Return to Mysterious Island (2004)

Adventure

Ontwikkeld door Kheops
Uitgegeven door The Adventure Company

In Return to Mysterious Island speel je de sterke jonge vrouw genaamd Mina, die meedoet aan een zeiltocht om de wereld. Na een tijd te hebben gezeild worden ze verrast door een heftige storm die leidt tot schipbreuk. Ze belandt op een op het eerste oog onbewoond eiland, maar is dat eiland wel zo onbewoond? Ze ontdekt steeds meer spullen die erop wijzen dat het eiland zeker ooit bewoond moet zijn geweest. Wat is het geheim dat dit eiland met zich meedraagt? Dat kan alleen jij oplossen...

avatar van Hadouken
Heb hem nu een uurtje gespeeld ongeveer en op het eerste gezicht is het wel aardig, maar het verveeld nu al een beetje. Net als in Myst speel je vanuit de eerste persoon, wat ik sowieso al een minpuntje vind. De game ziet er wel mooi uit, maar het grootste gedeelte van de ruimtes bestaan uit stilstaande beelden. Verder heb ik zo'n gevoel dat het verhaal echt niet veel wordt en dat je teveel moet survivalen, in plaats van dat er daadwerkelijk een verhaal of iets dergelijks uit de doeken wordt gedaan.

avatar van Shangri-la
Ik vond dit juist een hele leuke game. Dat combineren met items vond ik erg geinig, je kon met iets op verschillende manieren samenstellen met telkens weer andere items. Deze game heeft nog een vervolg gekregen die heette Voyage: Inspired by Jules Verne, met dezelfde gameplay in een andere setting.

avatar van Quaest
Het is een leuke game! Moet je veel puzzelen. Maar jammer dat het kort spel is.

avatar van Thomas83
De naam van het spel klinkt misschien wat tuttig en afgezaagd, maar het is allemaal gebaseerd op werk van Jules Verne, dus je kunt de makers eigenlijk niet zoveel verwijten. Het blijkt ook een heel aardig en leuk om te spelen adventure te zijn. Ik ben eigenlijk niet zo van het eerstepersoonsperspectief, maar daar had ik me al snel overheen gezet omdat de hele setting en het survivalelement met wel echt aanspreken. Het eiland ziet er mooi en gevarieerd uit, en wat het spel origineel maakt en gelijk het beste is aan het spel is het hele craftsysteem. Verrassend leuk om hiermee aan te kloten, waar (vaak ook onlogische) inventorypuzzels in adventures meestal een minpuntje zijn.

Het craften geeft je enige vrijheid de puzzels op verschillende manieren op te lossen. Het verhaal stelt niet zo enorm veel voor, maar het is interessant genoeg om te blijven spelen. Het hele sfeertje op het eiland is heel ontspannend en aangenaam. De graphics en het geluid zijn ook aardig, vooral de soundtrack. Wel vond ik het af en toe wat lastig om te zien wat je wel en niet op kon rapen. Misschien is dat nog wel zo'n beetje het moeilijkste aan het spel. Verder is alles meestal wel vrij logisch te achterhalen. Af en toe worden er ook een slimme manier hints gegeven.

Wel jammer is dat tegen het einde van het spel er ook wat van die abstracte puzzels in sluipen die ik een beetje haat. Al ben ik er ook daar altijd wel uitgekomen. Maar ik vond het spel sowieso op het einde eigenlijk iets minder worden na die sciencefictiontwist. Het artwork mag er verder wel echt zijn. Elke keer als je weer een van de mooi getekende plaatjes te zien krijgt voelt dat als een beloning. Je kunt ook via het hoofdmenu apart alle plaatjes en filmpjes terugkijken, mits je ze hebt vrijgespeeld. Voor mij is het spel uiteindelijk een aangename verrassing en echt frisse wind gebleken. 3.5*.

avatar van Delloo
Erg leuke game. Veel afwisseling in de keuzes die je hebt om iets op te lossen. Nooit echt te moeilijk. Een aanrader.