Call of Duty: Black Ops (2010)
PC / PlayStation 3 / Xbox 360 / Nintendo Wii / Macintosh / PlayStation 4 / PlayStation 5
single player / multi player / online (verschilt per platform)
Ontwikkeld door Treyarch
Uitgegeven door Activision
In Call of Duty: Black Ops volg je de elite-eenheden; de Black Ops. De leden van deze geheime eenheid van het leger voeren in het geheim missies uit. Dit betekent dat er in deze Call of Duty ingegaan wordt op een onconventionele oorlogsvoering en niet op de traditionele manier van oorlog voeren. Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en bevat het sleutelmomenten uit die periode - zoals het conflict in Vietnam en het beroemde Varkensbaai-incident in Cuba, 1961.

hij bedoelt World at war 2 maar daar heeft moh niks mee te maken maarja
Alleen ik begrijp niet wat je bedoelt skychanger? waarom is 60 op 2 niet mogelijk? in het potje worden de kills wel gewoon meegeteld dus is het gewoon mogelijk, als je een chopper gunner hebt ingesteld ofzo.

Multyplayer of offline online mode tegen je broertje van 2 jaar?
Neem volgende keer een foto
. Waarom meteen zo kinderachtig reageren?
Ik heb het filmpje in theater staan bij file share, dus je kunt het gewoon bekijken i.p.v. zo lopen te reageren. PSN = WorldWar2Boy en filmpje heet volgens mij ''60 kills, 2 deaths''.
Dus bekijk dat filmpje eerst

Geld ook voor de rest trouwens, ''het bewijs'' staat gewoon online als je een PS3 hebt, voeg je mij toe en bekijk je het filmpje. Het is echt mogelijk

BO is beter dan MW2, maar ik vind de maps stukken minder goed
Met het 1e eens, met de 2e een beetje. Sommige zijn beter, sommige minder. Heb je altijd..

Terwijl je aan het "spelen" bent gebeurt er van alles om je heen, grote veldslagen met veel geschreeuw en gedoe. Blijf je echter ergens achter stil staan, dan word je niet eens geraakt! Je teamleden duiken het slachtveld in en blijkbaar hoef je niet zo veel te doen. Je mikt op een lichaampje en schiet er een kogel op. Zo ben je elk level bezig. Ik had meer het idee dat ik een film zat te kijken. Maar een film kost geen fucking 60 euro!
Het verhaal probeert ook heel erg Metal Gear Solid te zijn door alles episch te vertellen, het liefst gecombineerd met beelden waar je epilepsie van krijgt. Maar waar Metal Gear Solid slaagt door dit in een mooi ritme en meeslepend te doen, faalt deze game gigantisch door zichzelf té serieus te nemen. Eigenlijk is dit spel één grote emotieloze trip waar je als consument maar doorheen moet als zombie. Videogames horen subtiel en neutraal te zijn, waar de speler zelf conclusies mag plaatsen. Niet opdringerig en zogenaamd "lauw" en "epic". Dat bepaalt de speler zelf wel.
De multiplayer heb ik heel even gespeeld, veel bijzonders vind ik het niet. Maar sinds dit zoveel word gespeeld door iedereen zal het na verloop van tijd vanzelf wel verslavend werken. De vriend bij wie ik dit heb gespeeld heeft het spel zelfs gekocht omdat "iedereen het heeft". "Tja ik vind het ook niet zo, maar als iedereen het heeft kan ik niet achterblijven. Ik speel liever Modern Warfare." Hij had hem zelfs teruggebracht na 3 dagen, en daarna toch maar weer opnieuw gekocht omdat zijn vrienden bleven aandringen.
Zegt voor mij genoeg
Games worden veel te veel gehypt tegenwoordig! Ik ga verder hier niet op stemmen. Misschien als ik ooit over een paar jaar de game tegenkom voor 5 euro (en dan ondertussen ook de X360 heb), en hem dan uitspeel.Heb laatst de kans gekregen om deze titel bij een vriend te kunnen spelen, aangezien ik zelf geen next-gen console bezit. Maar wat een hersenloos spel is dit zeg! Ik snap echt niet wat mensen hier nou leuk aan vinden...
Zegt voor mij genoeg
Games worden veel te veel gehypt tegenwoordig! Ik ga verder hier niet op stemmen. Misschien als ik ooit over een paar jaar de game tegenkom voor 5 euro (en dan ondertussen ook de X360 heb), en hem dan uitspeel. Ik denk dat jij beter gewoon tetris moet blijven spelen.

hmm erg grappig..
Tetris is in ieder geval een game die nog herinnerd word na tig jaar. Denk niet dat Call of Duty met die eer gaat strijken.
Weet iemand wanneer hier een patch voor uitkomt? (opde PS3).
Zijn er hier ook veel mensen die er online niet aan te pas komen? Ik probeer vaak wel 10 keer voordat ik aan een match kan beginnen, gameplay technisch vind ik het niv. het zelfde als MW2 maar ik kom maar niet aan het spelen wat geregeld tot veel frustratie kan leiden, daarom haal ik er voorlopig een heel punt af, als Treyarch dit verbeterd dan zal ik het puntje er weer bij doen maar ik vind het slecht dat je €60,- voor deze game betaald en ik doe dit voor de online MP en dan eigenlijk amper kunt spelen.
Weet iemand wanneer hier een patch voor uitkomt? (opde PS3).
Ik kan niet eens normaal spelen (framedrops & vastlopers) dus wacht wel tot er een behoorlijke patch komt ik vind het echt een aanfluiting van Treyarch test verdomme eerst je games op alle fronten voordat je de zooi released. Het is niet te geloven ze liggen diep in de nacht (ik niet) voor de deur en wat krijg je dan een half afgemaakte vol met bugs zittende game waar je op een patch moet wachten en dan moet nog maar hopen of het gaat helpen. Slecht ,slecht en een dikke FAAL Treyarch sodemieter er een paar programmeurs uit en doe je best. Kom eens met wat goeds.
Misschien moet iedereen maar weer Tetris gaan spelen?

Van vast lopers heb ik nog geen problemen gehad. Maar het slaat inderdaad nergens op dat ze een game voor €60,- (wat voor de meeste ''fans'' toch veel geld is) durven te verkopen die nog zoveel problemen kent. Ik snap niet waar die problemen door komen aangezien CoD (Infinity Ward en ook Treyarch) toch wel bekent zou moeten zijn met de MP. Voor de PC weet ik het niet 100% zeker maar ik vind Medal Of Honor bijvoorbeeld een veel slechtere shooter dan CoD: BO, en zo zijn er nog wel meer. Met de MP opzich is niet veel mis mee alleen dat het (nog) niet functioneerd dat is gewoon zeer slecht geregeld en niet nodig en dus gewoon heel slecht van de makers. Maar er is nog niks bekent over een patch?
Singleplayer:
In Call of Duty: Black Ops speel je als personage Alex Mason. Mason is lid van de Studies and Observations Group. Een Amerikaanse eenheid die verschillende klussen opknappen tijdens de koude oorlog. Als je de game begint zie je een cutscene dat jij op een stoel vastgebonden bent en ondervraagt wordt over cijfers. Maar ook over zijn deelname aan een aantal missie's in het verleden. Mason kan zich hier alleen niks meer van herrinneren. Het verhaal wordt vertelt door middel van flashbacks en flashforwards. In de singleplayer speel je met meerdere personen net zoals in voorgaande Call of Duty delen. Het probleem in de singleplayer is dat het verhaal af en toe moeilijk te volgen is door de vele flashbacksen flashforwards waardoor ik soms de draad even kwijt was. De gameplay in de singleplayer is gewoon weer als vanouds. Knallen, rennen, raggen en jezelf van objective naar objective verplaatsen. Dit gaat soms allemaal samen met wreede slomo-action en dan krijg je al helemaal bute actie op je scherm te zien. De singleplayer voelt echt weer aan als een Hollywood blockbuster net zoals dat bij Modern Warfare 2 het geval was. Maargoed, het is wel allemaal leuk, maar de singleplayer brengt wéér niks vernieuwends. Nog steeds heb je om het level een on-rails stuk, een cutscene om de 10 minuten en het probleem dat er steeds vijanden blijven spawnen nadat je ze hebt neergeknalt. Dit is typisch voorbeeld van ouderwetse gameplay en daar zit deze Call of Duty vol mee. Het is allemaal wel wreed wat er gebeurt maar je hebt de hele tijd het gevoel dat je dit al 5x eerder hebt gespeeld. Omdat je tijdens het spelen sprongen in de tijd maakt zit je ook telkens in een ander gebied. De ene keer zit je weer in een sneeuwlevel, dan weer in een woestijngebied, dan weer in een vijandelijke basis etc, etc. Had het gevoel dat het qua gebieden toch iets afwisselender was dan in Modern Warfare 2.
Conclussie singleplayer: De singleplayer brengt niks nieuws maar mede dankzij het sterke verhaal, vette slomotion actie en de uitstekende muziek tussendoor maakt dit toch een erg sterke singleplayer. Er zijn wel wat kritiekpunten op aan te merken maar verder is deze singleplayer toch stukken beter dan die van Modern Warfare 2.
Multiplayer:
Aan de Modern Warfare 2 multiplayer was veel op aan te merken. In de eerste paar weken spelen merkte ik dit nog niet maar na een lange tijd de multiplayer intensief gespeeld te hebben kwam ik er toch achter dit Modern Warfare 2 het niet had wat Call of Duty 4 wel had en dat was namelijk balans in de online multiplayer. Treyarch beloofde om al het irritante gedonder uit mw2 eruit te laten en een multiplayer te maken die beter en meer in balans was.
Net zoals in voorgaande cod delen begin je met een aantal bassic wapens en haal je door middel van kills te maken XP om zo verder te levelen en beter wapens, perks en attachments vrij te spelen. Allereerst de maps... De maps vind ik opzich vrij gevarieerd. Kleine maps, grote maps, het zit er allemaal weer in. Het leuke is dat er in sommige maps echt wat gebeurd. In de map Launch stijgt af en toe zelfs een raket op en gaat de grond trillen. Hoe vet is dat?
De maps vind ik dus aardig goed, beter dan die van mw2. Alleen de map Nuketown vind ik echt verschrikelijk. De naam zegt het al 'nuke' als er een potje op die map is gespeeld ontploft er een tactical nuke op het einde. Het probleem in die map is dat gasten, voor, achter, boven je spawnen dus het is echt campen voor leven. Maargoed verder vind ik de maps stukken orgineler en ook beter dan die van mw2. Alleen haden zo Nuketown er wat mij betreft uit kunnen laten, verschrikkelijke map. Wat ook nieuw is is de 'nieuwe' custimization mode. In tegenstelling tot de vorige cod delen kun je nu je character compleet aanpassen met andere outfits en gezichtsstijlen en zijn er talloze manieren om je eigen emblems te maken. Zo kun je meerdere emblems in elkaar doen om een nieuwe te maken. Ook kun je de kleuren aanpassen etc etc. Het lijkt wel een soort van Photoshop haha.
Ook zitten er een aantal nieuwe killsteaks in. RC-XD een bestuurbare auto met een bom erin die je naar een vijand toe kan sturen waardoor het ontploft. Napalm Strike, er komt een vliegtuig over gevolgen die de boel in de fik zet. Mortar team, je kan 3 locaties uitkiezen waar rakketten komen. Valkyrie Rockets, Je krijgt een rocketlauncher met 2 rockets die je kan besturen in de lucht en die je op je vijanden kunt afschieten. En zoals we die uit World at War kennen: De Attack Dogs.
Wat ook nieuw is in Black Ops is het cod puntensysteem. Naast de normale mp-modes zijn er nu Wager-matches. Dit zijn matches waarin je je zogehete Cod-points inzet. (deze win je door te ownen in de normale modes) Als je in een wager lobby zit moet je die points inzetten. Als je 1e wordt win je alle punten. Als je verliest ben je ze kwijt. (logisch) Ook hiervoor zijn er weer verschillende modes:
One in the chamber: Hierin heb je een mes, drie levens en één kogel. Steeds als je een kill maakt krijg je de kogel van je tegenstander.
Sticks and Stones: Hierin krijg je een Crossbow een Ballistic Knife (een mesje dat je kunt afschieten) en een Tomahawk. (een bijl die je kunt gooien.)
Gun Game: In deze mode begint iedereen met hetzelfde wapen en steeds als je een kill maakt krijg je een beter wapen. De eerste die alle wapens heeft gehad wint de match.
Sharpshooter: Hierin krijg je om de 45 seconden een nieuw wapen.
Conclussie Multiplayer: Treyarch heeft echt hun best gedaan om een goede verslavende en gebalanceerde multiplayer in elkaar te zetten en wat mij betreft is dat ze gelukt. Ookal geld het ook voor de multiplayer dat er naast de wager-matches gewoon weinig verschil zit tussen Black Ops en mw2. Black Ops voelt aan als een gebooste versie van Modern Warfare 2 in een nieuw jasje. Het is vet, het is verslavend maar toch heb je vaak het gevoel alsof je deze game al eerder hebt gespeeld. Is opzich niet erg want het schijfje blijft toch nog een lange tijd in m'n ps3 zitten.
Eindcijfer: 4*

Ik heb het wel bij een vriend gespeeld (nee geen van die sommige) ,maar vond totaal niks aan het spel. ( wel alleen Zombie en online-mode gedaan)
Er is hoop....
Berichten in "Al het nieuws"-kanaal over:
Call of Duty®: Black Ops - Multiplayer
Toont berichten voor alle producten, niet alleen Call of Duty®: Black Ops - Multiplayer
VOLLEDIGE VERHALEN NIEUWSKOPPEN
3 Dec 2010Call of Duty: Black Ops patch plans revealed
PC Gamer
Treyarch have posted a huge list of all the issues they're working on fixing in Call of Duty: Black Ops. The list includes many updates that should improve performance, and fixes a few bugs and holes in the game's multiplayer maps, squashing a few cheeky exploits in the process. There's no mention of exactly when the updates will be implemented, but Treyarch do assure that "there will be many more to come". The full patch list can be found on the Call of Duty: Black Ops forums.
Zal dus fucking tijd worden....