Rome: Total War (2004)

Strategy
single player / online

Ontwikkeld door Creative Assembly en Feral
Uitgegeven door Activision, Sega en Feral

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat jouw volk een groot en welvarend en bloeiend rijk krijgt. Het is dus van belang dat je zorgt voor een goede, stabiele economie en genoeg manschappen om je vestingen te verdedigen en die van de anderen in te nemen. Je moet ervoor zorgen dat de mensen in jouw vestingen tevreden blijven en dat er geen ziektes uitbreken. Dit doe je door de juiste faciliteiten te bouwen, zoals tempels en rioleringen.

ps3me schreef:
Aangezien ik dit een ontzettend goed spel vind, ga ik maar is een recensie schrijven.

Rome: Total War, een ontzettend goed spel, 3 standaard romeinse facties tot je beschikking. Maar ook de barbaren, Egyptenaren en nog wel een paar. Het genre word hier naar een hoger level getild.
Strategy op zijn best, bouw je legers, maak je steden beter, verover, versterk je familie met echtgenote van je dochters en je eigen zonen, kleinzonen etc en buiten dit alles moet je natuurlijk ook jouw inwoners in je steden tevreden stellen en houden!

Voer missies uit voor Rome beter bekend als S.P.Q.R. en werk je op in de Senaat en bij de massa van het volk. De graphics zijn best goed, alles werkt lekker en de gameplay is heerlijk. Je kijkt, als je het spel speelt, naar een landkaart waar je alle steden ziet liggen en waar je ziet wat van jou is en wat van je "allies" en tegenstanders is. En als je met je legers gaat vechten kan je het automatisch laten doen, of zelf de strijd aangaan en een strategie gebruiken om de legers van je tegenstanders te vernietigen. Op een slagveld, waar je "live-action" ziet.

Alle plus en minpunten nog eens op een rijtje:

+ de gevechten zijn goed, je moet echt een strategie gebruiken.
+ je kan erg lang doen over een campain, je bent niet heel snel klaar.
+ De gameplay werkt goed!
+ Het ziet er allemaal mooi uit.

- Je kan eigenlijk helemaal niet zo heel veel Facties kiezen.
- Met 1x uitspelen heb je alle facties erbij, die je erbij kan krijgen. Je kunt namelijk niet alle Facties spelen bijv. Scythia kan niet en Macedon ook niet.
- je kan de zeeslagen niet zelf spelen.

Dus: een goede game, met veel strategie erin verwerkt.
Veel pluspunten en wat jammer dat als je met 1 factie het spel op short uitspeelt, dat je dan direct alle andere facties hebt. Dat is erg zonde. Maar de gevechten en gameplay maken alles weer helemaal goed! dik verdiende 4.5**** 9.5!

Verhoog mijn cijfer naar een 5.0***** in procenten geef ik dit spel 95% en vanaf 95 % is bij mij een 5.0 dus, bij deze.

Altijd naar boven afronden he

avatar van Martijn
Als je echt Scythia en Macedonie wil spelen ps3me moet je even een mod zoeken, weet zo niet meer hoe die heet, maar met een beetje googelen kom je er wel. Die unlocked alle volken.

Tha Luz schreef:
Altijd naar boven afronden he

Tuurlijk, bij dit spel wel

Martijn schreef:

Ja, ik weet het dan moet je in de geinstalleerde scripts ofzo wat erbij schrijven. Ik weet wat je bedoelt. Maar bij mijn pc kan dat om de een of andere reden niet.

avatar van hitman47
Mag ik iemand zijn CD-key hebben voor online te kunnen spelen,ik ben mijn kwijt en nu kan ik niet online spelen.

avatar van Martijn
Voor 6 euro heb je hem al.

avatar van oliver
Ik heb hem in de free record shop gezien voor 1 euro.

oliver schreef:
Ik heb hem in de free record shop gezien voor 1 euro.

schaamtelijk, dit voor 1 euro verkopen.

avatar van ReMyTje86
Starmaster501 schreef:

schaamtelijk, dit voor 1 euro verkopen.

Ja vooral toen ik hem in de begin kocht voor 50 euro ongeveer.....
Dat hou je altijd.

avatar van Martijn
Ja tuurlijk hou je dat, dingen verliezen hun waarde nou eenmaal, (behalve antiek ) Maar voor 1 euro, poe dat is wel erg goedkoop. En dat voor zon goed spel.

avatar van Edwin Pindahaai
Het beste spel dat er is kost één euro. Ik vind dat andere games dan ook niet duurder mogen zijn .

1,0
haha was het maar zo een feest
Call of duty 4 voor 0,50 cent

avatar van oliver
Er lag zelfs een Rubik kubus game naast voor €10

avatar van Edwin Pindahaai
Heb hem maar weer eens geinstalleerd en deze game gaat gewoon echt nooit vervelen. Nu op very hard de boel al weer aardig onder controle. Dat is gewoon erg fijn.

gamelord
Dit is een super game, alleen jammer dat ik hem nu pas game in plaats van voor Medieval II total war. Want ondanks de 5* die ik geef vind ik Medieval beter bij mij passen als middeleeuwen fanaat.
Maar deze ga ik toch fijn tot de bodem uit pluizen.

"Ik kwam, ik zag, ik overwon - Julius Caesar"

Top game, zijn plaats in de top 250 meer dan waard...leuke aankoop
van deze week. Volle mep 5*!!!

avatar van Thomas83
Inmiddels ben ik deze aan het spelen. Dit soort spellen kennen veel diepgang en zijn vaak enorm verslavend. Voor een belangrijk deel (de gevechten) is het spel weliswaar RTS, maar het scheelt dat je de boel op pauze kan zetten, en het is toch wel erg tof om tactieken uit te denken.
Mijn eerste indruk is dat het spel een beetje lijkt op de Civilization-games, zoals ik wel had verwacht, alleen dan zonder de research onder andere, maar met veel uitgebreidere gevechten. Zeer interessant. Ook hierin zitten de nodige geschiedenislessen. Je leert tijdens het spelen allerlei dingen over Romeinse tijd. Ik hou wel van dit soort spellen met veel diepgang, waar je ook nog wat van kan opsteken bovendien.
Inmiddels heb ik de basiscontrole wel aardig onder de knie, en later gaat het pas echt interessant worden verwacht ik, als ik alles al weet en weloverwogen beslissingen kan nemen. Ben nu nog bezig met de proloog. De tutorial dus eigenlijk. Je adviseur praten trouwens wel erg snel. Irritant dat je niet dan de boel even op pauze kan drukken of op een terugknop kan drukken om de boel opnieuw te lezen.

Obscure Thing
ja dat is alleen in de tutorial.
daarna kan je m uitzetten. maar is wel handig als jet het spel niet kent.

avatar van Thomas83
Er zat trouwens niet eens een handleiding bij het spel. Als het goed is kan ik nu ook niet online spelen, omdat ik nu niet de CD Key heb die achterop de handleiding zou moeten staan. Schandalig. Ik heb het spel juist ook gekocht om eventueel later met wat vrienden online te kunnen spelen. De handleiding zelf heb ik ergens op internet wel gevonden, maar naar de CD Key lijk ik te kunnen fluiten.

avatar van Edwin Pindahaai
Ha, sorry, maar daar kan ik smakelijk om lachen Thomas.

1,0
Het kan best kloppen,je krijgt de laatste tijd nooit meer een handleiding voor een 5euro spel.

Tha Luz schreef:

die staat dan meestal op de cd wat ook weer niet leuk is.

avatar van Thomas83
Een handleiding op de CD vind ik prima. Ik hoef hem niet per se als boekje te hebben. Dat neemt toch weer ruimte in beslag en het is minder goed voor het milieu. Als PDF-bestandje op de CD is prima.
Overigens heb ik de CD Key alsnog gevonden. In het doosje zat de CD in zo'n papieren verpakking, wat ik vrij gek vond omdat de CD gewoon in de doos kon, maar het blijkt dat dat zo is zodat er op die papieren hoes een sticker kon worden geplakt met de CD Key. Die heb ik net getest, en hij werkt prima, ik kon ermee inloggen.
Maar voorlopig hou ik me nog totaal niet bezig met online spelen. Eerst het spel maar onder de knie krijgen en een paar potjes single player spelen. Daar valt nog genoeg uit te halen.
Tot nu toe vind ik het spel af en toe wat warrig. Zo kun je je units/legers ergens heen sturen op de campaign map, maar als ze er in meerdere beurten moeten komen dan vergeten ze de volgende beurt om verder te lopen of een of andere manier. En het is niet zo als in veel andere spellen, zoals Civilization, dat het spel dan alle units een voor een automatisch afgaat, waardoor je dus kunt vergeten je units handmatig te verplaatsen. Daar bovenop zijn ze units ook vrij klein en vallen niet heel erg op op de campaign map, waardoor je ze ook over het hoofd kan zien. Niet bepaald handig uitgewerkt allemaal.
Als ik het goed heb begrepen tot nu toe kun je alleen belasting innen (en units trainen onder andere) als er een gouverneur is aangesteld in de settlement. In elk geval tot nu toe kunnen daar dan familieleden voor gebruikt worden, maar het spel maakt in de tutorial helemaal niet goed duidelijk dat je op die manier je mensen naar al je settlements moet verplaatsen. Op die manier loop je al snel een hoop geld mis, en in elk geval aan het begin van een spel zijn de belastingopbrengsten je belangrijkste manier van geld verdienen.

avatar van Starmaster501
ik deed nooit dat campain. begon meteen aan een strijd.
en dat met die cd's vind ik ook slordig, dat had ik ook bij battlefield 1942. met de code achterop het hoesje. maarja ik heb trouwens ook liever een boekje. dat vind ik wat handiger en overzichtelijker...

Thomas83 schreef:

Inmiddels heb ik de campaign al een beetje gespeeld en de tutorial gelaten voor wat is er, en hier merk ik tot nu toe niks van dit probleem. Blijkbaar een bug in de tutorial.

avatar van Edwin Pindahaai
Nee volgens mij is het ook helemaal niet zo dat ze vergeten verder te lopen. Als je je troepen voor het eerst verplaatst verbruik je die beurt op. Dus als je dan op de turn-knop druk gaan ze inderdaad niet lopen. Daarna pas weer als je nogmaals de turn-knop indrukt.

avatar van Thomas83
Als ze geen movementpoints hebben dan lopen ze ook niet, dat is logisch. Maar daar had ik het dus niet over. Het is dat ze in de tutorial niet lopen als ze wel die opdracht hebben uitstaan. Als je dan op die units klikt zie je wel gewoon het pijltje staan van waar ze heen zijn gestuurd, maar je moet ze dan zelf handmatig verplaatsen.

avatar van Martijn
Als je dan weer op een beurt verder klikt gaan we wel lopen thomas. Ze lopen alleen als ze kunnen lopen en alleen in het wisselen van beurten. Ze gaan niet lopen uit zich zelf als jij de controle hebt.

Precies.

avatar van Thomas83
Ik heb het toch vrij duidelijk aangegeven in mijn vorige berichten? Dat lopen doet ie niet in de tutorial, maar in een gewone campaign wel. Het ging me hier dus niet om de besturing maar om een schijnbare fout in de tutorial.