menu

Amnesia: The Dark Descent (2010)

mijn stem
4,21 (62)
62 stemmen

Macintosh / PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch
Adventure
single player

Ontwikkeld door Frictional
Uitgegeven door Frictional en 1C

Amnesia: The Dark Descent is een First Person Survival Horror game waarin je in de schoenen van Daniel word gezet. Je wordt wakker in een afgelegen en verlaten kasteel en je weet je bijna niks meer te herinneren over je eigen verleden. Wanneer je de verlaten gangen gaat ontdekken krijg je te maken met de nadelen van het slechte geheugen van Daniel. De horror komt niet alleen van de omgeving, maar ook van Daniel's geheugen en ondervindingen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=mAgyxK_r2eM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van LimeLou
4,5
Ik heb de demo gespeeld, was erg sfeervol. Maar heb het te druk met mijn leven, helaas

avatar van threeohthree
5,0
Overdag leven, 'S nacht's Amnesia. Bovendien maar een uur of 7/8 gametime.

avatar van LimeLou
4,5
Mhm, een andere keer dan als ik me meer gemotiveerd voel en meer vrije tijd heb. Ook is het kopen van de game via Steam nogal irritant, want dan moet ik mijn vader er steeds bij halen.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Je kan bij Steam met iDEAL betalen.

avatar van LimeLou
4,5
Dat raadden mensen me vaak aan, net als Paypal , maar ik heb er iets over opgezocht en het lijkt me erg ontoegankelijk

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Geen idee waar je er iets over hebt opgezocht dan. Simpeler dan iDEAL kan niet. Je hebt alleen een bankpas nodig en de mogelijkheid met die bank te internetbankieren.

AvMerode
Paysafecard's zijn veel beter, kun je bij elk benzinepomp station kopen.

avatar van Zuurpruim
Dit is echt heel vet. Speel het nu een paar dagen. Echt heel cool, mooie sfeer, setting en prachtige angstaanjagende muziek. Heerlijk!

kiriyama
Net de demo gespeeld. Had er eigenlijk weinig vertrouwen in, maar wat is dit gaaf zeg! Audiovisueel misschien wel het beste wat er qua horrorgames is te vinden. Het hele gothic kasteel spreekt me wat minder aan, maar de spanning maakt dit meer dan goed. Morgen denk maar even aanschaffen nu hij nog zo voordelig is.

Stemmenwerk is trouwens wel barslecht. Daaraan merk je toch duidelijk dat dit een klein budget heeft gehad.

avatar van LimeLou
4,5
Cool dat je het gaat kopen. Heb het net ook gekocht. Voor minder dan 4 euro nog wel

avatar van Ricxz92
4,5
God zeg, wat is dit creepy.

avatar van JustMike
LimeLou schreef:
Ik heb de demo gespeeld, was erg sfeervol. Maar heb het te druk met mijn leven, helaas

Foei!
best erge comment tegen de mensen die dit spelen
Nee hoor,grapje.

avatar van LimeLou
4,5
Nee, ik bedoel niet dat dit spel spelen 'levenloos' is. Maar gewoon dat ik het druk heb

avatar van JustMike
weet ik joh

avatar van LimeLou
4,5

avatar van LimeLou
4,5
Heb eindelijk het spel een uurtje kunnen spelen.

Ik kan dus echt niet tegen dit soort games. Enge achtergrondgeluiden, een monster dat je achtervolgt en overal voetstappen en gehijg. Nu al een van de engste games die ik ooit gespeeld heb

gamelord

avatar van LimeLou
4,5
Jij moet 't ook spelen!

avatar van Shangri-la
Ik ben er niet eens aan begonnen, de verhalen doen me al huiveren. Gek, want ik hou wel van horrorfilms.

avatar van Blueyed
5,0
Cker een van de engste spellen ooit gemaakt. En dat terwijl ik zo veel horror films heb gezien. Je zou zeggen dat je alles kan voorspellen, maar nee. Je schrikt je continu dood en de sfeer is zo overweldigend. Vooral de achtergrondmuziek is een hele goede toevoeging in de sfeer. Ik merk gewoon mijn hartslag omhoog gaan terwijl ik nog maar in het menu zit en nog moet beginnen met spelen. Gelukkig zitten er ook veel rust momenten in het spel. Waar je even een verhaaltje kan lezen of voorgelezen krijgt. Het gevoel dat je continu wordt achtervolgd door dat monster is gewoon heel eng. Ooit over straat gelopen in je eentje, terwijl het totaal donker was en dat je dan ineens het gevoel krijgt dat je wordt achtervolgd? Dat gevoel heb je continu in dit spel. Aan de ene kan geweldig gedaan door de makers van dit spel, maar wat een vreselijk eng gevoel. Het meest enge is nog wel dat je jezelf niet kan verdedigen maar je jezelf moet verstoppen in bijvoorbeeld een kast. Wat mij brengt bij de gameplay. Het bijvoorbeeld openen en sluiten van een kastdeur gaat heel natuurlijk. Je trekt de deur bijna letterlijk zelf open. Ook het lopen is erg goed gedaan. Het is niet houterig en je kan snel switchen van voorzichtig rond kruipen tot een snelle sprint trekken, omdat dat monster weer eens achter je aan zit. Bijna alles in het spel is op te pakken en weg te gooien of te roteren. Meestal stapel je automatisch al wat kisten of tonnen op, om bijvoorbeeld een deur te blokkeren voor het geval dat het monster weer eens opduikt. Het spel is niet alleen maar wegrennen voor een monster. Er zitten veel puzzels in die moeten worden opgelost. Wat je van kamer naar kamer brengt. Grafisch is het spel erg goed. Licht val is erg goed mee gespeeld en ziet er erg natuurlijk uit. Er zitten mooie texturen in het spel, wat ook weer een toevoeging geeft aan de sfeer. Er is duidelijk veel werk gestoken in het zo mooi mogelijk maken van het spel.

5*

avatar van LimeLou
4,5
Eens

avatar van kr3ator
4,0
Zonder enige twijfel 1 van de engste spellen die ik ooit gespeeld heb.
Dat komt vooral door het feit dat je voor de verandering niet beschikt over wapens en de enigste manier om te overleven, verstoppen is.

Voice acting is wel een tikkie overdreven op bepaalde momenten en ik wist het vrij vaak voor elkaar te krijgen om de weg helemaal kwijt te raken in het immense kasteel Brennenburg, wat het natuurlijk ook wel weer intenser maar vooral ook erg frustrerend maakt.
Ondanks dit vind ik dit zeker een hele sterke game en frictional games laat zien dat je geen geld krachtpatser hoeft te zijn om een sfeervolle en zeker ook enge game te maken.

avatar van LimeLou
4,5
Precies

avatar van LimeLou
4,5
Amnesia is qua budget een kleine indie game, maar heeft een grote reputatie. Niet dat de game erg populair is, maar de cultstatus die het achter heeft gelaten (en dan met name op YouTube) als engste game allertijden is niet geheel onterecht. Deze game is namelijk precies zoals meeste mensen het zeggen: één van de engste, zo niet de allerengste game sinds mensenheugenis.

Amnesia is een game die menig mens bang kan laten worden van duisternis. De game is echt pikkedonker maar het is vreemd genoeg niet ergerlijk. Misschien wel vreselijk voor je zenuwen en hart maar zeker sfeerverhogend. Qua sound design en sfeer behoort het tot één van de beste games die ik ken. Pure angst geserveerd op een zilveren plaat, de game kent geen ene vorm van taboe en sluit geen enkele manier uit om dit spel zo ongemakkelijk en claustrofobisch mogelijk te maken. Ik denk dat iedereen die dit spel heeft gespeeld wel op zijn eigen manier het uitschreeuwde op een gegeven moment. Ik geef ook eerlijk toe dat op sommige momenten ik mijn mannelijkheid moest opgeven. Maar als ik zo op het internet kijk voel ik me meteen al veel beter, ook al is het natuurlijk leedvermaak.

Qua gameplay is Amnesia een survival-horror game, één van mijn favoriete genre's.De game is overigens erg vernieuwend voor een horror game. Zo kan je niet terugvechten tegen de monsters die in het kasteel rondzwerven en moet je ook rekening houden met je 'sanity'. Je sanity bepaalt namelijk of je niet gek wordt. Want je kan in Amnesia letterlijk doodgaan van angst. Een lekker vernieuwend aspect, dat ik in geen andere game ben tegengekomen. Want geef toe: als je in een behekst kasteel ben is het niet alleen je fysieke gezondheid waar je rekening mee moet houden.

Sommige stukjes in de game zijn puur gemaakt om je bang te maken en met veel effect. Het duurde mij ook dik een maand lang om een game van 6 uur uit te spelen omdat ik steeds niet verder durfde te spelen. Werkelijk alles in de game wilt je vermoorden of bang maken. Iets dat effect heeft op het personage dat je speelt, als jezelf in de echte wereld. Ik heb deze game dan ook nauwelijks gespeeld in het donker en al helemaal niet alleen. Tijdens het laatste gedeelte van het spel maakte ik zelfs gebruik van skype. Iets wat ik normaal nooit doe bij games, aangezien je het erg uit de sfeer haalt, maar eerlijk gezegd had ik de game waarschijnlijk nooit gehaald zonder het gezelschap van een goede vriend.

De graphics zijn bloedmooi. Wel op een luie en simpele manier (kleine, gesloten omgevingen zijn sowieso makkelijk te maken voor designers) maar zeer doeltreffend. Texturen op sommige muren of objecten waren niet top-notch maar voor de rest was het goed te doen. Maar het is vooral de sound-design die alle lof verdient.

Het verhaal is ook goed verzorgd. Doormiddel van slordig verspreide pagina's van Daniel's dagboek (misschien zijn verborgen vrouwelijke kant?) kom je erachter wat er allemaal achter de schermen gebeurde bij kasteel Brennenberg en wat voor psychologische ontwikkelingen je eigen karakter meemaakte. Erg leuk en origineel gedaan. Werd al eerder op een soortgelijke manier uitgevoerd in Bioshock, maar hier toch net iets beter. Ook werd Amnesia naarmate het verhaal vorderde steeds macaber en gruwelijker. Vermoorde kindertjes en middeleeuwse martelingen wordt de speler niet bespaard. Dus spelen op eigen risico!

Amnesia is een fantastische game op alle gebieden met nauwelijks nadelen. 5 sterren bewaar ik voor de games die een extra speciaal plekje in mijn hart hebben en die extra goed zijn. Dat 'extra'-gevoel heeft Amnesia niet, ook al is het één van de meest originele games in jaren, en doet het iets fantastisch door het horror-genre nieuw leven in te blazen.

kiriyama
Mooie review. Ik kijk er ook erg naar uit om dit spel te spelen, maar wacht nog even tot de wintermaanden. Ik wil dit spel namelijk wél in m'n eentje spelen als het donker is. Net zoals bij SH komt toch een groot deel van het spelplezier van de hartkloppingen die je er van krijgt.

Maar is dit spel echt maar zes uurtjes? Dacht dat ie een stuk langer was.

avatar van LimeLou
4,5
Nee, de prijs van het spel toen 'ie net uitkwam was ook niet hoger dan 20 euro volgens mij. En ik had 'm gekocht bij een aanbieding bij steam voor 3 euro Nou veel geluk met het spelen in je eentje, stoere jongen Gaat je vast lukken en mij misschien ook gelukt met wat meer doorzettingsvermogen ,maar ik wou het mijn zenuwen niet aandoen.

avatar van JacoBaco
4,0
Ben hem nu ook eindelijk aan het spelen en dan wel 's nachts. Toch triest dat ik in de loop der jaren te nuchter ben geworden en niet meer zo snel onder de indruk ben. De game doet echter wel gruwelijk zijn best om je een ongemakkelijk gevoel te geven. Het heeft zeker wel effect, maar ik zit nog wel vrij ontspannen achter mijn pc. Mijn spannendste game ervaring dateert alweer uit 1996 toen ik Resident Evil speelde. Sindsdien moet ik ook mijn haar verven, want na een nachtje Resident Evil bleek toen ik in de spiegel keek grijs haar te hebben.

Maar ik heb inmiddels denk bijna 3 uur gespeeld en ik geniet vanaf de eerste minuut. Dus een goede game is het zeker!

avatar van threeohthree
5,0
Inmiddels al uitgespeeld?

avatar van JacoBaco
4,0
Nee nog niet.. Maar de verwachting is dat het aankomend weekend gaat gebeuren.

avatar van JacoBaco
4,0
Geen idee hoe lang of kort ik erover gedaan heb, maar het is inderdaad een relatief korte game. Maar de game zorgt er tegelijkertijd ook wel voor dat je er niet zomaar doorheen kan sprinten, want met sommige puzzels maken ze je het echt verdraaid lastig. Een gedeelte waarbij je een steen tegen een ketting moet aangooien waardoor er een loopbrug naar beneden valt, kon ik helaas zonder youtube niet zelf bedenken. En zo stond ik wel vaker voor een compleet raadsel. Meestal kwam ik er wel achter, maar daar moest ik wel echt goed speurwerk voor verrichten. Dus wat mij betreft het eerste pluspunt zijn de soms verdomd lastige puzzels. Maar echt puzzels kun je het nou ook weer niet noemen. Het is vaak zoeken naar dat ene plekje waar je iets kunt doen.

Speel deze game 's avonds laat of 's nachts. Zorg er in elk geval voor dat het stil en donker is. Doe desnoods een headset op zodat je het nog intenser zal ervaren. Koop luiers voor volwassenen, want je zal je minimaal 1x gegarandeerd 10 jaar ouder schrikken. Ik ben al aardig wat gewend qua horror en in het begin dacht ik dat het nog wel meeviel, maar als je je echt een beetje kan inleven dan stop je na een tijdje met spelen om even bij te komen. Games als Silent Hill kunnen je ook een erg ongemakkelijk gevoel bezorgen, maar Amnesia doet dus zeker niet onder aan dat soort games. Met slechts een lantaarn (die soms ook leeg is) en een middel om kaarsjes e.d. aan te steken, voel je je vaak erg kwetsbaar.

De soundtrack is werkelijk zenuwslopend en de omgevingsgeluiden zoals wenende vrouwen of andere stemgeluiden doen er nog een schepje bovenop. De makers van dit spel begrijpen precies hoe je een (survival) horrorgame moet maken. Je bent erg beperkt in je kunnen, want je kunt een menu openen voor je items, wat aantekeningen bekijken en dat was het wel zo'n beetje. Maar ook weer vanwege die beperkingen voel je je vaak machteloos wat de game eigenlijk alleen maar ten goede komt.

Amnesia moet het niet van het verhaal hebben, want de game heeft maar 1 doel en dat is ons bang maken. Maar begrijp me niet verkeerd, de plot is absoluut boeiend genoeg. De setting is perfect. Erg sfeervol allemaal. Je bevind je in een kasteel, maar alles is zo'n beetje aanwezig. Kerkers, martelkamers, riool, kamers voor rituelen, mortuarium, kerkdeel en een aantal rondlopende (monsterachtige) figuren. Amnesia heeft wat mij betreft alle ingrediënten in huis voor een hele geslaagde game. Ik begin met 4 sterren, want de game moet nog even bezinken, dus een 4,5 sluit ik niet uit.

Kortom, een gevaarlijke aanrader deze game.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:02 uur

geplaatst: vandaag om 21:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.