menu

Tomb Raider (2013)

Alternatieve titel: Tomb Raider: Definitive Edition

mijn stem
4,10 (200)
200 stemmen

PC / PlayStation 3 / PlayStation 4 / Xbox 360 / Xbox One / Google Stadia
Action / Adventure
single player / multi player / online

Ontwikkeld door Crystal Dynamics
Uitgegeven door Square Enix en Eidos

De 21-jarige Lara Croft, die net is afgestudeerd aan de academie, zet koers naar een eiland vlak voor de kust van Japan op een reddingsboot genaamd de Endurance, welke wordt bestuurd door kapitein Conrad Roth. Enkele dagen voor hun aankomst komen ze echter in een storm terecht welke de boot compleet verwoest. De opvarenden worden in de woeste golven meegesleurd, zo ook Lara die aanspoelt op een onbekend eiland. Dit is het begin van een barre tocht, waarbij Lara op zoek moet naar de nodige middelen om te overleven.

zoeken in:
avatar van AmazingPP
4,5
Ik weet nog dat ik ooit in Amsterdam een dagje op bezoek was en de winkel van Fame ging bekijken, als muziek -en film -en gameliefhebber. Ik zag toen voor het eerst Tomb Raider op een vrij kleine televisie in 3D! Ik wist niet wat ik zag! Ik was opgegroeid met de platte games van de ZX Spectrum en de Commodore 64, mijn eerste computers (en man, wat kan ik er soms naar terug verlangen!)! Ik kocht toen vrij kort na deze dag een Pentium met een Voodoo 3D kaart en ik speelde en speelde Tomb Raider. Zelfs met de patch, waardoor Lara topless was! (ik was toen al 28...) En afgelopen week heb ik deze Tomb Raider uitgespeeld. Op normaal. Wat niet al te moeilijk was moet ik eerlijk toegeven. Maar jongens! Wat een graphics! Voor de "jongeren" onder ons is dit allemaal vrij normaal en zijn jullie niet zo snel onder de indruk (tenminste, dat is mijn indruk), maar ik ben hier erg van onder de indruk. Ook van de speelbaarheid van de game! Als dit een nieuwe reboot is van onze geliefde Lara kan ik alleen maar denken: laat maar komen die rest! Wat een geweldig spel! Jammer van hier en daar een haperingetje, maar dat mocht de pret niet drukken. Prachtig verhaal, geweldige voice-acting, prachtig script en prachtige muziek. Het spel is afwisselend genoeg om boeiend te blijven. Ik geef deze game dan ook een dikke 4,5 *!

avatar van andnino
3,5
Nee hoor, ben het met je eens dat dit spel visueel knap werk is, en het speelt ook heerlijk. Wat dat betreft is de gamewereld er in het algemeen wel een stuk op vooruit gegaan de afgelopen 10 jaar. Het heeft Tomb Raider in ieder geval goed gedaan.

avatar van youngtick
5,0
Prachtig. Deze Tomb Raider is voor mij DE game waarmee emoties van Lara Croft een mooie rol speelt. Gafisch is top, het verhaal is tof, de enemies zijn ziek (vooral als ze communiceren om je dood te maken), vooral als je ze zwaar inmaakt. Ik kan nog flink doorgaan.

5 sterren.

tommycool98
Geweldig spel. Ziet er prachtig en speelt heerlijk!

avatar van youngtick
5,0
tommycool98 schreef:
Geweldig spel. Ziet er prachtig en speelt heerlijk!


Indeed.

avatar van iMontana
The Rise of Tomb Raider wordt alleen uitgebracht op de Xbox One, klopt dit? Las wel ergens dat het uiteindelijk toch op de PS4 zou komen.

All Seeing Fish
iMontana schreef:
The Rise of Tomb Raider wordt alleen uitgebracht op de Xbox One, klopt dit? Las wel ergens dat het uiteindelijk toch op de PS4 zou komen.


Playstation een jaar later ofzo.

avatar van Sinner
4,0
Eindelijk eens de tijd genomen en eraan begonnen deze week. Net een uurtje terug uitgespeeld. Aantal tombs effectief geraid: 0, aantal vijanden op gruwelijke wijze omgebracht: een paar 200+. Maar ach, ik mag op zich niet zeuren - het ziet er geweldig uit, speelt heerlijk, is werkelijk een spektakel van begin tot einde en duurt niet lang genoeg om te gaan vervelen.

Maar 'echt' Tomb Raider? Nou nee dus. 'Gevoel' van de klassieke reeks (althans de eerste 2-3 delen) is grotendeels weg. Leek wel Sim Serial Killer zo af en toe. Het was (zoals wellicht al vaker aangehaald op eerdere pagina's) wellicht nog een stuk beter geweest als het zich een beetje meer op het survival / adventure / klim en klauter aspect geconcentreerd had. Maar wederom - entertained en leuk was het zeer zeker - en voor liefhebbers van een Uncharted zou ik het ook al helemaal aanraden. Maar ik twijfel toch nog tussen een 3,5 en een 4. Maar eens een nachtje over slapen...

avatar van Sinner
4,0
Wordt een 4'tje. Ben de laatste twee dagen nog regelmatig 'teruggegaan' voor een uurtje. Wat zoeken naar relics en documents die ik gemist had - mijn wapens etc nog wat upgraden en ook dit blijft best vermakelijk. Zo op je dooie gemak ronddolen zonder de storyline is dus ook gewoon leuk.

All Seeing Fish
Sinner schreef:
Wordt een 4'tje. Ben de laatste twee dagen nog regelmatig 'teruggegaan' voor een uurtje. Wat zoeken naar relics en documents die ik gemist had - mijn wapens etc nog wat upgraden en ook dit blijft best vermakelijk. Zo op je dooie gemak ronddolen zonder de storyline is dus ook gewoon leuk.


Laatst genoemde heb ik ook gedaan, het was de eerste game die ik voor 100% heb gehaald.

3,5
Wel aardig, alhoewel het meer een actie game is geworden dan een daadwerkelijke Tomb Raider. Het raiden van tombs is eigenlijk meer een oninteressant extraatje. Het speelt wel allemaal soepel, het schietwerk, het sluipen, het klimmen en klauteren. Toch is er vrij weinig 'skill' nodig voor het laatst genoemde. Qua vijanden is het wel een beetje eentonig. Had wat meer dierlijke vijanden verwacht. Verder vind ik de oud Aziatisch culturen archeologisch gezien niet zo boeiend. De extraatjes als secret tombs en collectables heb ik gelaten voor wat het was. Niet boeiend of uitdagend genoeg om tijd aan te besteden. Het voegt dan ook weinig toe aan het spel, behalve het rekken van speeltijd. Al met al om het verhaal, de graphics en de gameplay wel de moeite waard om uit te spelen.

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Tomb Raider (2013) is een nieuw deel uit de gelijknamige 3rd person actiegame-reeks. In Tomb Raider neem je de rol van Lara Croft, een avonturier die vast komt te zitten op een vreemd eiland. Al snel komt ze in aanmerking met een kwaadaardige bende die haar & haar vrienden om het leven probeert te redden. Door gevechten, platforming en het oplossen van puzzels ga je de strijd aan om op het eiland te overleven.

Ik heb nog nooit een Tomb Raider game gespeeld dus ik kan niet oordelen in hoeverre het overheen komt met de vorige games, maar deze “nieuwe” Tomb Raider is mij erg goed in de smaak gevallen. Als groot fan van 3rd person actiegames als Uncharted & Prince of Persia bied Tomb Raider een soortgelijke mix aan gameplay. Tegen vijanden vechten met een soepel vechtsysteem dat niet te makkelijk noch te moeilijk is, leuke platforming die vraagt je aandacht erbij te houden en meerdere korte puzzels tussendoor. In het begin heb je een kleine hoeveelheid wapens tot je beschikking maar hoe langer de game duurt hoe uitgebreider je wapenset word, evenals dat de vijanden sterker worden. Hierdoor voelde het vechtsysteem vers tot het einde toe. De game speelt zich af in een grote wereld vol verzamelobjecten die je expierence points kunnen geven, of verzamelobjecten waarmee je de wapens kunt upgraden. Het zoeken naar deze verzamelobjecten was niet alleen belonend maar de objecten meeste boden een kleine platformuitdaging. Regelmatig moest ik stilstaan om af te vragen hoe ik het volgende verzamelobject moest pakken, waardoor verzamelen niet een repetitieve handeling werd. De puzzels zijn geen breinkrakers maar leuk genoeg om even stil te staan, de omgeving te analyseren en om te experimenteren met de objecten die je tot je beschikking hebt. Ik merkte dat het spelen van Tomb Raider een heel verslavend effect had. Nog één verzamelobject, nog één missie kon leiden naar uren langer gamen dat ik gepland had.

Het verhaal heb ik wisselvallige meningen over. Lara Croft is een sterk hoofdpersonage die je op logische wijze in het verhaal ziet groeien. Ze begint als een alledaags persoon, maar door de zware omstandigheden waarin ze word gegooid zie je haar langzaam maar zeker sterker worden. Het verhaal zelf, evenals de andere personages, vind ik aan de zwakke kant. De andere personages voelde als stereotypes en het script voelde iets te hollywood-achtig. Aangezien ik niet om de personages gaf (met uizondering van Lara) was de enige spanning de mysterie rondom wat er met het eiland aan de hand is. De game schuift dit mysterie naar de achtergrond en focust meer om het overleven, en zelfs wanneer het mysterie ontrafelt word voelt het als een uit de mouw geschudde hollywood cliché. Ik heb Tomb Raider onderhand drie keer gespeeld maar de enige keer dat ik de cutscenes heb gekeken is tijdens de eerste keer. Lara is sterk, zij maakte de cutscenes interessant maar niets riep me terug ze vaker te bekijken. Een ander minpunt aan Tomb Raider is dat, in de eerste helft, de game heel makkelijk is. Zelfs op hard mode liep ik zonder moeite door de eerste helft. Pas vanaf de 2e helft, wanneer er vijanden met automatische geweren komen, word de game echt uitdagend. Hoewel ik nooit langdurig vast kwam te zitten werd Tomb Raider in de 2e helft uitdagend genoeg om meerdere malen te verliezen, en ik moest mijn kop er bijhouden.

Als je liefhebber bent van dit genre is Tomb Raider zeker de moeite waard aan te schaffen. Soepele & gevarieerde gameplay die een verslavend effect heeft, prachtige graphics & passende muziek, het heeft een sterk hoofdpersonage en een hoog spektakel gehalte. Het verhaal is echter aan de zwakke kant en het duurde even voordat ik de game uitdagend begon te worden, maar zodra het uitdagend werd zat er geen oninteressant gevecht meer in. Ik verheug me op het vervolg.

4,5*

3,0
Ik vond het een aardige game, maar vrij middelmatig qua gameplay. Voor mij wel één van de mindere games in de gehele serie. Eigenlijk is het gehele aspect van rondlopen en ontdekkingen weg. Het klimmen en klauteren met af en toe wat vijanden heeft plaatsgemaakt voor survival en hordes vijanden. Dit hoeft natuurlijk niet slecht te zijn, maar de actie werd al vrij snel eentonig. Het ontdekken van geheime gangen en oplossen van puzzels is meer een bijzaak geworden. Wel leuk dat ze het verhaal van de jonge Lara Croft laten zien.

De game speelt verder wel vloeiend. Grafisch ziet het er natuurlijk gewoon uitstekend uit. Maar de gameplay is niet meer dan middelmatig en niet Tomb Raider waardig.


3 sterren.

4,0
Kan iemand mij snel vertellen hoe ik moet saven

3,5
Bij een kampvuurtje

avatar van Confusie
3,0
Kon dat echt niet sneller.

avatar van AsLuM-
5,0
Mooi spel en vooruit gegaan op zijn voorgangers, Lara croft ziet er ook niet verkeerd uit Online toch echt een top game.

Geluid : 5,0*

Graphics : 5,0*

Besturing : 5,0*

langetermijn : 5,0*

Gameplay : 5,0*

Mogelijkheden : 5,0*

Multiplayer : 5,0*

Realistisch : 5,0*

All Seeing Fish
AsLuM- schreef:


Realistisch : 5,0*


Verre van, Lara die half bloot in min 20 een zendmast in klimt of een portofoon gebruikt zonder handen.

Ulysses
Een lui lekker weekendje gamen na een zware week kan toch heerlijk zijn. Deze de vrijdag gekocht na het werk en het waren 3 daagjes ontspanning met de knappe Lara Croft op het grootste kl*te eiland van de wereld.

Het eerste wat in mij opkwam tijdens het spelen was dat dit erg leek op de Uncharted franchise. Enkel is Tomb Raider wat beter gebalanceerd in shootouts en adventure. Ook is Tomb Raider wat duisterder en maakt deze ervaring toch nog net ietsje intenser dan Uncharted. Maar genoeg vergelijkingen. Dit was een leuke ervaring: leuke gameplay, zeer mooie graphics, fijne verhaallijn. Maar met momenten was deze toch wel echt erg chaotisch en druk. Mijn ogen hadden zelfs bij sommige momenten last van de snelle beelden.

Tomb Raider is vrij veel variatie te bieden en blijft boeien van begin tot einde. De fraaie look van de game zorgt er net voor alsof je in een zeer suspense volle film zit.

4*

Deel 2 wat gevarieerder. Dit deel is goed, deel 2 geweldig

3,5
Fantastische game die heerlijk weg speelt.

Het speelt zo soepel en lekker dat voor je het weet de game alweer voorbij is.
Het deed mij ook zeker wat denken aan Uncharted qua gameplay en besturing, al moet ik zeggen dat ik de Uncharted games net een tikkie beter vind.
Het verhaal was leuk om te volgen maar ook dit vond ik bij Uncharted net wat leuker in elkaar gezet.

Qua actie is de game heel goed en best bruut. Heerlijke wapens en toffe upgrades.
Visueel was het ook een plaatje. Voor een game uit 2013, echt heel sterk. ( op de Xbox One )

Net niet een 4,0* maar absoluut een dikke 3,5*
Ben zeer benieuwd naar Rise Of The Tomb Raider.

avatar van KoomBa
5,0
Wat heeft die meid veel meegemaakt zeg.

Dingen zoeken en secret areas zijn voor de verandering ook eens leuk in een spel.

Op moeilijk is de game nog makkelijk, wat het prettige voordeel meebrengt dat het soepel doorspeelt en veel (nieuwe) acties de eerste keer al vlot verlopen. Je hoeft nergens tot ergens toe opnieuw te spelen. De overgang van filmpje naar gameplay verliep zo, dat ik soms niet door had of ik zelf speelde of dat het filmpje nog niet klaar was. Echt uniek.

Het is echt een avontuur wat je samen met Lara beleeft.
Het is een leuke, vlotte meid in tegenstelling tot de gebruikelijke suffe personages.
Ook de stemmen in deze game zijn nergens irritant of herhalend.
Als je ergens van af moet springen mag het ook best een meter of zes zijn!

Strand level ging ik eerst naar links, maar daar moet je eerst een upgrade-boog hebben, die level hadden ze anders moeten maken, of Lara had me moeten zeggen dat dat nog niet kon.

Game op 76% uitgespeeld, met 22 uur op de teller. Kan evt 2 uurtjes afk zijn geweest, maar toch bijzonder voor een singeplayer modus.

All Seeing Fish
En nog helemaal niets over een derde deel?

avatar van JustMike
3,5
All Seeing Fish schreef:
En nog helemaal niets over een derde deel?

Nou, eigenlijk..

avatar van horizon
4,5
Is dit een aanrader voor vier euro op steam?

All Seeing Fish
horizon schreef:
Is dit een aanrader voor vier euro op steam?


Zelfs voor 60!!!

avatar van Manny Calavera
4,5
horizon schreef:
Is dit een aanrader voor vier euro op steam?


Je vond het niet nodig even het gemiddelde bovenaan de pagina te bekijken of de reviews hier te lezen?

Geweldige game, voor dat geld sowieso een koopje. Maar voor 4 Euro kan je sowieso nooit een echte miskoop doen lijkt me.

avatar van horizon
4,5

Ik wou het gewoon horen. Har har

avatar van horizon
4,5
Eind december dus aangeschaft.

En een dikke maand later kan ik zeggen dat drie euro te weinig geld was voor dit spel. Daarom de korte uitbreiding voor drie euro aangekocht.

Heerlijk visueel spel. Fantastische omgevingen waar je je doorheen speelt met een vooral in de eerste helft erg goede plot vooruitgang. Tweede helft wordt wat generiek maar kent gelukkig weer enkele toffe visuele platform stukken. Erg "cinematisch" allemaal.
Ja, ik ben het ermee eens dat Lara's eerste kill heftig wordt getoond en vervolgens wordt ze headshot-killing machine. Wellicht dat dit wat minder had mogen zijn en je wat meer stealth had moeten doen met die samurai als vervanging. Boogschieten is wel erg tof.

Moeilijkheidsgraad ligt niet erg hoog. Eerst op normal en daarna op hard was het nog makkelijker...
Maakt niet uit. Genoten!

All Seeing Fish
horizon schreef:


Moeilijkheidsgraad ligt niet erg hoog. Eerst op normal en daarna op hard was het nog makkelijker...
Maakt niet uit. Genoten!


Dat gedeelte na die kabelbanen vond ik wel pittig, deel twee is nog makkelijker dan deel één.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:18 uur

geplaatst: vandaag om 11:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.