menu

Hier kun je zien welke berichten Donkerwoud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Banished (2014)

3,0
Na uurtje of vier geconcludeerd dat het niet mijn spel is. Qua stijl en sfeer weet het een aantrekkelijke bouwdoos te zijn waar jij je miniatuurvolkje onderhoudt, maar het is erg rigide in het moeten doen van bepaalde handelingen om geen massale sterfte tot gevolg te hebben. Voor mij zijn dit soort bouwsims op z'n leukst als je speels mag frommelen in plaats van trial and error.

BioShock (2007)

4,0
Ik ben er bijna doorheen en het aanvankelijke enthousiasme is omgezet in een zekere irritatie. Het spel is niet slecht ofzo, maar ik heb wel het gevoel dat er net iets teveel irritaties in sluipen dan had gemoeten. Zo word ik er een beetje moe van als er weer zo'n stomme camera is die je moet hacken/slopen, of als er weer een Big Daddy met Little Sister moet worden omgebracht. Ook had er iets meer gedaan mogen worden met die verschillende krachten, nu kun je allemaal leuke dingen maar blijken er een paar tussen te zitten die effectiever zijn dan anderen. Ik gebruikte eigenlijk vooral Freeze, Incinerate, Thunderdinges en heel soms Hypnotize Big Daddy. De anderen waren leuk voor even, maar vaak niet bijster nuttig, of zo omslachtig dat ik ze liever vermeed.

Blues and Bullets (2015)

3,5
Een lastige game om te beoordelen. Het spel zelf volgt de Telltale-formule van een interactief stripboek met enkele morele keuzemogelijkheden om het spelverloop te beïnvloeden. In grote lijnen ligt het plot al vast, maar op subtiele keuzemomenten geeft de speler zelf een kleur aan het verloop van de ontwikkelingen. Ter afwisseling is er tussen het speurwerk heen ruimte voor 'on rails' schietwerk en sporadisch op knoppen rammen tijdens Quick Time Events. Voor de uitdagende gameplay kun je het beter laten, maar de sfeervolle zwart/witte graphics met rode touches en de schitterende blues-soundtrack creëren het effect van een melancholische film noir. De historische karakters als Elliot Ness en Al Capone spreken tot de verbeelding en het authentieke schurkenepos heeft een fijn snufje sciencefiction.

Maar nu komt het: hoewel ik ooit voor een seizoenspas van de volledige vijf episodes betaald heb, blijkt de game in dit stadium nog helemaal niet af te zijn en het gerucht gaat dat het mogelijk zelfs is gecanceld. (Overigens kocht ik het in een 'steam sale' tegen gereduceerd tarief.) De seizoenspas voor de hele reeks wordt ook niet meer aangeboden voor nieuwe spelers, maar alleen deel één en twee zijn nog in omloop. Maakt dat de game slechter? Op zich niet natuurlijk, en ik koester de vijf uur die ik met deze atmosferische ervaring heb doorgebracht, maar dat neemt niet weg dat de developers een verhalende game hebben aangeboden die vooral smaakt naar meer. Ook nieuwe spelers wachten beter af óf en wanneer de franchise voortgezet gaat worden. Of je loopt het risico om teleurgesteld te worden dat de mega-cliffhanger na de tweede episode nooit ingelost wordt.

Breath of Fire IV (2000)

Alternatieve titel: Breath of Fire IV: Utsurowazaru Mono

3,0
Mjah, het heeft mij nooit zo weten te beroeren, ondanks de mooie graphics en de toffe transformaties. De battles zijn pijnlijk eenvoudig in 3/4e van de game. Zeker niet mijn favoriet uit de reeks.

Broken Sword: The Sleeping Dragon (2003)

3,0
Ik sluit me aan bij de kritiek: teveel puzzels met sluipen, sjouwen of duwen. Daar speel ik een game als dit niet voor. Het plot is ook aan de magere kant.

Brütal Legend (2009)

3,5
Ik had toch verwacht dat de adventure-elementen iets meer op de voorgrond kwamen dan nu het geval is. Hoe innovatief ook, de RTS-invloeden konden mij helaas niet bekoren. Sfeer, verhaal en soundtrack zijn uitmuntend, maar het is het hem voor mij allemaal net niet.