logo GamesMeter menu

Rage (2011)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door id
Uitgegeven door Bethesda

Een bovennatuurlijke aanslag heeft de complete wereld in een grauw, donker sfeertje omgetoverd. Kleine beschavingen zijn samen gekoekt, de ene al wat vijandelijker ingesteld dan de andere. Samen met enkele overlevenden neem je het op tegen een regime dat de wederopbouw van de Aarde wilt verhinderen. Terwijl je met je bolide door de post-nucleaire zandvlakte rijdt, moet je het onderweg opnemen tegen hordes aan mutanten. Door deel te nemen aan races kan je geld verdienen welke je vervolgens kan uitgeven aan nieuwe wapens of onderdelen voor je auto.

avatar van Martijn
Ik kreeg ook net het bericht dat hij verstuurd is.

8 vind ik een prima cijfer overigens.

SvV_Ying
En de anarchy edition staat in de pre-order. Ben erg benieuwd naar die 60 frames per seconde, New Vegas die ik nu speel lijkt nergens op op de PS3 qua performance.

avatar van Martijn
60 fps per seconde op de ps3!?!

ik heb overigens ook de anarchy versie besteld, weet jij of die buggy die je krijgt voor de singleplayer of voor de multiplayer is? Lijkt me nogal overpowered als je zon dikke buggy krijgt (en ook armour) ter wel je normaal dat moet unlocken.

avatar van Jimo
Met al het aankomende game geweld wat er aan komt (o.a. MW3 en skyrim) had ik mijzelf voorgenomen deze aan mij voorbij te laten gaan. Ik speel zelf graag op de xbox, maar om toch even te kijken wat deze game te bieden had heb ik deze vandaag gedownload uit pindakaasland.

Zoals op meerdere websites al werd gezegt kampt de PC versie met texture pop-in en lage framerates, maar dat zal wel verholpen worden met verschillende patches met de tijd.
Ik heb het spel een paar uurtjes gespeeld en het is helemaal ToP. de sfeer, gameplay en zelfs het racen klopt gewoon. het speelt allemaal heerlijk weg en is zeer vermakelijk.

Wel vielen een paar puntjes mij op. B.v. een headshot hoeft niet metteen een kill te zijn. dit is nog te overzien, maar wanneer een vijand onderuit gaat door je shot kruipt hij weer omhoog en totdat ie omhoog komt (wat niet heel lang duurt) kan je schieten op hem wat je wilt, maar hij wordt pas geraakt nadat ie weer omhoog gekomen is.

De pindakaas versie was toevallig ook de Anarchy edition met daarin een double barrle shotgun die heerlijk werkt tegen die snelle mutants. Fist of rage: close combat glove.
En de buggy die je later in het spel kan selecteren. Deze buggy verschilt niet veel met de buggy die je snel krijgt in het spel alleen het uiterlijk is anders. Ook komt ie helemaal kaal zonder wapens/upgrades. De Crimson elite armor is wel een hele goeie aanvulling. wanneer je in het spel moet kiezen welk armor je wil gebruiken uit 3 is dit de 4de met alle plus punten van de andere 3.

Ik heb een klein stukje geproefd en het smaakt naar meer. Ook ben ik vrij snel 2 leuke easter eggs tegen gekomen: de secret wolfenstein Room (zoals eerder werd vermeld), maar ook kwam ik een Vault tec bobblehead tegen van de bekende fallout.

Gelukkig toch maar ff gekeken want deze wil ik niet missen. Ondertussen besteld voor m'n Xbox.

AvMerode
Anderhalf uur Rage gespeeld op de ps3 en ik weet nog niet echt wat ik ervan moet vinden, de graphics zitten een beetje in de weg.
De frame-rate loopt erg soepel op de ps3, inderdaad sprake van 60fps (zowat constant 60fps), maar de texture pop-ups zijn verschrikkelijk, daarnaast zijn de graphics van afstand (geen Anisotropic filtering volgens mij) op bepaalde stukken erg onafgewerkt.
Meestal zitten graphics me niet zo dwars als het net boven standaard is, maar nu lijd het erg af met die texture pop-ups vooral.

Ik weet niet hoe het met de X360 versie zit, want anders ruil ik hem om voor de X360 versie.

Maar ook de game-play vind ik wat boring eerlijk gezegd, been there done that.
Ik weet dat het tegenwoordig standaard is, dat je met free roaming shooters heen en weer moet met een voertuig en dan eenmaal aangekomen, dudes of monsters moet neerknallen.
In Rage zijn geval, is zo'n missie zomaar voorbij, komt een gebouw of grot binnen, knalt 10 lui neer en je kunt weer naar je opdrachtgever waar je weer een nieuwe missie van krijgt.
Borderlands greep mij toch iets meer eerlijk gezegd, Rage kan het lang niet opnemen tegen Borderlands qua game-play.
Beetje teleurstelling, maar dat is tegenwoordig vaak het geval met games die lang in ontwikkeling zijn.
En waarom alle godfathers (de meesters, oprichters) van de FPS games (3d realms, id software etc.) tegenwoordig niks meer kunnen waarmaken, kan ik echt niet begrijpen.
Id software mag het FPS genre dan wel op de kaart hebben gezet, ze kunnen het tegenwoordig in ieder geval niet meer waarmaken.
Hoe kan een ontwikkelaar als id software nou een game afwerken die bijna op hetzelfde niveau is als B-game dead island (die veel beter uitgewerkte graphics heeft).

Ik zal verder spelen, maar heb de neiging om hem in te ruilen voor dark souls en dan het geld dat voor dark souls was bedoeld, voor battlefield 3 gebruiken.

Pastichio Rocker
Alle versies schijnen er last van te hebben.

Ik denk dat ik nog maar een paar maanden wacht totdat alle bugs zijn glad gestreken. Vooralsnog zie ik een Daikatana fiasco ontvouwen.

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Dat zal wel meevallen. Ik las dat de meeste problemen door de laatste ATI drivers al zijn opgelost en dat Nvidia ook flink bezig is.

avatar van Deftones_JP
Ik heb gisteravond een paar uur op de 360 zitten spelen maar dat beviel prima. De graphics zijn goed, de game heeft een heerlijke sfeer en ondanks het feit dat er geen opties zijn tijdens de dialogen is het toch ook wel leuk om in de stadjes rond te lopen. Verder wisselt men de uitstekende knalactie regelmatig af met race gedeeltes en dat ligt mij wel. Ik ben een casual racefan dus ik vind het een welkome afwisseling. Tot nu toe is de game een aanrader voor mensen die van niet al te realistische shooters houden.

avatar van R_rodeo
Ik heb zonet de review van gamekings even bekeken. Ze maken gebruik van een nieuwe engine en mijn god het ziet er echt schitterend uit. Een heerlijk soepele gameplay en brute actie. Ik zal misschien overwegen om deze ook nog aan mijn collectie toe te voegen .

bro
Soepele gameplay, brute actie, dat is ook wat mij bijgebleven is! Ga ik ook in overweging nemen.

kiriyama
Schijnt het beste te werken op de 360. Voor de mensen die nog twijfelen.

avatar van Jimo
Heb het spel nu op xbox (alle cd's geinstalleerd) en de graphics zijn veel beter dan op de PC m.b.t. de problemen die ik daar op had. Ook had ik al de ATI rage-drivers geinstalleerd wat voor mij niet veel problemen weg nam. Op xbox is het er wel in hele kleine mate, maar zeker niet storend.

Pastichio Rocker
Lolwut, PC zal grafisch altijd beter zijn dan consoles. Fact!

kiriyama
Maar niet bij dit spel...

avatar van SweetPoontang
Nog niet gestemd? 1e indruk is goed, met hier en daar wat bugs maar er zit genboeg in om er een leuke game van te maken. Het is een FPS maar ook weer niet. De elementen zitten er in maar je moet er meer voor doen om het leuker te maken.

Ben nu bijvoorbeeld met mijn sponsering bezig. Deze heb ik weer nodig om mee te doen aan een race, en daar kan ik weer een een ander vervoersmiddel mee te winnen om een bepaalde opdracht uit te voeren...Deze level is dan ook hilarisch...

De gameplay speelt lekker soepel geluid is oke graphics/maps zien er goed uit met uiteraard hier en daar een bug maar is niet echt storend. Black Ops was veel erger toen hij niet uit kwam...(om maar een zijstraat te noemen)

Echter Borderland was wel beter dat dan wel weer.

kiriyama schreef:
Maar niet bij dit spel...

Ook bij dit spel.

Pastichio Rocker schreef:
Lolwut, PC zal grafisch altijd beter zijn dan consoles. Fact!

Helemaal mee eens en ik had het meer over de texture pop-in en lage framerates die ik op de PC in overmate had, maar niet op m'n xbox!

Pastichio Rocker schreef:

Ook bij dit spel.

Daar zijn veel gebruikers het dan toch mee oneens.

AvMerode
Jimo schreef:

Ik las het via forums inderdaad, de xbox versie heeft weinig tot geen texture pop-ups/in.
De ps3 versie heeft dat wel in overmaat, alleen frame-rate loopt daarbij wel van 60 tot 70 frames per second.

avatar van Dopa
Eerste indrukken: heerlijke game. Ik heb er nu bijna 3,5 uur op zitten en wat mij betreft maakt het spel de hoge verwachtingen helemaal waar. Na wat geklooi met AMD drivers draait het spel perfect op m'n pc. De graphics zijn erg indrukwekkend en zorgen voor de nodige sfeer en beleving. Die beleving wordt versterkt door een soepel verloop van de gameplay, leuke opdrachten die je krijgt en de manier waarop je vecht met een variatie aan tegenstanders.

Een volledig review zal nog wel volgen wanneer ik het spel heb uitgespeeld. Voorlopig geef ik Rage een welverdiende acht, ofwel vier sterren.

kiriyama schreef:

Daar zijn veel gebruikers het dan toch mee oneens.

Ik denk dat die gebruikers dik in de minderheid zijn. En dat is straks helemaal klaar wanneer de enhanced graphics patch uitkomt. Daarom heerst pc gaming.

avatar van Deftones_JP
Op het internet zingen overal geluiden rond dat dit een oude shooter is met moderne graphics maar voor mij is dat een goed ding. Eindelijk een game waarin de AI klopt en waar het nog om leveldesign gaat. Natuurlijk zijn de levels niet zo groot als bij de far cries van deze wereld maar het speelt heerlijk zeg. Eindelijk weer eens een shooter die je uitdaagt en waar de gameplay klopt. Het verhaal is behoorlijk cliche maar de focus in deze game ligt dan ook op de gameplay en niet op de randzaken. Dit is een shooter pur sang met een geslaagd race gedeelte en het werkt allemaal prima. Qua design en verhaal hebben we allemaal wel eens originelere dingen gezien maar wat is het genieten van de shootouts zeg. Verschillende soorten vijanden die qua stijl daadwerkelijk van elkaar verschillen zonder dat er een partij irritant wordt (flood anyone?), de game is heerlijk pittig maar door dat je een volledig arsenaal met je mee sleept heb je legio opties om de uitdagingen te lijf te gaan. Ik heb serieus al tijden niet meer zo genoten van een shooter. Dit voelt veel frisser aan als de vreselijk gescripte singleplayers van de meeste shooters. Ik kan me dan ook niet vinden in de vele verhalen op internet waar in wordt aangegeven dat dit verouderde shooter is.

Deftones_JP schreef:

Ben ik het volledig mee eens, dit is een erg goede shooter en ik heb nooit het gevoel gehad dat er ook maar iets aan verouderd is. Zo zouden meer games moeten zijn.

avatar van Deftones_JP
Ja precies maar ik heb zo'n review of vijf gelezen die deze game echt vrij kritisch omschreven. Misschien had men wat anders verwacht na de eerste beelden of iets dergelijks. Wellicht heeft ID te veel uitgedragen dat het een (enorm grote) sandboxgame zou worden.

avatar van Martijn
Vind het wel fijn dat het niet weer een sandbox game is, dat wordt vaak toch ook wel wat misbruikt om de gameplay uit te rekken, niet dat ik verder wat heb tegen sandbox games. In ieder geval net even wat uurtjes gespeelt de bunker met die RC buggies o.a. en ik ga het spel steeds beter vinden. Het racen is ook echt leuk, doet me wel wat aan Motorstorm 1 denken, al is de besturing daar wat beter, maar dit is natuurlijk ook geen pure racegame en het rijdt dan ook prima.

Deftones_JP schreef:

Goed gesteld. Eén van de geweldige aspecten van dit spel is dat het om een moderne shooter gaat, maar mét de ouderwetse 'feel' van eerdere ID games zoals Quake 2. Geweldig om zo weer eens met een shooter bezig te zijn! Inderdaad: Een shooter pur sang.

avatar van woeler82
Mooie game , best wel groot, neemt 23 gb plaats in beslag op de Pc, heb nu meer dan 4 uur gespeeld, heeft tot nu een 1 kleine bug, dat is namelijk als die een ander lvl moet laden wilt het weleens misgaan, save het, en laad het opnieuw is de graphic fout eruit

Loopt best soepel op de dual core, alleen kun je niet de allerhoogste graphic kiezen, maar boeit mij ook niet
Eeen leuke 3d shooter, met oude en moderne guns en ook het rijden met de buggy is leuk

avatar van Dopa
Rage heb ik in een kleine 15 uur uitgespeeld. Zoals de meeste reviews al aangeven is het een spel met twee gezichten. Sommige aspecten zijn erg goed uitgewerkt, terwijl andere eigenschappen van het spel ernstig te wensen over laten.

Zo is het schieten (en de wapens die je daarbij gebruikt) een groot pluspunt. Het kunnen opwaarderen van de munitie is een vondst; het maakt het spelen van Rage een heel stuk leuker. De manier waarop je vuurgevechten uitvecht is extra leuk vanwege de goed doordachte werking van de A.I.. Vooral de manier waarop je tegenstanders dekking blijven zoeken, vaak ook om een betere plek te vinden om je te beschieten, zorgen voor een stukje meer uitdaging en spanning. Verder zijn de graphics prima verzorgd; de meeste locaties zien er indrukwekkend en stijlvol ontworpen uit. Ook de toevoeging van het kunnen racen, om zodoende opwaarderingen voor je voertuig te kunnen verdienen, is prima bedacht. Zorgt voor een stukje afwisseling en het racen op zich is erg leuk en competitief om te doen.

Aan de andere kant zijn er ook grote nadelen te constateren. Dat de verhaallijn die je doorloopt niet erg origineel is, maakt niet zoveel uit. Een spel als dit speel je niet vanwege de eventuele diepgang van het verhaal. Maar dat diezelfde verhaallijn een zeer merkwaardig, onsamenhangend verloop heeft, is op z'n minst jammer. Er worden tal van grote verwachtingen geschept waar uiteindelijk niet aan wordt voldaan. De manier waarop de spanningsboog toe- of juist afneemt, schiet van hot naar her en getuigt niet van een kloppende indeling. Zo prijs je het ene moment Rage de hemel in vanwege heerlijk uitgewerkte en verrassende missies en zoek je een half uur later Windows maar weer op vanwege frustrerende en vervelende gameplay. Voor mij was de grootste domper het belachelijk abrupte einde. Ik zal niets verklappen, maar iedereen die de studio van ID een warm hart toedraagt vanwege Quake 2, had veel meer van het slotstuk (Final Showdown) verwacht.

Ondanks de nadelen is Rage zeker geen mislukt project te noemen. Het hoofdelement van het spel, het schieten, is geweldig uitgewerkt en de wapens blijven heerlijk om te gebruiken. De hoofdlocaties zijn prachtig ontworpen, je loopt er graag rond, op zoek naar nieuwe missies of om jezelf voor te bereiden op missies. En, zoals gezegd, het racen vormt een prima toevoeging.

Het hele spel ademt een sterk Mad Max sfeertje uit. Een dorre, post-apocalyptische omgeving waar techniek en kogels bepalen wie overleeft en wie niet. Een prima gekozen thema om een grootse survivaltocht, want dat is Rage, op te baseren.

avatar van woeler82
Om rage te spelen wil ik nog vermelden , moet men windows 7 hebben + dat je de de laatste update voor je videokaart installeert

Een dual core 2.6 en een videokaart van 1 gb + windows 7 is voldoende om rage te spelen.

avatar van SweetPoontang
Na de patch nog steeds problemen met de grafics nog meer die hier last van hebben??? het lijkt net of de V sync niet werkt ook zet ik hem elke keer aan jammer want het spel is geweldig.