logo GamesMeter menu

PC / PlayStation 3 / PlayStation Portable / Xbox 360 / PlayStation Vita
Adventure

Ontwikkeld door 5pb. en Nitroplus
Uitgegeven door Jast, 5pb. en pQube

In de zomer van 2010, een jaar na de gebeurtenissen uit Chaos;Head, komt een groepje studenten uit Akihabara erachter dat ze hun Microwave kunnen ombouwen tot een machine waarmee je tekstberichtjes naar het verleden kan sturen. Maar zo gauw als ze ermee gaan experimenteren krijgen vreemde berichten terug waarin ze gewaarschuwd worden om te vluchten. Op datzelfde moment komt de organisatie SERN, die zelf onderzoek naar tijd-reizen blijkt te doen, achter hen aan.

Steins;Gate coming for PS Vita, PS3 in 2015 in North America & Europe

Nice. Die had ik niet zien aankomen. Tof dat deze game nu voor de PlayStation 3 en Vita een westerse release krijgt. Ook retail zo lijkt het.

YES, loving it! Heb net enorm plezier aan zo'n andere verrassings-release, Tales of Hearts R.

avatar van Marcellussss
Zowel digitaal als retail op 6 juni verkrijgbaar. Hier de bron. Altijd leuk als wij voor de verandering iets eerder krijgen dan de Amerikanen. En eindelijk weer een interessante release voor de Vita!

Staat dit los van de anime? Die staat nog steeds op mijn verlanglijstje namelijk. 25 afleveringen zijn eventueel wel te doen voor die tijd.

avatar van Princess Piranha
De anime is gebasseerd hierop, dus er zijn wel enorm veel raakvlakken. Het verschil is dat je hierbij alle tijdlijnen kan ontdekken en dat bij de anime er één wordt gekozen die de waarheid wordt. Terwijl het bij de Visual Novel meer is van, wat jij kiest wordt de waarheid.

Kreeg vandaag ineens reclames op Facebook over de PS3 en Vita release!

avatar van Marcellussss
Kortom, het maakt niet echt uit wat je eerst doet, maar het is in elk geval leuker om niet de tijdlijn van de anime te volgen?

Heb nog een hoop dingen liggen hier, dus ik denk dat ik deze later tegen een zacht prijsje aanschaf en in de tussentijd de anime kijk.

Winkelwagentje (moderator)
Eén van de beste visual novels die ik tot op heden heb gespeeld. Gisteren mijn eerste ending behaald: Suzaha ending (niet het true ending natuurlijk). Characters en fanservice zijn erg vet. En de game hoeft qua verhaal en bizarre wendingen zeker niet onder te doen voor bijv. Virtue's Last Reward of Danganronpa.

Zit nu alleen met het dilemma of ik opnieuw ga spelen om ook de andere tijdlijnen te ontdekken, of toch maar de anime ga kijken. Ik heb er na mijn eerste speelbeurt even een 'roadmapje' bij gezocht, en het probleem is dat een paar goedgeplaatste saves wel helpen bij het vrijspelen van andere tijdlijnen. Ik vrees dat ik met mijn saves niet verder kom en echt weer van voor af aan moet beginnen. Kan wel conversaties skippen - maar met ruim 25 uur op de teller voor de eerste playthrough weet ik niet of ik dit wel zie zitten... en mede dus omdat de anime (wellicht) een goed alternatief is.

Kan me echter wel zo voorstellen dat ik nog een hoop 'fun' uit de conversaties ga mislopen die natuurlijk niet in de anime zitten. Het vrijspelen van allerlei endings is visual novels blijft toch één van de dingen waar ik me het meest aan stoor - aangezien veel visual novels dit erg complex en tijdrovend maken. Ik heb geen zin om bij mijn eerste playtrough al op te moeten zoeken waar ik 'moet' saven. Wat dat betreft kunnen nog veel games binnen dit genre een voorbeeld nemen aan VLR.

Zeker in deze game ook weer, waar je tijdlijn wordt bepaald door keuze die je maakt middels het antwoorden van emails. Op veel emails die je op je telefoon ontvangt kun je reageren, je krijgt dan twee of drie keuzes. Maar de emailconversaties zijn vaak zo 'luchtig' en 'onzinnig' dat het volledig gissen is wat hier de eventuele gevolgen van kunnen zijn. Hoe je hier zelf (zonder guide) ooit achter moet komen is mij een raadsel. Maar goed, het is wederom een bekende kwaal die in zoveel VN's terugkeert.

Neemt niet weg dat de game ontzettend slim in elkaar steekt en erg lekker weg speelt. Iedereen wel eens graag iets binnen het genre speelt, mag deze game absoluut niet missen. Mijn score laat nog even op zich wachten tot ik besloten heb wat ik hier mee gaan doen...

Staat op mijn lijst, naast Danganronpa. Probleem is dat er zo veel te doen is en ik bijna zeker de beste in het genre al gespeeld heb (VLR). Maar... komt nog wel.

avatar van Princess Piranha
Hmmm... ik denk dat het eigenlijk na de anime zelfs nog leuk is om te gaan spelen, om de andere endings te gaan ontdekken. Van sommige mensen heb ik ook gehoord dat zij de anime leuker vonden dan de visual novel. Maar daar kan ik niet zelf over oordelen.

2 uur ver, en ik heb de indruk dat eerst Chaos;Head spelen wel van voordeel zou zijn...

Winkelwagentje (moderator)
Hebben die iets met elkaar te maken dan? Volgens mij niet hoor...

edit: ah wel lees ik nu. Ik was ook in de war met Chaos;Child. Maar ik denk toch niet dat je er veel voordeel uit haalt eerst Chaos;Head te spelen. Speelt zich af in een andere tijdlijn dan Steins;Gate. Ik heb toch nooit het gevoel gehad iets te hebben gemist.

Ik wist geeneens van Chaos;Head af voordat ik hieraan begon dus ik denk ook dat er niet veel gemis is. Heb er nu 10 uur inzitten en of het de beste VN is die ik gespeeld heb kan ik nog niet zeggen maar dat het bij de langste is die ik ooit zal spelen is wel absoluut zeker. Ik krijg de indruk dat ik pas halfweg zit of zo? (als ik de gamelength op zoek is dat een uur of 20-22?). De meeste VN's zijn toch behoorlijk beknopter. Maar goed - het verhaal is wel bijzonder leuk verteld. Ik ben niet de grootste anime fan ter wereld maar Steins;Gate weet mijn aandacht in ieder geval wel vast te houden - de karakters zijn bijzonder goed geschreven...(ook al werkt het hoofdpersonage me hier en daar wat op mijn zenuwen...).

Sinner schreef:
...(ook al werkt het hoofdpersonage me hier en daar wat op mijn zenuwen...).
Mijn grootste probleem gedurende de eerste 5 uur dat ik dit gespeeld heb. Nog niet verder gegaan maar wel binnenkort van plan.

Net trouwens mijn eerste ending behaald, de Suzuha ending. Ik wil absoluut een keertje de andere endings / vertakkingen zien (ik heb intussen ook even snel over flowchart gekeken na beeindiging van het spel) maar dat zal niet voor morgen zijn vrees ik. Na bijna 20 uur Steins Gate heb ik het toch echt wel even gehad. Meteen het grootste 'nadeel' van het spel - de meeste Visual Novels zijn relatief beperkt (hooguit een paar uurtjes) en aldus ook makkelijk nog een keertje te doorlopen - maar Steins Gate is dus zodanig uitgebreid (en hangt net zoals Winkelwagentje aangeeft af van wat soms zodanig kleine nietszeggende keuzes lijken) dat het toch weer een hele klus wordt. En daar heb ik nu even geen zin in. Toch is het wel absoluut een prima VN die fans van het genre op zijn minst een keertje doorlopen moeten hebben imo.

Sinner schreef:
(en hangt net zoals Winkelwagentje aangeeft af van wat soms zodanig kleine nietszeggende keuzes lijken).
Sterk verhaal maar dit is toch een groot nadeel. Gewoon lukraak iets kiezen zonder zelfs te weten wat het antwoord daardoor is, laat staan dat je ook maar enig inzicht in het verder spelverloop daardoor hebt.

Ik ben nu iets voorbij halverwege, en 1 keer ga ik het zeker uitspelen, hoewel ik voor mijn eerste play-trough nu al een paar jaar (af en aan) bezig ben. Maar de andere eindes afklapperen zie ik niet meteen zitten.

Mijn eerste einde gisteren behaald, het Faris-einde. Wat best een bevredigend einde is, ja, je hebt de toekomst niet verholpen, maar tenminste op korte termijn je vrienden gered, ook al herkennen die Rinatro niet meer.. Na benedenstaande bericht ging het verhaal plots in een stroomversnelling, ik heb op een aantal, wat ik hoop strategische plaatsen gesaved en zou redelijk makkelijk een aantal andere eindes moeten kunnen halen, ga bv. straks eens het Suzuha-einde proberen halen, dat is net de aftakking voor het einde dat ik behaald heb.

Winkelwagentje schreef:
Drie maal hoera, voor VLR!

Ik heb nu 3 eindes behaald, die ik vermoedelijk ook zonder gids had kunnen uitvogelen. Maar om chapter 10 te halen en daar een mogelijkheid te hebben het true ending te zien verlangt toch wel inzichten die zonder gids bijna onmogelijk zijn.

In een pre-intrenet era, en met veel tijd had ik vermoedelijk zelf een soort tijdlijn uitgetekend en elke keuze in kaart gebracht, maar dat zou vermoedelijk ettelijke dagen in beslag nemen. Vandaag de dag zie ik dit enkel met een gids mogelijk.

Om het true-ending te behalen, moet je namelijk op 6 verschillende (willekeurig lijkende) momenten de juiste keuze maken en een true-ending flag triggeren. Enkel als je er 5 verzameld hebt bij de start van chapter 10, en dan nog de laatste juiste keuze maakt haal je namelijk dat einde. Alles andere mondt uit in einde 4 (Maryiu) of 5 (Kurisu). Ik ga dit pad proberen te behalen, en hoop maar dat ik aan die flags niet voorbij ren, want ik zal gretig van de vooruitspoel-functie gebruik moeten maken.

Dit hadden ze echt veel beter kunnen oplossen, want 1 zaak staat vast, al deze verhaalpaden zijn enorm de moeite en dragen veel bij tot het Steins;Gate universum en maken het verhaal van zeer goed toch wel uitstekend.

Na het volledig uitspelen en zien van de "True ending", moet ik toch zeggen dat enkel dan het verhaal volledig tot zijn uiting komt. De andere eindes hebben allemaal een stuk waar je bij denkt dat je er wel mee kunt leven, maar alle puzzles van het verhaal passen pas samen na het echte einde gezien te hebben, en dat is best goed in elkaar gestoken.

Finale score:

Verhaal, sfeer, graphics: 9/10