Fallout: New Vegas (2010)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door Obsidian
Uitgegeven door Bethesda en Namco

Fallout: New Vegas speelt zich af in het jaar 2280, enkele jaren na Fallout 3 en enkele honderden jaren na de nucleaire holocaust ten gevolge van de oorlog tussen de VS en China. Je speelt een koerier, welke in de Mojavewoestijn rond de stad Las Vegas, van de dood wordt gered door een robot. Deze neemt je mee de stad in, welke min of meer intact gebleven tijdens de nucleaire explosie die de wereld van Fallout heeft vernietigd. Spelers kunnen verschillende attributen van hun personage customizen: leeftijd, ras en skill-attributen.

avatar van LimeLou
Meningen verschillen Ik ben ook niet bekend met de oudere Fallouts en ik keek meer uit naar Fallout 3 vanwege Bethesda.

avatar van Dragonslayer
LimeLou schreef:

Toch is het niet mijn ding, denk ik. Ik heb ook gewoon liever dat een game zich richt op een paar selecte, duidelijke groepen en karakters die gewoon erg sterk zijn uitgewerkt, in plaats van een speler midden in een wasteland werpen in de hoop dat de speler zich op zijn eigen houtje moet beslissen wat wél en niet goed is. Mij kon het echt niet schelen of bijvoorbeeld de Boomers in het noordoosten van de Mojave worden gesteund of vermoord. Hetzelfde geld voor de andere organisaties, als bijvoorbeeld de Great Khans en zelfs de stoere knights van The Brotherhood of Steel konden me niets boeien.

Dit is dan toch wel een punt waar ik ook mee zat nu ik erover nadenk. Een probleem was dat er bij fallout nv nou net té veel organisaties waren. En dan hadden ze vaak maar 1 of misschien 2 quests. Op die manier kwam er een moment dat het verhaal van de side quests me niet meer interesseerde.

Vond het toch fijner dat fallout 3 een paar grote plaatsen had die flink wat quests hadden, (Megaton, Rivet City, Tenpenny Tower, the Underworld, brotherhood of steel enz.)

LimeLou schreef:
Je bent in je kop geschoten door Benny, een pennenlikkend gangstertje die iets belangrijks van je steelt. Maar wat? Dat ontdek je later in het vrij non-lineaire verhaal van New Vegas.

Vergeten spoiler tags te gebruiken of heeft het weinig te maken met het verhaal?

Heb deze van de week goedkoop kunnen halen, maar ik ga 'm pas spelen nadat ik een berg andere games heb gespeeld.

avatar van Martijn
3bdelilah schreef:

Het is helemaal in het begin dus echt een spoiler is het niet.

avatar van Rien
Stukken minder dan deel 3.. Heb het zelfs met verveling uitgespeeld omdat ik het zonde vond om na zoveel uur het niet te finishen.. Jammer

avatar van dennisami
Ik heb eerst Fallout New vegas gespeeld en daarna Fallout 3.

Hierdoor ben ik New vegas veel meer gaan waarderen dan Fallout 3.
Ik geef New vegas 4 sterren inplaats van 5 doordat hij op de Ps3 zoveel problemen veroorzaakt heeft met crashes en ik ook 1 van de dlc's gewoon niet kon spelen.

avatar van 3bdelilah
Gistermiddag mee begonnen en inmiddels 9 uur en 40 minuten op de klok, aardig op dreef dus. Ik vind 'm tot nu toe wat fijner spelen dan Fallout 3, de 'saaie' wereld daar is hier ietsjes levendiger en dat helpt aardig wat. Heb veel meer fast travel points ontdekt dan in F3 rond de tijd dat ik bezig ben. Ook diverse kleine details die ik hier beter vind, zoals het craft systeem en de iron sight. Ik begrijp eigenlijk niet waarom F3 dat laatste niet had, lijkt toch vanzelfsprekend?

Maar oké, ik denk sowieso niet dat dit een van mijn all-time favorieten wordt, maar het speelt lekker weg. De PS3 versie is wel veel instabieler dan F3, daar had ik ook wat probleempjes maar bij NV gaat dat soms echt nergens over. In de Mojave Woestijn hapert ie soms wat en soms zelfs freezes, in-doors (nog) niet. In mijn tijd tot nu toe 8 keer ofzo bevroren, lijkt me niet de bedoeling... Als dit probleem zich aanhoudt, ga ik 'm er wel op afrekenen.

avatar van 3bdelilah
Afgelopen dagen hier flink mee bezig geweest, zojuist de laatste missie afgerond met 31 uur en 48 minuten op de klok. Hang me hier niet voor op, maar ik vind New Vegas eigenlijk op alle fronten (ietsjes) beter dan Fallout 3. De wereld ziet er levendiger uit, er zijn meer nederzettingen van burgers en dat draagt allemaal bij aan het feit dat de wereld gewoon meer 'ademt'. Veel meer keuzevrijheid in missies, dus dat was gewoon uitstekend. Voor de rest dezelfde pluspunten als F3, V.A.T.S. weer verslavend en level-up systeem nog uitgebreider. Alleen wel jammer dat je alleen perks kunt kiezen als je levelt op een even getal. Bij oneven getallen verhoog je dus alleen je skills. Dacht eerst dat het een glitch was of zo.

Hoe dan ook, zijn ook wat nadelen om 'm geen 5* te geven. Allereerst, hoe levendiger dit ook is vergeleken met F3, is de post-nucleare setting gewoon niet veel voor mij. Ook dit deel dus. Daarnaast was 't technisch soms ook drama. Heel wat freezes uit het niks en soms zelfs fucking lage schokkerige framerate, wat nog irritanter is. Al met al goed mee vermaakt. Zou op zich nog wel wat meer side missies willen doen, maar ik heb tijdens de laatste missie opgeslagen en dan kan je niet meer terug. Geen andere save file, dom dom dom. Over een paar maanden dan weer met een nieuwe playthrough en ondertussen kijken of ik de Ultimate Edition voor een lekker prijsje kan regelen.

Deze weer eens aan het spelen mede voor de soundtrack die ik gewoon heerlijk vind.

Kwam net ook die Boone weer tegen, zo'n kleurloze droogkloot dat het grappig wordt.

Blijft een prachtig spelconcept dit. En bijzonder leuk uitgevoerd allemaal.

Lekker ongedwongen sfeertje geeft wel een bepaalde ontspanningsfactor aan het ronddolen in die wereld.

Gewoon een beetje aankloten.

Kan eigenlijk niet wachten op Fallout 4 met een forse grafische update bijvoorbeeld.

lennox
weet iemand hoe ik de quest in die berg met monitoren en computer gedoe kan overslaan ? waar je hersens eruit worden gehaald

avatar van andnino
Fallout New Vegas is een spel met heel veel mankementen en bugs, maar wel met heel veel sterke punten om die mankementen goed te maken.

De bugs en crashes zijn simpelweg onacceptabel. Trillende objecten, crashes tijdens hoofdmissies, enz. Verder heeft het spel tegenvallende graphics, vooral de woestijnen zien er niet zo heel bijzonder uit. Dan is er de slechte voice-acting, ik spoel er standaard snel doorheen omdat er toch nul overtuigingskracht inzit. En dan is er dat einde: je hebt de hele game lang keuzes gemaakt, en dan kun je na de laatste missie niet verder spelen. Je zou denken dat ze de kritiek op Fallout 3 zouden hebben opgenomen.

Dat zijn dus de minpunten. Maar gelukkig heeft Fallout een actieve modding-community, die al die fouten ruimschoots goedmaakt. Elk punt dat ik noemde bestaat een mod voor. Dat is een eerste pluspunt. Tenslotte is het van Bethesda wel een bewuste keuze geweest om de game zo mod-vriendelijk te maken.
Daarnaast is het concept van het spel geweldig gevonden. Je verwacht een soort variant op Fallout 3, maar waar die game veel epischer in opzet was, begint Fallout New Vegas simpel. Je bent "slechts" een koerier, neergeschoten in een stadje van niks. Gelukkig dat je het overleefde, want je had er niet dood gevonden willen worden. De Mojavewoestijn waarin je rondloopt is geen wereld waarin goed tegen kwaad vecht, maar er zijn vele groeperingen en je moet soms lastige keuzes maken. Dat morele grijsgebied is een sterk punt van New Vegas. Voor welke partij je ook kiest, er vallen gegarandeerd doden (onschuldigen) en er worden mensen uit hun leefgebied verdrongen. Tussen al die partijen in loop jij als een soort lone ranger, en de manier waarop je je eigen game kunt vormgeven spreekt tot de verbeelding. Als je houdt van conflict zoek je met iedereen ruzie, als je het rustig aan wilt doen hou je iedereen te vriend (zelfs dieren kun je te vriend houden), en dan kun je de wereld op een gegeven moment doorlopen zonder dat ook maar iemand (behalve wellicht de Fiends) je aanvalt. Zoals Confusie het zegt, het heeft beetje een ongedwongen sfeertje dat een bepaalde ontspanningsfactor geeft. Ik heb het meest genoten van het rustig rondlopen als sniper en het neerjagen van legionairs voordat ze mij überhaupt zagen.

Het verhaal is door de verbreding niet echt de diepte in gegaan, maar dat is oké. Fallout New Vegas moet je zelf leuk maken. Zoek je het conflict op, en ga je uitgebreid op zoek in de wildernis (de Vaults zijn geweldig interessant om te doorzoeken), dan is er meer dan genoeg te beleven in de wereld van new Vegas. Daarnaast kan ik sterk aanbevelen de game met mods te spelen. De belangrijkste wijzigingen die je kunt maken zijn de functie om door te kunnen spelen na het einde (CAGE), de textuur-overhaul die alles veel en veel scherper maakt, de anti-crash-mods en Nevada Skies (evt. in combinatie met More Lights).

New Vegas is een game die je vooral niet gelijk naar Fallout 3 moet gaan spelen want dan zal je teleurgesteld worden.

Toen ik Fallout 3 helemaal kapot gespeeld had (over 100 Uur) begon ik gelijk aan New Vegas en voelde me zwaar klote en diep teleurgesteld, het trok mij helaas niet en vond vooral het verhaal geen bal aan en de voice acting enorm slecht vergeleken met het vorige deel. De omgeving vond ik ook minder en ik wilde helemaal niet dat New Vegas zo vrolijk was in vergelijking met deeltje 3, Ik wou die deprimerende sfeer terug die Fallout 3 zo goed neer zette. Ik vond het niks.

Nu heb ik het onlangs toch een nieuwe kans gegeven omdat ik ongelofelijk veel zin in Fallout 4 heb de laatste tijd, het is dan ook jammer dat we waarschijnlijk minimaal nog een jaar moeten wachten tot we aan deel 4 kunnen beginnen. Maar goed, ik heb er inmiddels al weer enorm wat uurtjes opzitten in New Vegas en moet zeggen dat ik het spel nu een stuk meer waardeer en me goed weet te vermaken in vergelijking met de vorige keer.

Ik speel nog even door tot ik mijn Platinum Trofee heb gewonnen want ik vind het nu echt een hele vermakelijke game en dan verdwijnt deze in de kast en raak ik m nooit meer aan, want helaas is New Vegas toch wel een heel stuk minder dan Fallout 3.

avatar van leatherhead
Weer eens opnieuw begonnen met spelen (3e keer), dit keer ook met een shitload aan mods. Blijft toch ook een geniaal deel dit. Op bepaalde fronten wat minder dan Fallout 3 (sfeer en de wereld zelf), op andere punten weer een stuk sterker. NV is eigenlijk het deel waarin de 'role-playing' het best uitgewerkt wordt van alle delen. Tientallen verschillende manieren om sommige quests op te lossen, een hoop facties waarbij je je aan kan sluiten, een minimaal verhaal waarvan je zelf de lege plekjes in mag vullen. Heerlijk. Wel jammer dat karma eigenlijk geen reet meer uitmaakt. Hoewel het reputation systeem ook wel gaaf is.

Ook is de gameplay radicaal verbeterd, is het aantal quests + verschillende wapens en armor zowat vertienvoudigd, en zit de wereld lekker vol weirde, soms grappige npc's. En met mods is de content zowat oneindig.

avatar van _iLoVeMoViEs_
Veel mensen vergelijken deze game met Fallout 3 en dat snap ik ook. De games lijken sprekend op elkaar als je ze naast elkaar zet, maar na allebei de games te hebben gespeeld zie ik nu toch een duidelijk verschil tussen de games.

De gameplay is precies hetzelfde. Het is heel simpel en het schieten is vaak ongemakkelijk.
De animaties van de karakters zijn slecht en houtterig. De facial animations zijn ook slecht. De npc's zijn dom en kunnen levenloos aanvoelen soms. De voice acting is prima maar niet heel speciaal.

Het verhaal is naar mijn mening een stuk beter dan dat van Fallout 3. De game heeft begint snel en zet je gelijk de wijde wereld in. Fallout 3 had een lange introductie die op het eerste gezicht een betere opening is dan New Vegas, maar als je de games opnieuw gaat spelen dan weet je het wel en vind ik de snelle intro van New Vegas toch wat fijner. Toch mist New Vegas dat mooie moment als je voor het eerst de vault opent in Fallout 3. De wereld ziet er gigantisch uit en het gevoel geeft me elke keer weer kippenvel.
Als je dan uiteindelijk even in die wereld rondloopt mist het toch wel iets dat New Vegas wel had en dat was hoe levend de wereld voelt. De wereld van Fallout 3 begon snel eentonig en saai te worden. De sfeer viel er al snel vanaf bij mij. In New Vegas had ik nooit het gevoel dat ik mijn tijd aan het verspillen was door gewoon de wereld te verkennen. Bij Fallout 3 had ik soms toch wel momenten dat gewoon wat rondlopen het toch minder waard was.

Wat New Vegas ook een stuk leuker en beter maakt is de vrijheid die je krijgt in alles. New Vegas verbaasde mij met de vrijheid die je had in eigenlijk alles. Dus als je die wereld instapt en alles en iedereen wil neerknallen kan je dat lekker doen. Waar je in Fallout 3 sommige npc's niet kon neerschieten omdat deze essentieel waren voor de main quest is dit in New Vegas niet zo. Ik zou niet weten waarom je dit zou willen doen maar dit is gewoon een voorbeeld van de vrijheid die New Vegas biedt.

New Vegas heeft naar mijn mening ook VEEL leukere quests in de game. Of het nou main quests of side quests zijn. New Vegas had nauwelijks een saaie missie. Fallout 3 had veel missies die gewoon saai waren en waar je nauwelijks keuzes had die het einde van zo'n missie konden veranderen. New Vegas had volgens mij geen enkele missie waar ik zelf niet de keuzes maakte die de missies drastisch veranderde. Of het nou het einde van een missie was of hoe de missie verder zou verlopen had New Vegas gewoon heel veel keuzes die je kon maken in het hele spel. Fallout 3 had dit ook wel soms, maar dat kwam meestal neer op een good guy zijn of een bad guy zijn op wat missies na. Sommige missies in Fallout 3 waren heel leuk en hadden lastige keuzes die je moest maken, maar New Vegas had dit in ELKE missie. Hierbij heb je dus weer veel meer keuze in hoe het verhaal verder gaat verlopen.

In conclusie is New Vegas naar mijn mening een betere maar vooral leukere game om te spelen. De keuzes die je kan maken in niet alleen de main quest maar ook elke side quest zijn zo interessant en de vrijheid die je krijgt in alles is gewoon geweldig. Fallout 3 is zeker geen slechte game maar New Vegas is op eigenlijk elk vlak naar mijn mening gewoon een veel betere game.

avatar van 3bdelilah
Truth is, the game was rigged from the start.

Na bijna 10 jaar heb ik weer eens in de Mojave Desert mogen vertoeven. Destijds vond ik New Vegas al een stuk beter dan Fallout 3, maar nadat laatstgenoemde mij een aantal jaar geleden op de pc veel beter beviel dan op de PS3, vroeg ik me af of dit ook voor New Vegas zou gelden. En net als bij Fallout 3 is ook hier de algemene ervaring veel beter.

De pluspunten staan na 10 jaar nog steeds als een huis. Het verhaal is interessanter dan in Fallout 3 en door de hoge keuzevrijheid heb je een grotere invloed op de wereld en de verschillende facties. Het schrijfwerk in het algemeen is gewoon gevatter. Daarnaast is de gameplay op z'n minst net zo goed als in Fallout 3 - dan niet beter. Niet alleen op narratief gebied (meer skill checks in dialogen), maar ook de gunplay is verder uitgewerkt en biedt nu meer keuzevrijheid door bijv. weapon mods en andere customizations. Ook het toevoegen van ADS (aim down sights) was een welkome aanvulling t.o.v. Fallout 3.

Wat de minpunten betreft, die zijn nagenoeg hetzelfde als mijn eerste ervaring zo'n 10 jaar geleden. Ook op de pc kan de performance vies tegenvallen. Niet alleen qua algemene systeemtechnische issues zoals crashes en save files die niet maar niet willen laden, maar ook in-game bugs waardoor je quests niet kunt afronden of soms amper kunt starten. Meer dan eens heb ik gebruik moeten maken van de console commands, maar dat zou je eigenlijk niet moeten hoeven doen.

Desalniettemin heeft dat niet echt de pret kunnen bederven, bij lange na niet. Hier en daar heeft dat wel voor wat tijdelijke frustraties gezorgd, maar over het algemeen was het gewoon genieten. En uiteindelijk deel ook ik de mening dat New Vegas op zo'n beetje alle fronten (op wellicht originaliteit na) beter is dan Fallout 3.

geplaatst:
Ik vond Fallout 3 niet echt een leuke game, dus ik heb dit deel lang uitgesteld, maar ik kan zeggen dat dit echt een topper is. Fallout 3 was echt veels te depressief en grauw. Ik trok dat slecht. New Vegas is levendiger en meer intact, dat ligt mij toch beter.

Ik heb ook echt met plezier een hoop geexplored zonder dat het saai werd. De quests bieden heel veel keuzevrijheid waardoor je helemaal je eigen draai aan de game kan geven en dat werkt ook door in de impact die je op de wereld hebt, zonder dat je een of andere chosen one bent.

Ook het schieten werkt een stuk beter in dit deel en ik kan ook eindelijk het VATS systeem goed waarderen. Het enige wat wazig is is de vele verschillende soorten ammo per wapen en hoe dat je inventory een beetje in de war schopt. Dat had beter gekund.

Ook jammer is dat de Legion kant van het verhaal minder goed is uitgewerkt omdat de game in 1.5 jaar eruit gepompt moest worden, maar alsnog is het gewoon allemaal super tof neergezet.

De performance liet wel wat te wensen over. Iets teveel crashes gehad, maar niet zoveel dat ik wilde stoppen met spelen.

De eerste DLC voor de helft gespeeld, maar daar kon ik echt totaal niet goed inkomen dus de DLC's laat ik voor wat ze zijn.

Sequi schreef:

Toch zou ik aanraden ze nog een kans te geven. En ook niet te beginnen met de eerst uitgebrachte DLC. Heb ik wel gedaan maar uiteindelijk is er in die vier DLC's ook een overkoepelend verhaal dat heel aardig is. Alleen merkte ik dat het beter tot zijn recht kwam als je ze buiten de volgorde omspeeld. Hoe hiervan de chronologie in elkaar zit weet ik niet zeker meer maar die is vast op te zoeken op internet.

Vermoedelijk dat ik bij een derde playthrough dit zelf ook doe. (Eerste was zonder DLC, en de tweede met)

Sinner schreef:

Ik lees een beetje wisselende verhalen over de DLC. Misschien dat ik het in de toekomst nog een kans geef, maar voor nu heb ik precies de sweet spot zonder burn out gevoelens te krijgen.