Catherine (2011)

PlayStation 3 / Xbox 360 / PC
Puzzle / Adventure

Ontwikkeld door Atlus
Uitgegeven door Atlus, Deep Silver en Sega

In Catherine kruipt de speler in de huid van Vincent Brooks. Deze 32 jarige jongen houdt van het leven en drinken met vrienden, maar zijn vriendin Katherine wil dat hij zich meer bindt. Als hij dan op een dag de 22 jaar oude Catherine ontmoet, lijkt hij vanaf dat moment in een wazige droom terecht te komen, waar moorden centraal staan. Later blijkt dat er ergens anders iemand op gruwelijke wijze is omgebracht. Zou dit in verband kunnen staan met Vincent's dromen?

kiriyama
Langer dan de meeste spellen. Er is ook geen ruimte voor exploratie zoals bij een Zelda. Ik heb zelf geen Wii, maar het zou je verbazen hoeveel spellen tegenwoordig onder de 8 uur klokken op de PS3 en 360.

avatar van Onderhond
Blijkbaar. Kan misschien ook wel liggen aan het soort spellen dat ik speel, maar zelfs platformers als Rayman of DKC hebben tonnen aan post-finish gameplay.

kiriyama
Meer dan een new game+ krijg je vandaag de dag niet. Weet overigens niet hoe dat bij dit spel zit.

avatar van Pikachu
Wow ik zag net mijn gehandicapte post hierboven.. sorry mensen

avatar van JacoBaco
Afgelopen zaterdag aangeschaft voor €25,00. Had een waardebon t.v.w. €15,00 en Catherine is sowieso inmiddels in prijs verlaagd!

Ik speel deze game op normal, want ik hou gewoon van een uitdaging! Ben alweer halverwege en de puzzels beginnen nu uitdagend te worden. Zat zelfs even muurvast in level 4-1. Het kwam gewoon niet in me op om het zo te doen! Daarna de boss 4-2. Gek genoeg had ik die gehaald na 4x proberen.

Deze game is erg leuk! De puzzels kunnen grote ergenissen met zich mee brengen, maar je wilt gewoon weten hoe het verhaal verdergaat en dat zal voor de meeste mensen de grote motivatie blijven om verder te willen spelen. De controls zijn erg gevoelig waardoor je soms tijdens het puzzelen dingen doet die je niet wilt doen en af en toe is het even lastig oriënteren!

Het spel doet niet moeilijk over een fuck'tje meer of minder, dus qua taalgebruik is het lekker plat!
In de bar kun je aan de hand van een arcadekast het spel Rapunzel spelen en ik moet zeggen dat ik dat wel echt heel erg pittig vind! Het principe is gelijk aan de blokpuzzels, maar ik vind ze een stuk moeilijker!

Catherine doet een beroep op je ruimtelijk inzicht en dat is een mentale vaardigheid die bij de één sterker is dan bij de ander! Het van mij is redelijk!

proficiat!

kiriyama schreef:
10 - 15 uur. Noem ik niet echt kort.
als je meerdere of zelfs alle eindes wilt zien ben je toch zeker langer bezig?

kiriyama
Ja, maar dat tel ik niet op bij de tijd. Dan kan je bij sommige spellen aan de gang blijven.

avatar van JacoBaco
Toevallig iemand een tip voor de Everyday Hero Trophy?

Todd en Archie gaan iedere keer dood. Zelfs dit mocht niet baten!

Everyday Hero - Catherine Wiki - catherinethegame.wikia.com

Bij mij was volgens mij iedereen overleden buiten de vriendengroep, terwijl ik juist altijd met iedereen praat. Er zal wel eens een verkeerd antwoord tussen hebben gezeten. Nadeel van die Atlusgames, maar het maakt het wel leuk.

avatar van JacoBaco
Het is mij inmiddels gelukt! Praten is goed, maar niet met iedereen. Ik heb het namelijk een keertje geprobeerd om niet met die stomme oma's te praten en gewoon te doen wat op de site staat en toen lukte het! Heb nu 70% van het spel voltooid.

Van alle spellen die ik de laatste jaren op de PS3 heb gespeeld is deze tot nu, samen met ME2 het meeste blijven hangen. Straalt een fantastische sfeer uit! Laatst voor 5EUR zien liggen en direct alle copies meegenomen (slechts 2), om aan vrienden uit te delen .

JacoBaco schreef:
Ik had ook met iedereen zo veel ik kon gesproken, af en toe was wel een gesprek partner al weg voordat ik 'm kon bereiken, maar dat is duidelijk niet de juiste aanpak, goede tip!

kiriyama
Gratis binnengehaald met PS Plus. Kan iemand mij vertellen wat precies het verschil is tussen 'normal' en 'easy' mode? Krijg je enkel meer tijd en levens of zijn er ook andere dingen die veranderen?

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Volgens mij zijn op Easy enkel de stages wat gemakkelijker dan op Normal (blokken vallen sneller). En je kunt bepaalde trophies niet behalen op Easy.

kiriyama
Ok. Lees net dat je de difficulty ook tijdens het spelen kan veranderen. Zal het dan eerst wel op normal proberen. (Puzzels zijn niet mijn sterkste punt...)

%%%%%%
Op het normale niveau is het spel goed te doen (ben nu op stage 7). Ik geloof dat de 5 stage wel een pittige is met de baby.

2,0
Afgelopen dagen ermee bezig en een uurtje of vier op de klok. Ik vond 'm heel frisjes beginnen, maar (inmiddels stage 4 zeg ik uit mijn hoofd) dat gepuzzel word ik nu al moe van. En al helemaal als ik lees dat het tot stage 9 of zoiets duurt? Die (anime achtige) cut scenes vind ik wel lachen om te zien, maar ik betrap me telkens weer op een zucht als de nacht aanbreekt. Oké, er zijn nieuwe technieken die je steeds van anderen leert waardoor gameplay wat frisser wordt, maar alsnog.

Ik denk dat hier een laag cijfer uit gaat komen, want ik kan het met de grootste moeite een uur volhouden voordat ik het alweer gezien heb voor de dag. Nog even door bikkelen, want ik wil normaal gesproken geen cijfers geven aan games waarvan ik het hoofdverhaal niet uitgespeeld heb.

avatar van CarealotCarrot
Het is ook een puzzelspel, wat had je dan verwacht?

CarealotCarrot schreef:
Het is ook een puzzelspel, wat had je dan verwacht?

Meer variatie. Repetitie, en juist in puzzelgames, is voor mij vaak de doodsteek. En die vind ik hier, tot dusver stage 4, heel repetitief.

3bdelilah schreef:

Ben ik het mee eens. Aanvankelijk vond ik Catherine, mede dankzij de sfeer, het verhaaltje en de cut-scenes geweldig. Maar na xx aantal levels blokjes duwen merkte ik dat het gewoon niet erg plezierig meer vond om te doen. Meer variatie had wel gemogen. Ik ben ook rond 4 of 5 gestopt en heb tot nog toe niet meer de interesse gehad om terug verder er mee te spelen.

Tiens, ik ben het daar niet mee eens. Puzzle-spellen hebben heel vaak een repititief thema dat level per level een meerwaarde krijgt met extra elementen. En dat is hier precies het geval, en belangrijker dan variatie vind ik de uitdaging in puzzles en die is hier zeker voorhanden. Maar dat gezegd zijnde, Catherine is preciues een soort hate-it-or-love it spel, en het verwonderd me dan ook niet dat zich hier de geesten scheiden.

Natuurlijk hebben de meeste puzzelspellen een vrij repetititef thema - maar een heleboel zorgen er wel voor dat om de paar levels iets nieuws wordt geintroduceerd - bvb nieuwe vijanden, items om problemen mee te lijf te gaan, werelden/achtergronden etc etc. Daar doel ik een beetje op qua variatie. Bij Catherina loopt het voor mij na een paar stages mank omdat ik het idee heb dat ik nog altijd exact hetzelfde ben aan het doen, met de zelfde gelimiteerde moves-set (duw een blokje), tegen dezelfde gelimiteerde achtergrond.

Er komen toch ook elementen bij, zoals ijs-blokken, zwarte blokken etc.? Ook de tussen-stages zorgen telkens voor een afwisseling en niet te vergeten het monster dat achter je aanzit en voor een meedogenloze uitdaging zorgt.

Ja die komen er inderdaad bij - maar dat vind ik gewoon niet voldoende om het interessant te houden. De boss-stages zijn wel leuk (en luguber). Ergens denk ik dat voor mij Catherine beter gewerkt zou hebben op een handheld - ergens in de trein of zo in stukjes van 10 minuten. Pas op, ik vind het zeker geen 'slecht' spel - maar meer dan een 3 of 3,5 zit er toch niet in.

Zonder het adventure gedeelte en de unieke sfeer zou ik Catherine ook niet zo hoog waarderen hoor. Maar ik vind wel dat het geheel werkt.

2,0
Sorry. Ik heb het geprobeerd, echt waar. Zojuist stage 7.2 afgerond, maar ik vind het gewoon echt niet leuk meer. Niet zozeer de moeilijkheidsgraad, al is ie best pittig, maar ik vind het puzzelgedeelte gewoon echt saai. En laat dat nou helaas de kern van het spel zijn. De magic touch en het unieke sfeertje wat ik in het begin erg leuk vond, is nu helemaal verdwenen. Ik vind het niet leuk meer om telkens blokken te schuiven, ondanks dat er per stage ietwat nieuwe elementjes geïntroduceerd worden. Hell, ik vond die Rapunzel game in de bar leuker bij wijze van spreken. Zegt waarschijnlijk wel veel, ik vind dit soort puzzels leuker werken als de speelduur veel korter is. De cut scenes vond ik wel leuk om te zien, vond inderdaad voice acting echt subliem. Humor zit er ook lekker in, typisch anime, dus ik denk dat ik de rest van de game op YouTube ga kijken. Ben wel benieuwd naar het einde.

%%%%%%
Uitgespeeld

avatar van threeohthree
Kan je dus met een goed gevoel de kerst tegemoet.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Voor de mensen die dit pareltje gemist hebben, hij is deze maand 5 buxx via Deals with Gold...

avatar van mrdig
Thx voor de tip!, misschien maar eens binnenharken, ben niet echt van de puzzelgames maar voor dat geld wil ik wel eens zien waar al die lovende reacties op gebaseerd zijn.