menu

Dragon Age II (2011)

Alternatieve titel: Dragon Age 2

mijn stem
3,50 (55)
55 stemmen

Macintosh / PC / PlayStation 3 / Xbox 360
RPG
single player / multi player

Ontwikkeld door BioWare
Uitgegeven door Electronic Arts

In het vervolg op Dragon Age speel je als Hawke, een eenzame vluchteling. Het verhaal rond Hawke beslaat een periode van tien jaar, waarin de held bekend komt te staan als survivor of the Blight en Champion of Kirkwall. Maak de juiste keuzes, vecht voor Ferelden en wordt de ultieme redder. De keuzes die je maakt beïnvloeden het verhaal en hoe de wereld om je heen verandert.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Rh43mO4Huds

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Tsjo-Wi schreef:
(quote)

AC Brotherhood speelt zich niet af in de middeleeuwen...


Het speelt zich af in 1499, ook al was de Renaissance +/-100 jaar begonnen, de sfeer zal heus niet ineens drastisch veranderd zijn toen.

avatar van ancientTom
3,0
Fikse tegenvaller. Dragon Age 2 biedt een oninteressante verhaallijn, geen memorabele momenten, voelt niet groots aan en is bijna compleet gestript van zijn diepgaande RPG elementen zoals DA: origins die wel kende.Veel locaties worden opnieuw gebruikt, je bent constant in dezelfde (lees: enige) stad bezig en daar komt nog eens bij dat de wereld zelf zo'n 4x kleiner is dan Ferelden.

Het nieuwe combat systeem werkt daarentegen wel aardig en is in mijn optiek een verbetering binnen de Dragon Age serie.

Al bij al een (op de combat na) verslechterde sequel van wat een hele mooie gameserie leek te gaan worden. Je krijgt de impressie dat zo lang als Bioware over DA: origins gedaan heeft, ze zo kort over DA2 gedaan hebben.

2,5*

avatar van Them
En om nog even terug te komen op vorige reacties;

Ik, als nieuweling in Dragon Age, kan alles goed volgen ondanks het gebrek aan het spelen van het eerste deel.. Verhaallijn spreekt me tot nu toe wel aan, evenals de combat. Wat me tot nu toe al wel een paar keer heeft verbaasd, is dat ik denk aan een nieuwe quest te beginnen door tegen een sprite aan te praten, maar dan krijg ik geld en blijkt dat ik hem gewoon al heb gehaald?

Ondanks dat, thumbs up.

avatar van 3bdelilah
3,0
Mijn god, wat een verademing is dit combat systeem vergeleken met dat gedrocht van Origins. Qua verhaal kon het eerdere deel mij ook niet zo erg veel boeien, maar ik denk dat de combat in dit deel wellicht ervoor zal zorgen dat ik verder kom dan met Origins. En anders begin ik met Kingdom of Amular: Reckoning.

avatar van Eliandjiee
5,0
Een voor mij toch nagenoeg perfect vervolg op mijn favoriete game allertijden!

Dragon Age II is minder groots, korter en minder gevarieerd. In plaats van in de wereld Ferelden te werk te gaan, gaat men hier in en om Kirkwall aan de slag.

Grafisch is de game veranderd. Het ziet er een tikkeltje minder realistisch, maar meer gestileerd uit. Ik persoonlijk vind dit grafische stijltje wel heel tof. Je ziet het tegenwoordig wel in meer games.

De combat is ook wat op de schop gegaan. Nog steeds kun je op een hoge moeilijkheidsgraad heerlijke tactische gevechten beleven waarbij je om de paar seconden moet pauzeren. Maar op de lagere moeilijkheidsgraad is de game wat toegankelijker geworden waarbij je nauwelijks hoeft te pauzeren. Een win-win situatie dus. Voor nieuwkomers of mensen die niet zo zijn van de tactische hardcore- RPG combat kunnen ze het gewoon spelen als een actievolle hack en slasher bij wijze van spreken. Daarnaast zijn er vele animaties bijgekomen en ziet alles er twintig keer zo vermakelijk en bruut uit dan bij de combat in het origineel, zonder dat er tactische diepgang verloren gaat. Een sublieme verbetering!
Wederom zijn er enorm interessante characters te ontmoeten die aansluiten bij je party, met diepgang en een boeiende achtergrond en verhaal. Het gesprekssysteem van Bioware werkt hier wederom perfect, met als voordeel dat onze protagonist nu een stem heeft. Wederom een verbetering.

Het verhaal is zoals al eerder genoemd minder grootschalig, maar het hoeft niet minder episch aan te voelen. Het verhaal biedt veel lastige en soms grijze keuzes. De rode draad, de keuze voor de Templars of de Mages, komt in vrijwel alles terug en is een lastige kwestie die je daadwerkelijk aan het denken zet. Mede hierdoor vind ik het verhaal wederom zo sterk. Een grijze kwestie die je enorm aan het denken zet en waarbij je eigenlijk alleen maar een foute keuze kan maken. Daarnaast is deze game ook een prachtige en epische aanloop naar deeltje drie. Je zult in dit deel grote veranderingen te weeg brengen in de wereld van Dragon Age! Subliem gedaan Bioware!

Het enige minpuntje, en de reden dat deze game niet de volle score krijgt is omdat het toch niet op alle fronten perfect is. Zo zijn er verschillende dungeons die precies het zelfde zijn. Slecht en schaamteloos te noemen is dit helaas en het doet daadwerkelijk afbreuk aan de game.

Een voor mij nagenoeg perfecte RPG, ik kan niet wachten op het hopelijk perfecte en epische deeltje drie!

SeptuSword
Ben eindelijk ook maar eens begonnen aan deel 2, waar deel 1 absoluut 1 van de beste games ooit is naar mijn mening. Gelijk stuit ik al op een paar teleurstellingen, de voice actor voor Anders is vervangen, in Awakening had hij nog een sarcastische melige voice actor, het paste goed bij Anders en gaf hem juist leuke karakteristieke trekjes.

Ook de emoties in het gezicht zijn erg slap, zo herinner ik me een jongetje dat zijn familie kwijt is geraakt aan de Blight en dit erg triest verteld aan de main character, alleen zijn gezicht had absoluut geen emotie, ik kon er ook geen sympathie voor geven, dus was in die quest erg egoïstisch.

Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat, het is naar mijn mening een stuk minder dan deel 1 en voelt op sommige stukken meer aan als een tussendoortje dan een waardig vervolg.

SeptuSword
Zowaar uitgespeeld. Als je even vergeet dat dit een volledige opvolger van Dragon Age 1 is en het gewoon open minded benaderd dan valt het allemaal reuze mee. 3,5 is dan ook een dikke voldoende voor deze game, alleen had er zoveel meer in gezeten. Ik kan het heel simpel houden, het hele verhaal zit vol gaten met ontzettend veel potentie, er had zoveel uitgehaald kunnen worden. Ik noem maar het simpele voorbeeld van Carver als hij bij de Templars gaat, ik heb als een mage gespeeld en het kwam bij het einde als een minuscuul conflict tussen mij en Carver. Ik had zelf gehoopt op een zeer dramatisch einde waar je mogelijk gedwongen je eigen broer moest doden.

Ook de 3 Acts zijn voor mij niet duidelijk, Varric verteld het verhaal van Dragon Age 2 hoe Hawke de uiteindelijke Champion van Kirkwall wordt. Toch gaat het als speler van hier naar daar en zo gaat het maar door totdat je een keer de eind credits ziet, het liet helaas geen sterke indruk na, het was op zich wel een grappige plottwist, misschien een beetje voorspelbaar.

De combat als mage was heerlijk, sowieso was ik zeer onder de indruk van de snelheid van het vechten, ook de graphics deden stoer mee als mage, een super gevoel als jij met je fireball zo'n dikke impact maakt op je vijanden. Dit was zeer zeker een pluspunt. Ik ben erg positief over delen van het verhaal, alleen jammer van de gaten en het idee dat je erg weinig invloed op het verhaal zelf hebt.

avatar van Oortrommel
2,5
Ik heb me door dit spel moeten heen worstelen. Alles wat Dragon Age leuk maakte (grote wereld, gevoel van vrijheid, variatie in gebieden en characters) is in Dragon Age II weggelaten. In plaats hiervan is er een zeer saaie stad gecreëerd waar je 20+ uur als estafetteloper dient te spelen, van A naar B naar C en terug naar A. Ik heb eigenlijk nog nooit een A-titel gezien die zo weinig bood voor een full priced game.

Characters zijn niet aansprekend, worden niet uitgediept en het verhaal is één grote gimmick. Toch zijn dit soort games wel mijn ding, dus ik heb me nog enigszins kunnen vermaken hiermee, maar voor Bioware standaarden is dit toch wel een grote teleurstelling gebleken.

Het combat systeem en de graphics zijn eigenlijk de enige verbetering t.o.v. deel 1, en dat is gewoon te mager (rekening houdend met het feit dat de graphics in deel 1 al niet veel slechter konden).

avatar van toetje1977
4,5
54 uur op de teller, verslavend, herhaling van omgevingen heeft me niet gestoord.

avatar van Eliandjiee
5,0
toetje1977 schreef:
54 uur op de teller, verslavend, herhaling van omgevingen heeft me niet gestoord.


Mooi dat ik niet de enige ben en er meer zijn die de game waarderen ondanks haar herhalende en minder grootse omgeving!

avatar van rock-rick
4,0
Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit spel gespeeld heb, dus mijn herinneringen erover zijn niet zo vers meer. Toch wil ik wel even mijn mening delen.

Dragon Age 2 is een spel dat enorm gerusht aanvoelt. Elke grot heeft dezelfde layout, weinig locaties die ook nog eens vrij klein zijn, het schrijfwerk is op momenten slordig. Toch vind ik dit spel in veel opzichten beter dan Origins.

Dragon Age 2 heeft minder locaties dan Origins en je speelt maar in één stad, maar het verhaal gaat dan ook over die stad. Daarnaast had ik het gevoel dat ik Kirkwall kende. Het was mijn stad, waarin ik groeide en waarom ik gaf. Ik heb nooit om Ferelden gegeven, noch vond ik de steden interessant.

Het verhaal van DA2 is minder episch. Gelukkig is het wel een interessanter verhaal. Het 'iedereen optrommelen om te vechten tegen het kwaad' is leuk, en het is ook goed uitgewerkt in Origins, maar ik vond het toch verfrissend om een wat kleiner verhaal te spelen. Daarnaast waren een aantal problemen die ik had met Origins daardoor verholpen. In Origins ben je helemaal geen politiek figuur, maar iedereen blijft je er maar bij betrekken. In DA2 heb je tenminste invloed en is het logisch dat je erbij betrokken wordt. Ook hoor je in Origins, wat Morrigan en Sten al vaak genoeg aangeven, helemaal geen tijd te hebben voor van alles en nog wat. Het kwaad staat namelijk voor je deur. Bij een kleiner verhaal zoals dat van DA2 heb je dat probleem niet.

Dan de karakters. Die hebben in DA2 over het algemeen wel wat minder diepgang dan in Origins. Wat jammer is, aangezien ik de manier waarop DA2 met karakters omgaat wel beter vind.
Eerst Hawke. Je kon niet meer kiezen of je een elf, of een dwerg wilde zijn. Je was gewoon een mens. Dat vind ik helemaal prima. Ik heb helemaal geen behoefte aan die keuzes. Er zijn mensen die veel beter opgeleid zijn en betaald krijgen om die keuzes voor mij te maken. Ook heeft de hoofdpersoon een stem gekregen. De voice actor van Hawke heeft niet erg goed werk afgeleverd, maar het is alsnog een grote verbetering ten opzichte van de stomme hoofdpersoon in Origins. Nu heb ik in ieder geval niet het gevoel dat mijn maatjes tegen een muur aan het praten zijn.
Je vrienden hebben in DA2 ook veel meer een eigen leven, buiten jou om. In Origins lijken de levens van je bondgenoten alleen maar om jou te draaien. Ze hebben wel hun eigen quests en Alistair zegt wel dat ze onderling ook praten, maar je voelt het niet. DA2 pakt dit op een veel natuurlijkere wijze aan. De karakters hebben zo hun eigen plek in de stad. En wanneer je naar een vriend toe gaat om met ze te praten, zijn ze soms nog in gesprek met een andere vriend van je. Ze hebben naar mijn herinnering een veel sterkere eigen wil.
Je kan ze ook niet meer van alles aantrekken. Ze houden hun persoonlijke outfit, wat ze meer een eigen karakter geeft.

De combat was in beide games niet erg memorabel geloof ik. Ik vond die in Origins beter dacht ik.

avatar van The_CrY
4,5
Na het geweldige Dragon Age: Origins is het niet heel gek dat de cijfers bij dit tweede, wat soberdere deel een stukje lager liggen. Zelf was dit echter precies wat ik wilde op dit moment. Hawke is minder 'eigen' te maken dan The Warden uit DA:O, maar persoonlijk was zij precies het karakter dat ik wilde spelen, en de persoonlijkheid kun je nog wel een beetje vormen d.m.v. de vele dialoogkeuzes uiteraard. De wereld is kleiner dan Ferelden, maar Kirkwall is een hele leuke stad waar je echt een band mee gaat krijgen. Je vrienden wonen er, je familie woont er, jij woont er, en alle gebeurtenissen in de stad hebben invloed op al die factoren. De verschillende vrienden die je kan hebben hebben boeiende personages en interessante persoonlijke quests, met weer leuke romance opties, en veel meer onderlinge dialogen. Eigenlijk zegt rock-rick boven mij het al goed: "ze hebben veel meer een eigen leven, buiten jou om". De stad zelf leeft en voelt authentiek aan, en de manier waarop het verhaal verteld wordt en escaleerd over een tijdspanne van 10 jaar is heel sterk. Ook is de combat enorm verbeterd t.o.v. Origins. De animaties zijn uiteraard moderner en levendiger, maar ook de moeilijkheidsgraad is niet zo overdreven, waardoor casual spelers die alleen voor de role-playing gaan, zoals ik, niet altijd zo hoeven te zweten op 'Normal'.

Uiteraard zijn er ook minpuntjes, waardoor DA:O nog altijd hoger scoort bij mij. De weinig veranderende omgeving vind ik an sich niet zo'n probleem, ware het niet dat alle dungeons vrijwel identiek zijn, inclusief interieuren en andere dingen. Dat voelt lui aan. Ook zijn veel 'fetch-quests' niet geanimeerd, en kun je niet meer je companions aanspreken wanneer jij dat wil; dat kan nu alleen nog maar als het plot dat toestaat. Gifts, bijvoorbeeld, zijn verdwenen, en het approval systeem is vervangen door een rivaliteits-/vriendschapssysteem (die vind ik dan overigens wel weer goed werken).

Maar goed, de goede smaak overheerst over het algemeen goed. Op het eind voelde ik me zeer verbonden met Kirkwall en de companions waarbij ik in de plus zat, en ik ben benieuwd hoeveel er van deze game door mag naar Inquisition. U hoort nog van mij.

avatar van Sinner
4,0
...binnenkort ook eindelijk backward compatible op de Xbox One. Vreemd dat het zo lang geduurd heeft, aangezien de eerste al een hele tijd beschikbaar was. Nou ja. Ik in ieder geval helemaal blij, ondanks het feit dat ik het al twee maal heb uitgespeeld wil ik het toch weer een keertje doorlopen, ander relatietje aangaan en tevens eindelijk eens de DLC aanschaffen. Ondanks de vele kritiek blijft het voor mij nog altijd een erg memorabele RPG.

avatar van FlorisV
3,5
De meest ondergewaardeerde Dragon Age. Niet alleen heeft Bioware het houterige combat systeem uit deel 1 flink versoepeld en versneld, grafisch heeft het een flinke upgrade gekregen en ook is het verhaal eigenlijk een stuk interessanter gemaakt door een dreiging te introduceren die wat menselijker en minder belegen aanvoelt dan het duivelsgebroed dat de wereld bedreigt in deel 1. Alles draait meer om de spanning tussen tovenaars en de verboden bloedmagie die sommigen beoefenen enerzijds en de zelote inquisitie anderzijds. Ik verklap het liever niet maar de finale is zeker de moeite waard.

Qua locale is DA2 minder gevarieerd. Het is soms Kirkwall voor en na. Maar dit is minder erg dan alle klachten daar over doen vermoeden. Er is genoeg leuks te doen en side quests zijn vlot om uit te voeren.

Nu vind ik deel 1 echt leuk hoor en het voelde als een enorm koopje om voor een zacht prijsje de editie te kopen waar alle DLC inclusief Awakenings bij zat. De humor en de karakters waren het beste in die eerste.

avatar van 3bdelilah
3,0
In anticipatie op Dread Wolf ben ik de Dragon Age reeks zo'n beetje voor het eerst aan het spelen. Origins vond ik 10 jaar geleden helemaal niks (toen 1.5* op de PS3), maar eerder dit jaar heb ik het een nieuwe kans gegeven en dat was toch alleraardigst. Ditmaal op de PC met een score van 3.5* waarbij ik mezelf wel zie de score te verhogen in eventuele toekomstige playthroughs. Bij lange na niet perfect, maar toch leuk tijdverdrijf met een heerlijk gevechtssysteem waar ik gemakkelijk een uur of 70 in wist door te brengen.

Dan is natuurlijk deeltje 2 aan de beurt. Destijds 10 jaar geleden blijkbaar 2* voor de PS3-versie gegeven (dat zal nu wel verhoogd worden), maar toen heb ik dat waarschijnlijk al snel opgegeven, want ik herinner me er niks meer van. Nu gok ik dat ik halverwege de tweede act ben en ondanks dat het vechten lekker soepel en responsive is, lijkt de rest het echt niet te halen bij Origins. Op het gebied van gameplay, character customization en verhaaltechnische dingetjes is er zóveel weggeschrapt.

Alle gear die je bijvoorbeeld vindt, is alleen bestemd voor Hawke en kun je niet jouw teamgenoten laten dragen. Er is geen tweede load-out waarmee je jezelf of je teamgenoten van kunt voorzien, wat ik altijd handig vond als je tijdens het vechten plotseling van strategie wilde veranderen. Ook het level design laat veel te wensen over. Naast het feit dat veel levels behoorlijk lineair zijn, worden deze ook nog eens vaak hergebruikt. Verder is het dialoogwiel erg beperkt in de zin dat je vaak niet precies weet wat Hawke gaat zeggen. Dan klik je op een optie en dan komt het er toch heel anders uit dan je vooraf verwacht had bij het lezen van het dialoogwiel. Ten slotte stelt het verhaaltechnisch ook weinig voor. Ik dacht dat het verhaal van Origins mij al koud liet, maar dat van deeltje 2 wil al helemaal niet vlotten. En ik ben al halverwege de tweede act.

Kort gezegd, veel role-playing elementen die Origins juist hartstikke goed deed, zijn hier om wat voor reden dan ook verdwenen dan wel vervangen door iets inferieur. Doet me denken aan de overgang van Mass Effect 1 naar 2, maar ondanks het verdwijnen van role-playing elementen aldaar was Mass Effect 2 gewoon een fantastische game.

Op zich vermaak ik me prima met Dragon Age II dus ik ga er lekker mee door, maar tot nu toe komt 'ie niet echt in de buurt van Origins.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:33 uur

geplaatst: vandaag om 04:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.