menu

Hier kun je zien welke berichten Awake78 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Last of Us, The (2013)

Alternatieve titel: The Last of Us Remastered

4,0
Uiteindelijk ook uitgespeeld in iets van 16/17 uur.

Een slecht spel is het zeker niet. Integendeel, het is juist een van de beste games ooit. Tenminste, als je het op bepaalde aspecten afrekent. Bijvoorbeeld op de veel geroemde graphics, of op de karakters en emotie. Wat dat betreft is het zeker een van de beste spellen ooit geproduceerd.

Maar toch ben ik eens alles bij elkaar gaan optellen en kom ik toch wat bedrogen uit. Hoewel het moeilijk aan te geven is wat ik precies miste, ging ik het eens vergelijken. Zoals ik al eerder aangaf is het een kruising gebleken tussen Resident Evil 4 en Half-Life 2. Beide 2 van mijn favoriete spellen. Maar wat die beide spellen wel in overvloed hadden, miste The Last of Us voor mij wel degelijk: de X-factor. Het moeilijk te kunnen plaatsen waarom een spel het bij jou doet of niet doet.

Het aantal ‘legendarische gamemomenten’, de reden waar ik games voor speel, zijn in TLOU op 1 hand te tellen (inderdaad, een stuk of 4/5). Ze waren er wel, maar zo sporadisch dat ik ze bijna niet meer kan herinneren. Het meeste van de tijd is de gameplay een repititief gegeven.

En dat is de reden waarom ik deze game persoonlijk NIET beoordeel als een van de beste games ooit. Het is natuurlijk schier onmogelijk om deze game een onvoldoende te geven; daarvoor heeft dit product simpelweg teveel kwaliteit. Want zoals al eerder gezegd, de graphics en effecten zijn geweldig, muziek perfect ondersteunend (zoals ongeveer alle geluiden), karakters bewonderenswaardig, weinig bugs en ga zo maar door. Helaas was het verhaal niet al te hoogstaand maar dat vind ik in games van ondergeschikt belang.

Goed spel, top spel, maar niet perfect.
4*

Last of Us: Left Behind, The (2014)

4,0
...en uitgespeeld. Vond het wel de moeite waard. Wat verhaal, wat actie en spanning, maar vooral leuk om weer even in het TLOU-universum te duiken.
Helaas zat ik er wel net weer in en schrok toen een beetje toen ik al op 87% zat. Even een avondje doorhalen en je bent er doorheen. Wel jammer maar dat weet je vantevoren.

4*

Last of Us: Part II, The (2020)

Alternatieve titel: The Last of Us: Part II Remastered

4,0
Ook uitgespeeld, iets langer over gedaan dan Sateck hierboven (31 uur). Maar deze game was het ook wel waard om lekker uit te pluizen en te looten. Vooral voor kogels, daar heb je namelijk wel wat van nodig.

Ja ik denk dat alles al over deze game is gezegd. Het is wel echt een goed spel, verhaal is goed en (soms té) duister en houdt je aandacht wel vast gedurende de game, ondanks de vele flashbacks en verhaallijnen. Ik stond echt versteld dat het stuk met Abby maar aanduurde en duurde iets langer dat ik had verwacht, maar ook gehoopt. Had niet zoveel met dit personage. Hoewel je ook wel weer respect krijgt voor haar en haar team (Mel, Owen) gedurende de game.

Grafisch is dit, zelfs op mijn oude PS4 (geen pro, maar wel een plasma) nog zeer behoorlijk. Misschien allemaal iets minder scherp enzo, maar je ziet natuurlijk wel de geweldige details van de prachtig vormgegeven wereld. Dit is wel echt smullen. Alles klopt en ze hebben het zichzelf daarmee knap lastig gemaakt.

Toch een paar mindere dingen: In het eerste deel zit een stuk 'open-wereld' in Seattle. Net als in Uncharted 4 was dit echt het minste deel van de game. Dit haalde zo enorm de vaart en pace uit het spel. Je bent in deze game(s) gewend om niet echt na te denken waar je heen moet, maar het lekker lineair op z'n beloop te laten, en ineens moest je navigeren, backtracken, de map uitvogelen, dingen zoeken....ok, in een AC of GTA heb je daar nog wel zin in, maar niet hier. Daar is het geen spel naar. Echt een half punt eraf voor dit gedeelte.

Tweede punt is toch het einde. Wat mij betreft was het klaar met het stuk op het boerderij. Dat zou een mooi einde geweest zijn en een goed einde. Dat ze nog een flashback krijgt a lá, maar dat ze er daarna wéér op uitgaat hadden ze niet moeten doen. Het spel duurt al vrij lang voor een singleplayer en dan dit toetje (wat uiteindelijk ook nog eens niets toevoegt aan het verhaal én gameplay). Het laat je alleen maar met een steen op je maag achter op de bank, want het is ook weer zo enorm geweldadig, net zoals het gehele spel. Erg duister allemaal ook. Het voelt ook zo tegenstrijdig omdat je in het stuk vóór de boerderij het idee had dat dat een (mooi) eindbaasgevecht was. Ook half punt eraf.

Ook, als ik eerlijk ben, zit er te weinig gameplay in. De meeste elementen zijn één op één overgekomen uit het eerste deel (de vijanden, wapens, mini-puzzels, bewegingen), dus ergens is er ook niet zo heel veel vernieuwing. Je doet in principe niet meer als rondlopen, looten, soms wat schrikken/schieten, en wat héle kleine omgevingspuzzels. En o ja, nog een verdwaalt quick-time elementje ook. Klein voorbeeld: in deel 1 zat nog een sniper-stukje, vanuit dat huis. Dit soort korte elementen hadden ze hier, ten behoeve van de variatie en luchtigheid, ook wel mogen invoeren.

Verder toch wel een pareltje hoor, zou er nog een deel 3 komen? Ik hoop het wel. Ik heb de Oled (LG BX) inmiddels binnen, dus kom maar op met de PS5 en TLOU3!

4*

Legend of Zelda: The Wind Waker, The (2002)

Alternatieve titel: The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

3,5
Nou duidelijk niet het beste Gamecubespel dat ooit gemaakt is vind ik, dat is en blijft Metroid Prime, maar daar moet je ook een beetje van houden.
Deze Zelda is vrij aardig en de leuke herinneringen blijven, maar hoe erg heb ik me gefrustreerd aan stukken in het begin als je je onder die tonnen moet verschuilen voor die bewakers. Zo kan ik me meerdere vreselijk irritante stukjes voor de geest halen. The Deku Leaf is niets meer dan een aardige gimmick en sommige baasgevechten stoorde ik me ook gigantisch aan. Soms is het ook even zoeken wat je nou precies moet doen.
Begrijp me niet verkeerd, het is zeker een goed spel, maar misschien is ie in de herinnering leuker dan tijdens het spelen zelf....

Little Nightmares (2017)

4,0
Vorige week uitgespeeld in 3 sessies en was wel aangenaam verrast! Heb deze met een meekijker gespeeld (mijn vriendin) en we zaten er best wel in. Echt zeer fraaie vormgeving en leuke puzzels, soms best even lastig (vonden wij dan) of gewoon echt niet te vinden (die tv bij die kok op die slaapkamer bijvoorbeeld, echt niet te doen). Maar dan pakken we Youtube er gewoon even bij.

De controls, zoals hierboven ook al gezegd wordt, waren niet echt denderend. Maar dat had meer te maken met het 2,5D platformen, dat je niet zo goed ziet waar je staat of springt. Dit had één keer echt invloed (een stukje 15 x over moeten doen), maar vaak is het ook niet erg.

Enige puntje wat ons nog (negatief) opviel was dat het einde zo snel (afgeraffeld?) ging. We gingen nog eens goed voor het laatste level zitten en ineens was het afgelopen. Ook wel jammer dat er weinig tot geen verhaal/verklaring in zit, al hoefde dat voor mij ook niet zo.

4*

LittleBigPlanet (2008)

Alternatieve titel: Little Big Planet

3,5
Leuk spelletje dit, afgelopen weekend een paar uurtjes offline MP gespeeld met wat vrienden. Soms wat lichte irritaties qua besturing en af en toe een rommelig geheel. Als je daardoor heen kan kijken is het zeker grappig!

We hebben ook een paar maps van gebruikers geprobeerd, ontzettend knap en creatief in elkaar gezet, leek soms wel een beetje op Mario Bros.
Helaas gaat het wel na een tijdje vervelen. Maar dat is bij iedere offline MP wel een beetje.