Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (1996)

Alternatieve titel: Super Mario RPG

Super NES / Nintendo Wii / Nintendo Wii U

Ontwikkeld door Square en Nintendo
Uitgegeven door Square en Nintendo

Je begint gelijk midden in de actie in een heftige strijd tegen Bowser, die Peach weer eens heeft gekidnapt. Tijdens het gevecht stort er een groot zwaard uit de hemel boven op Bowser’s kasteel. Mede dankzij dit zwaard is de star road ingestort, welke wensen vervult. Het hoofddoel is dus niet Princess Peach, die niet meer gezien is nadat het zwaard viel, maar de redding van de star road. Om dit te doen zul je zeven sterren moeten vinden die over de wereld verspreidt zijn. Naast dit hoofddoel zullen ook andere dingen belangrijk blijven zoals de zoektocht naar Princess Peach.

avatar van Onderhond
De vraag is eigenlijk gewoon hoeveel je van dit spel gespeeld hebt ... 't Is niet omdat je Mario vervelend vindt dat je overal maar een laag cijfer kan gaan neerpleuren natuurlijk.

avatar van Evil Eye
Alle games die ik van een stem voorzie zijn onderhevig geweest aan een speelbeurt van mij. Zomaar cijfers neerpleuren heb ik nooit gedaan, en zie ik als een ernstige belediging tegenover mij.

avatar van Onderhond
Uiteraard kom je bij een RPG niet ver met een speelbeurt. Blijft dus de vraag hoeveel je van dit spel gespeeld hebt.

En in plaats van eens een degelijk antwoord te formuleren bljif je gewoon rond de pot draaien. Vind ik een ernstige belediging tov alle mensen die wat vragen aan jou.

avatar van Evil Eye
Ik heb niet het hele spel gespeeld, één speelbeurt. Als men dat als niet genoeg ervaart, dan verwijder ik me stem wel. Dan kunnen we dat gezeur tenminste afsluiten.

avatar van JohnWilliams
Je mag jouw stem wel laten staan wat mij betreft al zie ik liever daar 4* sterren staan.

avatar van JohnWilliams
Oh, ik zie nu dat je je stem toch hebt verwijdert... Dat kan...

avatar van Evil Eye
Inderdaad, dat kan. Handig, zo'n verwijder optie.

Hopelijk nu geen gezeur meer aan me kop over dit onderwerp, dat was de reden dat ik die fucking stem verwijderde.

avatar van JohnWilliams
Nou, nou Evil Eye...wind je niet zo op.
(grapje)

Overigens zag ik ook dat je je stem had verwijdert bij Mario Galaxy, je geeft eerst keiharde meningen en nou verwijder je je stem? Heb je Galaxy wel gespeeld...maar goed, dat bespreken we wel daar dan.

avatar van -marco-
Deze game zoals ik al eens eerder zei heeft nooit een release in europa gehad.
Nu krijgen toch veel mensen de kans hem te spelen, want hij is bevestigd voor de VC op de wii in Juni. Ik kan niet wachten.

Had destijds in 96 wel de US versie gekocht, maar mijn converter heeft het spel nooit geaccepteerd op de snes, voor mij dus erg goed nieuws, om deze ( waarschijnlijk klassieker ) game alsnog te spelen.

avatar van Onderhond
Al sinds het bestaan van emulation heeft iedereen de kans gekregen deze te spelen. Maar als je het hebt over officiele wegen heb je wel gelijk

-marco- schreef:
want hij is bevestigd voor de VC op de wii in Juni.

In Japan wel te verstaan. Over een Europese of Amerikaanse release wordt voorlopig nog niet gesproken, laat staan een datum opgegeven.

Sinner schreef:

Ik las het op insidegamer en daar brengen ze het als hij al uit is in japan en dus in juni hier komt, vandaar de wijze mijn berichtgeving.

-marco- schreef:

Het spel is nog niet uit in japan. Pas later deze maand.

avatar van -marco-
De game is bevestigd voor de VC-wii in europa, alleen data ontbreekt nog. Is namelijk een leeftijds rating gegeven voor eu en ausi.

Beter!!!!!

IK vind de besturing wel ff wennen. vooral op de emulator op de pc is dit in het begin ff moelijk maar voor de rest een prima game

Muffinhead
voor diegene die het nog niet wisten, afgelopen vrijdag is dit spel beschikbaar geworden op de europese virtual console.

avatar van Donkerwoud
Een volwaardige RPG met Mariofiguren in de hoofdrol. Best tof eigenlijk.

avatar van mr blijhoofd
tsjonge wat was deze game cool hey hellaas heb ik m moeten spellen met een emulator maar heb er geen spijt van. jammer dat ze deze game nooit hebben uitgegeven in europa baal er nog van. maargoed hij is tegenwoordig ook te downloaden op je WII dus mocht je 800 punten over hebben overweeg dan echt deze game te koopen hij is super vet en zelf nu nog grapisch indrukwekend.

Game_Kaza
Geinige game. Tot zover werkt het wel leuk. Alleen Mario is gewoon geen boeiend figuur voor een rpg. Het vecht systeem en de rest is wel leuk maar ik bedoel het verhaal is zo lame als maar kan en net als bij paper mario moet je er maar naar kijken.

avatar van Apieknar
Deze game wordt doorgaans helemaal de hemel in geprezen. Toch een beetje overschat als je het mij vraagt.

Het is zeker een vermakelijke game met prettige gameplay en vooral erg goede muziek. Eigenlijk een perfecte game om kennis te maken met het RPG-genre.

Er komen meerdere personages/enemies in dit spel voor die ik helemaal niet in het Mario-universum vind passen. Daarom vind ik de game een vreemde eend in de bijt. Ook het verhaal is niet helemaal vloeiend en mist vaak diepgang en uitleg. Desondanks zitten er toch een aantal zeer originele wendingen in het verhaal. Ook bevallen personages zoals Mallow, Geno en Booster mij erg goed!

Fun game, maar meer dan 4* krijgt deze van mij niet.

avatar van Onderhond
Komt vooral omdat deze ten tijde van release wat ondergewaardeerd werd. Dat helpt mee een mythe op te bouwen, zeker over een jaar of 20 heen. Zeker geen verkeerd spel, maar de SNES had toch hopen betere RPGs.

avatar van harm1985
Als ik Link to the Past uitgespeeld heb wil ik me toch maar eens aan deze game wagen. Ben fan van de Square JRPG's en vond ook FFIV, V en VII erg goed. Blijkbaar was dit dé poging om RPG aan de man te krijgen in de VS en hij is blijkbaar ook erg goed ontvangen. Secret of Mana staat ook nog op het lijstje.

Ik was er een aardig eindje mee gevorderd op de SNES-Mini. Moet het een van dees eens terug oppakken, want toch wel best fan van de "Super Mario RPG"-achtige games (ik reken daar de Mario & Luigi games ook bij).

avatar van harm1985
Wie dit heeft bedacht is geniaal, en waarom het niet naar Europa is gebracht is onbegrijpelijk. Heerlijke mash up tussen Final Fantasy en Super Mario. Zit er nu 3 uur in en dit ligt veel beter in mijn straatje dan Secret of Mana.

avatar van harm1985
In ruim 20 uur uitgespeeld. Erg vermakelijke RPG, die wel wat diepgang mist ten opzichte van Final Fantasy III (VI). Deze mash up had natuurlijk faliekant kunnen mislukken, maar zit uiteindelijk heel slim in elkaar. Doodzonde dat Nintendo Square heeft verjaagd naar de PlayStation, anders hadden hier zeker meerdere vervolgen op kunnen komen.

De gameplay zit slim in elkaar, turn based, met een knop toegewezen voor de diverse acties (item, attack, special, defend) en tussen de levels in voelt het als een normale Mario, zij het in soort van 3D, je werkt je door levels heen en vijanden kom je niet rondom tegen maar lopen rond; je kunt dus kiezen ze te vermijden. Het moeilijkheidsniveau is wel wat lager, waardoor het spel erg toegankelijk is.

De muziek is leuk, deels nieuw, maar toch herkenbaar en ook de personages zijn een feest der herkenning. Enige minpunt vind ik dat Bowser zich aansluit bij Mario om tegen een nieuwe onbekende vijand te vechten. Dat voelt aan de ene kant wat onnatuurlijk, aan de andere kant neemt het spel zo een loopje met zichzelf. Een beetje te vergelijken met Wreck it Ralph.

Square en Nintendo spelen duidelijk op safe, maar het stoort nergens. Iets meer side quests en wat minder lineair spelverloop had ik leuk gevonden, maar desondanks en heel geslaagd geheel. Grafisch wordt het onderste uit de kan gehaald, waardoor het de tand des tijds beter doorstaan heeft dan veel PlayStation spellen.

avatar van glimlicht
Hiermee begon de RPG spin-off serie van Super Mario, met later toppers als Mario & Luigi en Paper Mario. Deze snes klassieker ziet er geheel anders uit dan die twee en heeft ook veel originele karakters die we nooit meer in andere games hebben gezien. Ook de graphics hebben heel veel weg van games als Killer Instinct en Donkey Kong Country, wat de game een unieke look geeft. Het isometrische perspectief is wel iets dat ik niet altijd kon waarderen bij het springend doorkruisen van gebieden.

Verder bruist deze RPG van sfeer met hele catchy muziek, quirky humor en maffe karakters. Het battle systeem is ook erg goed gedaan: Met timing kan je de aanvallen sterker maken of aanvallen blocken waardoor je altijd goed moet blijven opletten. De level cap is ook niet zo hoog waardoor je niet al te veel hoeft te grinden en het spel vlot kan spelen. Geen Dragon Quest-achtige taferelen hier dus.

Een toegankelijke RPG die verdomd goed in elkaar zit!

*4,5