menu

Hier kun je zien welke berichten JacoBaco als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Tails of Iron (2021)

3,5
Inmiddels na ongeveer 15 uurtjes heb ik alles gedaan wat er te doen is. En de game zit als volgt inelkaar. Het speelt zich aan de oppervlakte en ondergronds af. Ondergronds is waar je grotendeels moet vechten en dat is het Metroidvania gedeelte. Maar de game houdt het bescheiden, het is niet enorm groot en complex. En aan de oppervlakte zijn een handjevol gebieden waar je naartoe kunt en hier is het in principe veilig. Al moet je de gebieden wel eerst bevrijden, maar dat doe je in het begin al en duurt niet lang. Via een gesproken narratief begeleid de game je een beetje. En de personages uiten zich met irritante geluiden en zeggen wat je moet doen via afbeeldingen.

De game is een oorlog tussen ratten en kikkers. Dus vijand nummer 1 zijn de kikkers. Daarnaast vecht je ook tegen keverachtige, vliegen en soms ook mollen. Je uitrusting bestaat uit een hoofddeksel, harnaskleding, melee wapen, afstandswapen en een schild. En elk harnas geeft aan waar dit het beste tegen bestand is. Zijn dat bijvoorbeeld de kikkeraanvallen of juist de insectenaanvallen. Naast de main objective zijn er wat side quests, maar verwacht hier niet te veel van. Jezelf healen gebeurd met insectensap en je komt geregeld tonnen tegen waar je deze sap kunt aftappen. En verder kun je met geld, stenen en insectenoverblijfselen handelen. Het zit allemaal simpel, maar ook degelijk inelkaar.

De game is op de normale moeilijkheid een goede uitdaging en er zitten best veel bossfights in waarvan een aantal lekker moeilijk zijn.

En dit een beetje wat je van de game kunt verwachten.

Het was een hele fijne ervaring, maar toch voor mij net geen 4 sterren. Het mist precies dat kleine beetje extra. Daarnaast is het sowieso een aanrader als je van dit soort games houdt. Maar bijvoorbeeld Hollow Knight is veel groter, uitgebreider en is een echte typische Metroidvania. Kun je de games met elkaar vergelijken? Blijkbaar wel, want ik heb het zojuist gedaan.

Ik geef Tails of Iron een 3,75, oftewel een 3,50

Tales of Arise (2021)

4,0
geplaatst:
Mijn eerste 'Tales of' game en het was een erg fijn avontuur. Zelfs zo leuk dat ik ook de Platinum trophy heb meegepakt. En het viel best mee hoeveel moeite je er voor moet doen. Geen triljoenen collectibles. En op de Playstation heeft 10% de Platinum en dat is een hoog percentage.

Wat ik minder leuk vind zijn de talloze cutscenes. En vrij regelmatig wist ik niet precies wie in mijn team nou welke aanval deed en soms was het ook niet helemaal duidelijk of de vijand iets deed of één van je teamgenoten.

Het vechten kan best overweldigend en chaotisch zijn, maar het werkt wel voor mij. En ik weet niet precies waarom, maar ik was erg onder de indruk van de graphics. Wellicht vanwege mijn nieuwe HDMI 2.1 kabel en omdat The Outer Worlds inmiddels ietsje gedateerd overkomt. Dit was namelijk de game die ik vooraf speelde

4,0*

Thymesia (2022)

4,0
Een game die aan bijna iedereen (ongezien) voorbij is gegaan, inclusief mezelf. Maar dankzij PS+ Extra kwam ik hem toch nog tegen.

Oké het kan even schrikken zijn, maar deze game heeft slechts 3 levels! Maar eenmaal een level gehaald speel je sub quests vrij. En vanzelfsprekend kun je dat erg lui vinden van de ontwikkelaars om dit te doen ipv daadwerkelijk nieuwe levels, maar ik vind het niet erg. Je krijgt extra boss fights en de meeste zijn erg de moeite waard. Plus je vindt natuurlijk extra items en het helpt je verder met levelen. Dus ik raad iedereen aan ze te doen. Ik ben sowieso fan van losse levels en daarom vind ik Nioh zo fantastisch.

Ik noem bewust Nioh, want Thymesia heeft daar een klein beetje van afgekeken. Maar de grootste inspiratiebron lijkt toch wel echt Bloodborne te zijn. Met waarschijnlijk ook nog een beetje Sekiro erbij. Dus Bloodborne, Sekiro en Nioh in 1. Dan moet dit toch wel de beste Soulslike game ooit zijn, toch? Nou nee. Als je het echt met deze 3 meesterwerken gaat vergelijken valt het flink tegen. Maar puur als game is dit alsnog een toppertje, ook al heb ik echt een bloedhekel aan het woord toppertje.

De 3 levels zien er overigens prima uit, al zijn vooral de eerste en de laatste een beetje een doolhof en je hebt geen map! De bossfights zijn erg tof! Althans, de meeste. Helaas geldt dit niet voor de normale tegenstanders. Op een enkeling na zijn ze relatief saai en eentonig. Er zijn 2 NPC's en de game heeft nul puzzels. Dat laatste vind ik geen nadeel. Oja, het verhaal stelt niet veel voor, maar ook dit vind ik absoluut geen groot nadeel. De muziek is goed met zelfs een paar echte uitschieters

Er is wel ontzettend veel aandacht naar het vechtsysteem gegaan en hoewel het niet erg ingewikkeld inelkaar zit duurde het wel een paar uurtjes om erachter te komen wat het beste bij mij past. Maar eenmaal vertouwd met de juiste keuzes werd het heerlijk vechten. En het tempo is tevens lekker hoog. Je hebt een zwaard en klauwen. Met je zwaard verwond je ze in principe. Maar wacht je te lang, dan vult de health bar zich weer. Dus voordat dit gebeurd moet je je klauwaanval doen. Pas dan doe je blijvende schade. Daarnaast zijn er ook Plague wapens. Deze pak je vaak automatisch af van vijanden en vervolgens kun je ze levelen met shards. Heb je bijvoorbeeld een Greatsword afgepakt dan droppen alleen vijanden met een Greatsword deze shards.

4,0*

Tormented Souls (2021)

4,5
Resident Evil 1 maakte destijds zo'n enorme indruk op mij dat er een onsterfelijke liefde ontstond. En ondanks een aantal misbaksels in de reeks is het tot op de dag van vandaag mijn favoriete zombie survival horror franchise. Soms mis ik de RE1 en RE2 dagen en dat moeten de ontwikkelaars van Tormented Souls ook gedacht hebben.

De game is (helaas) wat aan de korte kant, want het speelt zich voor 90% af in een ziekenhuis die qua grootte ongeveer gelijk is aan het landhuis van RE1. Dus om vervolgens toch een beetje de speelduur uit te breiden zit de game helemaal vol met uitdagende puzzels. Je zou het bijna een Escape Room kunnen noemen. En ja je krijgt te maken met regelmatig backtracken, maar ik heb mij er niet aan zitten ergeren. De meeste puzzels zijn overigens leuk en goed bedacht!

Naast de vele puzzels zijn er ook een flink aantal vijanden. En er zijn 4 wapens om ze ermee te lijf te gaan. Een breekijzer waarvan ik niet eens wist dat je dat ding ook als melee wapen kan gebruiken. Omdat je er eerst een deur mee moet openbreken, dus ik dacht dat ie alleen daar voor bedoeld was. En dan zijn er nog de spijkerschieter, een gekke shotgun en een stroomstootwapen.

Ammo is er niet in overvloed en de combinatie van lastige puzzels en veel vijanden maken het best een moeilijke game. Wat ik vooral als een voordeel ervaar! Healing items zijn er misschien iets te veel. Want iedereen die elk kamertje goed doorzoekt vindt geregeld healing.

Tot slot het verhaal. Ja leuk bedacht. En net als in de RE games lekker veel dagboeken, krantjes enz enz om door te lezen voor extra info. Al denk ik wel dat een onderdeel in het verhaal heel erg voorspelbaar kan zijn! En toch nog even de graphics dan. Ik heb de game op de PS5 gespeeld en het ziet er schitterend uit!

Tormented Souls is niet alleen een machtig eerbetoon aan games als Resident Evil en Silent Hill, maar het is ook een fantastische game! Ik hoop dat er in 2024 een vervolg komt!

4,5*

Trek to Yomi (2022)

4,0
Beter dan ik had verwacht. Ik heb de game uitgespeeld op de PS5 en het ziet er fenomenaal uit.

Het is een korte game, maar dat is in dit geval niet erg, want de game is op dit moment een gratis PS+ game. Toch ben ik zo'n 20 uur bezig geweest om alle trophies te halen. De game is op moeilijkheid Ronin moeilijk, maar niet frustrerend moeilijk. Daarna speel je Kensei moeilijkheid vrij en dan ben je als je 1x geraakt wordt dood. Gelukkig geldt dat ook voor je tegenstanders. De bossfights zijn wel even een dingetje, want die gaan natuurlijk niet in 1x dood. Maar omdat ik ze al had verslagen op Ronin was ik al goed getrained.

De combat is wat eentonig en semi realistisch. Je leert wel heel veel verschillende skills, maar ik merkte dat ik er maar 2 echt nodig had. Daarnaast kan je messen gooien, met pijl en boog schieten en schieten met een vuurwapen. Een vuurwapen is sterk, maar ook erg traag en ik gebruikte het bijna niet. Verder zijn er upgrades en als je een beetje onderzoekend speelt dan vind je upgrades voor meer health en stamina. En tot slot, de tegenstanders zijn vrij doorsnee en dat geldt ook voor het verhaal.

Een halfje extra omdat de platinum trophy voor wat extra fun zorgde.

4*