Xenogears (1998)

PlayStation / PlayStation Portable / PlayStation 3 / PlayStation Vita

Ontwikkeld door Square
Uitgegeven door Square en Square Enix

In de wereld van Xenogears woedt al jaren een oorlog tussen de twee grootmachten Kislev en Aveh. Hoewel de laatstgenoemde altijd de zwakkere geweest is lijken ze door hun samenwerking met de mysterieuze Gebler Forces uiteindelijk toch de bovenhand te krijgen. Ruw geschetst gaat het in deze oorlog om de gigantische gevechtsrobots uit de titel; de Gears. Deze machines van honderden jaren oud zijn zowel bij Kislev als bij Aveh zeer gewild, waardoor er op de opgravingssites heel wat afgeknokt wordt.

avatar van Onderhond
Leuke RPG maar best zwaar en best lang. Mooie storyline en leuk battle systeem, maar de echte klasse ontbreekt een beetje.

Squall Lionheart (moderator)
Begrijp wat je bedoelt, vergeleken met de andere Square RPG's komt deze iets warriger, ongepolijster over, mede door de mix van 2d en 3d, en anime tussenfilmpjes. Maar het heeft me nooit gestoord, sterker nog ik vind dat dit de game juist een hele eigen sfeer geeft. Gigantisch groot idd en ook de moeilijkheidsgraad ligt hoger dan normaal.

Toch vind ik dit een van de beste RPGs die ik ooit gespeeld heb, het fantastische verhaal en vooral de grootsheid ervan vind ik nog steeds tot mijn indrukwekkendste game-ervaringen horen.
De kritische kijk op godsdienst en gnostische thema's, die het spel in amerika bijna van uitgave heeft weerhouden, en de goed uitgewerkte verschillende karakters en emotionele opbouw hiervan, maken dit tot een uniek, diepgaand scenario.

Het battle-systeem vind ik ook uniek, het verschil tussen de kleine persoonlijke gevechten en de giga gear battles is enorm en voelt echt anders aan. Het combo-systeem met verschilllende knoppen voor high, mid of low level attacks geeft extra dynamiek aan de fights en het verschil in stijl van de verschillende karakters en gears, maken battles blijvend spannend.

Verder is de game echt humongous, het lijkt verdeeld in meerdere hoofdstukken, als het voelt alsof je bijna bij het einde bent, blijkt dit slechts het begin te zijn van een nieuw hoofdstuk, waarin weer genoeg vernieuwing zit. De opbouw van deze game is echt zo goed gedaan dat elk nieuw karakter of verwikkeling je echt ook een vernieuwend gevoel geeft. Goed voorbeeld hiervan is als je na een lange periode van kleine fights eidelijk een gear battle krijgt, in principe is de combat hetzelfde, maar door de hele 'look-and-feel' en compleet verfrissend. Dit weet de game vol te houden tot het bittere eind, net als je een beetje ingeslapen raakt, word je weer in de volgende ervaring gegooid.

Damn, kan blijven doorgaan, iedere RPG-freak moet deze op zijn lijstje zetten! --> volle 5*

avatar van Tha)Sven
Je hebt me wel overtuigd met je verhaaltje. Ik ga hem eens proberen op emulation.

Squall Lionheart (moderator)
Woohoo, veel plezier , ben benieuwd wat je ervan vindt.
Game ze!

Hier de intro voor nieuwsgierigen. "I am the Alpha and Omega..."

avatar van Tha)Sven
Jij bent echt geobsedeerd bijna
Maar ik kan hem helaas niet vinden op emulation, ga nu nog eens verder kijken.. ben ziek

Squall Lionheart (moderator)
Haal dat bijna maar weg...

avatar van Fluidvirgo
Heb de game jaren geleden helemaal uitgespeeld. Het zal echter bij die ene keer blijven. Nimmer bezorgde random encounters mij zoveel frustratie als degenen in deze game dat deden!
Ondanks het prachtige verhaal en het originele battle systeem zal deze game enkel een bij vlagen mooie herinnering blijven.

***1/2

avatar van snakesonic
Wat weinig berichten hier!
Ik heb deze game bijna uitgespeeld. Prachtige verhaallijn, goed battlesysteem. Jammer dat de 2e disc wegens het budget wat minder 'game' is.

Oldschool Bob
Laatste bericht 21 november 2008, wel erg lang geleden, het is jammer dat er niet meer veel mensen zijn die teruggrijpen naar de klassiekers. Maar in ieder geval ik ben iemand die graag ontdekt en speel dus niet snel de new generation games (op een paar uitzonderingen na). Games ontdekken van vroeger is veel fijner en ik kom vaak heel fijne verrassingen tegen.

Ik ben een heel groot fan van de ps1 en dus moest ik eens in wat lijstjes gaan kijken welke games nu absolute toppers zijn die je moet hebben gespeeld. En ik kwam op Xenogears uit. Een game die toch niet zoveel aandacht heeft gekregen, en al zeker niet op deze site.
Ik ben nog maar 4 uurtjes onderweg en kan zeggen dat dit één van de betere games is die ik gespeeld heb. Het is een een narratief spel maar een bijzonder verhaal.
JRPG's hebben vaak wel boeiende verhalen, maar deze is toch nog extra bijzonder. Het geeft aandacht aan thematiek die niet snel aan bod komt in games. Erg gewaagd maar het werkt.

Gameplay is ook erg leuk. Battle's voelen lekker vlot en leuk aan. Genoeg afwisseling in vijanden en de bossbattle's zijn gewoon awesome. (Al zelfs heb ik vernomen dat die uiteindelijk frustrerend moeilijk zouden worden).

Dus een heerlijke ontdekking, hierna hoop ik nog veel van deze ps1 klassiekers te ontdekken.

Oldschool Bob
Een bericht van wel heel lang geleden van mij, maar toen verre van uitgespeeld. Ondertussen heb ik deze aangekocht op PSN en speel ik hem nu heerlijk zonder geshit van een emulator op mijn ps3.
Ik ben momenteel een klein 20 uur onderweg en ongelofelijk verkocht aan dit avontuur.

Op gebied van verhaal is dit zeker één van de betere games ooit. Zelden zo'n mooie mix gezien van fantasie, sci-fi en zelfs filosofie. Een game die in gaat op pacifisme en anti-militarisme is een zeldzaamheid. Deze thematiek wordt echter in de hedendaagse game heel erg hot item en het is toch iets dat tegen onze natuur in is? Maar wie ben ik of xenogears om hier kritiek op te leveren. Geen nood voor de liefhebbers van actie, die zit er wel degelijk in. En zelfs op 2 manieren: enerzijds gewoon man on man fights. Maar anderzijds met de gears. Een gegeven waar ik eerst mijn bedenkingen bij had, ben niet bepaald een fan van grote vechtende robots. Maar dit gedeelte wordt echt heel tof uitgewerkt (verwacht geen transformers toestanden).

Het battlesysteem werkt erg aangenaam zowel voor gewone als gear fights. Alleen bij gearfights wel lekker spannend wanneer je je fuel ziet zakken en je het gevoel hebt dat die boss verre van KO is.
Er zit zeker een bepaalde moeilijkheidsgraad in deze game en vereist zeker wat doorzettingsvermogen.
Maar niet enkel in battle, soms is het adventuregedeelte behoorlijk frustrerend. Ik zal het stukje in Aveh nooit vergeten. Dit ook dankzij de cameraperspectieven die vaak niet zo geweldig meewerken. Maar dat is het enige nadeel aan deze game.
Voor de rest is dit goud waard.

En als je nog twijfelt: dit was bijna Final Fantasy VII geweest!
Volgende update komt er als ik deze uit heb, kan nog wel even duren!