Review | 25 juli 2011 - Bliksem McQueen, Takel en Finn McMissile. Heb je nu geen idee waar het over gaat, dan heb je waarschijnlijk niet echt het idee dat deze game iets voor jou is. Weet je dat ik het nu over de hoofdpersonages, of eigenlijk hoofdauto’s, van Cars heb dan heb je deze review waarschijnlijk met een positiever gevoel aangeklikt. Ik wil je in beide scenario’s van harte uitnodigen om verder te lezen, want Cars 2 is, wellicht verrassend, een prima game.
Terughoudendheid
Ik moet toegeven dat ik voor deze game helemaal niks met Cars had; ik heb nog nooit 1 van de films gezien en wist eigenlijk niet eens dat er een game van Cars 2 was. Met enige terughoudendheid startte ik het spel eerlijk gezegd op. Hoe goed kan dit nou echt zijn? Is het wel iets voor mijn leeftijd, een leeftijd waarvan ik zelf vaak denk dat dit soort games niet voor mij bedoeld zijn. En is dit niet het zoveelste slappe aftreksel van een film? Al snel bleek dat ik veel te negatief begon want Cars 2 is gewoon een leuke game.
Mario Kart
Cars 2 is een racegame, hoe kan het ook anders met zo’n titel. Om even een idee te krijgen van wat voor soort racegame, kun je even Mario Kart in gedachten nemen. Racen over allerlei fictieve tracks met hier en daar een turbo of een power-up die je kan gebruiken om tegenstanders schade aan te richten. Hier houd ik echter op met vergelijken want deze game alleen betitelen als rip-off van Mario Kart zou tekort doen aan de game van Disney.
Dit is Cars 2
Racen staat dus centraal, met korte tussenfilmpjes worden de races aan elkaar gelinkt alsof er zich een spannend meeslepend verhaal afspeelt waarin je het opneemt tegen Professor Z, maar je doet uiteindelijk niks meer dan racen. De game biedt echter genoeg variatie in het racen zodat het niet saai wordt. De verhaalmodus bestaat uit 6 niveaus die elk weer uit ongeveer 5 á 6 races bestaan. Er zijn 4 verschillende racetypes. Je hebt normaal racen met alleen turbo’s op het circuit, hier komt het dus aan op je rijtechnieken, het gebruiken van shortcuts en het verzamelen en gebruiken van een boost. Verder is er het speltype Knokrace waarin je naast boost ook wapens en power-ups kunt gebruiken en het speltype Jager waarin je zoveel mogelijk tegenstanders moet vernietigen voor de tijd om is. Een ander racetype is Overlever, dit vind ik het minst leuke raceonderdeel. Hier rijd je in je eentje over een circuit en moet je accu’s verzamelen om te zorgen dat je fictieve schild heel blijft. Professor Z. zorgt er op de 1 of andere manier vanuit een achtervolgende helikopter namelijk voor dat dit schild steeds in kracht afneemt. Dit racetype mist gewoon de fun die de anderen wel bieden. Met elke race is een gouden, zilveren of bronzen trofee te verdienen. Aan deze trofeeën zitten punten gebonden die nieuwe niveaus, tracks en auto’s unlocken. Je racet op leuke en afwisselende circuits die vol zitten met jumps, hindernissen en shortcuts. De tracks zijn over het algemeen ook locaties die voorkomen in de films. Je kunt met zowat elke auto uit de films racen, de auto’s verschillen in kracht en snelheid, per race kun je dus bepalen welke auto je het meest geschikt acht voor de race; bij het speltype gewoon racen heb je liever een snelle auto en bij knokrace een auto die kracht en snelheid beter balanceert.
Gameplay
De gameplay is soepel en simpel, maar dit maakt het niet minder leuk. Gas geven, remmen, boosten en het gebruiken van power-ups zitten allemaal simpel onder een aparte knop, aan de controls ben je zo gewend. Boost verkrijg je door boost-pakketten te verzamelen die op het circuit verschijnen, of door het uitvoeren van speciale rijtechnieken als achteruitrijden, op 2 wielen rijden, driften en trucjes doen terwijl je springt; in Cars 2 kan het allemaal. Deze rijtechnieken zijn allemaal met een simpele handeling uit te voeren. Al deze handelingen en het hele racen in Cars 2 worden door middel van een standaard tutorial aan het begin van de game aangeleerd. Het racen zelf is absoluut niet diepgaand, je hoeft je niet druk te maken om het wel of niet goed aansnijden van bochten of het rijden op de ideale lijn.
Fun
Cars 2 is dus arcade pur sang en legt vooral de nadruk op het fungehalte en de gameplay. De fun zit hem in een aantal zaken: de vele one-liners die de auto’s te vertellen hebben tijdens het inhalen en uitvoeren van andere racetechnieken, het op allerlei manieren uitschakelen van je tegenstanders en uiteindelijk is het nog het leukst om de game met vrienden te spelen. Je kunt namelijk elke race met 4 man in split-screen spelen, dit is een zeer leuke toevoeging die de replay-waarde en het fungehalte van de game verder duwt. Wie trouwens denkt dat deze game een makkie is, zal bedrogen uitkomen. In de pak ‘m beet eerste 3 á 4 niveaus zal het niet zo moeilijk zijn om een gouden trofee te halen, maar de laatste niveaus hebben mij de nodige restarts en wanhopige blikken bezorgd. Nog even terugkomend op de replay-waarde moet gezegd worden dat de houdbaarheid van Cars 2 wel wat magertjes is. Als je zo nu en dan een race speelt kun je de game in een aantal dagen uitspelen, wil je echter overal de gouden trofee voor halen en alle badges en mijlpalen halen die in de game zitten, dan kan je er een aantal uur bijrekenen. In deze tijd dat online gaming steeds belangrijker wordt, is het opvallend dat Cars 2 geen online mogelijkheden biedt. Dat is toch wel een gemis want het concept van de game zou prima online gameplay kunnen bieden.
Audiovisueel
Op het gebied van visuals en sound moet je niet al te veel verwachten van Cars 2, we hebben al veel beter gezien op deze generatie consoles en de game zal je dan ook nergens verrassen op grafisch gebied. Wel moet gezegd worden dat de tracks er leuk uitzien, maar dit heeft vooral te maken met de bouw van de circuits en de hindernissen en shortcuts die je tegenkomt. Het geluid is niet hoogstaand en bestaat uit simpele deuntjes die je tijdens de race hoort. De one-liners van de auto’s zijn wel grappig en ook de dialogen in de tussenfilmpjes zijn soms reden tot een glimlach. De game is trouwens volledig te spelen in het Nederlands, zowel de taal in de menu’s als tijdens het racen en in de tussenfilmpjes.
Conclusie
Cars 2 is een leuke en simpele racegame die genoeg fun biedt om zowel fans van de films als nieuwkomers te amuseren. Verwacht niet al te veel diepgang of geavanceerde visuals, dit is een arcade racer die goed wegspeelt en het vooral moet hebben van fun, controls en het spelen met vrienden. Ben je echter totaal geen Cars-fan en heb je het idee dat je een leeftijd hebt bereikt waardoor dit soort games niet meer voor jou bedoeld zijn, dan is de volle prijs betalen voor deze game misschien iets teveel van het goede.
7/10
Bron: