Tomb Raider (2013)

Alternatieve titel: Tomb Raider: Definitive Edition

PC / PlayStation 3 / Xbox 360 / PlayStation 4 / Xbox One / Macintosh / Android / Google Stadia / Nintendo Switch / Nintendo Switch 2
single player / online

Ontwikkeld door Crystal Dynamics en Feral
Uitgegeven door Square Enix, Eidos, Feral, NVIDIA Lightspeed en Aspyr

De 21-jarige Lara Croft, die net is afgestudeerd aan de academie, zet koers naar een eiland vlak voor de kust van Japan op een reddingsboot genaamd de Endurance, welke wordt bestuurd door kapitein Conrad Roth. Enkele dagen voor hun aankomst komen ze echter in een storm terecht welke de boot compleet verwoest. De opvarenden worden in de woeste golven meegesleurd, zo ook Lara die aanspoelt op een onbekend eiland. Dit is het begin van een barre tocht, waarbij Lara op zoek moet naar de nodige middelen om te overleven.

lennox
Hannibal schreef:

Je wil blijkbaar graag worden gezien als "hardcore gamer" en probeert daarom een spel zo snel mogelijk uit te spelen. Een "hardcore gamer" als jij noemt geheime tombes "extra shit" en probeert bijdehand te doen naar mensen die volgens jou geen gamer genoemd mogen worden. Een beetje gamer weet tenslotte dat je niet op 100 procent uitkomt als je zo snel mogelijk door het spel rent.

Deze hardcore gamer realiseert zich wellicht niet dat hij het heeft tegen mensen met zo'n 25 jaar game-ervaring, die zelf ooit hardcore gamers waren in een tijdperk dat meneer de hardcore gamer -"die alleen voor de verhaallijn gaat"- nog luier na luier vol scheet.

Ik heb het spel wel gewoon in een winkel gekocht, en de prijs was aanzienlijk, dus ben niet van plan er na 61% klaar mee te zijn. Ik ga voor 100%, dan maar geen hardcore gamer. Die eer laat ik aan jou. Chapeau!

misschien heb je me verkeerd begrepen of ik heb jou verkeerd begrepen, maar ik zie mezelf NIET als hardcore gamer, ik ben juist die luie gamer. Ik wil het spel ervaren zonder tombes, en jij met tombes. Ik zie het niet als zonde, en jij wel. Jij jouw mening en ik de mijne. Het ging er mij om dat jij de antwoord, heel zelfverzekerd '100% natuurlijk' gaf. Terwijl ik duidelijk zei dat ik de tombes en alle extra shit er niet bij deed, ik wilde gewoon de speelduur weten (ongeveer).

(ik heb 20 jaar game ervaring)

lennox schreef:

(ik heb 20 jaar game ervaring)

Take that to the bank and cash it...

Zonder optionele tombes ben je er in 8-9 uur doorheen.

avatar van Shangri-la
Ik zie dat sommigen het verzamelen van items maar suf vinden, voor mij ligt dáár nu juist de uitdaging. Het geeft nog een beetje een adventure gevoel wat ik van dat domme schieten niet kan zeggen. Ik blijf het zeggen dat ik het jammer vind dat het deze kant is op gegaan. Ik kan er helaas niet meer van maken.

avatar van Hannibal
Ik begrijp het ook niet. TOMB Raider spelen, maar de tombes overslaan in verband met "sufheid". Ik kan me dat niet voorstellen, maar de oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk tevens bij het feit dat het gros van de users hier geen cent voor het spel heeft betaald.

Ik heb het spel maar weer opgepakt, en blijf toch nog steeds onder de indruk van de pracht er van. Het is ongetwijfeld één van de mooiste shooter - action - adventures dat er is, maar voor mij ligt de nadruk veel te veel op dat eerste.

raffael77
Dus als ik het goed begrijp zitten hier niet meer die moeilijke puzzels in van jaren geleden bij de orginele reeksen.

avatar van Hannibal
Je begrijpt het goed. De puzzels zijn heel makkelijk, als je het al puzzels kan noemen.

Hannibal schreef:

En precies daarom zie ik de lol er niet van in om na het eind de laatste 4 tombes nog te doen. Ze zijn zo makkelijk dat ik er weinig lol aan beleef. Jij ook als ik je berichten zo lees, dus waarom dan toch per se voor de 100% gaan?

avatar van raymondomoes16
Na de trailer's en reclame's te hebben gezien de game begin deze week in huis gehaald,
De vorige "Tomb Raider's'' waren ook TOP dus was echt benieuwd hoe de nieuwe Tomb Raider zou zijn

Het verhaal in de game past niet echt bij de vorige ''Tomb Raider'' delen
In deze Tomb Raider moet je meer Surviven,
Maar dat mag de pret niet drukken
Naar mijn mening is dit gewoon een TOP game !!
Heb me echt vermaakt tijdens het gamen
Mooie landschappen , Veel actie , Top eind , en super mooi verhaal !!!

Kan niet wachten tot er een nieuw deel van komt

Omdat ik deze game echt TOP vind geef ik hem ook een : 4.5 ***

kiriyama schreef:

Als ik het heb uitgespeeld is het klaar. Ja, de puzzels zijn makkelijk, het is veel knallen met weinig subtiliteit. Ook al is dat laatste erg jammer, en kom ik misschien over alsof ik er geen reet meer aan vind, maar ik geniet er nog echt wel van. Ik zei al eerder, ik ben keer op keer nog onder de indruk van de pracht van dit spel, en juist de tombes, hoe makkelijk ook, maken veel goed.

Waarom voor 100% gaan? Waarom niet in godsnaam? Ik vind dat niet meer dan logisch. Ik zal het hoe dan ook jammer vinden als ik het uitgespeeld heb, zoals ik dat bij elk TR deel jammer vind.

Mijn cijfer zal ook zeker niet slecht zijn, want het is absoluut een topgame. Helaas geen maximale score, maar dat komt door mijn persoonlijke smaak. Ik vind het oude TR-format leuker. Toch kan ik het hoge gemiddelde heel goed begrijpen. Ik probeer duidelijk te maken dat er met TR2013 als spel weinig mis is. Ik heb het spel gekocht en wil het helemaal spelen, het liefste wil ik elke centimeter in het spel bewandelen.

Als ik aan een spel geen lol beleef dan hou ik er helemaal mee op, en ga er niet zo snel mogelijk doorheen racen om het maar uitgespeeld te hebben, ik heb wel wat beters te doen.

Ik ben er nu ook een tijdje mee bezig, bevalt goed. De graphics, muziek, voice acting en de sfeer is echt weergaloos. Je krijgt ook af en toe zelfs medelijden met wat Lara overkomt. Het filmpje bij haar eerste kill is ook wel typerend, erg sterk. Het wolf-schieten vind ik overigens wat minder interessant, al voelt het wel weer of ik Tomb Raider 1 van vroeger aan het spelen ben, best wel weer leuk. Het voelt ieder geval als een echte action adventure.

Hoelang duurt de sp campagne eigenlijk?

Manny Calavera schreef:

Hoelang duurt de sp campagne eigenlijk?

Ik denk dat ik er ongeveer 12 uur over heb gedaan.

avatar van ilovePS3
ik heb de campaign nu al zo'n 3 uurtjes gespeelt en tot nu toe heb ik bij alle gebieden alle relics gevonden en alle challenges gecompleet alleen ben ik nog hard bezig om ze allemaal te verzamelen in mountain village.

tot nu toe ben ik zeer onder de indruk van de game. in het begin moest ik wat wennen aan de besturing maar later geraakte ik er aan gewoon. wat mij inorm enthousiast maakt over de game is toch wel omdat je gewoon de gebieden zelf 1 voor 1 kan verkennen en de geheime tombes, relics en challenges kan completen. maar ook van het verhaal ben ik tot nu toe ook zeer onder de indruk

de multiplayer heb ik ook al 2 uurtjes zitten spelen en ik heb er al genoeg van. de multiplayer is leuk maar na een paar uur spelen zal (bijna) iedereen er al wel genoeg hebben

tot nu toe zeer onder de indruk maar ik ga nog geen punten geven. eerst nog effe doorspelen

spelfreak
De multiplayer is zeer fun, heel veel klagen hierover, maar ik vind het echt leuk om te spelen Gelukkig doe je (iig in het begin) snel levelen, zo kom je makkelijker bij betere wapens en achievements .

avatar van ilovePS3
ik heb gewoon op xbox achievement iemand gezocht waarmee ik samen achievements kan hunten, uiteindelijk heb ik iemand gevonden en hebben we 4 multiplayer achievements gehunt gewoon op private match dus kheb ze bijna allemaal

avatar van Hadouken
Zojuist de storyline uitgespeeld met 72% compleet. Niet echt de behoefte nog om alle secrets te zoeken, maar de game is zeker meer dan geslaagd.

Vooral de nieuwe Lara is een enorme aanwinst. Cute, maar ook stoer. Het medeleven is groot wanneer ze het weer eens uitschreeuwt of paniekerig roept om hulp of een (verloren) vriend. Locaties zijn mooi en soms neigt het zelfs naar survival horror. Ik ben waarschijnlijk de enige die quick time events nooit als storend heb ervaren, ook hier zorgt het af en toe weer voor een enorm spectaculaire achtbaanrit.

Combat is net als in Uncharted iets te veel naar mijn mening, maar de uitvoering is gelukkig goed. Bloederige finishing moves, exposieve actie, uitstekende voice-acting, soepele controls, een geweldige soundtrack en een spectaculair einde maken het feest compleet.

Ik heb de game vorige week al uitgespeeld, maar ik moest er nog een recensie over schrijven. Het was wel goed de game even te laten bezinken, want Tomb Raider heeft veel indruk op me gemaakt.

Ik ben geen fan van de reeks, maar wel een fan van de eerste delen. TR 1 en 2 hebben destijds veel indruk op mij gemaakt. Daarna de game wat uit het oog verloren tot aan TR Underworld enkele jaren terug, maar die game toonde vooral aan dat ik wel wat klaar met de serie was. Het was niet slecht, maar nergens wist de game me nog te pakken zoals de oude delen. Maar toen werd deze Tomb Raider reboot aangekondigd en dat zag er allemaal toch wel heel goed uit.

Gelukkig was de game ook net zo sterk als wat ik vooraf hoopte. Lara Croft is terug, maar wel op een andere wijze. Het doet de reeks wel goed dat Lara nog alles moet leren en dat je hier nog met een onschuldige vrouw te maken hebt. Je leeft toch wel regelmatig met haar mee met alles wat haar overkomt en wat ze moet doorstaan. Dankzij een toch wel pakkend verhaal blijft de storyline tot het einde toe boeien. Sterker, richting het einde wordt het alleen maar beter en beter. Lekker mysterieus en mystiek met het verhaal rondom de ''sun queen''. Af en toe lijkt het zelfs wel de horrorkant op te gaan. Wel wat apart is dat Lara van het ene moment dat ze huilt om haar eerste kill zo overgaat in het afknallen van tientallen vijanden, zonder psychologische problemen. Het is mooi dat de makers Lara echt dingen mee laten maken, maar erg consequent is het niet altijd.

De game begint vrij rustig, waardoor je alles wat betreft de besturing en de interface goed kan leren. Ik dacht in het begin wel even dat het hopelijk nog wel wat heftiger zou gaan worden. Dat lukt ook wel, want je komt al snel bij enorme paleizen, bergen en andere open gebieden uit. Dan valt nog meer op hoe fantastisch deze game grafisch is. Het is enorm sfeervol en gedetailleerd, heel knap gedaan. Erg goed dat ze dit nog uit de Xbox 360 weten te persen zeg. Ook de stemmen en geluiden zijn sfeerverhogend. Het levert regelmatig prachtige cutscene's op die gewoon in een goede Hollywood film zouden kunnen passen.

Maar het draait uiteindelijk om de gameplay en dat is de sterkste troef van de game. De besturing is heerlijk, het schieten met je pijl en boog verloopt heerlijk simpel, maar effectief. Het is best wel lekker om met een headshot iemand op grote afstand uit te schakelen. Later ben je ook nog aan het knallen met o.a. een shotgun en ander grof geschut, maar dat vond ik iets minder. Het middenstuk van de game is ook veel meer actiegericht in vergelijking met het begin en slot. Voor mij is Tomb Raider niet echt dat je hele shoot-outs hebt, maar het zit er wel in. Al moet ik wel zeggen dat het best uitdagend is, want de vijanden zijn vrij sterk, zeker als ze zich hebben bepantserd. Maar het meeste genoot ik toch van het rennen, springen, klimmen en oplossen van puzzels of het bereiken van bepaalde punten. De game is erg gescript, wat op zich voordelig is omdat het wel een intense ervaring op heeft geleverd, maar de on-rails achtige manier van spelen geeft je weer minder vrijheid. Al heb je vaak zat wel alle vrijheid om je eigen pad te kiezen. Het heeft me ieder geval een single player campagne opgeleverd die ontzettend indrukwekkend is geworden. Het zou me verbazen als deze game buiten mijn persoonlijke top 3 van 2013 zou eindigen.

De minpunten (iets teveel actie, soms wat te gescript, de soms wat vreemde veranderingen bij de persoonlijkheid van Lara) wegen niet tegen de enorme voordelen op. Zo duurt de game al snel 15 uur en dan heb ik nog niet eens de game op 100% uitgespeeld, maar slechts het verhaal gevolgd, plus wat tombes om te verkennen, iets wat best leuk is want de puzzels dagen je toch wel een beetje uit. En tijdens het spelen is het leuk om zoveel mogelijk spullen te verzamelen, waarmee je een hoop informatie over het eiland krijgt. Ik hoop dat er snel een vervolg wordt aangekondigd, want uit deze reboot valt nog veel meer te halen.

Ik twijfel tussen 4* en 4,5*, maar het worden toch die laatste, omdat de game gewoon enorm veel indruk maakte en omdat je ziet dat de makers hier echt heel veel moeite voor hebben gedaan. Bijna alles klopt.

Ik vind t geheel toch raar overkomen:

Waarom noem je een spel TOMB raider als je daar vervolgens weinig of niets mee doet.
De allereerste Tomb raider was een spel met geheel eigen sfeer wat tot op de dag van vandaag ongeevenaard blijft in deze serie (of elke andere game).

Met de update versie Anniversary kreeg ik wederom de smaak weer helemaal te pakken (ook wederom met de HD release). Tussendoor zit je gewoon te hopen dat er weer zo'n spel uit mag komen en dan komt deze reboot......

Grafisch super hoor en er zitten leuke dingen in, maar heb toch al eerder genoeg ervan dan de eind credits voorbij komen.

Waarom is het toch zo lastig om een spel te maken in de trant van de eerste Tomb raider?
Er zijn nog genoeg fans om zo'n spel succesvol te maken. Bovendien zijn er nog genoeg locaties in de wereld te verzinnen om Lara heen te laten gaan om het geheel historisch ook aantrekkelijk te maken.

Met name de artifacts, die voorheen toch wel een uitdaging waren om te vinden, zijn hier al snel als 'suffe' bijvoeging... er ligt een doosje toevallig ergens in een hoekje en daarin zit een interessant voorwerp in.....nou echt....tjongejonge, wat een uitdaging.

Als je dan nagaat dat de verkoop cijfers of recencies sinds de eerste Tombraider steeds meer achteruitgingen, waardoor deze reboot eigelijk een laatste redmiddel is geworden, moet je als ontwikkelaar eens gaan afvragen waar het dan aan ligt.

Dat dit deel de boel weer wat omhoog gezet heeft, is begrijpelijk, maar of we er over een tijd nog over praten......?

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
esrald schreef:

Omdat iedere iconische franchise door middel van een reboot wordt omgedoopt tot een actiegame die aan de hedendaagse shooternormen moet voldoen; een nieuwe directie voor een nieuwe generatie. Het zijn dan ook met name de gamers die in de 90's met Tomb Raider zijn opgegroeid, die hun beklag doen over deze game. En even los van de kwaliteit van deze game, niet geheel onterecht lijkt me. Alleen al de hoeveelheid gore in deze game doet bij mij de wenkbrauwen fronsen; blijkbaar is ook dat noodzaak in actiegames vandaag de dag.

Grote IP's evolueren nu eenmaal mee met wat de markt verwacht van een dergelijke game. Een volgende Tomb Raider zal ongetwijfeld hetzelfde pad bewandelen.

Ik vind juist wel dat deze game een Tomb Raider gevoel geeft, door de locatie (verlaten eind), door het verhaal (een Lost achtig mystiek verhaal over een zonnekoningin) en door het feit dat de gameplay je toch vrij veel laat klimmen, springen, rennen en tombes laat ontdekken. Misschien overschatten we ook allemaal de oude delen, want ze waren erg vermakelijk, maar ook weer niet enorm bijzonder qua levelopbouw en gameplay.

De reden dat vervolgdelen minder succesvol waren, ligt denk ik meer aan de kwaliteit. De delen werden gewoon minder interessant en de Tomb Raider zaken verdwenen steeds meer. De reboot probeert de serie weer nieuw leven in te blazen door het donker en mysterieus te maken. Denk ook aan de recente Batman films, die hetzelfde deden.

Manny Calavera schreef:

Een gamereeks die destijds zo revolutionair was (qua alles wat je noemt) is juist wel enorm bijzonder. "Vermakelijk" vind ik echt een ondergewaardeerde term, en van overschatting is (naar mijn mening) geen sprake.

avatar van PlayThaYard
Combi van Uncharted, films als The Descent en Indiana Jones and temple of Doom.
Vooral het eerste gedeelte genoten, vanaf sloppenwijk wat inkakmomenten.
Was beter geweest als t wat meer open wereld was, nu was het lineair met wat meer uitwijkmogelijkheden dan Nathan Drake.
Had pas op t eind 1 wapen volledig geupgrade en overige wapens op 75%.
Tja, eh...waar is iedereen gebleven om neer te knallen?
Verhaal had ik niet zoveel mee, net als met haar groepgenoten.
Puzzels tombes waren niet moeilijk, wel grappig gevonden om te doen.
Als volgende keer Lara weer volledig alleen is, en toch weer meer avontuur over de wereld, dan zal mijn cijfer zeker stijgen. Voor mij persoonlijk TR2 nog de meest memorabele. (Venetie, Tibet, Scheepswrak, China, heerlijk)

Dit spel is nog Gayer dan de Gay parade Een bloedmooie meisje die 400 man neerslaat jaa jaa..lachwekkend gewoon.

koning-phong schreef:

Dat is inderdaad vrij gay...Misschien nog wel gayer dan een man en een vrouw die seks hebben.

avatar van Ageingrebel
kiriyama schreef:

In the missionary position for the sole purpose of procreation? GAAAAAAAAYYYY!

avatar van 3bdelilah
Gisteren eventjes mee begonnen en ik heb helemaal geen verwachtingen op 't feit na dat dit op Uncharted schijnt te lijken. Ik laat 't wel over me heen komen, ik ben benieuwd.

spelfreak
3bdelilah schreef:
Wacht maar tot je een paar uurtjes in de game bent, dan lijkt het op Uncharted.

SvV_Ying
Is me toch wel een beetje tegengevallen. Hoe langer de game duurt hoe meer de game in een sleur raakt. Crystal heeft duidelijk gekeken naar bijvoorbeeld een Uncharted, maar is compleet doorgeslagen. Het ene filmische scripted moment na het andere en de één is nog meer cliché dan de ander. Alle ingrediënten van een Hollywood-actiefilm zijn in de game verwerkt. Dat is met mate best leuk en spectaculair, maar de game wordt om de haverklap onderbroken voor zo'n scene.

Ook de hele bedoeling van deze Tomb Raider, het begin van Lara Croft zoals we haar nu kennen, komt niet helemaal uit de verf. Leuk hoor dat onschuldige meisje turns moordmachine en gelouterde avonturier, maar die hele metamorfose gebeurt lachwekkend snel en na 500 vijanden is het wel eens leuk geweest. Leuk dat ze alles nog moet leren en ondergaan, maar als dat alleen maar inhoud dat Lara steeds zegt 'dat heb ik nog nooit gedaan' en daarna een beetje hijgt en puft, is het toch niet echt een een goed uitgewerkte ontwikkeling. In het eerste uur wordt er veel te nadrukkelijk aandacht gelegd op het feit dat Lara onschuldig is en dat alles nieuw voor haar is, terwijl daar 10 minuten later niks meer van te merken is.

Tomb Raider-games heb ik niet veel gespeeld maar natuurlijk wel veel van meegekregen, juist daarom hoopte ik op een avontuur vol ontdekking, verkenning en een interessant verhaal en niet de typische actiegame. 'Helaas' wordt dat laatste wel voorgeschoteld. Waarom dan toch een 3.5 en helaas tussen aanhalingstekens? Omdat ik een goede actiegame prima vind en me er echt mee kan vermaken. Ook met deze game heb ik genoeg goede momenten meegemaakt. Maar ik had van deze Tomb Raider gewoon hele andere verwachtingen.

avatar van Confusie
Had Wellicht top geweest als ze er een typische survival game van hadden gemaakt die heel spaarzaam was in het moorden. Misschien zo tegen het einde hooguit een gastje of vijftien omgelegd en dan bij stuk voor stuk zeer de nadruk leggen op de uitdaging en pure noodzaak daarvan.

Dat was nog eens tof en vernieuwend geweest.

Had aanvankelijk ook de indruk dat dit weleens die kant op had kunnen gaan. Ergens vind ik het dan ook onbegrijpelijk dat ze hiervoor hebben gekozen. Zal ergens toch wel weer met het eeuwige cliché van het eeuwige cashen te maken hebben.

SvV_Ying
Die overdaad aan moorden heb ik ook nooit zo begrepen in dit soort games. Het past niet in de setting en niet bij het idee van een avonturier die op zoek is naar de meest exotische locaties. 10 tot 20 man zijn inderdaad tot daar aan toe, maar zo'n 400?

De game slaat in het middenstuk inderdaad door naar een third person shooter met avonturenelementen, terwijl het gewoon volledig een adventure had mogen zijn, zoals in het eerste gedeelte en het laatste gedeelte. Ik had ook wel dat idee ja. Maar ik moet wel bekennen dat de shooterelementen zo goed zijn uitgewerkt dat het wel erg lekker knalde. Toch hebben we al genoeg games om in te knallen, dus hopelijk wordt de volgende TR weer echt een ouderwets adventure.