logo GamesMeter menu
logo GamesMeter

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch (2011)

Alternatieve titels: Ni no Kuni: Wrath of the White Witch - Remastered | Ni no Kuni: Shiroki Seihai no Joō

PlayStation 3 / Nintendo Switch / PC / PlayStation 4 / Xbox One

Ontwikkeld door Level-5, Studio Ghibli en QLOC
Uitgegeven door Level-5 en Bandai Namco

Je speelt als Oliver, een 13-jarige jongen, van wie de moeder plotseling overlijdt. Het knuffeldier dat zij ooit aan Oliver gaf, blijkt een soort fee te zijn die aan Oliver een boek geeft, waarmee hij kan reizen tussen de echte wereld en een alternatieve realiteit, genaamd Ninokuni. Daar zou hij misschien zijn moeder weer tot leven kunnen wekken.

SvV_Ying
Heb er nu zo'n 4 uur opzitten. Ni No Kuni is echt een typische JRPG. Van de menu's tot de deuntjes en de gevechten tot de poppetjes. Eindelijk weer een ouderwetse RPG op de PS3. Ben na 4 uur vooral bezig met simpele A naar B klusjes, game vordert traag, maar liefhebbers van het genre vinden dat vaak prima. Vermaak me er echter prima mee door de geweldige stijl, de compleetheid en het feit dat de PS3 al veel te lang geen ouderwetse JRPG heeft gehad.

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Door logistieke problemen uitgesteld tot 1 februari.

avatar van Dimitri92
Kan er ook nog wel bij na zo'n lange lokalisatie

SvV_Ying
Review | 22 januari 2013 - De traditionele Japanse role-playing-game (JRPG) heeft de laatste jaren flink aan populariteit moeten inboeten. In het Westen hebben games als Mass Effect, Skyrim en Fallout een grote stempel gedrukt op het role-playing-genre. Gelukkig maakt er zo nu en dan nog een pareltje de overstap vanuit het Oosten. Ni No Kuni: Wrath of The White Witch is zo'n pareltje. Een echte traditionele JRPG die voldoet aan alle JRPG-eisen en aan hedendaagse eisen: fantastische graphics, vermakelijke gameplay, goede productie en het leveren van een geweldige ervaring.

De niet zo stoere held
In Ni No Kuni speel je als de 13-jarige Oliver. Oilver is niet de typische held die uit is op wraak of van nature een stoere gast is. Kleine Oliver is liever beleefd dan brutaal en staat voor iedereen klaar. Op een avond verliest hij zijn moeder. Zijn tranen van verdriet wekken zijn knuffel tot leven. Mr. Drippy is geboren en dit grappige wezen zal je de rest van de game vergezellen. Drippy legt uit dat hij uit een andere wereld komt die parallel loopt aan die van Oliver en dat Oliver daar gezien wordt als de Pure Hearted One, de persoon die Drippy's wereld kan redden van de duisternis. Oliver heeft helemaal geen trek in dit avontuur en ziet zichzelf niet bepaald als held. Hij verandert van gedachte als Mr. Drippy hem vertelt dat in die parallelle wereld zijn moeder nog wel eens rond kan lopen.

Fantasie en creativiteit als ingrediënten
In dit eerste uur van de game maak je kennis met de fantasievolle en creatieve benadering van ontwikkelaar Level-5. In feite is Ni No Kuni erg herkenbaar omdat veel gebruikelijkheden uit het genre voorbijkomen, maar door de insteek, fantasie en creativiteit van de ontwikkelaar vallen alle puzzelstukjes perfect samen. Oliver is dan wel heel cliché een uitverkorene om de wereld te redden, maar is geen stoere held; hij is een zeer liefdevolle jongen die niets liever wil dan zijn moeder terug. Het verhaal toont de fantasie van de ontwikkelaar en soms is fantasie juist datgene wat aan een game ontbreekt. Gelukkig komen fantasie en creativiteit in Ni No Kuni keer op keer terug.

Fabelachtig schilderij
Voordat het verhaal duidelijk is en de game op gang komt, heeft de game je al bij de strot gegrepen door de geweldige graphics. Ni No Kuni ziet er fantastisch uit en daarvoor moeten we een andere partij dan de ontwikkelaar bedanken. Studio Ghibli is een bekende Japanse animatiestudio die verantwoordelijk is voor de graphics. In Japan was deze samenwerking groot nieuws en dat betekent hoge verwachtingen. Ghibli heeft deze helemaal ingelost en heeft gezorgd voor een geweldig resultaat. De kleurvolle, getekende stijl doet elke locatie voorkomen als een fabelachtig schilderij, een schitterend decor. Eigenlijk lijkt Ni No Kuni meer op een film dan welke game dan ook. Niet een hoge definitie-film met uitmuntende graad van detail, maar een adembenemende animatiefilm. Animatiefilm of game? Aan de hand van de graphics kun je het verschil niet merken.

Pokémon meets Ni No Kuni
Verhaal en graphics zijn natuurlijk belangrijke componenten van een game, maar na pak 'm beet een uur kom je in aanraking met een ander belangrijk aspect van elke RPG: het gevechtssysteem. Gevechten in Ni No Kuni hebben iets weg van Pokémon. Tijdens gevechten kun je namelijk wezens, genaamd Familiars, inzetten die je gedurende de game kunt vangen en ontwikkelen. Gevechten zijn in open gebieden en real time, je bestuurt zelf het personage of een wezen en kiest de actie die ondernomen moet worden. Met een druk op de schouderknop is snel te wisselen tussen Familiars en Oliver. Doordat je niet vastgeroest op één plek staat, zijn de gevechten meer dan wat knoppen induwen; het is een spel van ontwijken en aanvallen op de juiste momenten. Deze diepere laag van goed bewegen en op het juiste moment van personage wisselen maakt het totaal tot een prima gevechtssysteem.

Heeft u een stempelkaart?
Zoals het een RPG beaamt, kun je naast het hoofdverhaal ook vele uren besteden aan randactiviteiten en secundaire missies. Ook hier zie je de eerder genoemde aanpak van de ontwikkelaar terugkomen. In principe is het systeem van secundaire missies erg standaard, maar de aanpak is verfrissend en verslavend. Elke missie levert namelijk een aantal stempels op voor op je stempelkaart en bij een volle kaart van 10 stempels speel je beloningen vrij, zoals het verdienen van meer xp tijdens gevechten of de mogelijkheid om sneller te lopen. Spaaracties zoals ze bedoeld zijn eigenlijk. Dit systeem werkt verslavend en is toch net iets anders dan enkel zijmissies spelen voor geld of xp.

Aangetaste harten
Missies variëren van standaard missies van het doden van een vijand, het zoeken van ingrediënten tot missies waarbij je de aangetaste harten van mensen moet behandelen. Deze mensen worden Broken Hearted genoemd. Gebroken hart betekent in deze context niet altijd iets met liefde. Mensen in de wereld van Ni No Kuni kunnen bijvoorbeeld een gebroken hart hebben door een gebrek aan moed, enthousiasme of liefde. Oliver kan met zijn magische krachten deze onderdelen als het ware aftappen van mensen die hier een overvloed aan hebben. Voor andere missies moet je soms reizen tussen de parallelle werelden en zie je dat een actie in de ene wereld een reactie in de andere kan opwekken.

Herkenbaar en heerlijk verfrissend
Het gevoel dat iets herkenbaar, maar toch net anders is, maakt Ni No Kuni zo'n fantastische ervaring. De game bevat alles wat je van een JRPG verwacht, maar simpele en gebruikelijke aspecten worden door de creativiteit en fantasie van de ontwikkelaar verfrissend benaderd. De liefdevolle held is weer eens wat anders, het verhaal met parallelle werelden is fantasievol, het beloningssysteem voor zijmissies is door de uitvoering uniek en verslavend en hoewel de zijmissies niet nieuw zijn, kom je er toch een aantal tegen die je doen genieten en anders zijn dan je eerder hebt gezien. Op het ene moment kom je van alles tegen wat je al in elke RPG ziet en een moment later raakt de fantasie van de game je. Het is heerlijk om op die manier door de game te spelen.

Zwakke punten?
De loftrompet wordt duidelijk opgestoken voor Ni No Kuni, maar kent de game ook zwakke punten? Eigenlijk niet. Eerder zaken die een beetje jammer zijn. Door de goede voice acting en mooie scenes is het jammer dat er te weinig gesproken tekst is en teveel saaie tekstballonnen waarbij personages in statische houdingen staan. Ook zegt Oliver iets te vaak kinderachtige termen als 'Yikes!' en 'Jeepers!'. Een stoere held hoeft niet, maar het kan soms een beetje doorslaan. Schrik nu niet af want het zijn punten die weinig aandacht verdienen in een fantastische game. Verder is dit in alles een RPG en dat is voor veel mensen tegelijk een waarschuwing. In Ni No Kuni moet je echt tijd steken; de game vordert niet snel en duurt tientallen uren. Ben je iemand van de hap slik weg-games, dan kun je beter voorbij deze game lopen.

Leren op lekker tempo
Ni No Kuni is echter wel een game die prima geschikt is voor mensen die een RPG willen proberen. Bij dit genre word je vaak in het diepe gegooid en is er een overvloed aan info en mogelijkheden. In Ni No Kuni zijn deze mogelijkheden er ook, maar word je op een perfect tempo uitgelegd wat de mogelijkheden van de game zijn en leer je beetje bij beetje hoe de game gespeeld wordt. Stapje voor stapje ontdek je nieuwe mogelijkheden en alles wordt netjes opgeslagen in het Wizards Companion, het boek dat Oliver bij zich draagt.

De hamvraag: kinderachtig of niet?
Eén punt moet echter nog besproken worden en dat is de vraag die nog weleens gesteld wordt rondom de game: is Ni No Kuni kinderachtig? Termen als liefdevolle held, Pokémon -gevechten en aangetaste mensenharten klinken namelijk niet bepaald stoer. Kinderachtig is echter totaal het verkeerde woord. Kindvriendelijk is beter. Geef een kind de controller en hij zou de humor en het verhaal niet snappen en keer op keer niet verder komen bij gevechten. De kleurtjes, beestjes en personages zullen een kind echter wel intrigeren. Ni No Kuni bevat een kindvriendelijk omhulsel met een inhoud die echter prima geschikt is voor de hardcore gamer.

Plus- en minpunten
+ Keer op keer fantasievol en creatief
+ Fabelachtige graphics
+ Goed gevechtssysteem
+Veel zijmissies en content
+ Herkenbaar en tegelijkertijd verfrissend
+ Goede leercurve

- Helaas veel dialoog in tekstballonnen
- Oliver soms iets té soft

Conclusie
De fantasievolle en creatieve breinen achter Ni No Kuni hebben een fantastische ervaring afgeleverd. Ni No Kuni: Wrath of The White Witch is een echte JRPG die voldoet aan alle eisen die je aan een game in het genre stelt. Een game die aan de ene kant precies doet wat je ervan verwacht en aan de andere kant toch uniek en fantasievol is, dat verdient een groot compliment. Filmwaardige graphics? Ni No Kuni biedt het in de vorm van hoogwaardige animatiegraphics. Goede gameplay? Ja, door een prima vechtsysteem en leuke missies speelt de game heerlijk weg. Grote minpunten? Nee. Bij een succesvolle verkoop is er mogelijk kans op een vervolg. Doe jezelf en alle JRPG-liefhebbers dus een plezier en koop deze game.

9/10

Bron: Gaming Only

Zit hier ook nog enige uitdaging in, of kan je het met één hand op de controller doorlopen?

Denk dat ik wel enigszins geïnteresseerd ben eigenlijk.

avatar van Shinobi
Ziet er nice uit.

Nou ik heb 'm inmiddels in de pre-order staan dus ben erg benieuwd. Volgende week is ie de mijne. Dit heeft misschien wel enkele overeenkomsten met The Wind Waker en dat vond ik ook een genot om te doorkruisen.

Zin in.

Dit ligt mij wel denk ik. Lekker sfeervol.

avatar van Marcellussss
Heb nog 8 toptitels liggen, maar dit krijgt absoluut voorrang. Mezelf opsluiten de komende weekenden en weer eventjes kind zijn.

Las ergens een jaar terug dat de Japanse dub erbij zit. Kan iemand (SvV_Ying?) dit bevestigen?

avatar van Dimitri92
Marcellussss schreef:

Ja die zit er bij.

Top. Pre-ordered.

Zo hij is binnen hier. Komt schijnbaar iets eerder uit. Andere winkels hadden 'm ook al.

Eerste muziek die ik hoor doet me gelijk erg denken aan de Efteling. Dat kan alleen maar veel goeds betekenen.

Precies wat je ervan mag verwachten deze keer, zo lijkt het tot zover.

Heerlijk chillende game met een lekker vechtsysteem, leuke personages en een sfeertje waar je u tegen zegt.

Wat inderdaad wel erg jammer is zijn de vele tekstballonnen, beetje schraal dat ze niet gewoon alles met voice acting hebben gedaan. Snap ook niet zo goed waarom eigenlijk. Zou bijna zeggen doe dan alles helemaal wel, of alles helemaal niet.

Maar goed, heerlijke game verder.

avatar van Vincentvalentine
Ik heb em gereseveert bij Nedgame. De eerste en de laatste keer dat ik daar iets reserveer..

Heb nog niets van ze gehoort.

Dat is balen dan. Misschien in zulke gevallen toch het beste om het gewoon bij een fysieke winkel te doen.

Het doet trouwens inderdaad in meerdere opzichten erg aan Zelda denken en dat lijkt me nooit negatief. Er is zelfs een geluidje als je in een dungeon iets oplost dus geheel schaamteloos is het in ieder geval wel. En wat voice acting betreft(voor zover die erin zit) weten ze dat wel heel leuk te brengen qua stemmen en accenten enzo.

Er bestaat overigens een mogelijkheid om het in Japans te spelen maar dat heb ik niet gedaan. Zie daar niet zo de meerwaarde van in aangezien het spel zich niet in een Japanse setting afspeelt en zo heeft je sidekick bijvoorbeeld een Welsh accent, dat idee zou op die manier verloren gaan.

En op een gegeven moment kom je een kattenkoning tegen en zoals die praat is ook wel geinig.

En zo zullen er ongetwijfeld voor mij nog vele personages volgen waarbij het ook dik in orde is.

Wat er inzit qua stemmen is heel leuk gedaan, alleen jammer dus dat lang niet alles is ingesproken. Meeste niet zo ongeveer. Grove nalatigheid zou je bijna gaan denken.

Misschien bezuinigen.

Crisis.

Je weet het niet.

kiriyama
In heel veel JRPG's is niet alles ingesproken. Zo raar is dat niet.

Toch vind ik het best raar.

Vincentvalentine schreef:

Heb nog niets van ze gehoort.

Bijna alle winkels en webwinkels hebben flink tekort. Zonder woord van Namco Bandai hebben veel zaken maar 5% van hun bestellingen binnen gekregen. Ik heb mijn bestelling bij een webshop geannuleerd, want zag 'm gelukkig bij de MM liggen.

Ik heb hem in de fnac belgium vandaag kunnen kopen.

avatar van Vincentvalentine
SvV_Ying schreef:

Andere winkels hebben wss niet de wizard edition. Maar goed.. dan houd het op. Dan hou ik Ni No Kuni voorlopig nog even op mijn nog te kopen lijstje.

avatar van Marcellussss
Net de demo in het Engels gespeeld en twijfel nu of ik de volledige versie nog met de originele dub ga spelen. Deze is zeker beter dan de Engelse, maar de onscreen dialogen steunen op de Engelse stemmen en passen totaal niet bij de originele (met name die van je sidekick).

Ik heb hem trouwens ook bij een webshop gepreorderd, en kreeg vanmiddag gewoon bericht dat hij morgen op de mat zou moeten liggen.

Wat is er beter aan vraag ik me dan af.

avatar van Marcellussss
Voelt authentieker aan, hoewel de Engelse dub in dit geval ook prima is. Nergens storend, wel minder dan het origineel. Geheel persoonlijk natuurlijk.

Ga denk ik toch voor de Engelse, maar was zeker met de Japanse gegaan als er meer gesproken dialogen in het spel zaten.

avatar van nfl8tble
Wanneer is de release? Ik dacht vandaag, maar heb de game niet zien liggen in de rekken.

avatar van Marcellussss
Officieel vandaag ja, maar hij schijnt gisteren ook al bij een aantal winkels te koop te zijn geweest. Zelfs bij de FRS hadden ze hem hier, dus ik zou morgen even je plaatselijke opties afbellen als ik jou was.

avatar van rustugan
Na vele vele uren eraan gespendeerd te hebben heb ik hem dan eindelijk uitgespeeld. Dit was eigenlijk de eerste keer dat ik een JRPG heb gespeeld en het is me niet tegengevallen. Het begin was zeker even wennen, maar door de pracht en praal van de werelden en de goede verhaallijn wist ik al dat ik dit tot het einde moest uitspelen. De gevechten waren spectaculair en niet te chaotisch. Ook de zogenoemde familiars kwamen goed uit de verf. Het einde vond ik zeer pittig, zorg dus dat je zoveel mogelijk HP/MP bagage bij je hebt voor je gaat vechten. Ik ben voor het einde regelmatig weer terug gegaan in de prachtige wereld om HP/MP bagage op te sparen, en dat was zeker geen straf !

5 sterren !

Dit slaat ook niet echt aan op deze site zo te zien.

Heb 'm nu al een tijdje liggen maar ben er geloof ik toch niet zo heel erg kapot van. Het is me vooral erg eentonig, steeds hetzelfde dingetje dat herhaald wordt. En die broken hearted shit vind ik behoorlijk onzinnig.

Ziet er wel erg geil uit dat wel. Maar wat gameplay betreft laat het naar mijn idee toch wat te wensen over.

avatar van Tsjo-Wi
Ben hier wel al een tijdje zoet mee. Het is een prachtig spel dat veel weg heeft van Dragonquest VIII, maar het niveau van die game wordt helaas nergens gehaald. Met name het verhaal is vrij onorigineel en de battles zijn ook niet perfect, maar de game heeft wel een hoop mooie dingen te bieden en is zeker de moeite waard voor (old school) JRPG fans. Vooral de muziek en de graphics zijn echt om je vingers bij af te likken.

avatar van Princess Piranha
Voor dit spel ga ik ooit een PS3 aanschaffen. (Of Japans leren en de DS-versie importeren. )

Je mag ook wel een keer bij mij komen spelen.