menu

Hier kun je zien welke berichten JacoBaco als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Fallout 4 (2015)

4,0
Fallout 3 staat in mijn top 10. Dus ik kan het niet laten deze game erbij te betrekken! Voor mij was dit de eerste open wereld Actie/RPG die ik speelde. Ja, ik heb Fallout 3 ervaren als een Actie RPG en open wereld games als GTA 3 (2001) heb ik nooit uitgeprobeerd. Maar dat ter zijde. De setting: Een post-apocalyptisch Amerika. Washington D.C om precies te zijn. Het moment dat je uit de vault stapt en een gigantisch verwoest landschap aantreft. Ik werd er meteen intens gelukkig van!! En vervolgens, het -zoek het lekker zelf uit- principe! Dus geen map vol met vraag- en uitroeptekens voor quests. Ja, natuurlijk houd de game enigszins je handje vast, maar het valt erg mee! Oké, ik ga Fallout 3 en 4 toch met elkaar vergelijken! Kan het niet laten!

Fallout 4 is in wezen Fallout 3, maar dan in Boston. Nieuw verhaaltje, graphics iets beter en dat was het! Het bouw je eigen settlement systeem is dan wel volledig nieuw. Het is echter compleet optioneel, maar toch.. Oké, het hoort erbij. Helaas is Fallout 4 op de voor mij belangrijkste punten geen verbetering op Fallout 3. Belangrijke punten zijn met name de side quests en de vele memorable locaties die je ontdekt. De main story is leuk hoor, maar Fallout draait voor mij vanaf deel 3 vooral om dat avontuurlijke, het ontdekken en de side quests. De main story is stiekem bijzaak voor mij en de main story in Fallout 3, New Vegas en 4 zijn voor mij niet het beste wat de game te bieden heeft.

Pluspunten ten opzichte van de vorige game(s). Het werkt toch allemaal net wat minder houterig. Vooral het first person schieten gaat lekker soepel. En in deel 3 werd ik die oneindige eentonige metrotunnels op een gegeven moment ook wel zat. En New Vegas.. Op de 1 of andere manier is die game helaas niet echt blijven hangen bij mij! Fallout 4 is kleuriger en of ik dat nou beter vind, weet ik niet. Ook al was het waarschijnlijk een technische beperking in Fallout 3, maar dat grauwe grijze, past er wat dat betreft perfect bij.

Het bouwen van je eigen settlement. Nee, dit blijkt helemaal niets voor mij. Tip! Voor de trofee Benevolent Leader ben ik naar Red Rocket Garage gegaan. Daar begon ik met happiness 5% en binnen 4 uur had ik 100%. Ik had slechts 8 settlers, 9 bedden, 12 water, 15 eten en 84 verdediging. En het heeft me 13.000 caps gekost. Maar verder vind ik dat bouwen dus niet boeiend! Helaas weinig tot geen gedenkwaardige momenten. In Fallout 3 !!SPOILERS!! Was het super om bijv. Megaton te kunnen opblazen. Het vinden van een gecrashte UFO, Oasis, de naar mijn idee meer creepy vaults of het huis wat ik tegenkwam waar een familie kannibalen woonde met in de kelder gevangen mensen en stukken mensenvlees. En ga zo maar door!

Fallout 4 is een topgame en ik ga echt weer een keer helemaal opnieuw beginnen, maar het grootste nadeel of in elk geval hetgeen waar ik mij persoonlijk het meest aan stoorde, zijn de lange laadtijden! Even een gebouw in, laden, vervolgens gebouw uit, laden, daarna fast travel, laden, ga je dood, laden.. Ok, fast travel, doodgaan en dan laden snap ik, maar gebouw in- en uitgaan, is niet meer van deze tijd! En vaak doe ik het allemaal vlak na elkaar en dan is het echt irritant! Dan fast travel ik bijv. vanuit Railroad HQ naar een locatie t.b.v. een missie.. laden.. Eenmaal daar het gebouw in.. laden.. Er 5 min later weer uit.. laden.. kom je buiten, ga je dood, laden.. daarna de quest voltooien, dus terug naar Railroad HQ, laden!! Van de framedrops ervaar ik gelukkig minimale ergenissen.

De eerste 2 weken was ik dol enthousiast. Nu toch wel iets minder. En sentiment en nog wat andere zaken winnen het van de verbeteringen ten opzichte van Fallout 3, dus 3 blijft voor mij de beste!

Toch een hele dikke 4 ****

Final Fantasy XIII (2009)

3,5
Nou, dat was het dan. Ik heb er even veel tijd in gestoken, want ik heb FF 13 in een week of 5 uitgespeeld. En dit is mij gelukt in iets meer dan 50 uur. Het viel niet altijd mee, want er zitten wat hardnekkige boss battles tussen. En soms dacht ik dan even, dit is onmogelijk. Maar toch zijn de meeste allemaal makkelijk binnen 5 of 10 minuten te verslaan. Alles hangt af van de juiste Paradigm en vaak was het wel even irritant om daar achter te komen. Maar als je eenmaal lekker bezig bent, is het gevoel van controle heerlijk om te ervaren. Leuk hoe je zo'n gigantische boss de pan inhakt. Dat geeft echt voldoening.

Qua gameplay niets mis met deze game. Turned based is niet helemaal mijn ding, maar voor FF maak ik natuurlijk een uitzondering. De graphics zijn natuurlijk ook om je vingers bij af te likken, maar verder viel het vaak toch een beetje tegen. De game dan, niet de graphics natuurlijk. Vooral bij FF VII, VIII en IX heb ik ontzettend genoten van de muziek. Ik heb ze allemaal op CD en af en toe moet ik het gewoon weer even luisteren. FF VII blijft de beste muziek hebben. Prachtig hoe muziek en beeld zo mooi met elkaar kunnen samenwerken. Dus ja, de muziek in FF XIII valt erg tegen. Ook het verhaal vind ik geen verhaal om over naar huis te schrijven. Beter dan de gemiddelde game, maar voor FF begrippen niet goed genoeg. Al moet ik zeggen dat het ook niet meevalt natuurlijk. We zitten al bij deel 13 en zie dan maar eens origineel te blijven. En de plaatsen (de levels) waar je allemaal komt, zijn ook niet echt van hoog niveau. Gelukkig zijn de personages wel goed uitgewerkt, maar dat mag ook wel bij een game waar je minstens 45 uur mee bezig bent.

De final boss is pittig, maar ook wel weer goed te doen. Het zijn 2 gevechten achterelkaar, dus zorg er in ieder geval voor dat je er op dat moment ook echt even de tijd voor hebt. En ja, een vrij uitgebreid einde natuurlijk wat gepaard gaat met een prachtig filmpje en dan ineens besef je, hey, dit was het dan, ik ben klaar. En toen kwam het gevoel van ontevredenheid. Na 52 uur spelen, had ik iets meer voldoening willen krijgen. Maar helaas!

Final Fantasy XIII is misschien net niet de moeite waard omdat er erg veel tijd in gaat zitten.

Aldus mijn mening.

3,5*

Firewatch (2016)

4,0
Interessante game waarbij (sommige) mensen zich afvragen of dit nou briljant gedaan is of dat er wegens tijdgebrek en/of onvoldoende creativiteit het toch wat onsamenhangend is geworden. Ik hoop op het eerste natuurlijk. Op youtube en sowieso op het internet staan tal van video's en artikelen met uitleg over deze game. En er blijkt toch wel een duidelijke rode draad in te zitten. Althans, dat denk ik wel. Maar daarnaast zijn veel zaken ook symbolisch bedoeld. En wanneer je je eens verdiept in de uitleg van andere, dan valt er genoeg op z'n plek. Ik heb de game 1x uitgespeeld en bij mij viel het kwartje ook niet meteen. Andere mensen hebben deze game 3 tot 4x uitgespeeld en zijn tot allerlei conclusies gekomen (soms heel diep) waar je het wel of niet mee eens kunt zijn. En daar moet ik wel bij zeggen: ben je een nuchter persoon, dan kan ik me voorstellen dat je denkt, whatever! Ik vind het persoonlijk zeer interessant en toch zeker een 0,5* extra omdat ik mij wel kan vinden in een aantal theorieën en dat maakt dit toch een sterke game!