Steins;Gate (2009)
PC / PlayStation 3 / PlayStation Portable / Xbox 360 / PlayStation Vita
Adventure
Ontwikkeld door 5pb. en Nitroplus
Uitgegeven door Jast, 5pb. en pQube
In de zomer van 2010, een jaar na de gebeurtenissen uit Chaos;Head, komt een groepje studenten uit Akihabara erachter dat ze hun Microwave kunnen ombouwen tot een machine waarmee je tekstberichtjes naar het verleden kan sturen. Maar zo gauw als ze ermee gaan experimenteren krijgen vreemde berichten terug waarin ze gewaarschuwd worden om te vluchten. Op datzelfde moment komt de organisatie SERN, die zelf onderzoek naar tijd-reizen blijkt te doen, achter hen aan.
Nice. Die had ik niet zien aankomen. Tof dat deze game nu voor de PlayStation 3 en Vita een westerse release krijgt. Ook retail zo lijkt het.

Staat dit los van de anime? Die staat nog steeds op mijn verlanglijstje namelijk. 25 afleveringen zijn eventueel wel te doen voor die tijd.
Kreeg vandaag ineens reclames op Facebook over de PS3 en Vita release!

Heb nog een hoop dingen liggen hier, dus ik denk dat ik deze later tegen een zacht prijsje aanschaf en in de tussentijd de anime kijk.
Zit nu alleen met het dilemma of ik opnieuw ga spelen om ook de andere tijdlijnen te ontdekken, of toch maar de anime ga kijken. Ik heb er na mijn eerste speelbeurt even een 'roadmapje' bij gezocht, en het probleem is dat een paar goedgeplaatste saves wel helpen bij het vrijspelen van andere tijdlijnen. Ik vrees dat ik met mijn saves niet verder kom en echt weer van voor af aan moet beginnen. Kan wel conversaties skippen - maar met ruim 25 uur op de teller voor de eerste playthrough weet ik niet of ik dit wel zie zitten... en mede dus omdat de anime (wellicht) een goed alternatief is.
Kan me echter wel zo voorstellen dat ik nog een hoop 'fun' uit de conversaties ga mislopen die natuurlijk niet in de anime zitten. Het vrijspelen van allerlei endings is visual novels blijft toch één van de dingen waar ik me het meest aan stoor - aangezien veel visual novels dit erg complex en tijdrovend maken. Ik heb geen zin om bij mijn eerste playtrough al op te moeten zoeken waar ik 'moet' saven. Wat dat betreft kunnen nog veel games binnen dit genre een voorbeeld nemen aan VLR.
Zeker in deze game ook weer, waar je tijdlijn wordt bepaald door keuze die je maakt middels het antwoorden van emails. Op veel emails die je op je telefoon ontvangt kun je reageren, je krijgt dan twee of drie keuzes. Maar de emailconversaties zijn vaak zo 'luchtig' en 'onzinnig' dat het volledig gissen is wat hier de eventuele gevolgen van kunnen zijn. Hoe je hier zelf (zonder guide) ooit achter moet komen is mij een raadsel. Maar goed, het is wederom een bekende kwaal die in zoveel VN's terugkeert.
Neemt niet weg dat de game ontzettend slim in elkaar steekt en erg lekker weg speelt. Iedereen wel eens graag iets binnen het genre speelt, mag deze game absoluut niet missen. Mijn score laat nog even op zich wachten tot ik besloten heb wat ik hier mee gaan doen...

Van sommige mensen heb ik ook gehoord dat zij de anime leuker vonden dan de visual novel. Maar daar kan ik niet zelf over oordelen.edit: ah wel lees ik nu. Ik was ook in de war met Chaos;Child. Maar ik denk toch niet dat je er veel voordeel uit haalt eerst Chaos;Head te spelen. Speelt zich af in een andere tijdlijn dan Steins;Gate. Ik heb toch nooit het gevoel gehad iets te hebben gemist.
...(ook al werkt het hoofdpersonage me hier en daar wat op mijn zenuwen...).
(en hangt net zoals Winkelwagentje aangeeft af van wat soms zodanig kleine nietszeggende keuzes lijken).
Ik ben nu iets voorbij halverwege, en 1 keer ga ik het zeker uitspelen, hoewel ik voor mijn eerste play-trough nu al een paar jaar (af en aan) bezig ben. Maar de andere eindes afklapperen zie ik niet meteen zitten.
In een pre-intrenet era, en met veel tijd had ik vermoedelijk zelf een soort tijdlijn uitgetekend en elke keuze in kaart gebracht, maar dat zou vermoedelijk ettelijke dagen in beslag nemen. Vandaag de dag zie ik dit enkel met een gids mogelijk.
Om het true-ending te behalen, moet je namelijk op 6 verschillende (willekeurig lijkende) momenten de juiste keuze maken en een true-ending flag triggeren. Enkel als je er 5 verzameld hebt bij de start van chapter 10, en dan nog de laatste juiste keuze maakt haal je namelijk dat einde. Alles andere mondt uit in einde 4 (Maryiu) of 5 (Kurisu). Ik ga dit pad proberen te behalen, en hoop maar dat ik aan die flags niet voorbij ren, want ik zal gretig van de vooruitspoel-functie gebruik moeten maken.
Dit hadden ze echt veel beter kunnen oplossen, want 1 zaak staat vast, al deze verhaalpaden zijn enorm de moeite en dragen veel bij tot het Steins;Gate universum en maken het verhaal van zeer goed toch wel uitstekend.
Finale score:
Verhaal, sfeer, graphics: 9/10