menu

Hier kun je zien welke berichten Shinobi als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Old Man's Journey (2017)

3,0
Oude man op reis.

Op voorhand had ik eigenlijk meer gameplay verwacht.

Als oude man krijg je een brief, om vervolgens je rugzak te pakken en op reis te gaan. Het is een erg karig plot dat slechts mondjesmaat uitgelegd wordt. Alsnog ben ik de reis aangegaan in de hoop dat er onderweg iets bijzonders zou gebeuren.

De gameplay kun je classificeren als een ouderwetse point and click game. Het is vrij rechttoe rechtaan te noemen. Door het manipuleren van de omgeving probeert men de boel nog enigszins op te schudden, echter wordt het nergens al te uitdagend. Er wordt ook nooit uitgelegd waarom je de omgeving kan manipuleren, maar misschien denk ik nu iets te veel door.

'Old Man's Journey' oogt als een prentenboek die je langzaam kan doorbladeren. Het heeft wel wat en de muziek werkt complimenterend. Des te jammer dat je het slot min of meer kan voorspellen. Het gebeuren duurt gelukkig niet al te lang, waardoor de boel niet onnodig uitgerekt wordt.

Al met al een redelijke game voor tussendoor, maar ik zou de verwachtingen wel laag houden.

Kleine 3,0 sterren.

Ori and the Blind Forest (2015)

3,5
Prachtige frustratie.

Vanwege de vele positieve reviews heb ik me maar eens gewaagd aan deze indie game.

Er wordt een soort van sprookje gecreëerd rondom een wezentje dat een spiritueel bos moet redden. Ik vind het iets te zweverig, maar er zit genoeg in om je zintuigen te prikkelen. Daarbij wordt de boodschap rondom: liefde, moed en opoffering goed tentoongesteld.

Laat je vooral niet foppen door de pracht en praal van 'Ori and the Blind Forest'. De gameplay is namelijk enorm moeilijk; bereid je vast voor om talloze keren dood te gaan. Het platformen staat hierin centraal waarin je verscheidene skills kan inzetten om verder te komen. Op zich valt dat nog enigszins mee door de mogelijkheid om overal te saven. Maar de ontsnappingsmomenten worden onnodig frustrerend gemaakt door het hoge trial-and-error gehalte.

Daarentegen word je wel getrakteerd op een oogstrelende wereld gevuld met handgetekende kunst en een sfeervolle orkestrale score, om het sprookjesgevoel te benadrukken. Op deze manier word je als speler helemaal ondergedompeld. Een pluspunt hierin is het gebrek aan laadtijden en een constante 60 FPS op 1080p.

Al met al een wonderlijke game die wat mij betreft qua moeilijkheidsgraad gerust iets makkelijker had gemogen, maar desondanks zeker de moeite waard. Alleen ben ik voorlopig wel even klaar met dergelijke platform games.

3,5 Sterren.

Outlast (2013)

3,0
Gedwongen survivallen.

Van de week eens eindelijk mee begonnen.

Op zich is het gegeven best leuk; een journalist die alleen met zijn camera moet zien te overleven. Het is te merken dat de game hierop voortstuwt, omdat er qua verhaal niet echt veel bijzonders gebeurt. Er zit wel een bepaalde samenzwering in verwerkt die redelijk uit de verf komt.

'Outlast' moet het duidelijk meer hebben van de gameplay waarin de horror tot zijn recht komt. Dat is niet zo moeilijk als je je als gamer alleen maar kan verstoppen of wegrennen voor vijanden. Door middel van de camera met night vision waan je jezelf in een ware nachtmerrie. Hierbij is het te prijzen dat het sounddesign zijn werk doet. Het resulteert zich in subtiele geluiden, maar als het losgaat dan gaat het ook goed los. Wat dat betreft zitten er een aantal geslaagde schrikmomenten in.

Helaas werd het voor mij eventueel een repetitief gebeuren, waardoor ik niet meer zo bang was voor de vijanden en ik de game z.s.m. wou uitspelen vanwege de langdradigheid die er langzaamaan insluipt. Overigens zijn de graphics in orde, hoewel ze uiteraard niet hoogstaand zijn. Maar het geeft de duistere sfeer prima weer, ondersteund door wat gestoorde locaties.

Al met al een vermakelijke survival horror die ondanks enkele tekortkomingen fijn wegspeelt.

Dikke 3,0 sterren.