Phantasy Star Online 2: New Genesis (2021) 4,0

Alternatieve titel: PSO2: New Genesis, 15 oktober, 15:41 uur

stem geplaatst

» details  

NieR Replicant ver.1.22474487139... (2021) 5,0

12 oktober, 23:09 uur

"I am a book of great arcane knowledge, not some travel guide!"

NieR Replicant ver.1.22474487139... is een herkansing voor Yoko Taro (geestelijk vader van NieR en Drakengard) om het verhaal uit NieR Gestalt bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Het gaat hier overigens niet om een remake of remaster van Gestalt, maar een, zoals Taro het zelf noemt, 'version upgrade'. Een eigenzinnige benaming bedacht door een nog eigenzinnigere gamemaker voor een van de eigenzinnigste games die je (n)ooit zal spelen.

Het is niet heel raar als de naam NieR Gestalt je niet zoveel zegt. De in 2010 uitgekomen game kon critici niet echt bekoren en was een commerciële flop. Desalniettemin groeide Gestalt uit tot een ware cultklassieker en diende het als de blauwdruk voor het veelgeprezen NieR: Automata. De serie maakt met deze 'version upgrade' een mooie cirkel. Zonder Gestalt was er geen Automata geweest en als Automata geen succes was geworden, hadden we nu Replicant niet gehad.

Je speelt als 'de broer' die hemel en aarde beweegt om zijn zusje Yonah tegen de gevaren van de buitenwereld te beschermen. Voor westerlingen is dit de eerste officiële kennismaking met dit personage, omdat hij in het origineel is vervangen door 'de vader' (waarbij Yonah zijn dochter is). Het was een goede keuze om het helemaal recht te trekken naar 'de broer', want de dynamiek tussen hem en de andere personages voelt veel logischer en natuurlijker aan. En mensen wat is Replicant toch gezegend met een geweldig assortiment aan kleurrijke personages.

De grofgebekte 'hussy' Kainé, het ultieme wapen Emil, het elitaire, vliegende boek Grimoire Weiss, de zussen Devola en Popola, de Lighthouse Lady, de Postman, de Red-Bag Man en vele anderen maken het een avontuur om nooit te vergeten. Een uniek aspect is dat alle stemacteurs uit het origineel zijn teruggekeerd om hun oude rollen helemaal opnieuw in te spreken. Hierbij springt, net zoals in Gestalt, Liam O'Brien (Grimoire Weiss) er met kop en schouder bovenuit. Grimoire Weiss is een van de beste gamepersonages ooit gemaakt en dat is deels te danken aan het fantastische stemwerk van O'Brien.

Deze 'version upgrade' is grafisch en gameplay technisch ook onder handen genomen. De grijsbruine gloed uit het origineel heeft plaatsgemaakt voor heldere kleuren die van je scherm afspringen en de modellen van de personages hebben ook een upgrade gekregen. Hierbij is er vooral bij Kainé een duidelijk verschil te zien. De omgevingen waarin je loopt, voelen anno 2021 wel wat leeg aan. Dit is minder het geval in de dorpen die je bezoekt, maar aan de open velden kun je duidelijk zien dat de oorsprong meer dan tien jaar terug ligt.

De combat lijkt nu veel meer op die van Automata en dit zorgt ervoor dat Replicant een stuk leuker is om te spelen. Waar je in Gestalt wat generieke aanvallen uitvoert, scheur je in dit deel al vliegend, springend en koprollend je vijanden aan flarden. Het systeem is niet zo uitgebreid als een hack 'n slash game, maar het is toereikend genoeg voor Replicant. Een nadeel is dat je de hele game tegen dezelfde soort vijanden aan het vechten bent en er niet echt een reden is om van wapen te wisselen als je het beste wapen (all hail the Phoenix Spear!) in handen hebt.

De side quests blijven de zwakke broeders van NieR. Squall Lionheart beschreef het in zijn mening bij Gestalt al als "Nier de norse klusjesman" en dat is, minus het norse, hier nog steeds het geval. De meeste quests vragen je om voorwerpen te verzamelen en die terug te brengen voor een beloning. In de meeste gevallen moet je daarvoor helemaal naar de andere kant van de wereld reizen om iets via RNG te bemachtigen. Niet bepaald het leukste werk, maar de interacties tussen 'de broer' en Grimoire Weiss maken het stiekem toch de moeite waard.

Het helpt mee dat de omgevingen die je bezoekt, worden opgefleurd door een ijzersterke soundtrack. Het knappe is dat werkelijk elk nummer je weet te raken en het perfect de sfeer weet te vatten. De mechanische geluidselementen in het ene gebied, de mysterieuze tonen in een bos of de epische bombast die op je afkomt tijdens een belangrijk gevecht, het draag allemaal bij aan een onvergetelijke ervaring. Dat de teksten een soort mengelmoes van verschillende talen zijn, geeft de muziek een extra uniek sausje.

Replicant bevat gloednieuwe content om te ontdekken. Zo is er een extra verhaal toegevoegd met een nieuwe omgeving, boss fight en verhalende scenes. Deze nieuwe elementen zijn zo goed geïntegreerd dat ik mezelf tijdens het spelen hardop afvroeg of ze niet in de oude game zaten. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft men er zelfs een gloednieuw einde aangeplakt.

De manier waarop Replicant omgaat met het geven van informatie is uniek. De eerste helft van de game is altijd hetzelfde, maar de tweede helft is een ander verhaal. De game heeft in totaal vijf eindes die gecodeerd zijn als A t/m E. In de A-route wordt, zonder dat je dat doorhebt, op een vakkundige manier informatie van je weggehouden. In de B-route komt er een nieuwe waarheid naar boven en begin je jezelf steeds meer af te vragen of je wel de held bent in dit verhaal.

De C- en D-route zijn twee kanten van dezelfde munt (het verschil tussen C en D is de allerlaatste keuze die je maakt) en bieden te weinig nieuwe zaken om een derde doorspeelsessie te rechtvaardigen. Uiteindelijk ben je maar gewoon door de tweede helft aan het skippen om bij drie á vier nieuwe scenes uit te komen. Wat mij betreft was het sterker geweest als men de B-route met die van C en D had gecombineerd.

De E-route is een nieuwe toevoeging aan Replicant en is alleen te bereiken als je de D-route hebt gevolgd, je een nieuwe game bent gestart én je een bepaald punt bereikt in de eerste helft. Wat volgt is een ongeveer twee uur durende achtbaanrit vol verwijzingen en plotwendingen waar elke NieR/Drakengard liefhebber zijn vingers bij aflikt. Het moet wel gezegd worden dat het bereiken van dit einde nogal omslachtig is. Ergens past het wel bij Replicant, maar het kon makkelijker.

Oké, dit verhaal is veel langer geworden dan ik had gedacht. Tot slot nog even: voor wie is deze game? Iedereen die NieR Gestalt een warm hart toedraagt en/of NieR: Automata goed vond, kan ik aanraden om NieR Replicant te spelen. Behoor je daar niet toe? Laat hem dan vooral liggen. De game is niet aan iedereen besteed en ik snap heel goed dat mensen het niks vinden. Een nieuwe speler? Ik zou bij jezelf vooral nagaan of de opbouw van de eindes je intrigeert. De side quests kun je in principe negeren als je ze vervelend vindt, maar voor de complete ervaring moet je meer moeite doen dan bij veel andere games.

Wat mij betreft is NieR Replicant ver.1.22474487139... de moeite meer dan waard dankzij deze unieke vertelling. Dit in combinatie met het intrigerende verhaal, de fantastische muziek en de memorabele personages maken het een reis die je nooit zal vergeten. Yoko Taro heeft een unieke kijk op het vertellen van verhalen en benut ons geliefde medium daar optimaal voor. NieR Replicant is het schoolvoorbeeld van hoe uniek games kunnen zijn. 5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Tales from the Borderlands (2014) 5,0

11 oktober, 16:12 uur

stem geplaatst

» details  

Apex Legends (2019) 4,0

14 september, 18:09 uur

stem geplaatst

» details  

That's You! (2017) 3,5

12 september, 23:15 uur

stem geplaatst

» details