menu

Hier kun je zien welke berichten Shinobi als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Empire Earth (2001)

3,5
Op zich wel een aardige game. Deed me alleen wel een beetje denken aan Age of Empires, maar dat zal waarschijnlijk komen omdat het van dezelfde makers afkomt.

Zoals al eerder is gezegd, is het leuk om een campaign te spelen en de beschaving te zien groeien en veranderen. Dat futuristische vond ik alleen iets minder, omdat je gewoon te weinig units van alles had. Bij de Tweede Wereldoorlog stage vond ik het leuker omdat je de keus hebt uit meer units.

Alleen vond ik het wel een beetje raar om met de Duitsers te spelen en ze te helpen aan de wereldmacht...

Dat met die heroes was op zich wel lachen en een goede gimmick.

Gameplay is wel aardig, het doet wat het moet doen.

Muziek is verder goed, lekker episch.

De graphics zien er voor die tijd wel aardig uit.

Al met al 3, 5 sterren.

Evil Within 2, The (2017)

Alternatieve titel: Psycho Break 2

3,0
"I thought this place was supposed to be fucking stable."

Nadat ik het eerste deel met veel plezier had uitgespeeld, was ik erg benieuwd geworden naar dit vervolg.

Opnieuw stap je in de huid van detective Sebastian Castellanos. Hij krijgt hier te horen dat zijn dood gewaande dochtertje nog steeds in leven blijkt te zijn. De enige kanttekening is wel dat hij hiervoor moet terugkeren in de wereld van STEM waar hem weer een hoop narigheid staat te wachten.

Ten opzichte van het lineaire deel één kent dit vervolg een open wereld aanpak. Dit betekent dat je vrij staat om de wereld te verkennen en allerlei zijmissies kunt doen. Voor mij haalde dit juist het scherpe randje eraf, omdat het gevaar niet zozeer meer aanwezig is; je kan het makkelijk ontwijken. Daarnaast ontbrak de noodzakelijkheid, gezien je meer dan genoeg munitie kunt verzamelen en je gemakkelijker vaardigheden kunt upgraden.

Sebastian was al een saaie lul, maar doordat hij hier nu centraler staat is dat meer te merken. Het zorgt ervoor dat het verhaal werkelijk overal naartoe slingert zonder echt interessant te worden. Hier en daar zijn er wel een paar freaky creaturen te vinden. Met name tegen het einde aan gaat het zeker flink los, echter is het wel te weinig over het geheel genomen. Daarbij lijkt dit deel qua graphics een stap terug te zijn, zonde.

Al met al is 'The Evil Within 2' best een aardig vervolg te noemen, maar dit had voor mijn gevoel beter gewerkt als een lineaire game.

Dikke 3,0 sterren.

Evil Within, The (2014)

Alternatieve titel: Psycho Break

4,0
"It's like jumbled up memories."

Aanvankelijk wou ik deze game links laten liggen, maar uit nieuwsgierigheid toch maar eens opgepakt.

Shinji Mikami presenteert op zijn eigen wijze een nieuwe versie van 'Resident Evil' lijkt het, hoewel ik ook geregeld aan een 'Outlast' moest denken. Zo verzeil je als detective Sebastian Castellanos in het gekkenhuis waar een moord heeft plaatsgevonden. Op het eerste gezicht lijkt het simpel, maar vervolgens geraak je steeds dieper in een nachtmerrie waar geen eind aan lijkt te komen.

'The Evil Within' is een heerlijke survival horror zonder genade te tonen. En doodgaan zul je heel vaak, terwijl je een hoop gore krijgt voorgeschoteld. Wel had ik graag iets meer survival/stealth willen zien, want voor het grootste gedeelte ben je aan het schieten. Op zich is dat niet erg, gezien de munitie schaars is, waardoor je weer gedwongen wordt om creatief te handelen.

De game is spannend te noemen en geregeld schrikte ik mij rot. Dit komt met name door het sterke creature design van Ikumi Nakamura. De levels zitten voor de rest prima in elkaar en audiovisueel heb ik niets te klagen; de zwarte balken waren voor mij geen hinder. Het is alleen wel jammer dat de game qua verhaal en personages enigszins achterblijft.

Al met al een degelijke survival horror die zeker de moeite waard is. Binnenkort zal ik het vervolg eens oppikken. Overigens heb ik de game in Survival uitgespeeld in een kleine 19 uur en met 106 keer doodgaan op de teller.

Dikke 4,0 sterren.