Saturday Night Slam Masters (1993)

Alternatieve titel: Muscle Bomber: The Body Explosion

Sega Mega Drive/Genesis / Super NES / Arcade
Fighting

Ontwikkeld door Capcom
Uitgegeven door Capcom

Betreed de worstelring met een van de tien beschikbare professionele worstelaars, elk met zijn eigen stijl van vechten. Alle worstelaars hebben een eigen special move en finishing move. Het is mogelijk om de ring zelf te gebruiken tijdens je gevechten of deze tijdelijk te verlaten om een geïmproviseerd wapen te gebruiken. Naast Single Match is er op de Super Nintendo ook een spelmodus genaamd Team Battle Royale. Hierin kun je met maximaal vier menselijke spelers tegelijk de strijd aanbinden. De Genesis biedt Death Match, waarin het touw in de ring is vervangen door prikkeldraad en waarin je het zonder regels en met wapens uitvecht.

avatar van PC.ENGINE.FAN
Op de SNES in huis gehad en later speelden we het arcade origineel op een emulator. Ik ben hier echt zo lyrisch over dat de woorden me tekort schieten. Allereerst al die multiplayer met vier spelers, de special moves, de mix van arcade action en worstelmoves.. gewoon wauw! En we lagen soms krom met kramp in de buik van het lachen, omdat die acties er eigenlijk bizar uitzagen.

De arcade versie is natuurlijk the real deal.. zonde eigenlijk dat ze het met slam masters 2 zo verneukt hebben. Slam masters 2 speelt namelijk nauwelijks meer als een worstelspel, maar als een lousy street fighter knock-off.

Ik ben het uit interesse nog eens gaan nazoeken en toen bleek dat Capcom wel verdacht veel heeft afgekeken van echte worstelmatches en bestaande worstelaars. Jumbo=Earthquake, Biff=Hulk Hogan, Rasta=Jake the Snake, Grater=Big Van Vader, maar er zijn nog veel meer verborgen verwijzingen. Kijk bijvoorbeeld naar dit plaatje en vergelijk het met de houding die Haggar aanneemt als hij gewonnen heeft.

avatar van theo79
Van de week deze game binnengekregen. Leuke mix tussen een worstel en fighting game. De game heeft een prettige snelheid wat de gameplay ten goede komt. Leuke van het spel vind ik dat de characters in het spel buiten de gewone worstelmoves ook over special moves beschikken.

Ben min of meer gestopt met verzamelen van retro-games (nou DS en verder, WII en PS2 daargelaten - als ik er het geld voor heb) maar ik herinner me wel dat we dit met vaker via emulatie op Mame speelde destijds - het platform bij uitstek om al die klassiekers in degelijk tot goede staat te kunnen spelen. Was ook meteen eentje die opviel inderdaad vanwege de kruising tussen worstel en fighting game - was best verfrissend t.o.v de klassieke worstel games die destijds relatief saai waren (hoewel op de Xbox 360 / PS3 er toch wel een of twee waren die ook de welbekende 'klassieke' line-up van Hulk Hogan / Ultimate Warrior & Co. hadden bvb en veel toegankelijker waren). Dit waren toch wel zowat de gouden jaren van Capcom. Persoonlijk hoop ik dat ze nog een collectietje of 2 op de markt gooien met sidescrolling beat 'm ups en vergeten fighters. Er zijn meer dan genoeg die zo te porten zijn en voor een tientje veel verzamelaars gelukkig zouden maken.

avatar van theo79
Sinner capcom heeft inderdaad vooral in het verleden erg toffe games games gemaakt. Goede fighting games en goede beat em ups. Ik neem aan dat je wel bekent bent met de 'capcom belt action collection' waar meerdere beat em ups opstaan?

theo79 schreef:

Ja hoor. Maar van dat soort collecties mochten ze er dus nog wel wat op de markt gooien. Games genoeg in hun backcatalogue en ik denk dat er ook genoeg fans zijn die er meer dan blij mee zijn om ze in een dergelijke vorm te kunnen bezitten. Of althans ik wel. Ik durf haast niet te tellen hoe vaak ik bvb Final Fight en Golden Axe bezit en toch nog steeds uit die figuurlijke kast trek.