menu

Deus Ex (2000)

mijn stem
4,02 (107)
107 stemmen

Macintosh / PC / PlayStation 2
RPG / Shooter
single player / multi player / online

Ontwikkeld door Ion Storm
Uitgegeven door Eidos

Met als codenaam JC Denton ben je een groentje in het antiterrorismeteam UNATCO. Om je in het diepe te gooien, wordt je voor je eerste echte test gestuurd naar Liberty Island in New York. Daar is een terroristische gijzeling gaande die jij moet verijdelen. Volgens hen saboteert de overheid het geneesmiddel voor Gray Death, een pestepidemie die de wereld in zijn greep heeft. Nadat zelfs je eigen broer zich tegen UNATCO keert, besluit je zelf achter antwoorden aan te gaan. Deze zoektocht brengt je over de hele wereld, van New York tot Hong Kong en Parijs, terwijl op de achtergrond een oud kwaad op de loer ligt.

zoeken in:
avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)

avatar van Tha)Sven
4,5
rpger schreef:
(quote)


Het is de moeder van alle moderne games met enige diepgang.

Mooi gezegd

avatar van rpger
5,0
Screenshots/Concept art van deel 3, oordeel zelf.

http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=30175

Taken
Screenshots/Concept art van deel 3, oordeel zelf.


Het ziet er echt vet uit, zelf ben ik een fan van het tweede deel, het eerste deel heb ik helaas nooit kunnen spelen vandaar.

avatar van rpger
5,0
Taken schreef:
(quote)


Het ziet er echt vet uit, zelf ben ik een fan van het tweede deel, het eerste deel heb ik helaas nooit kunnen spelen vandaar.


Je moet je diep schamen , deel 2 was een absolute miskleun.

Taken
Ja een paar jaar geleden vond ik het wel een vette game.

avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)
Moet zeggen vond deel 2 ook best een goede game, maar als je 'm gaat vergelijken met z'n voorganger, wordt 'ie toch opeens erg ondermaats idd. Vooral qua vrij- en mogelijkheden.

Art van 3 ziet er erg goed uit (lijkt wel wat meer Fallout), maar welk nieuw spel niet, als de gameplay maar het 'oude' niveau weet te bereiken. Fingers crossed...

avatar van rpger
5,0
Squall Lionheart schreef:
Moet zeggen vond deel 2 ook best een goede game, maar als je 'm gaat vergelijken met z'n voorganger, wordt 'ie toch opeens erg ondermaats idd. Vooral qua vrij- en mogelijkheden.

Art van 3 ziet er erg goed uit (lijkt wel wat meer Fallout), maar welk nieuw spel niet, als de gameplay maar het 'oude' niveau weet te bereiken. Fingers crossed...


Eens dat qua gameplay het niet zo vreselijk afwijkend was, maar het was een dramatische console to PC port van één van de meest klassieke en gewaardeerde PC games aller tijde, daarnaast pakte de sfeer en verhaal gewoon helemaal niet, iets wat juist deel 1 zo bijzonder maakte. Ook de enorm grote levels (een uniek en vernieuwend verschijnsel destijds bij deel 1) waren ingeruild voor kleine benauwde leveltjes. Plus de klassieke "Metal Gear Solid Sons of Liberty" fout werd gemaakt door het populaire hoofdpersoon (JC Denton) in te ruilen voor een nogal karakterloos man/vrouw personage.

avatar van Squall Lionheart
5,0
Squall Lionheart (moderator)
Idd de coolheid van JC mistte ik nog het meest (mgs2 had nog een snake chapter én een raiden, voelde voor mij als extratje), verhaal begon best goed, maar wist mij ook niet echt te pakken, halverwege was ik de zin een beetje kwijt en heb ik me ertoe moeten dwingen door te gamen, rechtlijnigheid van de levels was ook een vette domper ja.

Taken
Het eerste gedeelte van Sons Of Liberty was echt vet, totdat je Raiden bent suf die bommen zoeken, zelf ben ik na het verslaan van vamp gestopt, ik heb ooit mijn console uitgedaan en de game nooit meer opgestart, terwijl MGS in mijn top tien staat.

Dus de vergelijking tussen Deus Ex 1 & 2 begrijp ik wel.

avatar van rpger
5,0
In de nieuwe PC gameplay een 9 pagina tellende special over Deus Ex 3. Interessant, maar ben nog niet overtuigd.

+ Game word gemaakt door fans van het eerste deel en willen ook weer terug naar wat het eerste deel zo bijzonder maakte
+ Vrijheid in gameplay, storyline en karakters staan centraal

+/- Het betreft een Prequel
- Denton brothers komen niet voor in de game

Adrenal
Dit is echt mijn favoriete spel. Je wordt echt opgezogen in het verhaal en moet het echt verder spelen! En zoveel mogelijkheden...

avatar van Donkerwoud
3,5
De PS2-port was inderdaad allerminst perfect, maar het wist wel de feel van zijn PC-broeder te vertalen naar een simpelere variant. Ik heb het origineel nooit kunnen spelen, misschien eens uit een budgetbak vissen ergens?

Adrenal
Ja, ik heb hem een jaar of zo geleden voor 5 euro gekocht. Er staat wel 'The Game Collection' op de hoes, maar dat maakt me niets uit.

avatar van smash016
Squall Lionheart schreef:
halverwege was ik de zin een beetje kwijt en heb ik me ertoe moeten dwingen door te gamen, rechtlijnigheid van de levels was ook een vette domper ja.


rpger schreef:
daarnaast pakte de sfeer en verhaal gewoon helemaal niet, iets wat juist deel 1 zo bijzonder maakte. Ook de enorm grote levels (een uniek en vernieuwend verschijnsel destijds bij deel 1) waren ingeruild voor kleine benauwde leveltjes.


Ik vind dat Invisible War (Deus Ex 2) meer credits verdient. Wat jullie zeggen klopt ook niet helemaal. Deus Ex gaf je de illusie dat je vrijheid had (zoals bij de Boeing 747), maar uiteindelijk was het verhaal gewoon lineair. IW heeft met de verschillende facties met ieder hun eigen agenda juist meer plotdynamiek.

En ik vind de sfeer nou juist het enige punt waarop IW béter is dan het originele Deus Ex! Kwestie van smaak natuurlijk, maar de soundtrack, voice-acting en gewoon de hele sci-fi-setting (vooral Cairo) zijn beter uitgewerkt.

Wat ik ook zeer cool vond aan IW is het feit dat er geen duidelijk onderscheid is tussen goed en kwaad, het spel laat het aan jouw interpretatie over. Deus Ex 1 heeft wat dat betreft toch een vrij clichématig plot, zo'n typisch "conspiracy theory"-gedoe.

Begrijp me niet verkeerd, Deus Ex is beter dan Invisible War, maar laatstgenoemde is ook gewoon erg goed, als je het niet constant met z'n bijna perfecte voorganger vergelijkt, tenminste. De enige echte nadelen van IW zijn naar mijn mening de lengte (te kort) en het feit dat het een consoleport is (blunder van formaat, natuurlijk).

avatar van rpger
5,0
Met enige retrospect zal ik nog proberen een review te schrijven van de nummer 1 in mijn lijst aangezien deze eigenlijk nog ontbrak.

The War on Terror begon niet met George W, het begon niet met 11 september 2001, maar het begon een jaar ervoor met het brilliante Deus Ex. Ion Storm onder leiding van held Warren Spectre bracht één van de eerste moderne hybrid games uit. De game was een RPG, maar ook een Shooter, een stealth game, een free roamer en bevatte adventure-achtige dialogen. Daarnaast had het een prachtige, spookachtige techno soundtrack en een stoere matrix-achtige look.

Dat de game haar tijd vooruit was bleek niet alleen uit de gameplay elementen, die eerlijkheidshalve niet altijd even optimaal werkte, echter deze minpuntjes zijn volledig onbelangrijk omdat de gameplay zo goed in dienst van het verhaal staan, sterker nog, ik ken geen game opnoemen waar het zo brilliant in elkaar vloeide, je was niet bezig met gamemechanics en stats, je leefde in de wereld van Deus Ex.

Want het is vooral het overweldigend verhaal die het 'm doet, met haar talloze elementen van conspiracy theorieën, in een tijd dat deze nog niet zo ruimschoots bekend (of populair) waren als heden ten dagen. Als een soort profetisch document resoneerde veel van de gebeurtenissen in het spel later in de werkelijkheid, van een aanslag in New York tot de controverse rond FEMA waarmee de wereld tijdens de ramp in New Orleans werd geconfronteerd.

Kortom Deus Ex is een meesterwerk van jewelste, en heeft enorm veel voor gaming betekent, de komende jaren is er weer een hernieuwde interesse in hybrid games, nu mensen zo langzamerhand shooters wel hebben gezien en hardcore RPGs toch voor de beperkte liefhebber blijven. Alhoewel de game redelijk lauw werd ontvangen destijds duikt hij nu in steeds meer toplijsten en hall of fames op zoals "best PC game of all time" onder lezers van de PC Zone in 2007. Er is een grote, levendige fanbase die argwanend uitkijken naar een derde deel. Het gevoel is dan ook dat na het extreem teleurstellende vervolg het origineel nooit meer overtroffen zal worden. De beste game ooit gemaakt? Wie zal het zeggen, in ieder geval mijn absolute nummer 1.

avatar van jellecomicgek72
5,0
pfoeeee ik kan me nog herinneren dat ik dit spel destijds van me buurjongen had geleend. Erg goed spel maar je dat gewoon zo weinig kogels aan het begin. Ze gingen bij mij steeds op en je kon echt moelijk iets nieuws vinden. Verder wel een goed spel met spannende misies. Ik ik het een keer weer tegenkom neem ik het zeker even mee

Shaw
Ik heb het spel vroeger wel redelijk veel gespeeld en vond het altijd erg leuk, maar een echt diepe indruk wist het op mij toch niet te maken, geloof ik. Vond het erg moeilijk en denk niet dat ik het ooit heb uitgespeeld, ik schoot ook bijna iedereen dood in plaats van stealth te gebruiken. Het verhaal is wel erg goed en qua mogelijkheden en dergelijke gaat Deus Ex wel heel wat dieper dan de standaard game. Jammer dat ik dit spel nooit heb gekocht, ik zou het graag nog eens opnieuw spelen.

Ravnoss
Na nog eens alle positieve berichten te hebben gelezen bevangt me toch het gevoel dat ik het spel toen der tijd niet volledig op waarde heb geschat. Op papier heeft de game alles wat me aanspreekt, maar in mijn geheugen kom ik niet verder dan dat ik het wel aardig vond en niet meer dan dat. Vandaag begint de tweede kans, en ik hoop dat het me dit keer wel zal grijpen en bekoren

avatar van Alfred Mok
5,0
Deus Ex,

Wat mij betreft sloten wij de 20e eeuw prachtig af. Met vele pracht games maar ook natuurlijk vele flops. Deus Ex is gemaakt in de 21e eeuw, dat kan je echter niet zien. Maar dat stoort mij niet. Met Deus Ex knallen wij de 21 eeuw in, dit is niet zomaar een spel. Dit is een spel die iedere rpg-er zou verslinden.

Van de vele rpg games die er nu zijn vind ik deze met kop en schouder overal bovenuit steken. Waarom? Alleen al om de verhaallijnen die er in dit spel verwerkt zijn zou dit spel al 4* moeten krijgen. Het spel houd je constant bezig, ook de graphics storen mij totaal niet. Volgens mij is deze game bekender geworden de laatste jaren, waarschijnlijk begreep men dit spel niet en zijn het dan toch op aanraden gaan spelen. En ik ken dat soort mensen maar al te goed. Zelf vind ik gewoon dat je en spel kan echt kan beoordelen als je het veel gespeeld hebt. En van de rpg games die ik in de loop van mijn leven heb gespeeld blijft dit toch echt wel 1 van de beste.

Kortom, een 10e plaats in mijn top 10 en Half Life 2 er toch maar uit.
Natuurlijk heeft elke game wel wat minpuntjes maar om die nou hier te gaan vermelden lijkt mij vrij nutteloos. Dit spel verdient geen kritiek, dit spel verdient een mooie plaats in iedere rpg gek zijn of haar top 10. En daarmee dus ook in mijn top 10 omdat ik toch wel van die RPG games houd. Mijn passie voor de rpg games was al groot maar bij het spelen van Deus Ex is die passie meer en meer uitgegroeid.

Om het mooi af te sluiten.
Deus Ex is een droom voor iedere rpg-er, maar ook mensen die niet van dit genre houden moeten zich zeker niet buitensluiten. Waag gewoon die kans door dit spel te kopen en dan lees ik je recensie hier wel.

RE123
?

avatar van BoordAppel
4,5
BoordAppel (moderator)
Misschien kan je je 0,5 wat beter toelichten dan met enkel een vraagteken?

RE123
sorry was verkeerd spel waar ik naar keek

avatar van LimeLou
5,0
Briljant spel. Niet mijn favoriete. maar als ik het speelde toen ik klein was zou ik dit spel tot in mn dood spelen

Ravnoss
Zo, na zoveel lof van zoveel gewaardeerde leden heb ik het spel toch nog maar eens aangepakt. Had ik me de eerste keer vergist? Met slechts drie sterren stak mijn waardering een beetje af tegen de rest.

Na het weer gespeeld te hebben kan ik zeggen dat mijn waardering iets gestegen is, maar niet veel. De nieuwe score is 3,5*, meer zit er echt niet in. Het begint al met de presentatie, het ziet er allemaal niet echt overdonderend uit, een beetje een generieke omgeving met dito sfeer. Misschien komt het door de leeftijd, maar de tand des tijds heeft het in ieder geval niet overleefd, al was het ten tijde van de lancering ook al geen visueel wonder als ik het goed begrijp. Bij presentatie hoort ook het geluid, en ook daar zal je niet stijl van achter over slaan. Vooral de voice acting is van een bedenkelijk niveau, en soms gewoon ronduit slecht.
Dan de gameplay, helaas ben ik daar ook niet overdreven enthousiast over. Ondanks dat de game ontzettend uitnodigt tot Stealth is nou net dit deel matig uitgewerkt, zeker als je bedankt dat het eerder al beter was gedaan door bv. Thief en Metal Gear Solid. Het is onduidelijk wanneer je niet of wel zichtbaar bent en mannetje kunnen gerust bijna tegen je aanlopen voordat ze je zien en aan de andere kant kan je soms gezien worden wanneer dat niet mogelijk is.
Grootste pluspunt van de game is dan het verhaal wat je echt opslokt en je niet meer los laat, jammer dan alleen weer dat bijna alle karakters totaal geen ontwikkeling doormaken en van het Zwart/Wit type zijn

Al met al een game die enorm veel potentie heeft, maar iets teveel steekje laat vallen om echt geweldig te zijn

avatar van Musique
Een combinatie van Das EFX en dEUS? Trouwens, dit lijkt mij best boeiend om te gaan spelen.

Ravnoss
Ik weet niet zeker of Warren Spector een Belgische popgroep in gedachten had toen hij de titel koos

avatar van LimeLou
5,0
Ik vind het geweldig hoe het spel je het gevoel geeft alsof je de hele wereld door reist Het enige wat ik nogal irritant vind aan het spel is de lompe en irritante besturing en het grote aantal nutteloze items in de speelwereld >_> voorbeeld: in een gebied vind je 2 lockpicks en iets van 25 wijn flessen waar je alleen voor 20 seconden wazig ziet als je het gebruikt.

avatar van WeZet
5,0
Fantastische game. Vanaf het eerste moment wordt je als het ware opgezogen in het verhaal van J.C. Denton en laat het je niet meer los. Verassende plot-twists, sfeervolle muziek en een ijzersterk verhaal maken dit een tijdloze topper. En ja, ik heb het in 2009 voor het eerst gespeeld, dus ik kan wel zeggen dat elke verhaalgerichte gamer deze game gewoonweg gespeeld moet hebben. Voor de gaphics moet je het niet doen, alhoewel deze zelfs nu nog prima functioneel zijn (kijkende naar de game). De Men in Black, het lockpikken, de dialogen die je hoort wanneer je in stealth-modus rondsluipt. Deze game was haar tijd inderdaad op veel fronten ver vooruit. Sfeer beste mensen, sfeer!

avatar van jellecomicgek72
5,0
Ik wil deze game weer opnieuw spelen maar ik vind hem echt nergens meer. Ik zal een kijken of ik de PC versie ergens kan downloaden.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:54 uur

geplaatst: vandaag om 23:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.