Donkey Kong Country Returns (2010)

Alternatieve titels: Donkey Kong Country Returns 3D | Donkey Kong Country Returns HD

Nintendo Wii / Nintendo 3DS / Nintendo Switch
Platform

Ontwikkeld door Retro en Monster
Uitgegeven door Nintendo

De dieren op DK Island hebben, onder de invloed van een groep gemene Tiki's, alle bananen van Donkey kong gestolen. Het is nu aan Donkey Kong om samen met zijn maatje Diddy kong alle bananen terug te halen en de Tiki's een lesje te leren. Diddy kan hierbij gebruik maken van een jetpack waarmee hij kleine afstanden kan vliegen. Daarnaast kunnen zowel Diddy als Donkey Kong een grondstomp doen om vijanden mee af te weren.

avatar van Haas
Neen, enkel met de wii-mote en nunchuck. Je kunt ook de wii-mote op zichzelf staand horizontaal hanteren, standje klassiek.

JVT
en moet je dan nog altijd met dat ding 'shaken' of 'schudden' of zo iets, of kan je ook gewoon instellen dat je met knoppen kan werken. Ik heb echt een hekel aan die wii controls Dat is echt het grote minpunt bij bv Mario galaxy en new super mario bross.

avatar van rockgamer
bij new super mario bross dacht ik eerst ook he kut waarom niet gewoon normale controller maar het werkt erg goed bij new super mario bross, hier ook wel trouwens, maar het liefst heb ik toch gewone controller

Megacool spelletje.
Al die levels, langer dan crash bandicoot 2.
Gewoon magnifiek, en is niet op 1 2 3 uit

avatar van ManMetPet
Je zit gewoon 24 uur per dag dit spel te spelen.

Helaas is het wel veel zoeken en daar gaat veel tijd in zitten.

crashke schreef:
Megacool spelletje.
Al die levels, langer dan crash bandicoot 2.
Gewoon magnifiek, en is niet op 1 2 3 uit

crash bandicoot 2 was het kortste deel uit de serie .

Trouwens is er classic pro controller support? als het alleen nunchuck en remote is laat ik deze game vliegen, wou hem aanschaffen maar dan alleen als er controller support is.

JVT
AvMerode schreef:

crash bandicoot 2 was het kortste deel uit de serie .

nee deze kan je niet met een classic controller spelen. Dat is ook de reden waarom ik deze laat schieten.

avatar van Princess Piranha
Je zou je handen maar even moeten bewegen om een schud beweging te maken, pffff

Princess Piranha schreef:
Je zou je handen maar even moeten bewegen om een schud beweging te maken, pffff

Minpunt van gamespot: occasionally clumsy controls.

Maar het lijkt me dan ook irritant, je hebt Wii remote in horizontale stand of nunchuck en remote, zit je net lekker in de game en dan moet je ineens een schud beweging maken, ook reageert de wii remote soms niet optimaal met donkey kong. Volgens vele recensies kan dat leiden tot frustratie (vele malen doodgaan) omdat je dan word afgeleid in feite.
Ook heb ik gehoord dat het extreem pittig is (soort van demon's souls pittig), daarom lijkt een controller mij de beste optie, maar goed.

Zit te twijfelen tussen Black ops voor wii en deze donkey kong, black ops wil met controller en geen irritante hackers en rare connecties (alleen host migration end abrupt is er) zoals met pc versie.
Hoelang duurt deze donkey kong? volgens de youtube filmpjes (uitgerekend) 5 en een half uur, uiteraard dat is er snel doorheen jagen.
Hoe is de replay value van deze donkey kong?

AvMerode
Heb donkey kong country returns gespeeld via Dolphin emulator voor pc, zeer strakke graphics en game-play is fantastisch maar de emulatie is niet toppie.
Met emulatie liep het vaak soepel maar soms kwam er een ruis in het geluid (moest ik steeds home knop indrukken, niet zo'n probleem) en de framerate zakte soms ineens van 60 naar 40-45 FPS.
Ik wil dit verder spelen, oftewel ik schaf hem morgen aan, zekerste weten, dan maar wii remote op horizontale wijze.
Ontwikkelaar Retro (metroid prime serie) heeft het goed gedaan, het voelt en lijkt alsof het van Rare is, zeer goed, maar niet moeilijker dan de allereerste donkey kong country uit 1994.

avatar van Miss.Blonde
Gisteren besteld voor maar 35 euro en ben ik erg benieuwd

avatar van Cassevis
Zoo, eindelijk binnengehaald (veel te laat natuurlijk).
Eerste indrukken zijn al positief. Het ziet voor een wii heel mooi uit. Ze hebben geprobeerd de sfeer van de andere DKC games terug te halen en dat is ze zeker gelukt. Vooral de muziekjes zijn nagenoeg hetzelfde

avatar van Miss.Blonde
Vind het een erg leuk spel Het is even wennen, maar dan kom je er wel Het is niet zoo heeel erg moeilijk, maar er zitten wel een paar pittige momenten in. Zo heeft elk level wel zijn moeilijkheden. Ben nu klaar met het eerste wereld en die ging lekker goed, heb me erg vermaakt. Ben nu bij de laatste level van wereld 2 en dat was toch wel een heel stuk moeilijker. Heb sommige wel 10 keer opnieuw gedaan ofzo, alleen al door mijn stomme acties
Ben benieuwd naar de rest van het spel, en het is best verslavend te noemen, tot nu toe dus erg leuk en een aanrader. Het lijkt op New Super Mario Bros maar toch anders, veel mooier en makkelijker. Mario was gewoon te moeilijk voor mij en moest altijd alles opnieuw doen.
Ga nog geen cijfer geven, dat doe ik pas als ik echt wat verder ben gekomen

avatar van Cassevis
Ik vind deze juist een stuk makkelijk dan new super mario bros wii.

avatar van wolly
Puik spel:)

avatar van Cassevis
Jaja Donkey Kong is terug, en hoe!

Ik heb het nu pas uitgespeeld. Ik ben namelijk niet zo snel met games uitspelen, maar ja. 'k heb nu alle kong-letters en puzzelstukjes verzameld en ik kan je zeggen dat het niet makkelijk was, zeker die tempel levels moest ik honderden keren overnieuw doen. Vooralsnog vind ik de oude DKC nog een stukje pittiger.
Jammer dat ze niet dezelfde vijanden in de game hadden gestopt en dat King K Rool weer de laatste eindbaas zou zijn, maar ach.
Het is voor mij heel belangrijk dat je bij een spel de lust hebt om zo veel mogelijk te halen en op 100% uit te komen, dat zat zeker goed bij DKC Returns
De besturing vond ik zelf helemaal niet vervelend. Ik zit er echt niet mee om af en toe te schudden met die controller, als je maar niet een bepaalde beweging moet nadoen ofso want dat werkt echt voor geen ene koekoeksklok . Ze hadden misschien wel voor degene die maling hebben aan dat schudden met een controller het ook mogelijk moeten maken dat je met classic controller kon spelen.
Verder vond ik de gameplay natuurlijk geniaal , alleen die levels in zo'n racket ding vond ik niet van toevoegende waarde.
De muziek overigens was heel goed nagemaakt. Het klonk anders, maar gaf wel een beetje dezelfde sfeer weer. En daar hoopte ik ook op.

Al met al een zeer vermakelijke platformer voor wii

avatar van LimeLou
Wow, 14 en nu al geweldige reviews schrijven Ga zo door.

Tnx

Ik heb geen Wii, maar niet geklaagd. Tijd om de vroegere games nog eens boven te halen

avatar van jirachi04
Je hebt 't in je om reviews te maken of niet en jij , Cassevis hebt 't.

Aan Retro Studios, de makers van dé game die voor mij dit decennium typeert (Metroid Prime), de loodzware taak om het 'vierde deel' in de Country-reeks te maken. Een reeks die hoogtijdagen vierde op de SNES, mede door de fantastische graphics, de geweldige soundtracks en het slimme leveldesign. Natuurlijk hadden we het briljante Donkey Kong Jungle Beat, waar je door middel van bijgeleverde trommels een fantastische platformer beleefde, maar het échte Country-gevoel was al jaren afwezig. Gelukkig durfde Retro Studios het aan om de klassieke reeks op te pakken.

En zij slagen daarin met vlag en wimpel. Donkey Kong Country Returns heeft al het goede van de SNES-trilogie en meer. Allereerst en alleraardigst is bijvoorbeeld het beloningssyteem. Het heeft iets weg van Skinner's operante conditionering. Wat ik er mee bedoel te zegggen: tal van prullaria (de letters KONG, puzzelstukjes, muntjes, bananen, tonnen naar bonuslevels) liggen verspreid in de Jungle, de grotten, fabrieken etc., welke je vaak op inventieve wijze bemachtigt. Ieder level weer. Verzamelaars kunnen compleet losgaan, de beloningen zijn talrijk voor zij die zoeken. Het borduurt tevens verder op één van de meest bekroonde elementen uit de Country-series en gaat tevens verder door het slimme 2,5D-leveldesign.

En dan de moeilijkheidsgraad. Natuurlijk heb je die oude Cranky Kong met zijn winkeltje, met items waarmee je de game erg mee vergemakkelijken kan, maar ik raad niemand aan dit te doen (enkel voor de sleutel naar een nieuw level op de map natuurlijk). Want Returns is ondanks haar pittigheid te doen. Zelfs de meest doorgewinterde gamer gaat dood in deze game, maar het wordt nooit daadwerkelijk frustrerend (vooruit, op dat level met die grote vleermuis na). De game nodigt je uit om verder te gaan, want elk level heeft weer een andere insteek. Soms heb je Diddy Kong, het trouwe maatje van Donkey, met zijn jetpack écht nodig. Soms speel je met Rambi, in levels waarin je ook daadwerkelijk voor je leven moet rushen en alles aan gort beukt. En soms zijn daar de beroemde minecart-levels, waarin je vallende rotsen, swingende pilaren en ander gespuis achter je aan krijgt. Reken maar op een verdiende glimlach als je weer eens een adrenaline-rush achter de rug hebt.

De controls vereisen enige gewenning, maar na drie levels speelt Donkey Kong zoals Donkey Kong moet spelen. De besturing is even klassiek als altijd (de Wii-mote houdt je vast als een ouderwetse Nintendocontroller) en het trommelen door het schudden van de Wii-mote went snel. Het blazen (door te bukken en te schudden) is niet enorm strak uitgewerkt, maar dit heb je bijna nooit nodig om daadwerkelijk verder te komen (en eigenlijk ook weer wel, als je net zo'n verzamelaar als ik bent). Je springt, klautert, veert, valt en schiet al snel door de acht werelden die Returns telt.

Het zijn die kleine dingen waar ik zo gelukkig van word. Het afgeschoten worden door de bekende DK-barrels, waarna je een stroom aan bananen meepakt, zonder moeite te doen. Nét even wat meer bananen dan een gemiddelde Mario ?-blocksessie. Het level op de rug van de walvis (inclusief soundtrack waar de mensen die de SNES-games gespeeld hebben, kippenvel zullen krijgen). Dat ene level waarin je met een soort van jetpack door een enorme fabriek zweeft en moet blijven opletten, omdat je anders ter plette valt. Alles voelt krachtig en vooral natuurlijk aan.

Over een paar jaar kijken we terug op de Nintendo Wii. Veel mensen zullen New Super Mario Bros. Wii (die 'andere' bekende platformer op de Wii) als één van de beste games aanstippen. Mijn hoop is dat deze mensen op een dag Donkey Kong Country Returns oppakken. Dit is, compleet onverwachts, mijn favoriete Wii-game geworden. Chapeau Retro Studios, maakten jullie al mijn favoriete 'Cube-game, gaan jullie er nu vandoor met de beste game op de Wii. De badass Donkey, de ondeugende Diddy, de zeur Cranky, de grappige vijanden, allen sluit ik wederom in mijn hart. Het is een game die zonder enige twijfel even goed is als de originele trilogie, gegoten in een jasje dat bij deze tijd past. Maar het allermooiste compliment dat ik kan geven aan Donkey Kong Country Returns, is dat ik in tijden niet meer zoveel plezier aan een game beleefd heb. Uitmuntend.

avatar van LimeLou
Goede review, Father Brain

Geen cijfer?

Dank en neen, ik ben niet zo goed met het uitdelen van cijfers danwel sterren. Dan ga ik games te zwart/wit bekijken.

avatar van Onderhond
Tot waar hebben de meesten hier het spel gespeeld? Momenteel heb ik alle Kongs en alle puzzelstukjes (inclusies de Golden Temple). Maar nog steeds zijn er unlockables in de image gallery.

Van de mirror mode en time trials heb ik nog geen enkele wereld volledig gecleared. Nu vraag ik me af hoe zinvol dit nog is naar unlockable zaken toe en of deze challenges gewoon niet meer zijn dan een extra challenge.

Ik kan aardig volharden, maar sommige levels in mirror mode (met maar 1 hartje en zonder Diddy) lijken me bijna onmogelijk zonder een halve dag over één level te zwoegen.

avatar van Cassevis
Ik heb ook alle puzzelstukjes en kongs.
Veel timetrials met goud en aantal mirror mode gedaan (sommige lijken idd bijna onmogelijk)

avatar van Onderhond
Het is de mirror mode die je % teller verder omhoog doet gaan zo te zien. Blijkbaar kan je maxen tot 200%, die poging gaan we dan maar even wagen

avatar van René.
Sinds kort een nieuwe Wii, aangezien m'n oude al een tijdje defect was. en uitgespeeld.
Leuke game, iets te makkelijk wellicht. Zeker in vergelijking met DKC2, maar die was ook gewoon redelijk moeilijk.
Ook qua geheimen viel het wat tegen allemaal. Je kan puzzle-stukjes verzamelen en kong-letters verzamelen, waardoor je dingen unlocked, maar de 'prijs' die je er voor krijgt valt wat tegen wmb.

Ik ga deze zeker nog halen!

Miss.Blonde schreef:
Gisteren besteld voor maar 35 euro en ben ik erg benieuwd

Mooie prijs, waar? Ik ga hem denk ik ook maar bestellen!