menu

Hier kun je zien welke berichten JacoBaco als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Mad Max (2015)

4,0
Afgelopen zaterdag uitgespeeld en toch maar effe die platinum trofee meegepikt. Geen hoogstaande game, maar heb er wel plezier aan beleefd. De afwisseling van car combat en ground combat is precies wat deze game minimaal nodig heeft om een beetje leuk te zijn. Natuurlijk moet de gameplay wel bevredigend zijn en dat zit wat het autorijden betreft gelukkig wel goed. Mad Max zelf vind ik niet helemaal lekker spelen. En de R2 knop werkt niet goed bij deze game en dan specifiek bij het accelereren in de auto. Dit had ik dus ook bij Metal Gear Solid Ground Zeroes en daar is het de schietknop. Heel raar, want bij alle andere games werkt de R2 wel naar behoren!

Toch wel een 3,5je.

Metro 2033 (2010)

Alternatieve titel: Metro 2033 Redux

4,0
Heb niet lang geleden per ongeluk eerst deel 2 gespeeld en uitgespeeld. In 2010 wist ik dat Metro 2033 er was, maar had er toch niet zo'n zin in. Ik dacht dat die game voor mij op de één of andere manier niet geschikt zou zijn. Ik was denk even FPS moe ofzo... Ik had er ook net twee jaar lang Fallout 3 spelen opzitten. Dus misschien ooit is proberen dacht ik. Zo'n 5 jaar later kwam ik in de Playstationstore Metro Redux tegen voor niet al te veel geld. Meestal ga ik naar de PSS als ik echt even niet meer weet wat ik wil spelen. Vaak heb ik ook geen €60-€70 over voor een (nieuwe) game en wacht ik tot ze worden afgesprijsd. Ik zag Metro en ik dacht oja! Ik moet mij er toch even in verdiepen. Meteen even op gamesmeter gekeken en ik zag dat de reacties toch wel positief zijn! Maar per ongeluk eerst Last Light aangeschaft voor €11,- Deze game overigens voor 100% uitgespeeld en erg veel plezier aan beleefd. Dus ja, dan toch ook maar deel 1 proberen en deze heb ik gisteravond uitgespeeld! En wederom veel plezier beleefd aan deze game. Ik vind deel 2 wel wat beter trouwens. Leukere levels en een iets beter verhaal. Qua gameplay merk ik geen verschil. Het speelt prima en soepel. En de sfeer is werkelijk subliem!

4,0* voor de PS4 Redux.

Metro Exodus (2019)

4,0
Uitgespeeld op Ranger Mode zonder quick saves, 1 a 2 kogels in je lijf en je bent er geweest! Daarnaast ook nog een beperkte head-up display (HUD). De game wordt er beter door. Spannend en intens.

Metro Exodus begint in Moskou om even in te komen. Nog geen open wereld, maar lineair dus. Vervolgens kom je in Volga terecht en dat is wel een groot (open) landschap waarin je vrij bent om te doen wat je wil. Het is er typisch post-apocalyptisch grauw en het doet wel een beetje denken aan Fallout 3. Geen fast travel en in principe doe je alles te voet. Je kan bootje varen, maar dat gaat niet echt vlot.

Daarna kom je terecht in Yamantau . Geen open landschap, maar wederom een lineair level. Deze map is vooral actie gericht en je kan hier flink losgaan wat schieten/aanvallen betreft. Geen lang level overigens.

Level 7 genaamd Caspian is weer een groot open landschap in een zanderig gebied. Level 7? Ja, de game heeft 10 chapters, maar tussen de daadwerkelijke missies door heb je ook nog hoofdstukken op de trein die ook meetellen. Caspian is denk ik mijn favoriete level. Het ziet er fantastisch uit en je kan in een soort verrotte Volkwagen T1 bus rijden, dus niet alles te voet. Deze map doet denken aan de film Mad Max Fury Road.

De volgende map is Taiga. Ook open en is een bosgebied. Het doet niet post-apocalyptisch aan, want er is volop flora en fauna. Enigszins saai level, want de beste manier is er sluipend doorheen gaan wat het eigenlijk ook wel weer spannend maakt. Het level heeft nog wel een toffe extra. Een heel gaaf gevecht met een ......

En dan het laatste hoofdstuk The Dead City. Inmiddels is het winter en je gaat weer de metro tunnels in. Jammer dat je net even te vaak met een bootje moet varen anders was dit wellicht het beste level. En als je het level begint rijd je te lang in een auto. Erg jammer.

Genoten van deze laatste Metro game. De toevoeging van open wereld maps is goed gedaan, de game ziet er fantastisch uit en verder is er niet veel veranderd. De voice acting is goed. Al is kolonel Miller net iets te veel over de top soms. De game is op momenten traag en de vaart wordt er vaak uitgehaald. Vooral tussen de daadwerkelijke missies door, maar zo voel je je wel betrokken en ben je onderdeel van een vrij uitgebreid verhaal. En een aantal van de overige personages voegen overigens wel echt iets toe. Ze hebben allemaal veel te vertellen en in sommige missies kunnen sommige zelfs doodgaan als je het niet goed doet. Verkennen wordt trouwens vaak beloond, want er zijn allerlei upgrades te vinden zoals bijvoorbeeld night vision goggles. De game heeft 2 verschillende eindes. Het goede en het slechte einde.. Tja, wat had je anders verwacht?

4,0* voor Metro Exodus

Metro: Last Light (2013)

Alternatieve titel: Metro: Last Light - Redux

4,5
Fantastisch spel! Ik hou ervan. Gewoon simpel level voor level spelen. Al vond ik S.T.A.L.K.E.R. destijds toch ook wel erg goed en dat is een Role-Playing Shooter. En wat staat er in mijn top... Fallout 3. Werderom een erg goede RPS. Daarom ben ik altijd al nieuwsgierig geweest naar de Mass Effect games. Ik hoor al heel lang verhalen dat de drie delen opnieuw in HD uitkomen voor PS4 en XBox one. En dan ga ik ze denk toch echt spelen.

Maar Metro Last Light Redux dus. Gewoon super! Een FPS in een post-apocalyptisch Rusland. Het spel speelt zich af in de metrotunnels van Rusland, maar ook gewoon op de oppervlakte. De afwisseling hiervan voelt goed en het is beide even boeiend. Het verhaal is niet perfect, maar wel bovengemiddeld goed. En je kunt kiezen voor twee speelstijlen. Spartaan of overleven. Ik hou van uitdaging, dus ik heb gespeeld op survival en daarbij heb ik ook nog de moeilijkheidsgraad op moeilijk gezet. Precies goed. Uitdagend, maar niet extreem moeilijk. Wel jammer dat tijdens de tweede keer uitspelen op spartaan het toch wat te makkelijk was. Maar sowieso erg fijn dat je de kans krijgt om te kiezen. Hou je van veel schieten met voldoende ammo of hou je toch van wat voorzichtiger spelen met wat minder ammo ter beschikking. Op survival gaf ik het sluipen soms maar op omdat ik 4x achterelkaar ontdekt werd, dus besloot ik er schietend doorheen te gaan en dat bleek soms dan nog lastiger dan sluipen, maar soms ook andersom. Ja, goed voor de afwisseling. Wolfenstein: The New Order heeft het hier wellicht wel van afgekeken wat overigens ook een heerlijke game is! Ik haat de uitspraak beter goed gejat dan slecht verzonnen, maar zo werkt het wel.

Metro: Last Light Redux is net even beter dan Metro 2033 Redux omdat het verhaal wat boeiender is en de levels wat leuker zijn om te spelen. En ik moet toegeven, ik ben een trofeeën kneus en deze game heeft echt heel veel leuke trofeeën op een enkele na. Ik ben niet iemand die een Barbie game ga aanschaffen omdat de trofeeën zo easy zijn. Nee, ik wil wel uitgedaagd worden. De 1 lost graag een kruiswoordpuzzel op en ik haal graag alle trofeeën bij leuke games met als kers op de taart de platinum. Ten eerste haal je alles eruit wat erin zit en ten tweede is het vaak een uitdaging en wanneer je dan die platinum haalt, dan ben je toch weer even trots op jezelf. Jammer dat er games zijn waarbij sommige trofeeën tegen het onmogelijke aanzitten, maar soms heb ik er ook gewoon geen zin in zoals bij Resident Evil Revelations 2. Ik heb echt een hekel aan trofeeën waarbij je iets binnen een bepaalde tijd moet doen! Dus dat soort trofeeën heb ik dan ook heerlijk overgeslagen. Bij Metro: Last Light Redux zitten er een paar bij die wel echt erg moeilijk zijn, maar toch zeer leuk! De platinum is inmiddels binnen en ik ben nu met mijn 19e platinum bezig...(ja sorry ben er echt trots op).... voor Metro 1.

4,5*

Middle-Earth: Shadow of War (2017)

4,0
Wat games betreft ben ik vrij snel tevreden als het gaat om het verhaal. Eenvoudige verhaaltjes zoals in The Uncharted games is helemaal prima. Al is een goed verhaal (NieR: Automata) altijd welkom hoor. Ik wil in elk geval vooral lol hebben. Zo ook met Middle-Earth: Shadow of War. Het verhaal? Mwa.. Maar erg fijn om te doen en dan ook nog is in een Lord of the Rings setting, want ik vind de Lord of the Rings films namelijk erg nice. De game speelt in het algemeen lekker. Het vechten is echt een waar genot. MAAR! De besturing is verder juist helemaal niet zo lekker. Talion is zoals een Assassin zoals in Assassin's Creed. In AC doet m'n pop niet altijd wat ik wil, maar in Shadow of War gaat het net iets te vaak mis tot soms grote ergernis. Toch wel jammer natuurlijk.

1 van de leukste mogelijkheden in deze game is met stip het Nemesis systeem. Los van deel 1 nog nooit zoiets eerder gezien, maar het is echt een super toffe en een waardevolle toevoeging. Ik heb iets vergelijkbaars gezien in Metal Gear Solid V, maar daar vind ik het eigenlijk juist iets vervelends en te weinig toevoegen. Shadow of War heeft dit keer 4 grote regio's waar je naartoe moet en het moet veroveren. En om een regio te veroveren kan je het Nemesis systeem heel goed gebruiken. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat het moet! Want in Shadow of War kan je namelijk via dit systeem je eigen leger samenstellen met de dominate skill. Kortom Orks overnemen. Deze speel je vrij na Act 1. Dominate ergens een Captain en hij sluit zich bij je aan. En wat je dan bijvoorbeeld kan doen is infiltreren en van een Captain een bodyguard maken. Als je het vervolgens tegen de vijandelijke Warchief opneemt waar je Captain dus de bodyguard van is geworden dan verraad hij de Warchief en doet veel schade bij hem en samen kan je hem dan verslaan. Het systeem is niet ingewikkeld en je wordt er al snel handig in. Dus het is erg leuk om het uit te pluizen, want er is nog meer mogelijk dan dat ik aangeef.

Nou, ik zal dan toch even speciaal een alinea wijden aan dit Nemesis systeem. En alvast even voor de beeldvorming KLIK. Om een regio te veroveren moet je daar het fort overnemen en je ziet via het Nemesis systeem met wat voor Orks je te maken krijgt. En eenmaal alles overgenomen dan is het van jouw en staat jouw Overlord aan de top. Wat je op de afbeelding ziet is dit systeem. Het betreft hier een fort die nog overgenomen moet worden en bovenin de toren staat een vijandelijke Overlord. Daaronder op de stadsmuren staan in dit geval 2 Warchief's. Een Warchief is de sterkste Ork (mits een hoog level) en onder hem bevinden zich alle Captains. Captain's kunnen dienen als bodyguards, infiltratie/spionage of gewoon als infanterie. En of je nu het systeem moet gebruiken om een fort te veroveren of juist het fort moet verdedigen, het is erg leuk om te doen. En je kan tevens als je online gaat forten van andere spelers bestormen. En dan krijg je er weer extra XP, allerlei gear en andere zooi voor terug.

Een dikke 4 sterren.

Het verhaal is uitgespeeld en ben nu bezig met de clean-up. Ik heb er al bijna 60 uur opzitten en nog 1 trofee te gaan. De meeste trofeeën zijn erg leuk om te halen, maar helaas zitten er ook een paar verschrikkelijke tussen die wat mij betreft een plaatsje mogen krijgen in het lijstje van meest irritante trophies ooit!