S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (2010)
Alternatieve titel: Stalker: Call of Pripyat
3,95
(19)
Action / Shooter
Ontwikkeld door GSC
Uitgegeven door THQ
Stalker: Call of Pripyat gaat verder waar Stalker: Shadow of Chernobyl ophield. De speler krijgt de opdracht te onderzoeken wat er is gebeurd met een aantal leger-helikopters die naar Chernobyl waren gevlogen om het gebied onder controle van de regering te krijgen. De helikopters stortten echter op onverklaarbare wijze neer, waardoor de regering eerst wil weten wat er in het gebied aan de hand is, alvorens er nieuwe expedities opgezet worden.
geplaatst: 8 januari 2010, 10:23 uur
S.T.A.L.K.E.R: Call Of Pripyat
Wat een eer om als eerste een bericht te mogen sturen voor deze geniaale game! Ik ben met stom toeval er achter gekomen dat dit verhaal gebaseerd is op iets wat echt gebeurt is. Voor de mensen die het nog niet weten, er vond zich een kernramp plaatst in het stadje Pripyat in rusland. Reactor 4 is in 1986 door een stomme fout ontploft, en sins dien is het gebiedt niet meer veilig. Nu al die jaren later is er minder radioactiviteit aanweezig, maar het is er nog steeds. dit is het 3e deel van de series, en ik moet nog een maand wachten voor dat ik het kan spelen, maar omdat ik echt niet kon wachten had ik maar alvast op Youtube wat stukjes bekeken. Ik was aangenaam verast en ik vind het ook jammer dat mensen altijd over de grafics zitten te zeuren. De manier hoe deze game gemaakt is is gewoon orgineel, en fotografisch bedoeld. En juist omdat het orgineel is vind ik het toch passen. Dus ik stoor me daar niet aan, het is een ziekelijk goed verhaal met als je het echt te pakken hebt, dat je dan het gevoel krijgt alsof je je ook echt in die wereld bevind. Je bent nergens veilig, altijd kan er wel iets gebeuren en je moet op je houden zijn voor anderen. Het voelt allemaal rieel aan en daarom geef ik het 4 sterren! Ook omdat de vorige 2 delen goed in mekaar zaten! Ben trouwens blij dat ik nu weet wie Strelok is, haha dat heeft bij mij wel een jaar geduurd om daar achter te komen, maar het is gelukt.
Groetjes Odin
Groetjes Odin
geplaatst: 8 januari 2010, 15:50 uur
Je had serieus nog nooit van de kernramp van Tsjernobyl gehoord

Ik heb je stem overigens verwijderd aangezien je alleen mag stemmen als je de game ook gespeeld hebt.
geplaatst: 8 januari 2010, 17:26 uur
OKee, dan zal ik eerst wachten tot die uit is, dan eerst de game uitspelen ( zal ongetwijfeld gebeuren ) en dan pas stemmen
Sorry dat ik al stemde, ben hier ook maar net... maar ik zal er de volgende keer aan denken! En over de Kernramp... ik heb een beetje op vreemde schoolen gezeten vroeger, dus ze kwamen nooit met dat soort dingen aan. Via een vriend van me die dit spel ook speelde vertelde hij het me, ben nu 21 en was toen 20 dus... zo erg is het ook allemaal niet toch
Ik leer trouwens wel meer dingen door zelf te onderzoeken. Have a Good One!

geplaatst: 9 januari 2010, 01:01 uur
De stalker spellen zijn zeker orgineel maar ik hoop wel dat ze nu een keer hebben geleerd van de fouten bij de eerste twee delen want er waren heel wat patches nodig voor die delen.
geplaatst: 14 februari 2010, 18:58 uur
Voor 19,99 te koop op steam als je via steam een van de eerdere delen (stalker of clear sky) hebt.
Als je die niet hebt kost het 29,99 maar dan is het slimmer om via steam Clear Sky te kopen (9,99) en dan de "Loyalty Promo" van Call of Pripyat. Dan bespaar je een cent en heb je Clear Sky ook in steam zitten.
geplaatst: 23 februari 2010, 18:03 uur
ik heb dit deel alweer helemaal uitgespeeld (het verhaal ) en daar heb ik eigenlijk niet zo lang over gedaan, liever kort maar krachtig zou je denken.
Maar ik vind dit deel eerlijk gezegd minder leuk dan deel 1 omdat die gewoon veel dieper ging en daar had ik dan ook veel meer tijd in zitten.
het einde was zo snel dat ik nog niet eens de laatste tools kon verzamelen voor de upgrades van mijn wapens, ik had ze nog wel kunnen zoeken op het eind maar die had ik niet eens meer nodig.
geplaatst: 7 maart 2010, 11:18 uur
Erg leuk deel weer in de S.T.A.L.K.E.R. reeks. Alleen, zoals SubzeroX ook al aangeeft, wat aan de korte kant naar mijn mening. Ik had het idee ongeveer op de helft van de game te zitten bij het bereiken van de eindmissie en die missie voelde ook niet bepaald aan als een waardige afsluiting van de drie delen.
Het spel zit qua verhaal en gameplay goed in elkaar. Het heeft me geen moment verveeld. De spanning zit er hier en daar goed in en ook de co-op missies vormen een welkome extra. Call of Pripyat komt dan wel over als een volwaardige add-on in plaats van een stand alone deel drie van de serie, het is in ieder geval de moeite waard ook dit deel te spelen wanneer je de eerdere delen kon waarderen.
geplaatst: 23 juli 2010, 14:11 uur
Waardig deel (afsluiter?) in de toch al unieke S.T.A.L.K.E.R. serie. Call of Pripyat vormt het slotstuk van de 3 games, waar Clear Sky (deel 2) de prequel is en Shadow of Chernobyl het middenstuk.
Je houd er van, of je je houd er niet van. Zo zit het met Stalker. Alle games binnen de reeks werden geplaagd met irritante bugs, maar de aanhouder ziet dat door de vingers en dan verschijnt er ook een prachtige game uit de radioactieve kreet van Pripyat! In dit deel nemen we de rol aan van Majoor Alexander Degtyarev, een lid van de geheime dienst van Oekraïne. Nadat Strelok aan het eind van Shadow of Chernobyl C-Consciousness vernietigd heeft, ligt de weg naar het centrum van the zone open. Het leger heeft dit ook vernomen en start "Operation Fairway", een operatie welke tot doel heeft Chernobyl NPP weer onder controle te krijgen. Het leger denkt een veilige weg door de Zone gevonden te hebben voor de helikopters, maar helaas gaat de operatie rampzalig fout. Aan Majoor Degtyarev om uit te zoeken wat er fout is gegaan
De game speelt zich af rond spookstad Pripyat. Opvallend is meteen dat er maar 3 zone's zijn waar je je naar toe kan begeven. Dit stoort niet echt, maar heeft wel als gevolg dat de speelduur wat korter is dan de voorgaande delen. Ook het upgraden van wapens werkt niet lekker. Het idee is leuk, maar je moet hele veldtochten organiseren om alle technische snufjes te vinden, zodat technici aan de slag kunnen. Gelukkig kunnen we wel rondsnuffelen in een Xx Lab. Dit is helaas niet meer zo spannend als in het origineel. De vijanden zijn op twee nieuwe 'monsters' na vrijwel hetzelfde.
Call of Pripyat borduurt succesvol verder op het verhaal dat Shadow of Chernobyl liet liggen. Niet alle vervelende bugs uit de voorgaande delen zijn opgelost (een groot deel wel) maar de graphics en sfeer blijven overeind, zij het wel noodzakelijk dat er nieuw bloed in de Stalker franchise moet gaan stromen. Helaas wordt er niet veel dieper op de stof ingegaan, en komen we geen "monden open doen vallende" zaken tegen.
Misschien in S.T.A.L.K.E.R. 2?
Misschien in S.T.A.L.K.E.R. 2?

Dr. Salvador
geplaatst: 23 juli 2010, 15:44 uur
Mega vette hoes!.
Jammer dat het niet voor PS3 is, klinkt zeer interessant!
Jammer dat het niet voor PS3 is, klinkt zeer interessant!
geplaatst: 14 augustus 2010, 14:40 uur
geplaatst: 23 augustus 2010, 18:59 uur
maar 10 berichten, wow.... deze ga ik zeker spelen!
P.S. dit was het 11de bericht.
P.S. dit was het 11de bericht.
geplaatst: 6 januari 2011, 16:33 uur
Voor 10 euro gehaald bij bart smit, eerste indruk is erg goed.. alleen hij liep vast na een tijdje. Jammer.. maar dat ligt aan me computer.

geplaatst: 19 januari 2011, 00:24 uur
Een bijna perfect spel. Ben er nu al een paar dagen flink mee bezig. Alles wat er misging in Shadow of Chernobyl (wapens updaten, bugs) en Clear Sky (factions, bugs) hebben ze hier verbeterd of er gewoonweg uitgehaald. De desolate sfeer komt nu ook nog eens extra goed over. En verdomme, ik heb doodsangsten uitgestaan bij het stuk waar je in een donkere gang tussen de slapende bloodsuckers moet manouvreren. Ook zitten er meer snorks in en laat ik nou net een ontzettende hekel hebben aan die gasmasker dragende mutanten klootzakken! Ik was er ook niet erg gecharmeerd van toen ik (door toedoen van een blowout) in een ravijn viel waar nou net het hol van die kruiperds was en me door dat hele gangenstelsel moest wurmen om weer in de bewoonde wereld te raken. De nieuwe mutanten zijn ook een stel taaie rakkers, te weten de Burer (vervelende dwergen die telekinese beoefenen en het lollig vinden om je wapens op afstand uit je handen te rukken) en de Chimera, die de nacht als wapen gebruikt en je vooral aanvalt in de rug. Dit soort fantastische momenten had Clear Sky niet. Grafisch is het wel allemaal wat minder geworden om het spel wat soepeler te laten lopen (hoewel de omgevingen wel wat contrastrijker ogen), maar de gameplay blijft ongeevenaard en een 'graphics whore' ben ik ook niet. En... Binnenkort komt de Call of Pripyat Complete mod, zoals ook bij Shadow of Chernobyl en Clear Sky het geval was, dus dan is het helemaal genieten geblazen. Ik kan hier dan ook niet anders dan een dikke vette 5 sterren voor geven. Mijn favoriete S.T.A.L.K.E.R. game.

geplaatst: 19 januari 2011, 00:36 uur
Ow, het is verstandig om na installatie gelijk de Russian audio en de closed caption mods te installeren, want dat Engels gesproken taaltje zorgt voor onbedoelde hilariteit. Zinnen als 'Howdy Ho Bro!' en 'Fugeddaboudit!' (hoe komen ze erbij om dit soort straattaal in zo'n spel te stoppen!) wens ik niet in een S.T.A.L.K.E.R. game horen. Het is een stuk sfeervoller en serieuzer in de originele taal.
geplaatst: 19 januari 2011, 07:45 uur
Ik vind het er wel bij passen eigenlijk. Typisch Engels voor niet native speakers die teveel tv hebben gekeken

geplaatst: 19 januari 2011, 11:27 uur
Ik heb alledrie de spellen gemod door de originele Russische taal te installeren. Het is een redelijk serieus spel en het klinkt gewoon maf om de personages slecht Engels te horen praten terwijl het zich rondom Chernobyl en Pripyat afspeelt. Alleen in Shadow of Chernobyl leek het nog ergens op, maar daar hebben ze dan ook 7 jaar de tijd voor gehad om goeie voice actors te regelen. Voor mij draagt de originele audio zoveel meer bij aan de beleving van het spel.
geplaatst: 13 maart 2011, 15:32 uur
Nu ook eens uitgespeeld op een nieuwe pc wat betekent dat ik alles in de beste kwaliteit heb kunnen spelen. Dan valt op hoe fraai sommige effecten zijn en hoe hard de consoles achterblijven bij de pc. Vooral de regeneffecten zijn prachtig en hoe de omgeving er echt nat uitziet. Natuurlijk is het grafische gedeelte niet het belangrijkste van een game maar zoiets als dit voegt toch wel heel erg veel sfeer toe. Prachtig als het 's nachts dondert en bliksemt in een regenbui terwijl je in de verte ineens een aantal bloeddorstige honden op je af ziet lopen.
De gameplay is ook weer een stap vooruit ten opzichte van Clear Sky en Shadow of Chernobyl. In plaats van continu te moeten backtracken bestaat de wereld van CoP uit drie grote open werelden waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Wel jammer dat de faction wars uit CS zijn verdwenen, bugloos zouden die best interessant zijn geweest in CoP. Gelukkig is het zoeken naar artifacts met je scanner en het upgraden van je wapens en armor er wel in gebleven. Er zijn ook weer lekker veel wapens te vinden dus is er voor elk wat wils. Jammer is wel dat je de game begint met armor en wapens die niet volkomen kansloos zijn, zoals bij CS en SoC wel het geval was. Zeker met je armor kan je de halve game doorkomen. De learning curve en moeilijkheidsgraad zijn dus ietsjes naar beneden geschroefd.
Wat nog het meeste opvalt is wel dat deze game bugvrij is. SoC had veel bugs die er na verloop van tijd wel uitgepatcht werden maar CS was zelfs na patch #5 nog een game met een aantal gamebreaking bugs. Niets van dat alles in CoP. Her en der lees ik wel wat over bugs maar zelf ben ik er geen enkele tegengekomen.
Er zijn ook wel wat minpuntjes aan te wijzen. Zo is het nogal irritant dat je in het derde gebied (Pripyat) geen verkoper hebt zodat je al je loot in stapjes mee moet nemen naar een ander gebied. Het verhaal, dat aanvankelijk goed begint, stort nogal in elkaar als je bij Pripyat bent aangekomen. Free play is een leuke toevoeging maar als je dat eenmaal bereikt hebt is er waarschijnlijk niets meer te doen. Ook is de game wat kort voor een STALKER game en zou het wat moeilijker moeten zijn om aan geld te komen.
Al met al de best geslaagde STALKER game tot nu toe. Hopelijk weten ze die stijgende lijn door te zetten bij STALKER 2, al ben ik een beetje bang voor consolitis.

geplaatst: 15 mei 2011, 22:58 uur
Nu aan het herspelen met de Call of Pripyat Complete mod: wat een verschil!

geplaatst: 9 december 2011, 21:19 uur
Het lijkt er sterk op dat dit de laatste STALKER game zal blijven. Get Out Of Here: GSC Closure “Confirmed” | Rock, Paper, Shotgun - rockpapershotgun.com
Jammer maar helaas, al had ik al weinig vertrouwen in een STALKER met consolitis.

geplaatst: 10 december 2011, 03:33 uur
Altijd nog beter dan helemaal geen stalker!

geplaatst: 12 januari 2012, 18:50 uur

Logbia
geplaatst: 12 januari 2012, 20:04 uur
bvonk schreef:
whoooo

geplaatst: 10 februari 2012, 01:12 uur
Dit is ook goed nieuws:
YouTube - S.T.A.L.K.E.R. Lost Alpha - Happy New Year 2012!
De originele STALKER zoals ze 'm hadden bedoeld in 2004, en meer...

YouTube - S.T.A.L.K.E.R. Lost Alpha - Happy New Year 2012!
De originele STALKER zoals ze 'm hadden bedoeld in 2004, en meer...

geplaatst: 10 februari 2012, 01:52 uur
leuk maar om nu nog spul uit te gaan brengen uit 2004... Er zal een reden voor zijn geweest dat ze het niet in het spel hebben gedaan. Leuk dat de fans bezig blijven met stalker maar is voor mij een beetje te ver terug in de tijd, wacht wel op deel 2.

geplaatst: 10 februari 2012, 21:09 uur
Ja, die reden was THQ. GSC heeft de Lost Alpha zelf ook al uitgebracht als gratis download, maar die was nagenoeg onspeelbaar door de vele bugs. Nu zijn er een paar fervente STALKER-fans mee bezig gegaan en dit is het resultaat. Ik ben in ieder geval erg benieuwd, want wat ik van de Alpha versie van Oblivion Lost (wat later dus Shadow of Chernobyl werd) heb gespeeld is het een geheel andere game, die je nog vrijer laat en waar de omgeving nog onvergeeflijker is. Bring it on. En 2004 te ver terug in de tijd kan ik alleen maar om lachen. Ik speel zelf nog games zoals Day of the Tentacle, Simon the Sorce-rer en Doom II via ScummVM en DosBox. Als games uit 2004 al oud zijn, dan zullen deze games wel onder 'antiek' vallen. Games uit die periode hadden tenminste nog geen last van consolitis, zoals nu.
geplaatst: 18 mei 2013, 17:23 uur
Maar weer eens opgepakt, heb hem nooit echt flink doorgespeelt. Begint al goed, je wordt gedropt in de game, wapen in je hand en succes met wat je moet doen en hoe je het moet doen!
geplaatst: 23 juli 2020, 20:56 uur
bvonk schreef:
Boooom
STALKER 2 Trailer (2020) Xbox Series X HD - YouTube
geplaatst: 24 juli 2020, 09:22 uur
Ja daar hebben ze een mooie titel mee te pakken. Deze ga ik zeker spelen! Maar voor mij was Fable wel echt de uitsmijter!. Maar deze pak ik beide wel met de gamepass (PC) Maar misschien een ander draadje daarvoor gebruiken.