Planescape: Torment (1999)

Alternatieve titel: Planescape: Torment - Enhanced Edition

PC / Macintosh / Apple iOS / Android / PlayStation 4 / Nintendo Switch / Xbox One

Ontwikkeld door Black Isle en Beamdog
Uitgegeven door Interplay en Overhaul

In Planescape Torment speel je als "The Nameless One", een onsterfelijk personage, van top tot teen bedekt met littekens en tatoeages. Je wordt wakker in een mortuarium, zonder enig idee wie je bent of wat er is gebeurt. Het doel van het spel is het herkrijgen van je herinneringen en uitzoeken hoe je onsterfelijk bent geworden. Dit doe je niet alleen, maar met een groep vrienden die je in de loop van het spel ontmoet. Het spel is gebaseerd op het Advanced Dungeons & Dragons systeem.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Vind dit qua verhaal verreweg de beste PC-RPG ooit, enorm veel originele dingen uit het AD&D Planescape universum gehaald en dit gecombineerd met het coolste (en meest dizzy) game-character ooit.
Het Verhaal en de vrijheid in de conversaties zitten vol met een mooie balans tuusen humor en diepere onderwerpen.
Existentialistische gesprekken en aparte filosofie te over in dit spel (te gek gesprek als je die eeuwige twijfelaar, volgens de rule-of-many, out of existence weet te lullen) en melige maar toch intrigerende verhaal opbouw gaat hiermee gepaard (super vet als je eindelijk uit het morgue ontsnapt bent je 'herontdekt' dat het eigenlijk je begin quest was erin te komen, "how many times have I asked you this before?")

Battle is niet echt bijzonder en een stuk simplistischer als bijv Fallout, maar genoeg eigen stijl om toch leuk te blijven. Graphics zijn nu toch erg verouderd, maar laten nog steeds een aparte, geheel originele wereld zien.

Qua verhaal, karakters en opbouw is dit echt de ziekste qualiteit ooit, wat heb ik vaak dubbel gelegen tijdens de gesprekken, ook het aantal verschillende antwoorden en manieren om dingen op te lossen is echt verbazingwekkend en heeft ook echt invloed op het verloop. Dit spel biedt echt een unieke ervaring wat dat betreft, zoveel verhaal en karakter diepgang, dit spel komt tot nu toe het dichtst bij z'n Pen-n-paper voorganger, dan elke andere AD&D game.

5 volle sterren en met recht door gamespot (en ook gamespy dacht ik) uitgeroepen tot een van de Greatest games of all-time.