Ys: Ancient Ys Vanished (1987)

Alternatieve titels: Ys: The Vanished Omens | Y's | Ys | Ancient Land of Ys | Ys: Book 1 | EGGCONSOLE Ys PC-8801mkIISR

MSX Series PC / NEC PC-88 / NEC PC-98 / Sega Master System / Nintendo Entertainment System / PC / Apple II / Sega Saturn / Mobile / Nintendo Switch
Action / RPG

Ontwikkeld door Nihon Falcom
Uitgegeven door Nihon Falcom, Sega, Victor, Kyodai, Tec Toy, Hudson en D4

Jij bent Adol Christian, een jonge avonturier en expert zwaarvechter. Als je op je pad een waarzegster ontmoet die je verteld over de zes boeken van Ys, een oud verdwenen land vol rijkdom, waarvan het geheim in die boeken verstopt zit. Als je leert dat ze alle zes gestolen zijn door de magiër Dark Fact, twijfel je geen seconde langer en besluit je de boeken van hem terug te stelen en het geheim van Ys te ontdekken.

Na 6 uur en drie kwartier uitgespeeld op normal setting. Ik heb wel hier of daar wat hulp gebruikt van een walktrough. Vooral om me veel onnodig heen en weer geloop te besparen. Heel mooi begin van een RPG-klassieker. Het spel is goed doordacht en heeft een heel mooie sfeer. Combat is wel gemakkelijk, en de balans is redelijk snel zoek. Ik denk dat ik al na een uur of 3 op maximaal level 24 was, en daarna waren de 'gewone' monters helemaal geen uitdaging meer. Dat in tegenstelling tot de 'bosses', die waren telkens weer een uitdaging, maar als je de truuk doorhad, wel doorgaans heel gemakkelijk te verslaan.