Bit.Trip Void (2009)

Nintendo Wii / PC / PlayStation Vita / PlayStation 4
Music

Ontwikkeld door Gaijin
Uitgegeven door Aksys

In Void neem je de controle over een 'zwart gat', een cirkel bestaande uit een aantal pixels, welke je in acht directies kan bewegen. Deze dien je over het scherm te bewegen zonder in aanraking te komen met witte blokjes, welke op de maat van de muziek over het scherm bewegen. Je cirkel groeit zodra je in aanraking komt met een zwart blokje, hierdoor wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd.

avatar van Animosh
Matig.

De gameplay is zeer eenvoudig: je bent een zwarte cirkel (een zwart gat volgens de omschrijving hier) en het doel is om zoveel mogelijk zwarte blokjes te verzamelen en zoveel mogelijk witte blokjes te vermijden. Verzamel je te weinig zwarte blokjes en/of raak je te veel witte blokjes, dan ga je dood. Er zijn drie levels, en ieder level heeft vier secties met checkpoints. Je hebt één credit (en je verdient er vaak nog één), en als je doodgaat kun je die gebruiken om terug te keren naar een checkpoint. Zonder credits is het game over.

Vermakelijk is het op zich wel, maar daar houdt het wel bij op. De gameplay (een combinatie van bullethell en katamari) heeft nul variatie en het verzamelen en ontwijken van de blokjes wist we nooit bijzonder te bevredigen. De minimalistische, geometrische stijl vond ik bovendien aan de saaie kant en de muziek is veel te minimalistisch en loom voor mijn smaak. En het spel is erg kort. Binnen een uur ben je er wel doorheen (afhankelijk van hoe vaak je game over gaat), en tenzij je ieder level op perfect wil uitspelen (verzamel alle zwarte blokjes, raak geen witte blokjes) is er weinig reden om het spel te herspelen.

Bit.Trip Void is geen verschrikkelijk spel. Het speelt redelijk weg en de sfeer is niet storend. Maar ik kan niet zeggen dat ik er veel van genoten heb. Zowel de gameplay als de vormgeving en de muziek zijn aan de saaie kant, en het is al erg snel weer voorbij. Een dikke 2.5* (2.75*) is het echter wel waard.