Dark Sun: Shattered Lands (1993)

Adventure / RPG

Ontwikkeld door Strategic Simulations
Uitgegeven door Strategic Simulations

Deze Advanced Dungeons & Dragons RPG speelt zich af in de Dark Sun setting, die zich focust op de stervende woestijn wereld Athas. Midden in deze verdroogde wereld pronkt de gigantische pyramide van de stad-staat Draj. Onder strenge leiding van een machtige magiër-koning groeit de stad uit tot ware verschrikking, die de paar vrije steden, die de woestijn kunnen overleven, regelmatig plunderen. De mensen die niet vermoord worden, worden gevangen genomen en later geofferd of gedwongen te vechten in de Draj Arena. Jij bestuurd een groep van vier van deze gedwongen gladiatoren, die samen een plan smeden om te ontsnappen en de overgebleven vrije steden te verenigen tegen het Draj imperium.

avatar van Mithrandir
Ben weer voor de zoveelste keer deze game aan het doen, toch fijn dat er zoiets is als Dosbox. Zo blijven deze games levend. Daarom niet gek dat deze games van Strategic Simulations een hele cult followers groep heeft. Jammer dat ze destijds in financiele problemen zijn gekomen en zijn overgenomen door Ubisoft, waarna de D&D licentie overging naar, jawel, Bioware.

Maar deze game staat nog als een huis, Baldur's Gate series, Icewind Dale, Neverwinter Nights, maar ook games als Diablo, Kult, Sacred hebben hun inspiratie uit deze games gehaald, zeker sinds een key-figure in deze game de naam princess Tristram draagt. Om de zoveel tijd terugkeren naar deze game, net zoals alle D&D games die ik heb blijft tof. Daarom hoop ik, denk tevergeefs, dat er ooit nog eens games als deze ooit gemaakt worden met de huidige technieken en standaarden. Dat zou geweldig zijn, maar toch deze games zullen voor de fans nooit verslagen worden door de tand des tijds.

Dark Sun vond ik destijds een fantastische AD&D setting, hoofdzakelijk in boeken die ik heb gelezen. Spijtig genoeg ben ik destijds niet aan dit spel geraakt, maar dankzij gog zou het vandaag idd wel makkelijk mogelijk zijn.

Maar heeft de tand des tijds hier niet een beetje veel aan geknaagd?

avatar van Mithrandir
De game is inderdaad nog steeds geweldig Grovonion, het blijft tof om in deze wereld rond te lopen. De kwaliteit van de game, de goede sfeer en het simpele maar toch de diepe uitgebreide gameplay, laat mij altijd terug keren naar de wereld Athas. Grafisch toch oud, maar op vele punten toch nog steeds het spelen waard.