De connectie met de film betekende voor mij weinig in die periode, want ik was te jong om die te mogen bekijken op het thuisfront. In dat opzicht geen enkele meerwaarde op dat moment. Ook vandaag niet, nu alle films haast volledig in mijn hoofd opgeslagen zitten. Dat speelt uiteraard mee. Daarnaast ken ik de ALIEN-scores maar al te goed en valt het mijn inziens wel mee, die raakvlakken met de SNES-versie.
Dat jeugdsentiment zou meespelen, is een begrijpelijk argument. Toch durf ik te stellen dat dit lang niet de bepalende factor is in dit specifieke geval. In tegendeel. Ik luister vaak game-soundtracks uit die periode, van verschillende consoles, en er zijn tal van voorbeelden waarbij de game op zich tal van vlakken het kind in mij naar boven haalt, maar waarvan ik de score haast als ondoenbaar ervaar. Overigens valt mij op dat de Sega-versies mij vaak het meest bevallen, ook wanneer ik de games in kwestie niet ken. Die sound en de kwaliteit ervan heeft toch iets onweerstaanbaar, waar de console destijds overigens terecht voor geprezen werd.
Verder is het natuurlijk ook zo dat een soundtrack, althans naar mijn gevoel, niet per definitie aangenaam hoeft te zijn om te beluisteren los van de game. Genoeg voorbeelden van films waarbij de muziek perfect werkt tijdens het bekijken van de beelden, maar los daarvan nu niet bepaald een aangename luisterbeurt bezorgen. Dus dat speelt voor mij dus ook geen rol in deze.
Het is nu eenmaal gewoon zo dat de SNES soundtrack mij tijdens het spelen al behoorlijk op de zenuwen werkte. Het klonk (en klinkt) ook heel plat en dof, in die mate dat het vervelend begon te worden. De Mega Drive versie heeft zijn eigen sterkte en sfeer, ondanks het feit dat de score niet op die van de film in kwestie lijkt. Dat hoeft ook niet persé. Hun eigen versie doet wat het moet doen hier. Vooral de zogenaamde geluiden van de creatures in kwestie de er in verwerkt werden, vond ik bijzonder creepy. Ik ervaar dat nog steeds zo. En akkoord, niet alle tracks kunnen nog op mijn sympathie rekenen, maar bij de SNES is het er haast geen één.
In theorie heb je volkomen gelijk, de SNES sluit meer aan bij de film. Absoluut. Ook visueel trouwens. Maar ik zie de SMD versie liever als het op gaming aankomt. En de navigatie ging iets makkelijker bij Nintendo. Maar of de SNES daarom ook automatisch de betere is? Ik ervaar het anders.

We hebben beide genoten van deze game (begrijp ik?), ieder op een andere console. Dat staat vast.